Πέμπτη 12 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Ο Νοέμβρης καθοδηγεί τους αγώνες λαού και νεολαίας

Μαζικά και ενωτικά θα γιορταστεί και φέτος η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αφού αναμένεται να είναι μεγάλη η συμμετοχή του λαού και της νεολαίας στις τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης, που ξεκινούν την Κυριακή 15 Νοέμβρη και κορυφώνονται με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία την Τρίτη.

Ηδη, έχει συγκροτηθεί Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού, όπου συμμετέχουν μαζικοί φορείς, και η οποία σε κείμενο - διακήρυξη διαπιστώνει ότι οι αγώνες και τα οράματα εκείνης της εξέγερσης για "Ψωμί - παιδεία - ελευθερία - εθνική ανεξαρτησία", παραμένουν επίκαιρα και σήμερα, γιατί δε δικαιώθηκαν.Στο κείμενό της, η Συντονιστική καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους και το λαό της Αθήνας να συμμετάσχουν μαζικά και ενωτικά στις τριήμερες εκδηλώσεις, να συμβάλουν, ώστε ο φετινός γιορτασμός να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλιάς και στα στρατόπεδα και να υπερασπίσουν έμπρακτα τη μορφή, το χαρακτήρα και το περιεχόμενο του Πολυτεχνείου, όπως αυτά προσδιορίστηκαν και κληρονομήθηκαν από τα οράματα και τα αιματόβρεχτα συνθήματα της εξέγερσης του Νοέμβρη 1973.

Στο κάλεσμα αυτό της Συντονιστικής Επιτροπής Εορτασμού, ανταποκρίθηκαν ήδη και άλλοι μαζικοί φορείς και οργανώσεις.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), σε ανακοίνωσή της, τονίζει πως στη σημερινή πραγματικότητα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης και της προσπάθειας των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να εδραιώσουν την κυριαρχία τους με πολέμους, τρομοκρατία, καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ιστορική παρακαταθήκη του Πολυτεχνείου για αντίσταση και αγώνα καθοδηγεί τους αγώνες του λαού και της νεολαίας.

"Είκοσι πέντε χρόνια μετά την εξέγερση, οι ίδιες δυνάμεις - ΗΠΑ και ΝΑΤΟ - που τότε επέβαλαν και στήριξαν τη χούντα, σήμερα προκαλούν και συντηρούν τις εντάσεις στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή. Οι ελληνικές κυβερνήσεις υποταγμένες σ' αυτές μετατρέπουν τη χώρα μας σε αμερικανοΝΑΤΟικό προτεκτοράτο και πολεμικό ορμητήριο της νέας τάξης", υπογραμμίζει η ΕΕΔΥΕ. Επισημαίνει, ακόμα, πως σήμερα με ιδιαίτερη αγριότητα εκδηλώνεται η επίθεση στις οικονομικές και κοινωνικές κατακτήσεις των εργαζομένων και της νεολαίας, ενώ έντονη είναι η προσπάθεια να σύρουν το λαό και τη νεολαία στην υποδούλωση και τη μοιρολατρία. "Η αντίσταση και ο αγώνας, η συμμετοχή στους μεγάλους κοινωνικούς και φιλειρηνικούς αγώνες είναι ο μόνος δρόμος τιμής στην ηρωική εξέγερση. Το Πολυτεχνείο ζει στην ασυμβίβαστη πάλη του λαού και της νεολαίας για μια Ελλάδα ανεξάρτητη", καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας επισημαίνει πως η συμμετοχή των εργαζομένων στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου θα αποτελέσει αγωνιστική και μαχητική απάντηση στην ΕΕ των πολυεθνικών, στην κυβέρνηση, στην άρχουσα τάξη και στους εκπροσώπους του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Κι αυτό, γιατί σήμερα η εργατική τάξη της χώρας μας περνά από συμπληγάδες πέτρες. "Από τη μια, ο εθνικός στόχος της ΟΝΕ, που συνθλίβει τις δημοκρατικές μας ελευθερίες και τα εργατικά μας δικαιώματα, και, από την άλλη, οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες των ανώτερων συνδικαλιστικών οργάνων, που συναινούν στην κατάργηση του 8ωρου, στην ισοπέδωση της κοινωνικής ασφάλισης και στην επιβολή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης. Γι' αυτό και τα συνθήματα της εξέγερσης ακούγονται σήμερα τραγικά επίκαιρα", σημειώνουν οι εργατοϋπάλληλοι της Αθήνας.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η ανακοίνωση της ΤΕ ΕΣΑΚ Βοιωτίας,που τονίζει πως "όλοι μας θα συνεχίσουμε τον αγώνα των εξεγερμένων φοιτητών του Πολυτεχνείου, κόντρα στις ιδέες που απορρέουν απ' τις εντολές της ΕΕ και κόντρα στη λογική των βολεμένων του συνδικαλιστικού κινήματος".

Τέλος, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Γιορτασμού του Πολυτεχνείου της Αμφισσας υπογραμμίζει πως η ανάγκη αγωνιστικής ανάτασης του λαϊκού κινήματος είναι πιο επιτακτική σήμερα, αφού αφαιρούνται κατακτήσεις του λαού και της νεολαίας, και καλεί σήμερα, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας όλους τους φορείς και τους συλλόγους νεολαίας, ώστε "να δώσουμε το πραγματικό νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, γιορτάζοντάς το όπως πραγματικά πρέπει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ