Πέμπτη 12 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
"Αν βρέξ θα στάξ"...

Αν εγκριθούν νέα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τότε μόνο θα λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις, κόστους αρκετών δισ., που προς το παρόν παραμένουν νεκρές, ενώ οι ανάγκες είναι τεράστιες

Το αληθινό πρόσωπο της πολιτικής που ασκείται απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες, αποδεικνύει η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Νοτιο - Ανατολικής Αττικής που λειτουργεί στο χώρο της παλιάς αμερικάνικης βάσης στο Ελληνικό.

Μια τεράστια έκταση με ειδικές εγκαταστάσεις για την οποία βέβαια δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια, παραμένει στην ουσία εκτός λειτουργίας και χωρίς να παρέχει υπηρεσίες στα άτομα που τις χρειάζονται. Κι αυτό με πρόσχημα το γεγονός ότι πρόσφατα τελείωσαν τα προγράμματα που επιχορηγούσε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για την αποκατάσταση των οποίων ξεκίνησε το 1990 η δημιουργία αυτού του Κέντρου, θα πρέπει - κατά την κυβέρνηση - να περιμένουν την υλοποίηση των επόμενων κοινοτικών προγραμμάτων.

Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στο χώρο, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Συνεργασία για το Ελληνικό" Χρ. Κορτζίδης,το μέλος της παράταξης Φρόσω Κορτζίδου και ο Μάριος Καμακάρης,μέλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ).

Δεκάδες εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης όπως κεραμικής, αγιογραφίας και ζαχαροπλαστικής, ένα οργανωμένο δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών, ένας υπερσύγχρονος ραδιοφωνικός σταθμός, μια ειδική πισίνα με καθαρά θεραπευτική χρήση, και πολλοί άλλοι ειδικοί χώροι, δε λειτουργούν γιατί έχει σταματήσει η χρηματοδότηση. Και σαν να μην φτάνει αυτό, οι συγχωνεύσεις των θεραπευτηρίων χρόνιων παθήσεων Αττικής, εντείνουν την αγωνία των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες για την τύχη του συγκεκριμένου Κέντρου, μαζί με το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει διασφαλιστεί η ιδιοκτησία του χώρου από το Κέντρο.

Επιπλέον δεν έγινε τελικά δυνατή η ένταξη στο Κέντρο του νοσοκομείου των πρώην αμερικανικών βάσεων, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο. Την ίδια στιγμή ο ιδιωτικός τομέας ανθεί και στην παροχή υπηρεσιών στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Και όσοι έχουν την οικονομική δύναμη, την απολαμβάνουν.

Αυτή την αγωνία για την πορεία του Κέντρου μαζί με το μέλλον των ίδιων των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες που εκπαιδεύονται εκεί, εξέφρασε στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Γ. Μηστακούνη,ο Χρ. Κορτζίδης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος διαβεβαίωσε πως μέχρι τον Μάρτιο θα έχουν ξεκινήσει τα νέα προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για την απασχόληση, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον αυτοματισμό. Πως θα συνεχιστούν οι εργασίες για την ολοκλήρωση της πισίνας, η οποία μέχρι σήμερα έχει κοστίσει 260 εκατομμύρια και απαιτούνται περίπου άλλα τόσα για τη λειτουργία της και πως το Κέντρο σύντομα θα επαναδραστηριοποιηθεί.

"Εμείς, τόνισε ο Μ. Καμακάρης,δε μένουμε στις καθησυχαστικές υποσχέσεις. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει συνολική πολιτική για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ότι και αυτή η υποχρέωση της πολιτείας περνάει στον ιδιωτικό τομέα. Για μας πλέον είναι θέμα δραστηριοποίησης και διεκδίκησης όλων εκείνων που το κράτος πρέπει να κάνει και όχι να εξαρτόμαστε από τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Ρ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ