Πέμπτη 12 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Με συλλαλητήριο διαμαρτυρίας, σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα του Βενιζέλου, απαντούν οι μαθητές της Θεσσαλονίκης στον εμπαιγμό του υπουργείου Παιδείας, που με ευθύνη του περίπου τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς τα σχολεία τελούν υπό διάλυση, και απαιτούν άμεσα την κατάργηση του νόμου 2525, την κάλυψη όλων των διδακτικών κενών, βιβλία για όλους τους μαθητές και κάλυψη όλων των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή.

Οι μαθητές 19 Γυμνασίων και Λυκείων της Θεσσαλονίκης, που ήδη τελούν υπό κατάληψη, έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στη σημερινή κινητοποίηση, που κάλεσε το συντονιστικό όργανο των μαθητών. Απαντούν στις προκλητικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για δήθεν πολιτικά υποκινούμενες κινητοποιήσεις, παρουσιάζοντας απλά την πραγματικά τραγική εικόνα που επικρατεί στα σχολεία τους. Π. χ. οι μαθητές των αθλητικών σχολείων του Ευόσμου απέχουν από τα μαθήματά τους, επειδή τρεις μήνες μετά την έναρξη της χρονιάς δεν έχουν καλυφθεί οι θέσεις των καθηγητών Φυσικής Αγωγής. Επίσης στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν χτες και οι μαθητές του 4ου Λυκείου στη Συγγρού, που πρόσφατα ήρθε στην επικαιρότητα, όταν εμφανίστηκε κρούσμα μηνιγγίτιδας με θύμα μαθήτρια. Στο σχολικό συγκρότημα στεγάζονται Γυμνάσιο - Λύκειο και νυχτερινό σχολείο. Λειτουργεί σε τρεις βάρδιες, κάτω από άθλιες συνθήκες.

Εξάλλου σε αποχή από τα μαθήματά τους προχώρησαν και οι μαθητές του 2ου και 3ου Λυκείου Τούμπας, παρά την αυταρχική στάση του λυκειάρχη του 3ου Λυκείου, ο οποίος προκειμένου να εμποδίσει την κινητοποίηση απειλούσε πως θα κόψει όλες τις εκδρομές. Οι μαθητές, με αποφάσεις των τμημάτων τους, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν και σήμερα αποχή από τα μαθήματα, ώστε να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Απαιτούν άμεση πρόσληψη καθηγητών και βιβλία. Χαρακτηριστικά καταγγέλλουν ότι το μάθημα ψυχολογίας το διδάσκονται από τη γραμματέα του σχολείου.

Μέσα από τη σημερινή κινητοποίηση οι μαθητές των σχολείων της Θεσσαλονίκης απαιτούν την κατάργηση του νόμου Αρσένη, αφού όπως καταγγέλλουν μέσα από τον τρόπο διεξαγωγής των προαγωγικών εξετάσεων (διαγνωστικά τεστ κλπ.), αλλά και των εξετάσεων για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ουσιαστικά μεγαλώνουν οι φραγμοί στη μόρφωση και περιορίζονται οι πιθανότητες απόκτησης του απολυτηρίου.

Επίσης απαιτούν αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ διευρύνουν το αγωνιστικό τους πλαίσιο, ζητώντας να σταματήσει ο αυταρχισμός στα σχολεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ