ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Προειδοποίηση για "θερμό" χειμώνα!

Παναττικό συλλαλητήριο και περιφερειακές συγκεντρώσεις στις 24 Νοέμβρη. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατάγγειλε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και την εισοδηματική πολιτική της "αύξησης" των 35 έως 70 δραχμών την ημέρα!

Αγωνιστικό "τείχος" ορθώνουν οι συνταξιούχοι στη νέα επίθεση που ξεκινά η κυβέρνηση, με το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλά και στη διαιώνιση της σκληρής λιτότητας, με το νέο προϋπολογισμό και την εισοδηματική πολιτική. Ετσι, την Τρίτη 24 Νοέμβρη - όπως ανακοινώθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας - προχωρούν σε παναττικό - πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στις 10π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και σε περιφερειακές πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ο Τ. Μαυροδόγλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, "ανοίγοντας" τη συνέντευξη χτες, χαρακτήρισε κοροϊδία τις "αυξήσεις" του 2%, που εξάγγειλε η κυβέρνηση και που αντιστοιχούν σε 35 ως 70 δρχ. τη μέρα, για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων. Οπως τόνισε, με τον πληθωρισμό να "τρέχει" στο 5% και τη μη ύπαρξη διορθωτικού, οι συνταξιούχοι θα έχουν νέες βαρύτατες απώλειες εισοδήματος. Κατάγγειλε, επίσης, σαν φορομπηχτικό το νέο προϋπολογισμό που προβλέπει αύξηση φόρων κατά 130 δισ. δρχ.

Αναφερόμενος στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, επισήμανε ότι "η κυβέρνηση δίνει σοβαρό πλήγμα στην κοινωνική ασφάλιση και αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς ετοιμάζει και το μεγάλο ασφαλιστικό που θα ισοπεδώσει τα πάντα". Ειδικότερα, σημείωσε πως με το νομοσχέδιο που δημοσιοποίησε πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση "βάζει χέρι" στα αποθεματικά των Ταμείων, στέλνοντάς τα στο τζόγο, κάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργοδότες που χρωστάνε πολλά δισ. δρχ. στο ΙΚΑ.Επίσης, με πρόσχημα την ενοποίηση Ταμείων, η κυβέρνηση συμπιέζει τις παροχές και ξεκινώντας απ' τους δημόσιους υπαλλήλους χτυπά την επικουρική σύνταξη, επαναφέροντας την απαράδεκτη διάταξη που καθορίζει πως το ποσό της επικουρικής σύνταξης θα είναι μέχρι 20% της κύριας.Χαρακτήρισε απάνθρωπο το δραστικό περιορισμό της σύνταξης χηρείας,που γίνεται στο "όνομα μιας ψευδεπίγραφης ισότητας των δύο φύλων" και καυτηρίασε τη διαιώνιση του "ταμείου των εργατοπατέρων" και τη διασφάλιση της συνέχισης της παροχής των συντάξεων αυτών, μέσω της ένταξής του στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ.

Για "θερμό" χειμώνα προειδοποίησε ο Χ. Τριάντης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ και κάλεσε σε καθολική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 24 Νοέμβρη και στις περιφερειακές συγκεντρώσεις, αλλά και στους αγώνες που θα ακολουθήσουν. Αναφερόμενος - μεταξύ άλλων - στην ενοποίηση των Ταμείων των αυτοαπασχολούμενων σημείωσε ότι "το απορρίψαμε, γιατί δεν απαντά σε βασικά ζητήματα, όπως κρατική χρηματοδότηση, εξυγίανση του ΤΣΑ απ' τον κρατικό προϋπολογισμό κλπ., ενώ δίνει το πρώτο χαστούκι στις κατώτερες συντάξεις, καθορίζοντας σαν κατώτερη σύνταξη όλων, όχι αυτή του ΤΑΕ που είναι 107.000 δρχ. αλλά του ΤΕΒΕ που είναι 91.700 δρχ.".

Ο Ιγν. Πλιάκας απ' τους συνταξιούχους τραπεζοϋπάλληλους επισήμανε πως η κυβέρνηση πήρε το πρώτο μήνυμα στις δημοτικές εκλογές και θα πάρει ένα ακόμα απ' τους συνταξιούχους.

Ο Γ. Χούσος απ' τους συνταξιούχους ΟΤΕ, κατάγγειλε - μεταξύ άλλων - ότι η κυβέρνηση παρέτεινε για μια πενταετία την ειδική εισφορά επί των συντάξεων που φτάνει στο 5%.

Ο Δ. Κούστας απ' τους συνταξιούχους ΤΣΑ, χαρακτήρισε απαράδεκτο το νομοσχέδιο για την ενοποίηση των Ταμείων των αυτοαπασχολούμενων και σημείωσε πως η κυβέρνηση, αν και είχε πει για διάλογο, το προώθησε χωρίς να πάρει υπόψη ούτε μια απ' τις παρατηρήσεις τους. Ο δε Β. Παπαντωνάκης απ' τους συνταξιούχους δημόσιους υπάλληλους, σημείωσε ότι με το νόμο 2592/'98 για την αναπροσαρμογή των συντάξεων, περίπου 40.000 συνταξιούχοι δεν πήραν καμιά αύξηση, ενώ χιλιάδες συνταξιούχοι, αν και έχει περάσει 1,5 χρόνος, δεν έχουν πάρει ακόμα την αναπροσαρμογή.

  • Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, διοργανώνει σύσκεψη σήμερα Τετάρτη στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ενόψει των Πανελλαδικών Τοπικών Συγκεντρώσεων της 24ης Νοέμβρη.
ΔΗΚΕΒΕ
Πάρτε πίσω το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

"Οχι" στη "συρραφή" των Ταμείων των αυτοαπασχολουμένων, που διαιωνίζει τις συντάξεις πείνας, λέει η Παράταξη και καλεί σε μαζική αντίδραση

Η ανταποδοτικότητα των ασφαλιστικών παροχών και εισφορών και η καταστρατήγηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, είναι η βασική φιλοσοφία του σχεδίου νόμου, για την ενοποίηση των Ταμείων που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Αυτό τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ), απαιτώντας την απόσυρσή του και συμπληρώνοντας ότι το σχέδιο νόμου αποσκοπεί σε μια πρόχειρη "συρραφή" των Ταμείων, που βαφτίζεται ενοποίηση, μακριά ή και σε αντίθεση από τις πάγιες θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ, διατηρεί και διαιωνίζει τις συντάξεις πείνας και την προβληματική υγειονομική περίθαλψη. Δεν αποτελεί, επισημαίνει, προϊόν διαλόγου, αλλά επιβολή και σ' αυτόν τον τομέα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτική, που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση στο όνομα των στόχων του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων, για την ένταξη στην ΟΝΕ.

Ειδικότερα, η ΔΗΚΕΒΕ σημειώνει ότι το σχέδιο νόμου δεν καθορίζει την πλήρη εικόνα και λειτουργία του νέου Ταμείου και ότι παραπέμπει σε υπουργικές αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα, τον καθορισμό μιας σειράς ζωτικών ζητημάτων.

Παράλληλα, με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση απαντά αρνητικά σε βασικές θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και συγκεκριμένα:

  • Στην εξυγίανση των ελλειμματικών Ταμείων, με κάλυψη του ελλείμματος από τον κρατικό προϋπολογισμό και εξασφάλιση της αποδοτικής λειτουργίας τους, αφού εξυγιανθούν. Το σχέδιο νόμου προβλέπει την κάλυψη του ελλείμματος του ΤΣΑ από τον ΛΑΦΚΑ, δηλαδή από πόρους που προέρχονται κυρίως από άλλα Ταμεία και η ελλειμματική λειτουργία του φορτώνεται στους υπόλοιπους ασφαλισμένους.
  • Στην επιχορήγηση του 1/3 των εξόδων τους από το κράτος, ώστε να διασφαλίζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος. Στο σχέδιο νόμου αναφέρεται γενικά ότι οι πόροι του νέου Ταμείου μπορεί να είναι και κρατικές επιχορηγήσεις.
  • Στην κατώτερη σύνταξη στο 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Το σχέδιο νόμου εφαρμόζει την πρακτική του "Προκρούστη", θεωρεί κατώτερη σύνταξη του νέου Ταμείου αυτή του ΤΕΒΕ, που είναι μεν ανώτερη από του ΤΣΑ, αλλά κατώτερη από του ΤΑΕ, παραμένει όμως σύνταξη πείνας και η αύξηση που θα προκύψει για τις κατώτερες συντάξεις του ΤΣΑ, θα πληρωθεί πάλι από τον ΛΑΦΚΑ.
  • Στην αναβάθμιση των παροχών υγείας σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους ενιαία, μέσα από ένα δημόσιο σύστημα υγείας. Στο σχέδιο νόμου δε γίνεται ούτε νύξη γι' αυτό το θέμα, γεγονός που οδηγεί στη διαιώνιση του υπάρχοντος προβληματικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
  • Στην αιρετή και με απλή αναλογική εκλεγμένη διοίκηση των Ταμείων και θέσπιση διαδικασιών ελέγχου από τη μεριά των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Πουθενά στο σχέδιο νόμου δεν αναφέρεται η απλή αναλογική ούτε θεσμοθετείται Σώμα ελέγχου.

Η ΔΗΚΕΒΕ καλεί την πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ να διαισθανθεί, επιτέλους, ότι ο καλύτερος διάλογος γίνεται με αγώνες και όχι με βόλτες στους υπουργικούς διαδρόμους και να θέσει σαν ένα από τα βασικότερα αιτήματα των επικείμενων αγωνιστικών κινητοποιήσεων την απόσυρση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό. Καλεί, επίσης, το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ, των αυτοκινητιστών και των συνταξιούχων να επιστρέψει στην κυβέρνηση, με αγώνες, το σχέδιο νόμου, να συντονίσει τα βήματά του με την εργατική τάξη που είναι ο επόμενος στόχος της αντιασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

  • Τις παρατηρήσεις της σχετικά με τις προβλεπόμενες στο σχέδιο νόμου ρυθμίσεις καθυστερούμενων οφειλών έστειλε στον υπουργό Εργασίας η ΓΣΕΒΕΕ η οποία, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι δε θα οδηγήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και ζητάει την επαναφορά των ρυθμίσεων του Ν. 2434/96.
Στο μισό οι συντάξεις των τελωνειακών!

Τριήμερη προειδοποιητική απεργία ανακοίνωσε η κλαδική ομοσπονδία κατά του νομοσχεδίου, που μειώνει στο μισό τις επικουρικές συντάξεις των τελωνειακών

Σε τριήμερη προειδοποιητική απεργία, στις 18, 19 και 20 Νοέμβρη, προχωρούν οι τελωνειακοί υπάλληλοι, με ομόφωνη απόφαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας.Οι τελωνειακοί αντιδρούν στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και στη μείωση των επικουρικών συντάξεών τους που προωθείται μέσω της ενοποίησης των Ταμείων Αρωγής των δημοσίων υπαλλήλων, στην οποία εντάσσεται και το δικό τους Ταμείο, το ΤΑΥΤΥ.

Η Ομοσπονδία αποφάσισε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αν το αίτημά τους για διατήρηση της αυτοτέλειας του ΤΑΥΤΥ δε γίνει αποδεκτό.

Συγκεκριμένα, οι επικουρικές συντάξεις που χορηγεί σήμερα το ΤΑΥΤΥ είναι στο 40% της κύριας σύνταξης. Σε διάταξη του νομοσχεδίου αναφορικά με την ενοποίηση των Ταμείων Αρωγής δημοσίων υπαλλήλων προβλέπεται ότι οι επικουρικές συντάξεις που θα χορηγεί το νέο ενοποιημένο Ταμείο θα είναι μέχρι το 20% της κύριας σύνταξης! Ουσιαστικά, δηλαδή, κόβονται στο μισό οι επικουρικές συντάξεις των τελωνειακών. Οπως επισημαίνουν, το ΤΑΥΤΥ είναι βιώσιμο Ταμείο, όπως επιβεβαιώνει και αναλογιστική μελέτη που συντάχθηκε τον Ιούνη του '98, ενώ τα αποθεματικά του ανέρχονται στο ποσό των 27 δισ. δραχμών.

Ο Κ. Σιάτουνης,αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΤΑΥΤΥ, επισημαίνει: "Τα ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά μας ζητήματα δεν μπορούσαν να μη δεχτούν τη βάρβαρη κυβερνητική επίθεση, μετά την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Κύριος στόχος του "μίνι" ασφαλιστικού δεν είναι η ισχυροποίηση των Ταμείων, αλλά η ενοποίηση των αποθεματικών τους και η αξιοποίησή τους για τον "εθνικό στόχο" της "σύγκλισης". Επίσης η ισοπέδωση των παροχών, με τη μείωση της επικουρικής μας σύνταξη στο 20% της κύριας. Η αγωνιστική υπεράσπιση της επικουρικής μας ασφάλισης είναι πρωτεύουσας σημασίας για μας".

Αρχαιρεσίες ξενοδοχοϋπαλλήλων

Συνεχίζονται σήμερα Τετάρτη και ολοκληρώνονται αύριο Πέμπτη οι εκλογές στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας - Πειραιά.Τα μέλη του σωματείου μπορούν να ψηφίζουν, προσκομίζοντας την αστυνομική τους ταυτότητα και το βιβλιάριο ασθενείας, τις εξής ώρες: Σήμερα, Τετάρτη από τις 11π.μ. έως τις 6μ.μ. και αύριο Πέμπτη από τις 8π.μ. έως τις 6μ.μ.Η ΕΣΑΚ στηρίζει το συνδυασμό της "Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ