Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΔΕΔΥ
Ο απολογισμός της ντροπής

Προκαλεί και εθελοτυφλεί η "πράσινη" πλειοψηφία, λίγες μέρες πριν την έναρξη του 30ού Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ. Αρνήθηκε ακόμα και τη λήψη απόφασης για την κήρυξη 24ωρης απεργίας μαζί με τη ΓΣΕΕ και παραπέμπει το θέμα στο συνέδριο..! Τις "Οσίες Μαρίες" παριστάνουν οι μέχρι τώρα εταίροι της. ΕΣΑΚ: Θα ξεσκεπαστεί ο απαράδεκτος ρόλος τους

Η συμβιβαστική και υποτακτική στάση που ακολούθησε η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ το προηγούμενο διάστημα "καθρεφτίζεται" στον απολογισμό δράσης, που συζητήθηκε χτες στην Εκτελεστική Επιτροπή, ενόψει του 30ού Συνεδρίου της Οργάνωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 23, 24 και 25 Νοέμβρη, ενώ το κείμενο θέσεων δείχνει την εμμονή της πλειοψηφίας στην ίδια ρότα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην ίδια συνεδρίαση, η πλειοψηφία αρνήθηκε να πάρει απόφαση πάνω στην πρόταση της ΕΣΑΚ Δημοσίου για κήρυξη 24ωρης απεργίας την ίδια μέρα με τη ΓΣΕΕ, παραπέμποντάς τη για συζήτηση στο ...συνέδριο.

Τόσο ο απολογισμός, όσο και το κείμενο θέσεων, που ψηφίστηκαν μόνο απ' την ΠΑΣΚ, θα συζητηθούν στη διήμερη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, που αρχίζει αύριο Πέμπτη.

Στο κείμενο του απολογισμού που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκος,είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει αναφορά για τις ιδιωτικοποιήσεις Δημοσίων Οργανισμών που προωθεί η κυβέρνηση, ούτε για το χτύπημα της μονιμότητας σ' αυτούς τους οργανισμούς. Απλώς, γίνεται λόγος για "διασφάλιση της μονιμότητας", ενώ θα έχουν μετατραπεί σε ανώνυμες εταιρίες... Οικονομικά αιτήματα δεν τίθενται, αλλά και για όσα θεσμικά γίνεται λόγος, είναι ενσωματωμένα στην κυβερνητική λογική. Ετσι, ο αντιδραστικός Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας και η καρικατούρα συλλογικών συμβάσεων εργασίας, χαρακτηρίζονται "θετικές εξελίξεις"!

Η ΔΑΚΕ, η οποία συμπορεύτηκε σταθερά μέχρι τώρα με την "πράσινη" πλειοψηφία, μπροστά στις "εκλογικές ανάγκες", επιστράτευσε φαιδρά επιχειρήματα, προκειμένου να δικαιολογήσει την αρνητική ψήφο της στον απολογισμό. Ετσι, ο Κ. Κόλιας, στέλεχος της ΔΑΚΕ και γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, έφτασε να πει ότι καταψηφίζει, "γιατί η ΑΔΕΔΥ ακολούθησε αριστερή πολιτική"!

Για τις ίδιες "ανάγκες", η "Αυτόνομη Παρέμβαση" καταδίκασε όλες τις αποφάσεις της ΑΔΕΔΥ το προηγούμενο διάστημα, αν και η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των αποφάσεων είχε και τις ψήφους τις δικές της.

Δ. Αγκαβανάκης: "Είναι συνένοχοι"

Η ΕΣΑΚ Δημοσίου καταψήφισε τον απολογισμό και το κείμενο θέσεων, καταγγέλλοντας τη συναινετική τακτική της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, που διευκόλυνε το χτύπημα θεμελιακών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων, όπως η μονιμότητα, η δραστική περικοπή των δαπανών περίθαλψης, η αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων κλπ.

Ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε σχετικά: "Μπροστά στο 30ό Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, η πλειοψηφία ετοίμασε ένα κείμενο απολογισμού και θέσεων, που κινείται στη σφαίρα της θεωρίας και καθαγιάζει τη σύμπραξή της, στις αντεργατικές κυβερνητικές επιλογές. Για λόγους σκοπιμότητας, οι συνέταιροι (ΔΑΚΕ - "Αυτόνομη Παρέμβαση") σ' αυτήν την τακτική καταψήφισαν τον απολογισμό, όχι κάνοντας αυτοκριτική, αλλά εμφανιζόμενες σαν "Οσίες Μαρίες". Η ΕΣΑΚ Δημοσίου θα αποκαλύψει και στο συνέδριο τις ευθύνες αυτών των συνδικαλιστικών ηγεσιών για το χτύπημα κατακτήσεων των δημοσίων υπαλλήλων και θα καλέσουμε τους εργαζόμενους στη βάση, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, αναπτύσσοντας μέτωπα αντίστασης και αντεπίθεσης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ