Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Πάρτε πίσω το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

"Οχι" στη "συρραφή" των Ταμείων των αυτοαπασχολουμένων, που διαιωνίζει τις συντάξεις πείνας, λέει η Παράταξη και καλεί σε μαζική αντίδραση

Η ανταποδοτικότητα των ασφαλιστικών παροχών και εισφορών και η καταστρατήγηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, είναι η βασική φιλοσοφία του σχεδίου νόμου, για την ενοποίηση των Ταμείων που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Αυτό τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ), απαιτώντας την απόσυρσή του και συμπληρώνοντας ότι το σχέδιο νόμου αποσκοπεί σε μια πρόχειρη "συρραφή" των Ταμείων, που βαφτίζεται ενοποίηση, μακριά ή και σε αντίθεση από τις πάγιες θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ, διατηρεί και διαιωνίζει τις συντάξεις πείνας και την προβληματική υγειονομική περίθαλψη. Δεν αποτελεί, επισημαίνει, προϊόν διαλόγου, αλλά επιβολή και σ' αυτόν τον τομέα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτική, που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση στο όνομα των στόχων του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων, για την ένταξη στην ΟΝΕ.

Ειδικότερα, η ΔΗΚΕΒΕ σημειώνει ότι το σχέδιο νόμου δεν καθορίζει την πλήρη εικόνα και λειτουργία του νέου Ταμείου και ότι παραπέμπει σε υπουργικές αποφάσεις και Προεδρικά Διατάγματα, τον καθορισμό μιας σειράς ζωτικών ζητημάτων.

Παράλληλα, με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση απαντά αρνητικά σε βασικές θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος και συγκεκριμένα:

  • Στην εξυγίανση των ελλειμματικών Ταμείων, με κάλυψη του ελλείμματος από τον κρατικό προϋπολογισμό και εξασφάλιση της αποδοτικής λειτουργίας τους, αφού εξυγιανθούν. Το σχέδιο νόμου προβλέπει την κάλυψη του ελλείμματος του ΤΣΑ από τον ΛΑΦΚΑ, δηλαδή από πόρους που προέρχονται κυρίως από άλλα Ταμεία και η ελλειμματική λειτουργία του φορτώνεται στους υπόλοιπους ασφαλισμένους.
  • Στην επιχορήγηση του 1/3 των εξόδων τους από το κράτος, ώστε να διασφαλίζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος. Στο σχέδιο νόμου αναφέρεται γενικά ότι οι πόροι του νέου Ταμείου μπορεί να είναι και κρατικές επιχορηγήσεις.
  • Στην κατώτερη σύνταξη στο 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Το σχέδιο νόμου εφαρμόζει την πρακτική του "Προκρούστη", θεωρεί κατώτερη σύνταξη του νέου Ταμείου αυτή του ΤΕΒΕ, που είναι μεν ανώτερη από του ΤΣΑ, αλλά κατώτερη από του ΤΑΕ, παραμένει όμως σύνταξη πείνας και η αύξηση που θα προκύψει για τις κατώτερες συντάξεις του ΤΣΑ, θα πληρωθεί πάλι από τον ΛΑΦΚΑ.
  • Στην αναβάθμιση των παροχών υγείας σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους ενιαία, μέσα από ένα δημόσιο σύστημα υγείας. Στο σχέδιο νόμου δε γίνεται ούτε νύξη γι' αυτό το θέμα, γεγονός που οδηγεί στη διαιώνιση του υπάρχοντος προβληματικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.
  • Στην αιρετή και με απλή αναλογική εκλεγμένη διοίκηση των Ταμείων και θέσπιση διαδικασιών ελέγχου από τη μεριά των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Πουθενά στο σχέδιο νόμου δεν αναφέρεται η απλή αναλογική ούτε θεσμοθετείται Σώμα ελέγχου.

Η ΔΗΚΕΒΕ καλεί την πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ να διαισθανθεί, επιτέλους, ότι ο καλύτερος διάλογος γίνεται με αγώνες και όχι με βόλτες στους υπουργικούς διαδρόμους και να θέσει σαν ένα από τα βασικότερα αιτήματα των επικείμενων αγωνιστικών κινητοποιήσεων την απόσυρση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό. Καλεί, επίσης, το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ, των αυτοκινητιστών και των συνταξιούχων να επιστρέψει στην κυβέρνηση, με αγώνες, το σχέδιο νόμου, να συντονίσει τα βήματά του με την εργατική τάξη που είναι ο επόμενος στόχος της αντιασφαλιστικής πολιτικής της κυβέρνησης.

  • Τις παρατηρήσεις της σχετικά με τις προβλεπόμενες στο σχέδιο νόμου ρυθμίσεις καθυστερούμενων οφειλών έστειλε στον υπουργό Εργασίας η ΓΣΕΒΕΕ η οποία, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι δε θα οδηγήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και ζητάει την επαναφορά των ρυθμίσεων του Ν. 2434/96.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ