ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγαλώνει η εμπλοκή της Ελλάδας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη
  • Αντί να αποσυρθεί η στρατιωτική δύναμη της χώρας, προωθείται η ένταξη σε αυτήν και μίας βουλγαρικής διμοιρίας
  • Η σχετική σύμβαση κυρώθηκε χθες από επιτροπή της Βουλής
  • Οι βουλευτές του ΚΚΕ τη χαρακτήρισαν απαράδεκτη και ζήτησαν να αποσυρθεί

H κυβέρνηση όχι μόνο δε δείχνει καμία διάθεση να απεμπλακεί από τη συμμετοχή της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, αλλά αντίθετα εμπλέκεται ενεργότερα και μάλιστα φροντίζει να εμπλέκει και άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα, χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ήρθε για κύρωση σύμβαση με την οποία στην ελληνική στρατιωτική δύναμη που εδρεύει στη Βοσνία ως μέρος του "στρατού κατοχής" του ΝΑΤΟ, εντάσσεται μία βουλγαρική διμοιρία μεταφορών, η οποία θα είναι κάτω από τη διοίκηση της ελληνικής δύναμης. Η διμοιρία αυτή θα διέλθει από την Ελλάδα προκειμένου να πάει στη Βοσνία και όλα τα έξοδα μεταφοράς και συντήρησής της τα έχει αναλάβει η χώρα μας.

Η κυβέρνηση διά στόματος υφυπουργού Αμυνας Δ. Αποστολάκη, δικαιολόγησε την εν λόγω σύμβαση με τον ισχυρισμό ότι αυτή ανεβάζει το κύρος της χώρας μας στην περιοχή, καθώς η Ελλάδα δεν περιορίζεται στο ρόλο του κομπάρσου στις εξελίξεις.

"Απαράδεκτη που πρέπει να αποσυρθεί" χαρακτήρισε τη συμφωνία ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, τονίζοντας ότι με αυτήν καλείται η Ελλάδα να συνεχίσει να παίζει το βρόμικο παιχνίδι των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Εξέφρασε τη διαφωνία του Κόμματος με την παρουσία ξένων δυνάμεων στην περιοχή και είπε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις που υπάρχουν στη Βοσνία αποτελούν "στρατό κατοχής". Υπενθύμισε δε ότι η λεγόμενη "δύναμη σταθερότητας" πήγε αρχικά για έξι μήνες στη Βοσνία αλλά έκτοτε η παρουσία της διαιωνίζεται με σκοπό τη μετατροπή της χώρας αυτής σε προτεκτοράτο. Αποτελεί, τόνισε, υπόδειγμα για τη μετατροπή και άλλων περιοχών σε προτεκτοράτα, όπως το Κοσσυφοπέδιο και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η χώρα μας, τόνισε, πρέπει να ανακαλέσει τη στρατιωτική δύναμη που έχει στη Βοσνία και στην Αλβανία, να αναπτύξει ειρηνικές πρωτοβουλίες και όχι να παίζει το ρόλο του "προαγωγού άλλων συμφερόντων".

Στην παρέμβασή του ο Μπ. Αγγουράκης είπε ότι προκύπτουν μία σειρά από ερωτήματα που απορρέουν από τη συγκεκριμένη συμφωνία. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η Βοσνία ουσιαστικά δεν είναι ανεξάρτητο κράτος, αφού τις όποιες συμφωνίες για την είσοδο ξένων στρατευμάτων στα εδάφη της δεν τις υπογράφει η ίδια αλλά το ΝΑΤΟ μέσω της "δύναμης σταθερότητας". Θέλοντας να δείξει την υποκρισία όσων μιλάνε για αρχές του διεθνούς δικαίου, είπε ότι αυτό γίνεται λάστιχο ανάλογα με τα συμφέροντα, υπενθυμίζοντας ότι στην Αλβανία η ξένη επέμβαση έγινε χωρίς την τυπική έστω έγκριση του ΟΗΕ, όπως έγινε στη Βοσνία. Ολοι γνωρίζουν, είπε, έστω και αν δεν το ομολογούν ότι είναι στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ να επεκτείνουν την παρουσία τους στην Ευρώπη και χρησιμοποιούν για το λόγο αυτό το ΝΑΤΟ. Βάσει ποιου διεθνούς δικαίου έγινε η "συμφωνία" Μιλόσεβιτς - Σολάνα (ΓΓ του ΝΑΤΟ) για το Κοσσυφοπέδιο αναρωτήθηκε. Ποια διάταξη προβλέπει τέτοια δικαιοδοσία στο ΝΑΤΟ;

Απευθυνόμενος δε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι το "αδελφό" Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας δεν έχει πάρει ακόμα θέση για τη συμμετοχή ή όχι της χώρας στο ΝΑΤΟ και έρχεται σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ενσωματώσει τη γειτονική χώρα στους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ.

Ο υφυπουργός Αμυνας θέλοντας να δικαιολογήσει τη στρατιωτική συμμετοχή της χώρας μας στη Βοσνία, είπε ότι δεν μπορούσε η Ελλάδα να κάνει αλλιώς από τη στιγμή που άλλες γειτονικές χώρες έστειλαν στρατεύματα εκεί και ισχυρίστηκε ότι τυχόν αποχώρηση της "δύναμης σταθερότητας" θα σημάνει αναβίωση του εμφυλίου πολέμου.

Με παραπλήσια επιχειρήματα τάχθηκαν υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας και οι βουλευτές της ΝΔ. Εκπροσωπώντας τον ΣΥΝ η Μ. Δαμανάκη απέφυγε να καταδικάσει τη σύμβαση και προσχωρώντας ουσιαστικά στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είπε ότι τα κύρια προβλήματα δεν τα δημιουργεί η ξένη παρουσία καθώς είναι "υπερβολικό και μονόπλευρο" να λέει κάποιος ότι "φταίνε μόνο οι ξένες επεμβάσεις". Κατά της σύμβασης τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ.

ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Αοριστίες της κυβέρνησης

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη, με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΚ

Αόριστες υποσχέσεις που, λόγω της ασάφειάς τους, δε διασφαλίζουν το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στους δημόσιους οργανισμούς που μετατρέπονται σε Ανώνυμες Εταιρείες, έδωσε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Α. Μπαλτάς.

Το θέμα, που είναι στην επικαιρότητα μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία χάνουν τη μονιμότητα οι εργαζόμενοι των οργανισμών που μετατρέπονται σε ΑΕ, έφερε με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης,με αφορμή την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού.

Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι "διασφαλίζονται τόσο τα εργασιακά όσο και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων", λέγοντας πως οι σημερινοί εργαζόμενοι των οργανισμών που μετατρέπονται σε ΑΕ "όχι μόνο διατηρούν τις οργανικές τους θέσεις, όπως ακριβώς προβλέπει το άρθρο 103 παράγραφος 4 του Συντάγματος, αλλά και πλήρη τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα".

"Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι διαφορετική", είπε στην τοποθέτησή του ο Μ. Αγγουράκης, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει το προηγούμενο της γνωμοδότησης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα του ΟΣΚ που είναι παρόμοιο και με δεδομένο ότι η εφαρμογή αυτής της γνωμοδότησης σημαίνει νέο καθεστώς, ελαστικές εργασιακές σχέσεις και ομηρία για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες.

Στη δευτερολογία του ο Α. Μπαλτάς είπε ότι περιμένει πρώτα την καθαρογράφηση της σχετικής απόφασης του ΣτΕ για να δράσει στη συνέχεια όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Στη συζήτηση παρενέβη και ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος, λέγοντας ότι το υπουργείο ετοιμάζει "άμεση νομική λύση" για το θέμα των εργαζόμενων στον ΟΣΚ.

Τα ερωτηματικά βέβαια παραμένουν, καθώς η όποια ρύθμιση θα τελεί υπό την αίρεση μιας νέας απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ δε θα αφορά τους από δω και πέρα εργαζόμενους, οι οποίοι θα γίνουν έρμαιο των "ελαστικών εργασιακών σχέσεων".

Οσον αφορά την ιδιωτικοποίηση του ΟΔΔΥ, ο υφυπουργός είπε ότι είναι "οριστική η απόφαση και δεν υπάρχει καμία ταλάντευση".

ΕΣΗΕΑ
Οχι στην εμπορευματοποίηση των πάντων

Θέμα "άγριας εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου και καταπάτησης των κανόνων δεοντολογίας" θέτει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με αφορμή τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν ορισμένα ΜΜΕ το τελευταίο τραγικό δυστύχημα της πτώσης του μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας στον Ωρωπό.

"Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, δέχτηκε τη συγκλονιστική διαμαρτυρία της οικογένειας του Νικολάου Παρούση για την ασφυκτική και χωρίς οίκτο πίεση, που ασκείται από δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία στο σπίτι του άτυχου υποσμηναγού. Οι στενοί συγγενείς έκαναν έκκληση προς το ΔΣ της Ενωσης να παρέμβει προς τα ΜΜΕ, προκειμένου αυτά να σεβαστούν τη βαθύτατη θλίψη τους και να τους αφήσουν να θρηνήσουν μόνοι τους τον άδικο χαμό του παιδιού τους".

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ καλεί τα μέλη της Ενωσης να στηρίξουν τους κανόνες της δεοντολογίας και να αποφύγουν "τη χωρίς αιδώ εμπορευματοποίηση των πάντων".Και προειδοποιεί ότι "σε αντίθετη περίπτωση, όσοι επιμένουν να εμπλέκονται σε ανάλογες καταστάσεις θα υποστούν τις συνέπειες που προβλέπονται από τις καταστατικές διατάξεις της Ενωσης".

Χρυσό μετάλλιο από τη Βουλή

Χρυσό μετάλλιο θα απονεμηθεί από τη Βουλή των Ελλήνων στον υποσμηναγό Νίκο Παρούση που κηδεύτηκε χτες στο Νεκροταφείο Καλλιθέας, σε αναγνώριση της ηρωικής προσφοράς του, σύμφωνα με χθεσινή απόφαση της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής. Το μετάλλιο θα απονεμηθεί στη χήρα του υποσμηναγού, ενώ η Βουλή θα αναλάβει και το κόστος διαβίωσης και σπουδών των παιδιών του αξιωματικού. Παράλληλα, η ίδια τιμή θα απονεμηθεί μετά θάνατο στον εθελοντή πολίτη που έχασε τη ζωή του βοηθώντας τους πυροσβέστες στην κατάσβεση της μεγάλης φωτιά στην περιοχή του Υμηττού το καλοκαίρι.

ΠΤΩΣΕΙΣ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ
Ο υπουργός να δώσει απαντήσεις

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Αμυνας

Με αφορμή την τελευταία πτώση μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας και τον τραγικό θάνατο του χειριστή του, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και Μπ. Αγγουράκης,κατέθεσαν στη Βουλή Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, όπου τον καλούν να απαντήσει στα ερωτήματα που ανακύπτουν.

"Η Πολεμική Αεροπορία, τονίζεται στην Ερώτηση, μετά την πρόσφατη συντριβή ενός επιπλέον "ΜΙΡΑΖ 2000" στον Ωρωπό, θρηνεί έναν ακόμα νεκρό πιλότο, ο οποίος προτίμησε να χάσει τη ζωή του παρά να αφήσει το αεροσκάφος να πέσει σε κατοικημένη περιοχή.

Είναι η 4η πτώση μαχητικού αεροσκάφους το 1998 και η 60ή από το έτος 1987 με 37 συνολικά νεκρούς (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται η πτώση δύο μεταγωγικών C - 130).

Καταλογίζονται βαριές ευθύνες στον υπουργό Αμυνας γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει καμία πειστική απάντηση για το τι φταίει και έχουμε τόσο συχνά τραγωδίες με ανθρώπινα θύματα.

Μπροστά σε αυτήν την τραγική κατάσταση εύλογα τίθενται τα ερωτήματα:

Φταίει η πίεση που υφίστανται και ο φόρτος εργασίας που σηκώνουν οι πιλότοι, υπάρχει ανεπαρκής εκπαίδευση, υπάρχουν κατασκευαστικά προβλήματα με τα αεροπλάνα και προβλήματα στη συντήρησή τους;".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καταλήγουν: "Οι ευθύνες γίνονται μεγαλύτερες, αφού η αυξανόμενη συχνότητα των ατυχημάτων αποδεικνύει ότι δεν παίρνονται τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο αυτό πρόβλημα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ