Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Προειδοποίηση για "θερμό" χειμώνα!

Παναττικό συλλαλητήριο και περιφερειακές συγκεντρώσεις στις 24 Νοέμβρη. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατάγγειλε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και την εισοδηματική πολιτική της "αύξησης" των 35 έως 70 δραχμών την ημέρα!

Αγωνιστικό "τείχος" ορθώνουν οι συνταξιούχοι στη νέα επίθεση που ξεκινά η κυβέρνηση, με το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, αλλά και στη διαιώνιση της σκληρής λιτότητας, με το νέο προϋπολογισμό και την εισοδηματική πολιτική. Ετσι, την Τρίτη 24 Νοέμβρη - όπως ανακοινώθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας - προχωρούν σε παναττικό - πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στις 10π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και σε περιφερειακές πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Ο Τ. Μαυροδόγλου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, "ανοίγοντας" τη συνέντευξη χτες, χαρακτήρισε κοροϊδία τις "αυξήσεις" του 2%, που εξάγγειλε η κυβέρνηση και που αντιστοιχούν σε 35 ως 70 δρχ. τη μέρα, για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων. Οπως τόνισε, με τον πληθωρισμό να "τρέχει" στο 5% και τη μη ύπαρξη διορθωτικού, οι συνταξιούχοι θα έχουν νέες βαρύτατες απώλειες εισοδήματος. Κατάγγειλε, επίσης, σαν φορομπηχτικό το νέο προϋπολογισμό που προβλέπει αύξηση φόρων κατά 130 δισ. δρχ.

Αναφερόμενος στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, επισήμανε ότι "η κυβέρνηση δίνει σοβαρό πλήγμα στην κοινωνική ασφάλιση και αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς ετοιμάζει και το μεγάλο ασφαλιστικό που θα ισοπεδώσει τα πάντα". Ειδικότερα, σημείωσε πως με το νομοσχέδιο που δημοσιοποίησε πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση "βάζει χέρι" στα αποθεματικά των Ταμείων, στέλνοντάς τα στο τζόγο, κάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους εργοδότες που χρωστάνε πολλά δισ. δρχ. στο ΙΚΑ.Επίσης, με πρόσχημα την ενοποίηση Ταμείων, η κυβέρνηση συμπιέζει τις παροχές και ξεκινώντας απ' τους δημόσιους υπαλλήλους χτυπά την επικουρική σύνταξη, επαναφέροντας την απαράδεκτη διάταξη που καθορίζει πως το ποσό της επικουρικής σύνταξης θα είναι μέχρι 20% της κύριας.Χαρακτήρισε απάνθρωπο το δραστικό περιορισμό της σύνταξης χηρείας,που γίνεται στο "όνομα μιας ψευδεπίγραφης ισότητας των δύο φύλων" και καυτηρίασε τη διαιώνιση του "ταμείου των εργατοπατέρων" και τη διασφάλιση της συνέχισης της παροχής των συντάξεων αυτών, μέσω της ένταξής του στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ.

Για "θερμό" χειμώνα προειδοποίησε ο Χ. Τριάντης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ και κάλεσε σε καθολική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 24 Νοέμβρη και στις περιφερειακές συγκεντρώσεις, αλλά και στους αγώνες που θα ακολουθήσουν. Αναφερόμενος - μεταξύ άλλων - στην ενοποίηση των Ταμείων των αυτοαπασχολούμενων σημείωσε ότι "το απορρίψαμε, γιατί δεν απαντά σε βασικά ζητήματα, όπως κρατική χρηματοδότηση, εξυγίανση του ΤΣΑ απ' τον κρατικό προϋπολογισμό κλπ., ενώ δίνει το πρώτο χαστούκι στις κατώτερες συντάξεις, καθορίζοντας σαν κατώτερη σύνταξη όλων, όχι αυτή του ΤΑΕ που είναι 107.000 δρχ. αλλά του ΤΕΒΕ που είναι 91.700 δρχ.".

Ο Ιγν. Πλιάκας απ' τους συνταξιούχους τραπεζοϋπάλληλους επισήμανε πως η κυβέρνηση πήρε το πρώτο μήνυμα στις δημοτικές εκλογές και θα πάρει ένα ακόμα απ' τους συνταξιούχους.

Ο Γ. Χούσος απ' τους συνταξιούχους ΟΤΕ, κατάγγειλε - μεταξύ άλλων - ότι η κυβέρνηση παρέτεινε για μια πενταετία την ειδική εισφορά επί των συντάξεων που φτάνει στο 5%.

Ο Δ. Κούστας απ' τους συνταξιούχους ΤΣΑ, χαρακτήρισε απαράδεκτο το νομοσχέδιο για την ενοποίηση των Ταμείων των αυτοαπασχολούμενων και σημείωσε πως η κυβέρνηση, αν και είχε πει για διάλογο, το προώθησε χωρίς να πάρει υπόψη ούτε μια απ' τις παρατηρήσεις τους. Ο δε Β. Παπαντωνάκης απ' τους συνταξιούχους δημόσιους υπάλληλους, σημείωσε ότι με το νόμο 2592/'98 για την αναπροσαρμογή των συντάξεων, περίπου 40.000 συνταξιούχοι δεν πήραν καμιά αύξηση, ενώ χιλιάδες συνταξιούχοι, αν και έχει περάσει 1,5 χρόνος, δεν έχουν πάρει ακόμα την αναπροσαρμογή.

  • Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνταξιουχικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, διοργανώνει σύσκεψη σήμερα Τετάρτη στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ενόψει των Πανελλαδικών Τοπικών Συγκεντρώσεων της 24ης Νοέμβρη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ