Παρασκευή 6 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις της συναλλαγής

Οι καβγάδες των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην Πάτρα συνεχίζουν να βγάζουν στην επιφάνεια την άθλια συναλλαγή που έκαναν, προκειμένου να μην κερδίσει το Δήμο της Πάτρας ο συνδυασμός "Πάτρα Μπροστά - Ενωμένοι" του Παναγιώτη Κοσιώνη και να συνεχιστεί το φαγοπότι των διαπλεκόμενων συμφερόντων σε βάρος των εργαζόμενων της πόλης.

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η ομόφωνη ανακοίνωση του Τομεακού Γραφείου Πάτρας του ΠΑΣΟΚ, η οποία επιχειρεί μια πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος. Κι αυτό γιατί η ανακοίνωση αναφέρει πως "το ΠΑΣΟΚ, έχοντας μεταθέσει το κέντρο της πολιτικής του προς την επίτευξη των οικονομικών στόχων της ΟΝΕ, έχει επιτρέψει σε άλλα κόμματα να διεκδικήσουν τις ψήφους των ασθενέστερων λαϊκών στρωμάτων, των μη προνομιούχων". Εκτιμάται επίσης πως το πείραμα της Κεντροαριστεράς "λειτούργησε αρνητικά για το ΠΑΣΟΚ". Η Τομεακή Οργάνωση θεωρεί πως "παρουσιάστηκε η εικόνα αποδιοργανωμένου και αλληλοσπαρασσόμενου κόμματος στο οποίο λειτουργούν πολλά κέντρα αποφάσεων. Ηταν λοιπόν επόμενο να υπάρξει σύγχυση, έλλειψη συσπείρωσης στη βάση και φυγόκεντρες δυνάμεις". Στην ανακοίνωση επιρρίπτονται ευθύνες στην ηγεσία του κόμματος επειδή επέβαλλε τον Α. Καράβολα χωρίς να ακολουθηθούν οι εσωκομματικές διαδικασίες, κρίνοντας πως "την ευθύνη τη φέρει ολοκληρωτικά το κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που αλαζονικά - σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο - διαχειρίστηκε την εξουσία, ωραιοποίησε καταστάσεις και πήρε τις τελικές αποφάσεις. Ακόμα η "προίκα" των 15 δισ. που παραχώρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στον υποψήφιο δήμαρχο της δεξιάς παράταξης για να διαχειριστεί, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τοπικού αποτελέσματος". Βάλλοντας ευθέως κατά του Θ. Τσουκάτου,η ανακοίνωση της Τομεακής Οργάνωσης (ΤΟ) του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει πως "αν ένας "στρατηγός" χάσει μια μάχη, παραιτείται. Αλλά κι αν δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί, τότε τον περιθωριοποιούν οι ανώτεροί του" επιρρίπτοντας ακόμη ευθύνες στη ΝΕ Αχαϊας "που αποδέχτηκε την "άνωθεν" ακύρωση των εσωκομματικών διαδικασιών". Οπως είναι αναμενόμενο, η ανακοίνωση έχει προκαλέσει αναταραχή στους κόλπους του τοπικού ΠΑΣΟΚ, καθώς όσοι "φωτογραφίζονται" σαν υπεύθυνοι προσπαθούν να μειώσουν τη σημασία της και ζητούν την καθαίρεση του γραμματέα της ΤΟ, Παντελή Πρέζα.

Σε ανάλογο ύφος κινείται και το άρθρο του Σπ. Θεωδορόπουλου,μέλους της ΤΟ2 Πάτρας, σε τοπική εφημερίδα. Ο Σπ. Θεωδορόπουλος θεωρεί πως "ο Δήμος της Πάτρας χαρίστηκε... Η αξιοπιστία πολιτικών οργάνων και προσώπων έπεσαν στο ναδίρ. Το ήθος της πολιτικής παρέμεινε ζητούμενο".Διαπιστώνει πως "εξ αρχής η κεντρική καθοδήγηση λειτούργησε άκρως ερασιτεχνικά στο θέμα των διαδικασιών επιλογής υποψηφίου δημάρχου" αλλά μέμφεται εκείνους που στο όνομα της τήρησης των διαδικασιών υπονόμευσαν την υποψηφιότητα Καράβολα διερωτώμενος αν "είναι λύση ο αυτοευνουχισμός, επειδή δεν τηρήθηκαν οι χωλαίνουσες έστω διαδικασίες;".

Ετσι, η εικόνα του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα είναι εικόνα διχασμένου κόμματος που οι δύο πλευρές του αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη της απώλειας του δήμου. Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση στελέχους του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ πως "στην Πάτρα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, έχουμε μέσα στο κόμμα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα". Στελέχη προσκείμενα στον Κ. Σημίτη τον καλούν να σκληρύνει τη στάση του και να "λύσει" το πρόβλημα ακόμα και με "αποκεφαλισμούς" στελεχών. Από αυτή τη σκοπιά, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η θρυλούμενη επίσκεψη του Κ. Σημίτη στην Πάτρα, ο οποίος βέβαια δεν καλείται να λύσει τα οξυμένα προβλήματα της πόλης, αλλά τα προβλήματα του κόμματός του.

Ομως, παρά το ευτυχές γι' αυτούς αποτέλεσμα, και τα στελέχη της ΝΔ διαπληκτίζονται δημόσια σχετικά με όσα διαδραματίστηκαν στις εκλογές θεωρώντας τη χρονική στιγμή κατάλληλη για να λύσουν τις εσωκομματικές τους διαφορές. Ο βουλευτής Ν. Νικολόπουλος άφησε αιχμές κατά του προέδρου της ΝΟΔΕ, Σ. Μαμάσση,λέγοντας πως "δεν πέρασε η γραμμή εκείνων που μας χαρακτήριζαν "νεροκουβαλητές του Καράβολα" επειδή δεν ασπαζόμαστε την άποψη ότι "αν θέλουμε να ηττηθεί ο Καράβολας, πρέπει να ψηφίσουμε Κοσιώνη"". Ο Ν. Νικολόπουλος εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται πως αυτό που δεν έκαναν τα στελέχη της ΝΔ - δηλαδή να στηρίξουν τον Ευ. Φλωράτο - το έκανε το ΠΑΣΟΚ,ομολογώντας ότι: "Θα πρέπει κάποτε να πούμε την αλήθεια: Οτι δηλαδή μέχρι να έρθει η ώρα του "στώμεν καλώς", ο Φλωράτος ερχόταν τρίτος...".

Και το κουβάρι των αποκαλύψεων γύρω από το βρόμικο παιχνίδι που παίχτηκε στην Πάτρα συνεχίζει να ξετυλίγεται. Και να γεμίζει με αηδία και αγανάκτηση τους Πατρινούς από την μπόχα που εκπέμπει. Ενδεικτικό των ...διαφορετικών πολιτικών των δύο "αντιπάλων", είναι η πρόσφατη συνάντηση του απερχόμενου και του νεοεκλεγέντος δημάρχου Πάτρας όπου "υπήρξε συνεννόηση σε όλα τα επίπεδα" καθώς ο Α. Καράβολας και ο Ευ. Φλωράτος "τα βρήκαν σε όλα": και για το δημοτικό προϋπολογισμό του 1999 και - κυρίως - για τη διεξαγωγή του πλειστηριασμού των περιουσιακών στοιχείων της "Χαρτοποιίας Δυτικής Ελλάδος" ("Λαδόπουλου") όπου κοινός στόχος τους είναι η συμμετοχή του Δήμου στη λεηλασία της επιχείρησης, βάζοντας έτσι οριστική ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες επαναλειτουργίας της και συμβάλλοντας μ' αυτό τον τρόπο στη διαιώνιση της ανεργίας στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ