• Σύνδεσμος Φίλων Αποτέφρωσης: "Τροχοπέδη οι περιορισμοί"
  • - Την αντίθεσή τους στους περιορισμούς για την καύση των νεκρών τονίζουν ο επικεφαλής της Συμπαράταξης για την Αθήνα, Λεων. Αυδής,και ο Σύνδεσμος Φίλων της Αποτέφρωσης. Επισημαίνουν την ανάγκη όλοι... - 1998-11-12 00:00:00.0"/>
  • Σύνδεσμος Φίλων Αποτέφρωσης: "Τροχοπέδη οι περιορισμοί"
  • - Την αντίθεσή τους στους περιορισμούς για την καύση των νεκρών τονίζουν ο επικεφαλής της Συμπαράταξης για την Αθήνα, Λεων. Αυδής,και ο Σύνδεσμος Φίλων της Αποτέφρωσης. Επισημαίνουν την ανάγκη όλοι... - 1998-11-12 00:00:00.0" /> Είναι δικαίωμα η ελεύθερη επιλογή | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 12 Νοέμβρη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 26
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    ΚΑΥΣΗ ΝΕΚΡΩΝ
    Είναι δικαίωμα η ελεύθερη επιλογή
    • Λεων. Αυδής: "Κατάλοιπα του Βυζαντίου" οι ρυθμίσεις που προωθούνται
    • Σύνδεσμος Φίλων Αποτέφρωσης: "Τροχοπέδη οι περιορισμοί"

    Την αντίθεσή τους στους περιορισμούς για την καύση των νεκρών τονίζουν ο επικεφαλής της "Συμπαράταξης για την Αθήνα", Λεων. Αυδής,και ο Σύνδεσμος Φίλων της Αποτέφρωσης. Επισημαίνουν την ανάγκη όλοι να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την τύχη των λειψάνων τους και εκφράζουν την αντίθεσή τους σε σχετική τροπολογία που κατατέθηκε προχτές στη Βουλή από βουλευτές όλων των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ, το οποίο τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης επιλογής της καύσης χωρίς όρους.

    Η τροπολογία αυτή προβλέπει τη δυνατότητα της καύσης των νεκρών, μόνο για όσους "δεν ανήκουν στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία". Για τους υπόλοιπους ζητά είτε βεβαίωση του θρησκευτικού λειτουργού της θρησκείας που ανήκουν, είτε υπεύθυνη δήλωση ότι είναι άθεοι. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ διαφώνησε με αυτούς τους περιορισμούς, δεν υπέγραψε την τροπολογία και ετοιμάζει δική της, σχετική με το θέμα.

    Μιλώντας γι' αυτό το ζήτημα στο "Ρ", ο Λεων. Αυδής, δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων και επικεφαλής της "Συμπαράταξης", τονίζει πως καθένας έχει το δικαίωμα να επιλέγει την τύχη των λειψάνων του, εκτός αν μπορεί να αντιταχθεί κάποιο υπέρτερο κοινωνικό συμφέρον. Σημειώνει πως η επιλογή της αποτέφρωσης περιλαμβάνεται στις εξουσίες, που απορρέουν από το δικαίωμα του ανθρώπου στην προσωπικότητά του. Τη χαρακτηρίζει, μάλιστα, κοινωνικά συμφέρουσα, λόγω του κορεσμού που παρατηρείται εδώ και χρόνια στα νεκροταφεία των μεγάλων πόλεων.

    Επιστροφή στη "ρινοτομία";

    Υπογραμμίζει πως από πολιτική άποψη η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή είναι άστοχη, διότι μέσω αυτής "το κράτος αναλαμβάνει να τηρεί την πειθαρχική τάξη μεταξύ των μελών της Ορθόδοξης Εκκλησίας". Τονίζει πως σε ένα σύγχρονο, μη θρησκευτικό κράτος, η Εκκλησία μπορεί να επιβάλλει στα μέλη της τους κανόνες της με τα πνευματικά μέσα που διαθέτει. Πως η χρησιμοποίηση της κρατικής επιβολής για την τήρηση των θρησκευτικών ή εκκλησιαστικών κανόνων αποτελεί κατάλοιπο του Βυζαντίου, όπου ο αυτοκράτορας ήταν εκπρόσωπος του Θεού, τους αιρετικούς τους εκτελούσαν και σε περιπτώσεις ελαφρότερων παραβάσεων των εκκλησιαστικών κανόνων προβλεπόταν η ελαφρότερη ποινή της ρινοτομίας!

    Συνεχίζει πως η εξαίρεση από τη δυνατότητα καύσης εκείνων που ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι σαν να επιβάλλει το κράτος στους ορθόδοξους - με απειλή διοικητικών προστίμων - να νηστεύουν τη Σαρακοστή ή να πηγαίνουν την Κυριακή στην εκκλησία. Παρόμοιες πρακτικές, αναφέρει, υπάρχουν μόνο στις ισλαμικές χώρες.

    Ο Λεων. Αυδής προσθέτει πως δε δικαιολογείται το κράτος να κάνει πρακτικά αδύνατη την αποτέφρωση και να παρεμποδίζει έτσι την άσκηση ενός συνταγματικού δικαιώματος. Πως η στάση του κράτους μπορεί να εξηγηθεί μόνο από τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, που θα πρέπει να ερευνηθεί σε ποια αίτια οφείλονται. Ολοκληρώνει λέγοντας πως από το '96 έχει προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων να προχωρήσει σε μέτρα για την εισαγωγή της αποτέφρωσης. Μια πρόταση που αν και συζητήθηκε σε συνεδρίαση του ΔΣ, παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες. Ο επικεφαλής της "Συμπαράταξης" δηλώνει, πάντως, πως η Κίνηση θα επαναφέρει το ζήτημα στο ΔΣ.

    Τροχοπέδη

    "Η τροπολογία θα έπρεπε να αφορά το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, ασχέτως θρησκευτικού δόγματος ή ιδεολογίας". Αυτό τονίζει, με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Φίλων της Αποτέφρωσης. Σημειώνει, ακόμα, πως οι δογματικές, θρησκευτικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις δεν αποτελούν τροχοπέδη για την επιλογή της καύσης. "Τροχοπέδη αποτελούν οι διάφοροι μηχανισμοί, οι οποίοι με την τακτική τους εμποδίζουν την άσκηση κατοχυρωμένων από το Ελληνικό Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις ελευθεριών, οι οποίες δεν προσβάλλουν κανέναν, ούτε επιχειρούν να επιβάλουν νέα ήθη",υπογραμμίζει.

    Ο Σύνδεσμος καταλήγει πως όλοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα επιλογής μεταξύ καύσης και ταφής και πως τίποτα δεν πρέπει να εμποδίζει το δικαίωμα στην καύση, όταν είναι συνειδητή επιλογή του ανθρώπου εν ζωή.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ