Παρασκευή 6 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΔΟΥΛΩΤΑ ΝΙΑΤΑ
Δεν επαιτούν, απαιτούν!

Πραγματική και ολική αναγνώριση της δράσης τους απαίτησαν χτες οι επιζώντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Την ανάγκη να λυθούν οριστικά τα οξυμένα προβλήματά τους διατράνωσαν με δυναμική συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή

Το δρόμο του αγώνα, διάβηκαν για μια ακόμη φορά χτες, οι αγωνιστές της Εθνικής ΕΑΜικής Αντίστασης. Ενα δρόμο, που ποτέ δεν άφησαν, αφού, από τότε που η χώρα βρισκόταν κάτω από την "μπότα" της χιτλερικής κατοχής, τα "πέτρινα χρόνια" της μετεμφυλιακής "δημοκρατίας", τη δικτατορία, μέχρι και σήμερα, οι αντιστασιακοί ήταν πάντα στην πρώτη "γραμμή".

Συνεπώς, η χτεσινή δυναμική συγκέντρωση των αντιστασιακών στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια η πορεία τους προς τη Βουλή, όπου και κατέθεσαν ψήφισμα, δεν έγινε επαιτώντας από την κυβέρνηση, αλλά αντιθέτως απαιτώντας ουσιαστική λύση στα προβλήματά τους.

Και για του λόγου το αληθές, ο Νίκος Τερζόγλου,πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), μιλώντας στους συγκεντρωμένους αγωνιστές, τόνισε: "Δε συγκεντρωθήκαμε στην πλατεία Κλαυθμώνος για να κλάψουμε - όπως έκαναν παλιότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι που απολύονταν. Αντιθέτως. Είμαστε εδώ, για να διαμαρτυρηθούμε για την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στους αντιστασιακούς". Το ψήφισμα

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, διάβασε το ψήφισμα της συγκέντρωσης, σύμφωνα με το οποίο οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ζητούν:

Να κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων για συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο νόμου που είχε συνταχθεί το 1989 επί κυβέρνησης Ζολώτα, το οποίο σε μεγάλο βαθμό αποκαθιστούσε ηθικά και υλικά τους αγωνιστές της Εθνικής ΕΑΜικής Αντίστασης. Αν και όλα τα κόμματα της τότε Βουλής είχαν υποσχεθεί ότι θα προωθούσαν για ψήφιση αυτό το σχέδιο νόμου, ωστόσο, όπως τονίζουν στο ψήφισμά τους οι αντιστασιακοί, ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, που κυβέρνησαν μετά το 1989, το έπραξαν.

Επίσης, ζητούν, να επεκταθούν και στους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης τα ευεργετήματα του ΑΝ 791/1949 που αφορά τους αγωνιστές της μη ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΝΔ 197/1969. "Είναι απαράδεκτο και πρωτάκουστο, επισημαίνεται, να απολαμβάνουν οι συνεργάτες των κατακτητών ευεργετήματα τα οποία στερούνται οι αγωνιστές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, που με βαρύ τίμημα σε νεκρούς και τραυματίες ελευθέρωσαν την πατρίδα".

Οι αντιστασιακοί διεκδικούν, να ανεγερθεί Μνημείο και Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης από την πολιτεία, καθώς και οι αδριάντες των αρχηγών του ΕΛΑΣΣτέφανου Σαράφη και Αρη Βελουχιώτη στην Αθήνα.

Τέλος, ζητούν, η ιστορία της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης - που άλλωστε ήταν από τις πιο σημαντικές στην Ευρώπη - να διδάσκεται σωστά στη δημόσια εκπαίδευση, αφού όποτε επιχειρήθηκε κάτι παρόμοιο έγινε με τρόπο υποτυπώδη και στρεβλό. Ταυτόχρονα ζητούν, στις αρμόδιες επιτροπές, που θα μελετήσουν την ένταξη της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης στην εκπαίδευση και θα συγγράψουν τα σχετικά διδακτικά βιβλία, να συμμετέχουν και εκπρόσωποι της ΠΕΑΕΑ και της Κίνησης Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών.

"ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, Αντίσταση"

Στη συνέχεια οι εκατοντάδες αντιστασιακοί, πορεύτηκαν στη Βουλή. Τα συνθήματα "ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, Αντίσταση", "Ο πρωθυπουργός, για μας δεν έχει χρόνο, τον απασχολούν οι Βρυξέλλες μόνο", "Εμείς το λέμε, δεν υποχωρούμε, μ' ενότητα κι αγώνα θα δικαιωθούμε",κυριάρχησαν στην πορεία.

Φτάνοντας έξω από τη Βουλή, ο ύμνος του ΕΛΑΣ, αντήχησε, στους δρόμους της Αθήνας. Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία των αντιστασιακών με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ, Ν. Τερζόγλου, παρέδωσε το ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής, τον πρωθυπουργό και τους εκπροσώπους των κομμάτων."Οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης ήταν μια από τα ίδια. Μας αγνοούν. Ο αγώνας όμως δε σταματά εδώ. Θα συνεχίσουμε"! Με τα λόγια αυτά, ο γραμματέας της ΠΕΑΕΑ, Φοίβος Τσέκερης,έδωσε ο στίγμα της συνέχισης του αγώνα, μέχρι οι αντιστασιακοί να δικαιωθούν απόλυτα. Μέχρι να λυθούν οριστικά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

  • Στην Καβάλα, πολυμελής Επιτροπή Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ, επισκέφτηκε το δήμαρχο και το νομάρχη Καβάλας, στους οποίους επέδωσε έγγραφο του Παραρτήματος και το υπόμνημα της Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ, όπου αναφέρονται τα προβλήματα των αντιστασιακών και ζητείται η πλήρης ηθική και υλική αποκατάστασή τους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ