ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Η όπερα, ένα συνεχές τραγούδι"

"Η όπερα δεν μπορεί παρά να είναι ένα συνεχές τραγούδι", λέει ο Μίκης Θεοδωράκης, και καταθέτει ταλέντο και ηχοχρώματα στη μελοποίηση της τραγωδίας του Σοφοκλή "Ηλέκτρα".Η λυρική τραγωδία "Ηλέκτρα" του μεγάλου Ελληνα συνθέτη, η δεύτερη της τριλογίας "Μήδεια - Ηλέκτρα - Αντιγόνη", θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή (13, 15/11), στο Μέγαρο Μουσικής. Το λυρικό έργο (σε λιμπρέτο του Σπύρου Ευαγγελάτου) ερμηνεύουν οι Ρώσοι καλλιτέχνες, που το ηχογράφησαν τον περασμένο Απρίλη για μεγάλη δισκογραφική εταιρία, σε διεύθυνση των Αλεξάντρ Τσερνουσένκο (13/11) και Μ. Θεοδωράκη (15/11).

Το έργο γράφτηκε την περίοδο 1992 - '93. Η πρώτη παγκόσμια παρουσίασή της έγινε πριν τρία χρόνια στο Λουξεμβούργο, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Οπως εξήγησε χτες ο συνθέτης, η ιδέα ν' ασχοληθεί με την όπερα - είδος που παλιότερα τον απωθούσε - του γεννήθηκε το 1988, στη Βερόνα, όπου ανέβαινε ο "Ζορμπάς". "Κάτω από τις σκιές των τριών μεγάλων συνθετών Βέρντι, Πουτσίνι και Μπελίνι", είπε, "πήρα την απόφαση να να γράψω μια όπερα, αφιερωμένη σε καθέναν απ' αυτούς". Η "Μήδεια" αφιερώθηκε από τον συνθέτη στον Βέρντι, η "Ηλέκτρα" στον Πουτσίνι, η "Αντιγόνη" στον Μπελίνι (θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα τον ερχόμενο Οκτώβρη στο ΜΜ). Οσο για τον "Κώστα Καρυωτάκη", την πρώτη του όπερα, ο Μ. Θεοδωράκης την αφιέρωσε "στον Μάνο Χατζιδάκι, η μουσική του οποίου πάντα με μαγεύει".

Τονίζοντας πως "ως Ελληνας συνθέτης νιώθω ότι έχω μια ιδιαίτερη σχέση με την τραγωδία, το τραγικό", ο Μ. Θεοδωράκης υπογράμμισε πως "το μεγάλο βήμα στην τραγωδία είναι ότι μπαίνεις μέσα σε πρόσωπα και δε βλέπεις τον άνθρωπο απ' έξω, όπως συμβαίνει στα τραγούδια. Στις τραγωδίες ο άνθρωπος φτάνει στα όριά του και χρειάζεται μεγάλη ωρίμανση από τον μουσικό δημιουργό για να μπορέσει να μπει μέσα στο χαρακτήρα προσώπων, όπως η Ηλέκτρα, να δώσει με μουσική, για παράδειγμα, τη σύγκρουση των ιδεών".

"Αυτές οι τρεις λυρικές τραγωδίες", είπε αναφερόμενος στην τριλογία, "επιστεγάζουν όλο μου το συνθετικό έργο. Δεν ξέρω αν κατάφερα να κάνω κάτι. Την απάντηση θα τη δώσουν οι μεγάλοι κριτές, ο χρόνος και ο λαός".

Στην παρουσίαση της "Ηλέκτρας" συμπράττουν η Συμφωνική Ορχήστρα της Κρατικής Χορωδιακής Ακαδημίας της Αγίας Πετρούπολης και η Κρατική Χορωδία "Γκλίνκα" (το παλαιότερο φωνητικό "λαϊκό" σύνολο, δημιουργήθηκε το 1479). Τον απαιτητικό ρόλο της Ηλέκτρας θ' αποδώσει η μέτζο σοπράνο Γκαλίνα Ντολμπόνος.Τραγουδούν επίσης οι: Βλαντιμίρ Φελιάουερ, Ντάρια Ρουμπάκοβα, Γεβγκένι Βισνιέφσκι, Σεργκέι Λεόνοβιτς, Εμιλία Τιταρένκο και Πιότρ Μιγκούνοφ.

Σκηνικές συνεργασίες

Η Εθνική Λυρική Σκηνή προγραμμάτισε για το χειμώνα, μια σειρά φιλόδοξων παραγωγών: Οπερες, οπερέτες, βραδιές μπαλέτου, συναυλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα. Φέτος, η ΕΛΣ συνεργάζεται για πρώτη φορά με λυρικό θέατρο του εξωτερικού. Πρόκειται για το ιταλικό Θέατρο "Περγκολέζι".Η συνεργασία αφορά στο ανέβασμα - 15 Νοέμβρη - της όπερας του Πουτσίνι "Τόσκα",σε σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια του Νίκου Πετρόπουλου.

"Η όπερα της πεντάρας" των Μπρεχτ - Βάιλ,μια συμπαραγωγή του Κέντρου Μουσικού Θεάτρου Βόλου,της Λυρικής Σκηνής και του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου,θα παρουσιαστεί στη Λυρική Σκηνή στις 27/11. Συνεργάζεται η Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου.Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Σωτηρίας Ματζίρη,σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη,διεύθυνση Ορχήστρας Συμεών Κόγκαν.Παίζουν: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Νίκος Αλεξίου, Κερασία Σαμαρά, Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Κατερίνα Γιαμαλή,κ.ά. Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο της Γ Διεθνούς Συνάντησης Μουσικού Θεάτρου,που πραγματοποιείται στο Βόλο και αφιερώνεται στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μπρεχτ.

Επίσης θα παρουσιαστούν τα έργα: "Δραπέτες της σκακιέρας" του Γ. Κουρουπού, σε λιμπρέτο Ευγ. Τριβιζά, σε πρώτη εκτέλεση (4/12), τα "Παραμύθια του Χόφμαν" του Οφενμπαχ (20/12), το παραμύθι του Σκιαφίνι "Πινόκιο" (23/12), η "Καβαλερία Ρουστικάνα" του Μασκάνι και η "Μάσκα του κόκκινου" του Δημ. Μαραγκόπουλου (17/1/99), η "Φεντόρα" του Τζορντάνο (5/2), η οπερέτα του Γ. Στράους "Νυχτερίδα" (14/2), "Μπαγιαντέρα" του Μίνκους (7/3), "Γάμοι του Φίγκαρο" του Μότσαρτ (14/3),"Ρέκβιεμ" του Ντβόρζακ (4/4), "Νόρμα" του Μπελίνι (30/4) κ.ά. Το καλοκαίρι η ΕΛΣ θ' ανεβάσει στο Ηρώδειο την "Κάρμεν" του Μπιζέ, ενώ ο Μάης είναι αφιερωμένος στο χορό. Πολλές είναι και οι παράλληλες εκδηλώσεις, που θα παρουσιάσει η Λυρική στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών κ.α.

Λαϊκά κι έντεχνα

Αφιερωμένη στο "Νέο Κύμα" είναι η βραδιά του κύκλου "Το ελληνικό τραγούδι", που οργανώνει στα Γιάννενα η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, σήμερα (8μ.μ.), στο Πνευματικό Κέντρο. Ο Γιώργος Παπαστεφάνου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα, ενώ τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι: Μαρία Κανελλοπούλου, Τάκης Κωνσταντακόπουλος, Νίκος Δασκαλάκης. Στο πιάνο ο Γιώργος Σαλβάνος και στην κιθάρα ο Ηλίας Καραγιάννης. Είσοδος ελεύθερη.

  • Τις χειμωνιάτικες εμφανίσεις του ξεκίνησε ο Γιάννης Γλέζος,στο Μουσικό Σπίτι "Δίαυλος" (Δράκου 9), παρουσιάζοντας τραγούδια των Τσιτσάνη, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και δικές του συνθέσεις, καθημερινά από Τετάρτη έως και Κυριακή (11μ.μ.).
  • Πρόγραμμα με σημαντικές στιγμές του λαϊκού τραγουδιού, από τις αρχές του αιώνα μας μέχρι σήμερα, θα παρουσιάζουν ο Γιάννης Λεμπέσης και η Μαρία Ζαγοραίου από αύριο (10.30μ.μ.) στη "Μαγιοπούλα" (Οδεμησίου 9, Καισαριανή).
Επιμένουν συναυλιακά

Στην Κύπρο ταξιδεύουν οι "Magic de Spell",όπου θα δώσουν τρεις συναυλίες: Αύριο στη Λεμεσό, την Παρασκευή θα δώσουν συναυλία στη Λευκωσία και το Σάββατο στην Αγία Νάπα. Πριν τρία χρόνια (1995) είχαν ξαναδώσει συναυλία στη Λευκωσία, στο πλαίσιο μεγάλης αντιρατσιστικής συναυλίας με τον τίτλο "Ολοι διαφορετικοί - Ολοι ίσοι". Την ερχόμενη Δευτέρα θα συμμετάσχουν στη μεγάλη συναυλία των "Τερμιτών" για την ειρήνη, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Αυλαία για τρεις

Παρασκευή και 13 θα ανοίξουν την αυλαία της "Σφεντόνας" με... τρικάβαλο. Δεν είναι άλλοι από τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ζουγανέλη, Σάκη Μπουλά,που μαζί με μια κεφάτη παρέα ξεκινούν τις παραστάσεις τους, μ' ένα πρόγραμμα σμιλεμένο με σάτιρα, σκετς και ενσταντανέ σε κείμενα Φελίνι, Ντάριο Φο, αλλά και δικά τους. Από την εποχή του "Αχ Μαρία" έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια, όμως δε μείωσαν το κέφι της παλιάς παρέας, που από τη "Σφεντόνα" υπόσχεται ξεχωριστές βραδιές. Πλάι στα αγαπημένα τραγούδια, θα παρουσιάζουν και καινούρια τραγούδια του Β. Παπακωνσταντίνου, που αυτή την εποχή βρίσκεται στο στούντιο, αλλά και μια "έκθεση ιδεών" με τις σκέψεις της συντροφιάς. Μαζί με τους προαναφερόμενους και οι Σάντυ Πολίτη, Μαρία Παπανικολάου (φωνητικά) και ο Χριστόφορος Κροκίδης.

Ρεύματα εν δράσει

Δυνατές ροκ στιγμές, εναλλασσόμενες με ατμοσφαιρικές μπαλάντες, προσφέρουν κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, μέχρι τις 22/11, τα "Υπόγεια Ρεύματα","Δίπλα στο ποτάμι" (Λ. Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι). Εναρξη προγράμματος 11μ.μ.

  • Οι "Ενδελέχεια",στις 13, 14/11, κάνουν "Βουτιά από ψηλά", "Στον αέρα" της Πετρούπολης (κεντρική πλατεία). Εναρξη 10.30μ.μ. Στον ίδιο χώρο, κάθε Πέμπτη του Νοέμβρη (12, 19, 26) ο Γρηγόρης Μπαγιόκας παρουσιάζει τη μουσική παράσταση "Είναι αρρώστια του καιρού μας να οδηγούνε τρελοί στραβά". Θα παρουσιάσει τραγούδια από τον πρώτο του δίσκο "Οταν Συμβεί", από το νέο του "Στο βυθό των ουρανών", που θα κυκλοφορήσει σύντομα και ανέκδοτα τραγούδια του.
  • Πάντρεμα ανατολικών και δυτικών μουσικών ιδιωμάτων, λάτιν και αφρικάνικων ρυθμών, τανγκό, αρμένικα παραδοσιακά και δημοτικά μας τραγούδια περιλαμβάνει το πρόγραμμα που παρουσιάζει ο Μιχάλης Νικολούδης μαζί με τον Γιώργο Μαγκλάρα,στις 13 και 14 Νοέμβρη στο "Εμπριμέ" (Αγ. Μελετίου 38). Εναρξη 10.30 μ.μ.
  • Οι "Φόβοι του πρίγκιπα" εμφανίζονται σήμερα στο "Κάμελ κλαμπ" (Βουλιαγμένης 268), με το νέο τους δίσκο "Φάρσα με χρυσή συνοχή". Στον ίδιο χώρο αύριο οι "Βάλια Κάλντα",στην πρώτη τους χειμερινή εμφάνιση θα παρουσιάσουν τραγούδια από τον τελευταίο δίσκο τους "Μετρώντας μέρες". Κάθε Παρασκευή και Σάββατο το συγκρότημα "Ανοιχτή Θάλασσα" συνεχίζει τις περιπλανήσεις του στη σύγχρονη μουσική.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ