Παρασκευή 6 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ...

Λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή επί της προτάσεως του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. Οταν τη θέση του διαλόγου είχε πάρει ο μονόλογος του Κ. Σημίτη, τότε ακριβώς, επειδή γνώριζε ότι αντίλογος πλέον δεν μπορούσε να υπάρξει στη Βουλή, ο πρωθυπουργός της χειρότερης κυβέρνησης των τελευταίων δεκαετιών επέλεξε να επιτεθεί με αντικομμουνιστικές κραυγές κατά του ΚΚΕ και της πολιτικής του. Κι αυτό, ενώ επιχειρούσε την ολοκλήρωση του πολιτικού εκβιασμού της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, για να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του... Κατέφυγε στον αντικομμουνισμό, επαναφέροντας το γνωστό και αραχνιασμένο σύνθημα "Τι Πλαστήρας τι Παπάγος" και κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι, τάχα, ισοπεδώνει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όταν προβάλει πως δύο πολιτικές στρατηγικές υπάρχουν: Εκείνη του "μονόδρομου" της ΟΝΕ και του οδοστρωτήρα των λαϊκών δικαιωμάτων, που στηρίζουν και υποστηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και τα άλλα κόμματα, που κινούνται δορυφορικά γύρω απ' αυτόν το στόχο. Και τη στρατηγική που προβάλλει το ΚΚΕ για τον ΑΛΛΟ ΔΡΟΜΟ στη χώρα μας, το δρόμο της αντίστασης, της αντεπίθεσης σ' αυτήν την πολιτική, της φιλολαϊκής ανάπτυξης της χώρας, του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου του λαού, που μπορεί να διεκδικήσει και επιβάλει αυτή την πολιτική.

Συνειδητά και γνωρίζοντας το παντελώς αβάσιμο και άδικο των κατηγοριών του, ο Κ. Σημίτης τόλμησε να ισχυριστεί πως "το πρόβλημα είναι η ηθική διάσταση της στάσης τους" (του ΚΚΕ)! Ενώ, ξεπερνώντας τα όρια γελοιοποίησης, ανέφερε: "Το πρόβλημα είναι ο εναγκαλισμός του κ. Μπούτα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, για να σταματήσουν πάση θυσία την κυβερνητική πολιτική...". Φυσικά, δεν παρέλειψε, κάνοντας ακόμα πιο φανερή την ανησυχία του για τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και την καταδίκη της πολιτικής της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, να επαναλάβει τα περί συμμαχίας ΚΚΕ - ΝΔ! Βεβαίως, δε χρειάζεται πολύ να επιχειρηματολογήσει κάποιος για το ποιος στηρίζεται από τη ΝΔ και ποιος συνεργάζεται πολιτικά μαζί της. Αρκεί και μόνο το αδιαμφισβήτητο και αποκαλυπτικό γεγονός πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συναγωνίζονται ποιος καλύτερα μπορεί να εφαρμόσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική της ΟΝΕ, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Οπως, απολύτως καθαρή είναι και η θέση του ΚΚΕ ενάντια στην πολιτική αυτή. Γεγονός, που προδικάζει και το αδιανόητο της οποιασδήποτε συνεργασίας του, είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα που συμφωνούν σ' αυτόν τον αντιλαϊκό "μονόδρομο". Καθαρά πράγματα! Ετσι, το τελευταίο αντικομμουνιστικό παραλήρημα Σημίτη δεν αποκαλύπτει παρά την αδυναμία του ίδιου και της κυβέρνησής του να αντιπαρατεθεί πειστικά στις σαφείς πολιτικές θέσεις του ΚΚΕ, στο φιλολαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής του Κόμματος. Ταυτόχρονα, εκφράζει την ανησυχία της οικονομικής ολιγαρχίας μπροστά στη δυνατότητα να γίνει υπόθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων η πολιτική κατά της ΟΝΕ και κατά των συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Η επιτυχία των αγωνιστικών συσπειρώσεων των εργαζομένων και η καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΟΝΕ γίνεται φανερό ότι έχει προκαλέσει ταραχή στην ολιγαρχία και τα κόμματα - υπηρέτες των συμφερόντων της. Σαφώς, όπως υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα στη Βουλή, τα επιτελεία της κυβέρνησης και της ολιγαρχίας έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο ελληνικός λαός, τα λαϊκά στρώματα δεν είναι διατεθειμένα να κάνουν άλλες θυσίες, χάριν της ΕΕ και του ψευδεπίγραφου εθνικού στόχου της ΟΝΕ. Γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να ξεγελαστεί ο ελληνικός λαός και, σε κάθε περίπτωση, σίγουρα θα είναι λιγότεροι από πριν όσοι πέσουν στην παγίδα της κινδυνολογίας και του εκβιασμού για το μονόδρομο της ΟΝΕ.

Ανησυχεί όλους αυτούς το γεγονός, που φάνηκε καθαρά πλέον, πως μπορούν οι μεγάλοι λαϊκοί, αγροτικοί - εργατικοί - λαϊκοί αγώνες να βάζουν καθοριστικά τη σφραγίδα τους στις πολιτικές εξελίξεις, με τις θετικές διεργασίες που συντελούνται με την αποκάλυψη του χαρακτήρα της ΟΝΕ και των αντιλαϊκών συμφερόντων, που υπηρετεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική στην πορεία για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Ανησυχεί το ΣΕΒ και τα κόμματα, που υπηρετούν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, η διαφαινόμενη τάση χειραφέτησης όλο και περισσότερων λαϊκών δυνάμεων - όπως έδειξε το αποτέλεσμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών - από τα εκβιαστικά, ψεύτικα διλήμματα για το μονόδρομο της ΟΝΕ. Τους ανησυχεί πως οι πλαστές διαχωριστικές γραμμές, που χρόνια τώρα οικοδομούν, ξεφτίζουν και καταρρέουν και ότι όλο και περισσότερες λαϊκές δυνάμεις δείχνουν να ξεπερνούν τη μοιρολατρία, το συμβιβασμό και την υποταγή στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΟΝΕ που τους συνθλίβει. Προσανατολίζονται στην αγωνιστική διεκδίκηση της άλλης φιλολαϊκής πολιτικής, που προτείνει το ΚΚΕ στον αντίποδα της ΟΝΕ, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Τους ανησυχεί ότι, μέσα από τους ενωτικούς εργατικούς, κοινωνικούς αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή τους πολιτική, ωριμάζει στη συνείδηση των λαϊκών δυνάμεων και προωθείται, βήμα το βήμα, η προοπτική του κοινωνικοπολιτικού, αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού Μετώπου του λαού, ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες πολιτικές - κομματικές εντάξεις.

Αυτός είναι ο λόγος, που η κυβέρνηση, υπηρέτης των συμφερόντων της ολιγαρχίας, επιτίθεται στο ΚΚΕ και την πολιτική του, νομίζοντας πως μπορεί να αποπροσανατολίσει το λαό και να γυρίσει το ποτάμι πίσω. Γι' αυτό προσπαθεί να αναστυλώσει τις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές, επαναφέροντας τα συνθήματα "Τι Πλαστήρας τι Παπάγος" για, δήθεν, συνεργασία ΚΚΕ - ΝΔ, και για ..."αγκαλιές του κ. Μπούτα με τον κ. Αναγνωστόπουλο"! Με τέτοια ανήθικα μέσα και εκβιαστικά επιχειρήματα, η κυβέρνηση προσπαθεί να συκοφαντήσει την πολιτική του ΚΚΕ, γιατί δεν μπορεί να την αντικρούσει. Επιχειρεί να συκοφαντήσει τους ενωμένους αγώνες κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, προσπαθώντας να περιχαρακώσει τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και να εμποδίσει την αγωνιστική συσπείρωση του λαού. Από την άποψη αυτή - πέρα από την ανήθικη πολιτική, που εφαρμόζει κατά των λαϊκών συμφερόντων - η κυβέρνηση δε διστάζει να χρησιμοποιεί και όλα τα ανήθικα μέσα και μεθόδους, για να κοροϊδέψει και εκβιάσει το λαό. Αποκαλύπτεται, έτσι, ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα ηθικής, μόνο που αφορά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την καταστροφική αντιλαϊκή πολιτική της ΟΝΕ, που εφαρμόζει σε βάρος των συμφερόντων του λαού.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Οι αντικομμουνιστικές κραυγές του Κ. Σημίτη, περί "ανίερων συμμαχιών", ενώ την ίδια στιγμή διαγκωνίζεται με την ηγεσία της ΝΔ, για το ποιος είναι ο αποτελεσματικότερος "οδηγός" στον αντιλαϊκό "μονόδρομο" της ΟΝΕ, θυμίζουν την παροιμία "φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης"


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ