Τετάρτη 11 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Η όπερα, ένα συνεχές τραγούδι"

"Η όπερα δεν μπορεί παρά να είναι ένα συνεχές τραγούδι", λέει ο Μίκης Θεοδωράκης, και καταθέτει ταλέντο και ηχοχρώματα στη μελοποίηση της τραγωδίας του Σοφοκλή "Ηλέκτρα".Η λυρική τραγωδία "Ηλέκτρα" του μεγάλου Ελληνα συνθέτη, η δεύτερη της τριλογίας "Μήδεια - Ηλέκτρα - Αντιγόνη", θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή (13, 15/11), στο Μέγαρο Μουσικής. Το λυρικό έργο (σε λιμπρέτο του Σπύρου Ευαγγελάτου) ερμηνεύουν οι Ρώσοι καλλιτέχνες, που το ηχογράφησαν τον περασμένο Απρίλη για μεγάλη δισκογραφική εταιρία, σε διεύθυνση των Αλεξάντρ Τσερνουσένκο (13/11) και Μ. Θεοδωράκη (15/11).

Το έργο γράφτηκε την περίοδο 1992 - '93. Η πρώτη παγκόσμια παρουσίασή της έγινε πριν τρία χρόνια στο Λουξεμβούργο, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Οπως εξήγησε χτες ο συνθέτης, η ιδέα ν' ασχοληθεί με την όπερα - είδος που παλιότερα τον απωθούσε - του γεννήθηκε το 1988, στη Βερόνα, όπου ανέβαινε ο "Ζορμπάς". "Κάτω από τις σκιές των τριών μεγάλων συνθετών Βέρντι, Πουτσίνι και Μπελίνι", είπε, "πήρα την απόφαση να να γράψω μια όπερα, αφιερωμένη σε καθέναν απ' αυτούς". Η "Μήδεια" αφιερώθηκε από τον συνθέτη στον Βέρντι, η "Ηλέκτρα" στον Πουτσίνι, η "Αντιγόνη" στον Μπελίνι (θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα τον ερχόμενο Οκτώβρη στο ΜΜ). Οσο για τον "Κώστα Καρυωτάκη", την πρώτη του όπερα, ο Μ. Θεοδωράκης την αφιέρωσε "στον Μάνο Χατζιδάκι, η μουσική του οποίου πάντα με μαγεύει".

Τονίζοντας πως "ως Ελληνας συνθέτης νιώθω ότι έχω μια ιδιαίτερη σχέση με την τραγωδία, το τραγικό", ο Μ. Θεοδωράκης υπογράμμισε πως "το μεγάλο βήμα στην τραγωδία είναι ότι μπαίνεις μέσα σε πρόσωπα και δε βλέπεις τον άνθρωπο απ' έξω, όπως συμβαίνει στα τραγούδια. Στις τραγωδίες ο άνθρωπος φτάνει στα όριά του και χρειάζεται μεγάλη ωρίμανση από τον μουσικό δημιουργό για να μπορέσει να μπει μέσα στο χαρακτήρα προσώπων, όπως η Ηλέκτρα, να δώσει με μουσική, για παράδειγμα, τη σύγκρουση των ιδεών".

"Αυτές οι τρεις λυρικές τραγωδίες", είπε αναφερόμενος στην τριλογία, "επιστεγάζουν όλο μου το συνθετικό έργο. Δεν ξέρω αν κατάφερα να κάνω κάτι. Την απάντηση θα τη δώσουν οι μεγάλοι κριτές, ο χρόνος και ο λαός".

Στην παρουσίαση της "Ηλέκτρας" συμπράττουν η Συμφωνική Ορχήστρα της Κρατικής Χορωδιακής Ακαδημίας της Αγίας Πετρούπολης και η Κρατική Χορωδία "Γκλίνκα" (το παλαιότερο φωνητικό "λαϊκό" σύνολο, δημιουργήθηκε το 1479). Τον απαιτητικό ρόλο της Ηλέκτρας θ' αποδώσει η μέτζο σοπράνο Γκαλίνα Ντολμπόνος.Τραγουδούν επίσης οι: Βλαντιμίρ Φελιάουερ, Ντάρια Ρουμπάκοβα, Γεβγκένι Βισνιέφσκι, Σεργκέι Λεόνοβιτς, Εμιλία Τιταρένκο και Πιότρ Μιγκούνοφ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ