Παρασκευή 6 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγαλώνει η εμπλοκή της Ελλάδας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη
  • Αντί να αποσυρθεί η στρατιωτική δύναμη της χώρας, προωθείται η ένταξη σε αυτήν και μίας βουλγαρικής διμοιρίας
  • Η σχετική σύμβαση κυρώθηκε χθες από επιτροπή της Βουλής
  • Οι βουλευτές του ΚΚΕ τη χαρακτήρισαν απαράδεκτη και ζήτησαν να αποσυρθεί

H κυβέρνηση όχι μόνο δε δείχνει καμία διάθεση να απεμπλακεί από τη συμμετοχή της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, αλλά αντίθετα εμπλέκεται ενεργότερα και μάλιστα φροντίζει να εμπλέκει και άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα, χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ήρθε για κύρωση σύμβαση με την οποία στην ελληνική στρατιωτική δύναμη που εδρεύει στη Βοσνία ως μέρος του "στρατού κατοχής" του ΝΑΤΟ, εντάσσεται μία βουλγαρική διμοιρία μεταφορών, η οποία θα είναι κάτω από τη διοίκηση της ελληνικής δύναμης. Η διμοιρία αυτή θα διέλθει από την Ελλάδα προκειμένου να πάει στη Βοσνία και όλα τα έξοδα μεταφοράς και συντήρησής της τα έχει αναλάβει η χώρα μας.

Η κυβέρνηση διά στόματος υφυπουργού Αμυνας Δ. Αποστολάκη, δικαιολόγησε την εν λόγω σύμβαση με τον ισχυρισμό ότι αυτή ανεβάζει το κύρος της χώρας μας στην περιοχή, καθώς η Ελλάδα δεν περιορίζεται στο ρόλο του κομπάρσου στις εξελίξεις.

"Απαράδεκτη που πρέπει να αποσυρθεί" χαρακτήρισε τη συμφωνία ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, τονίζοντας ότι με αυτήν καλείται η Ελλάδα να συνεχίσει να παίζει το βρόμικο παιχνίδι των ιμπεριαλιστών στην περιοχή. Εξέφρασε τη διαφωνία του Κόμματος με την παρουσία ξένων δυνάμεων στην περιοχή και είπε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις που υπάρχουν στη Βοσνία αποτελούν "στρατό κατοχής". Υπενθύμισε δε ότι η λεγόμενη "δύναμη σταθερότητας" πήγε αρχικά για έξι μήνες στη Βοσνία αλλά έκτοτε η παρουσία της διαιωνίζεται με σκοπό τη μετατροπή της χώρας αυτής σε προτεκτοράτο. Αποτελεί, τόνισε, υπόδειγμα για τη μετατροπή και άλλων περιοχών σε προτεκτοράτα, όπως το Κοσσυφοπέδιο και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η χώρα μας, τόνισε, πρέπει να ανακαλέσει τη στρατιωτική δύναμη που έχει στη Βοσνία και στην Αλβανία, να αναπτύξει ειρηνικές πρωτοβουλίες και όχι να παίζει το ρόλο του "προαγωγού άλλων συμφερόντων".

Στην παρέμβασή του ο Μπ. Αγγουράκης είπε ότι προκύπτουν μία σειρά από ερωτήματα που απορρέουν από τη συγκεκριμένη συμφωνία. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η Βοσνία ουσιαστικά δεν είναι ανεξάρτητο κράτος, αφού τις όποιες συμφωνίες για την είσοδο ξένων στρατευμάτων στα εδάφη της δεν τις υπογράφει η ίδια αλλά το ΝΑΤΟ μέσω της "δύναμης σταθερότητας". Θέλοντας να δείξει την υποκρισία όσων μιλάνε για αρχές του διεθνούς δικαίου, είπε ότι αυτό γίνεται λάστιχο ανάλογα με τα συμφέροντα, υπενθυμίζοντας ότι στην Αλβανία η ξένη επέμβαση έγινε χωρίς την τυπική έστω έγκριση του ΟΗΕ, όπως έγινε στη Βοσνία. Ολοι γνωρίζουν, είπε, έστω και αν δεν το ομολογούν ότι είναι στρατηγική επιλογή των ΗΠΑ να επεκτείνουν την παρουσία τους στην Ευρώπη και χρησιμοποιούν για το λόγο αυτό το ΝΑΤΟ. Βάσει ποιου διεθνούς δικαίου έγινε η "συμφωνία" Μιλόσεβιτς - Σολάνα (ΓΓ του ΝΑΤΟ) για το Κοσσυφοπέδιο αναρωτήθηκε. Ποια διάταξη προβλέπει τέτοια δικαιοδοσία στο ΝΑΤΟ;

Απευθυνόμενος δε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι το "αδελφό" Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας δεν έχει πάρει ακόμα θέση για τη συμμετοχή ή όχι της χώρας στο ΝΑΤΟ και έρχεται σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ενσωματώσει τη γειτονική χώρα στους μηχανισμούς του ΝΑΤΟ.

Ο υφυπουργός Αμυνας θέλοντας να δικαιολογήσει τη στρατιωτική συμμετοχή της χώρας μας στη Βοσνία, είπε ότι δεν μπορούσε η Ελλάδα να κάνει αλλιώς από τη στιγμή που άλλες γειτονικές χώρες έστειλαν στρατεύματα εκεί και ισχυρίστηκε ότι τυχόν αποχώρηση της "δύναμης σταθερότητας" θα σημάνει αναβίωση του εμφυλίου πολέμου.

Με παραπλήσια επιχειρήματα τάχθηκαν υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας και οι βουλευτές της ΝΔ. Εκπροσωπώντας τον ΣΥΝ η Μ. Δαμανάκη απέφυγε να καταδικάσει τη σύμβαση και προσχωρώντας ουσιαστικά στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είπε ότι τα κύρια προβλήματα δεν τα δημιουργεί η ξένη παρουσία καθώς είναι "υπερβολικό και μονόπλευρο" να λέει κάποιος ότι "φταίνε μόνο οι ξένες επεμβάσεις". Κατά της σύμβασης τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ