ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ
Θα προσεύχονται να μη βρέξει...

Με "βήματα χελώνας" προχωρά η υλοποίηση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στο Θριάσιο, που έχει εξαγγείλει εδώ και πάνω από ένα χρόνο η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει ο κίνδυνος για επανάληψη του γνωστού σκηνικού των καταστροφών στην περιοχή και το φετινό χειμώνα. Αυτό διαπιστώθηκε και κατά τη χτεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελής, ο οποίος ανακοίνωσε ότι "έδωσε εντολή να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες, ώστε τα έργα να ολοκληρωθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων".

Να σημειώσουμε ότι μέχρι στιγμής το μόνο έργο που έχει αρχίσει να κατασκευάζεται είναι η διευθέτηση του ρέματος Κορόπολη της Μάνδρας που αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο καλοκαίρι. Επίσης έχουν ξεκινήσει προκαταρκτικές εργασίες για τη διευθέτηση ενός τμήματος του Σαρανταπόταμου στην Ελευσίνα, ένα έργο που δημοπρατήθηκε την 1η Ιούλη και αναμένεται επίσης να ολοκληρωθεί το επόμενο καλοκαίρι.

Η σημαντικότερη εργολαβία, που αφορά τη διευθέτηση του Σαρανταπόταμου μέχρι την εκτροπή του ρέματος Σούρες, θα γίνει αφού ολοκληρωθούν οι μελέτες, ενώ η ίδια η εκτροπή του ρέματος Σούρες στο Σαρανταπόταμο (μελέτη και κατασκευή) προωθείται μαζί με την κατασκευή της Λεωφόρου Σταυρού - Ελευσίνας. Δηλαδή "ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι"!..

Τέλος, να σημειώσουμε ότι για τη διευθέτηση του ρέματος Αγίου Γεωργίου στον Ασπρόπυργο ακόμη συντάσσονται οι οριστικές μελέτες, οι οποίες αναμένεται να παραδοθούν στις 15 του Δεκέμβρη. Οσον αφορά την εργολαβία, βλέπουμε...

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αυτό δεν είναι Δημοτικό Συμβούλιο

Αδιαφορούν για τα πραγματικά προβλήματα των δημοτών, αλλά βρίσκουν χρόνο να συζητήσουν υποθέσεις που παραπέμπουν σε συναλλαγές μαφίας

Στο Δήμο Πειραιά, τόσο η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ απερχόμενη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και η νεοεκλεγείσσα της ΝΔ, κάθε άλλο παρά ενδιαφέρονται για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της πόλης, ενώ χαρακτηριστική είναι και η απουσία του ΣΥΝ, ο εκπρόσωπος του οποίου δεν παρουσιάζεται καν στις συνεδριάσεις.

Η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκεται σε κινητοποιήσεις. Οι γιατροί στα νοσοκομεία απεργούν αγωνιζόμενοι για καλύτερες συνθήκες νοσηλείας των ασθενών. Ενόψει της εφαρμογής του καμποτάζ άρχισαν ήδη μαζικές απολύσεις ναυτεργατών. Ολα αυτά τα θέματα τα έθεσε στην προχτεσινή συνεδρίαση η Κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση", προτείνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον αγωνιζόμενο λαό, έστω και με την έκδοση ενός ψηφίσματος. Οι παριστάμενοι δημοτικοί σύμβουλοι αρνήθηκαν ακόμα και να συζητήσουν την πρόταση, προβάλλοντας διαδικαστικούς λόγους. Είχαν άλλα σοβαρότερα θέματα να συζητήσουν. Την τακτοποίηση κάποιων δικών τους υποθέσεων, όπως για παράδειγμα τη λήψη απόφασης για την τοποθέτηση πλαισίων για διαφημιστικές αφίσες από διαφημιστική εταιρία, που κατά σύμπτωση ανήκει στον πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΝΔ Νίκο Πηρούνια,την έκδοση αδειών λειτουργίας σε μπαρ και ορισμένα άλλα οικονομικής φύσης θέματα. Ολα αυτά τα συζήτησαν με μειωμένη μάλιστα απαρτία.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Κίνησης ζήτησαν να αναβληθεί η συζήτηση και ψήφιση τέτοιων θεμάτων μόνο από τους ελάχιστους παραβρισκόμενους. Ούτε αυτή η πρόταση έγινε δεκτή, με αποτέλεσμα η παρουσία τους στην αίθουσα όχι μόνο να είναι περιττή, αλλά να τους καθιστά και συνυπεύθυνους. Αποχώρησαν για να βρεθούν δίπλα στο λαό, εκεί που πάντα ήταν και θα εξακολουθήσουν να είναι. Οι άλλοι παρέμειναν και... τακτοποίησαν τις αλληλοϋποχρεώσεις και αλληλοδεσμεύσεις τους.

ΚΑΥΣΗ ΝΕΚΡΩΝ
Είναι δικαίωμα η ελεύθερη επιλογή
  • Λεων. Αυδής: "Κατάλοιπα του Βυζαντίου" οι ρυθμίσεις που προωθούνται
  • Σύνδεσμος Φίλων Αποτέφρωσης: "Τροχοπέδη οι περιορισμοί"

Την αντίθεσή τους στους περιορισμούς για την καύση των νεκρών τονίζουν ο επικεφαλής της "Συμπαράταξης για την Αθήνα", Λεων. Αυδής,και ο Σύνδεσμος Φίλων της Αποτέφρωσης. Επισημαίνουν την ανάγκη όλοι να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την τύχη των λειψάνων τους και εκφράζουν την αντίθεσή τους σε σχετική τροπολογία που κατατέθηκε προχτές στη Βουλή από βουλευτές όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ, το οποίο τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης επιλογής της καύσης χωρίς όρους.

Η τροπολογία αυτή προβλέπει τη δυνατότητα της καύσης των νεκρών, μόνο για όσους "δεν ανήκουν στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία". Για τους υπόλοιπους ζητά είτε βεβαίωση του θρησκευτικού λειτουργού της θρησκείας που ανήκουν, είτε υπεύθυνη δήλωση ότι είναι άθεοι. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ διαφώνησε με αυτούς τους περιορισμούς, δεν υπέγραψε την τροπολογία και ετοιμάζει δική της, σχετική με το θέμα.

Μιλώντας γι' αυτό το ζήτημα στο "Ρ", ο Λεων. Αυδής, δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων και επικεφαλής της "Συμπαράταξης", τονίζει πως καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέγει την τύχη των λειψάνων του, εκτός αν μπορεί να αντιταχθεί κάποιο υπέρτερο κοινωνικό συμφέρον. Σημειώνει πως η επιλογή της αποτέφρωσης περιλαμβάνεται στις εξουσίες, που απορρέουν από το δικαίωμα του ανθρώπου στην προσωπικότητά του. Τη χαρακτηρίζει, μάλιστα, κοινωνικά συμφέρουσα, λόγω του κορεσμού που παρατηρείται εδώ και χρόνια στα νεκροταφεία των μεγάλων πόλεων.

Επιστροφή στη "ρινοτομία";

Υπογραμμίζει πως από πολιτική άποψη η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή είναι άστοχη, διότι μέσω αυτής "το κράτος αναλαμβάνει να τηρεί την πειθαρχική τάξη μεταξύ των μελών της Ορθόδοξης Εκκλησίας". Τονίζει πως σε ένα σύγχρονο, μη θρησκευτικό κράτος, η Εκκλησία μπορεί να επιβάλλει στα μέλη της τους κανόνες της με τα πνευματικά μέσα που διαθέτει. Πως η χρησιμοποίηση της κρατικής επιβολής για την τήρηση των θρησκευτικών ή εκκλησιαστικών κανόνων αποτελεί κατάλοιπο του Βυζαντίου, όπου ο αυτοκράτορας ήταν εκπρόσωπος του Θεού, τους αιρετικούς τους εκτελούσαν και σε περιπτώσεις ελαφρότερων παραβάσεων των εκκλησιαστικών κανόνων προβλεπόταν η ελαφρότερη ποινή της ρινοτομίας!

Συνεχίζει πως η εξαίρεση από τη δυνατότητα καύσης εκείνων που ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι σαν να επιβάλλει το κράτος στους ορθόδοξους - με απειλή διοικητικών προστίμων - να νηστεύουν τη Σαρακοστή ή να πηγαίνουν την Κυριακή στην εκκλησία. Παρόμοιες πρακτικές, αναφέρει, υπάρχουν μόνο στις ισλαμικές χώρες.

Ο Λεων. Αυδής προσθέτει πως δε δικαιολογείται το κράτος να κάνει πρακτικά αδύνατη την αποτέφρωση και να παρεμποδίζει έτσι την άσκηση ενός συνταγματικού δικαιώματος. Πως η στάση του κράτους μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, που θα πρέπει να ερευνηθεί σε ποια αίτια οφείλονται. Ολοκληρώνει λέγοντας πως από το '96 έχει προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων να προχωρήσει σε μέτρα για την εισαγωγή της αποτέφρωσης. Μια πρόταση που αν και συζητήθηκε σε συνεδρίαση του ΔΣ, παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες. Ο επικεφαλής της "Συμπαράταξης" δηλώνει, πάντως, πως η Κίνηση θα επαναφέρει το ζήτημα στο ΔΣ.

Τροχοπέδη

"Η τροπολογία θα έπρεπε να αφορά το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, ασχέτως θρησκευτικού δόγματος ή ιδεολογίας". Αυτό τονίζει, με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Φίλων της Αποτέφρωσης. Σημειώνει, ακόμα, πως οι δογματικές, θρησκευτικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις δεν αποτελούν τροχοπέδη για την επιλογή της καύσης. "Τροχοπέδη αποτελούν οι διάφοροι μηχανισμοί, οι οποίοι με την τακτική τους εμποδίζουν την άσκηση κατοχυρωμένων από το Ελληνικό Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις ελευθεριών, οι οποίες δεν προσβάλλουν κανέναν, ούτε επιχειρούν να επιβάλουν νέα ήθη",υπογραμμίζει.

Ο Σύνδεσμος καταλήγει πως όλοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα επιλογής μεταξύ καύσης και ταφής και πως τίποτα δεν πρέπει να εμποδίζει το δικαίωμα στην καύση, όταν είναι συνειδητή επιλογή του ανθρώπου εν ζωή.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ

Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ),εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στον βετεράνο αγωνιστή Βάσο Γεωργίου,για το θάνατο της συζύγου του Λιλίκας,καθώς και στην αγωνίστρια κόρη του Ανδρομάχη Κορωναίου και στην οικογένειά της. Τους δηλώνουμε ότι συμμεριζόμαστε τον πόνο τους και ότι ήμαστε πάντα κοντά τους.

Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ

Δεν παραλαμβάνουν σύσπορο βαμβάκι

Στα πλαίσια της πολιτικής διάλυσης των συνεταιρισμών, φαίνεται πως εντάσσεται και η απόφαση του Οργανισμού Βάμβακος να κρατήσει κλειστά τα εκκοκιστήρια της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης "ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ", εμποδίζοντας έτσι την παραλαβή σύσπορου βαμβακιού, ενώ έχει ήδη ολοκληρώσει την εκκόκκιση των αποθεμάτων της και έχει κλείσει το ισοζύγιό τους.

Η παραπάνω τακτική του Οργανισμού Βάμβακος καλύπτεται στα πλαίσια της πολιτικής του για ταυτόχρονη λήξη του ισοζυγίου σε όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι αποθεμάτων.

Το οξύμωρο είναι πως ενώ στην ΕΑΣΘ που έχει ήδη επεξεργαστεί όλα της τα αποθέματα σε βαμβάκι, και έχει αποθηκευτικούς χώρους για το σύσπορο βαμβάκι, ο Οργανισμός αρνείται να δώσει τη δυνατότητα επεξεργασίας του σύσπορου, την ίδια ώρα τα ιδιωτικά εκκοκκιστήρια συνεχίζουν να παίρνουν βαμβάκι. Διαφαίνεται καθαρά πλέον ο στόχος που δεν είναι άλλος από το χτύπημα των συνεταιρισμών.

Ηδη οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών στο νομό, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην καθυστέρηση έναρξης των παραλαβών σύσπορου βάμβακος στα εκκοκκιστήρια της Ομοσπονδίας και προειδοποιούν πως θα αντιδράσουν αγωνιστικά αν δεν αλλάξει η πολιτική του Οργανισμού Βάμβακος.

Η ΕΑΣΘ από τη μεριά της προειδοποιεί πως θα ασκήσει όλα τα πρόσφορα μέσα προκειμένου να μην πληγεί το εισόδημα των αγροτών μελών της, αφού από την πολιτική του Οργανισμού διαγράφεται ο κίνδυνος υποβάθμισης του αγροτικού προϊόντος.

Δίκη Ρωχάμη

Στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας κάθισε χτες ο γνωστός κακοποιός Ευάγγ. Ρωχάμης για την ένοπλη συμπλοκή, που είχε γίνει μεταξύ επιβατών αυτοκινήτου και ανδρών περιπολικού στα Σεπόλια τη νύχτα της 26ης προς 27 - 4 - 1995. Το πρωτοβάθμιο κακουργιοδικείο τον είχε απαλλάξει κατά πλειοψηφία, λόγω αμφιβολιών, ενώ στο συγκατηγορούμενό του Γ. Σταθόπουλο είχε επιβάλει 10ετή κάθειρξη. Η Εισαγγελία Εφετών άσκησε τότε έφεση υπέρ του νόμου, με αποτέλεσμα να είναι και πάλι ο Ευάγγ. Ρωχάμης κατηγορούμενος κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Καταθέτοντας ως μάρτυρας στο δικαστήριο η ανιψιά του Ε. Μαύρου, είπε ότι εκείνο το διάστημα ο θείος της είχε δραπετεύσει από τις φυλακές, αλλά τη νύχτα της συμπλοκής ήταν μαζί της στο Μεγάλο Πεύκο. "Εχει κατηγορηθεί πολλές φορές για πράγματα που δεν έχει κάνει", πρόσθεσε. Η δίκη συνεχίζεται σήμερα.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το Παράρτημα ΗΛΕΙΑΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 15 - 11 - 98 στις 11 π.μ.,στο μνημείο της Αντίστασης στο ΠΟΥΣΙ (Αχλαδινή Ηλείας), για να τιμηθεί η επέτειος των 55 χρόνων της ομωνύμου Μάχης του 3ου Τάγματος του 12ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ κατά της γερμανικής μηχανοκίνητης δύναμης στις 9 - 12 - 1943. Καλούνται οι αρχές του τόπου, πολιτικές, στρατιωτικές, εκκλησιαστικές, οι πολιτιστικοί φορείς και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής, να τιμήσουν, με την παρουσία τους, τους πεσόντες.
  • Το ΔΣ της ΠΕΑΕΑ και οι συνεργαζόμενες με αυτήν Ενώσεις ΠΕΑΤΑΘ, ΠΕΣΑΘΕΑ, ΠΕΕΠΠ, ΠΕΑΦΕ και Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών,θα τελέσουν πολιτικό μνημόσυνο την Πέμπτη 19.11.98 και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8 Αθήνα, 7ος όροφος),για τους αποβιώσαντες αγωνιστές - μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των παραπάνω Ενώσεων. Επίσης, θα απονεμηθούν και τιμητικά διπλώματα και μετάλλια.

Ωστόσο, επειδή δεν είναι γνωστά τα ονόματα πολλών, καθώς και οι διευθύνσεις των κατοικιών των συγγενών τους, παρακαλούνται οι τελευταίοι να επικοινωνήσουν με τη διεύθυνση της ΠΕΑΕΑ, στα τηλέφωνα 88.31.368 και 88.21.698,για να τους αποσταλούν οι σχετικές προσκλήσεις.

Πιάστηκαν για χασίς

Δύο μαθητές 13 και 14 χρόνων συνελήφθησαν από την Αστυνομία στην περιοχή του Ελευθερίου - Κορδελιού γιατί είχαν στην κατοχή τους μικροποσότητα χασίς. Οι δύο νεαροί δήλωσαν ότι το χασίς προοριζόταν για προσωπική τους χρήση. Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες τρεις ακόμη ανήλικοι συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη για κατοχή ναρκωτικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ