Πέμπτη 12 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Συλλαλητήριο οργής και αντεπίθεσης
  • Εντυπωσιακή σε μέγεθος - δυναμική σε παλμό, η χτεσινή κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας. Χιλιάδες νέοι και νέες έδωσαν ηχηρή απάντηση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και, ταυτόχρονα, έστειλαν μήνυμα ανάτασης και ελπίδας για το αύριο
  • Μαζικές συγκεντρώσεις και σε Τρίκαλα, Βόλο, Χαλκίδα. Η σκυτάλη σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Πλημμύρισε νιάτα χτες το μεσημέρι το κέντρο της Αθήνας. Οι μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού Σχολείων Αθήνας και δεκάδων φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων και έδωσαν μαζικά το "παρών" στη χτεσινή μεγαλειώδη πανεκπαιδευτική κινητοποίηση. Χιλιάδες νέοι, που βιώνουν καθημερινά, στα Πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ και τα σχολεία τους, την υποβάθμιση της παιδείας, μέσα από τις ελλείψεις και τους φραγμούς που υψώνονται ανάμεσα σε εκείνους και τη μόρφωση έδειξαν χτες ότι έχουν καταλάβει πως μόνος δρόμος είναι ο αγώνας ενάντια στη συντηρητική αναδιάρθρωση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης που επιχειρείται μέσα από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και από εκεί πορεύτηκαν στο υπουργείο Παιδείας. Μπροστά, το πανό του Συντονιστικού με το σύνθημα "15%, δε θα περάσουν οι νόμοι για τα ΤΕΕ και 2525". "Είμαστε νέοι και δε μασάμε, αυτό το δρόμο δεν τον ακολουθάμε, όλη η Ελλάδα, όλοι στο δρόμο θα καταργήσουμε εμείς αυτό το Νόμο", τραγουδούσαν οι διαδηλωτές και τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν: "Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, μόρφωση, ειδίκευση, για όλους μας δουλιά", "Οι μαθητές δε σκύβουν το κεφάλι, μαζί με το λαό ενότητα και πάλη", "Τίποτα δε μας σταματά, τη μόρφωση θα πάρουμε αγωνιστικά", "Θέλουμε σχολεία, καθηγητές, βιβλία και όχι διαβατήρια για την ανεργία".

Η πορεία ακολούθησε τη διαδρομή Πανεπιστημίου, Ομόνοια, Σταδίου, υπουργείο Παιδείας. Ο όγκος της πορείας ήταν εντυπωσιακός και είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η κεφαλή βρισκόταν στην οδό Σταδίου, το τελευταίο "μπλοκ" βρισκόταν ακόμα στην οδό Πανεπιστημίου, ενώ σε όλη τη διαδρομή έφταναν ομάδες μαθητών που ενσωματώνονταν στην πορεία.

Οταν οι διαδηλωτές έφτασαν στο υπουργείο Παιδείας, αντίκρισαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που "φρουρούσαν" το κτίριο, πάνοπλες και φορώντας αντιασφυξιογόνους μάσκες! Μαθητές και φοιτητές παρέμειναν στην οδό Μητροπόλεως για μία περίπου ώρα και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τα Προπύλαια, όπου και διαλύθηκαν, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία στις 17 Νοέμβρη.

Στη Χαλκίδα

Η μεγάλη σε όγκο συγκέντρωση - η μεγαλύτερη των τελευταίων δέκα χρόνων - μαθητών, σπουδαστών, εκπαιδευτικών, γονιών και συνδικαλιστών έξω απ' το χώρο των δικαστηρίων στη Χαλκίδα ήταν η καλύτερη απάντηση που μπορούσε να δοθεί στην κυβέρνηση και στους υποστηρικτές της, που εξακολουθούν να σέρνουν στα δικαστήρια οποιονδήποτε αντιστέκεται στη μονόπλευρη, αντιλαϊκή πολιτική της.

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκίδας εκδικαζόταν χτες η δίκη σκοπιμότητας του καθηγητή Δημήτρη Δαμασκηνού, ο οποίος είχε παραπεμφθεί με τις βαριές κατηγορίες της απείθειας, αντίστασης κατά της αρχής, εξύβρισης και απλής σωματικής βλάβης. Κι όλα αυτά, γιατί τον περασμένο Ιούνη είχε συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών κατά του διαγωνισμού -παρωδία του ΑΣΕΠ και κατά του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97. Τότε είχε συλληφθεί με άλλα 11 άτομα και είχε μάλιστα ξυλοκοπηθεί άγρια απ' τους αστυνομικούς που "φύλαγαν" τα εξεταστικά κέντρα...

Χτες πάντως, την ώρα που οι μαθητές, μαχητικά και μαζικά, διαδήλωναν τη θέλησή τους να γκρεμίσουν με τον αγώνα τους το αντιεκπαιδευτικό κατασκεύασμα Αρσένη, στην αίθουσα του Τριμελούς κατέρρεαν οι τρεις απ' τις τέσσερις κατηγορίες σε βάρος του Δ. Δαμασκηνού (αντίσταση, εξύβριση και σωματικές βλάβες). Την ώρα που το κέντρο της Χαλκίδας σειόταν απ' τα συνθήματα "Αγώνας μαζικός, να δικαστεί του Σημίτη ο εκσυγχρονισμός", "Αυτός ο νόμος του υπουργείου θα πέσει σαν περίπτερο της Πανεπιστημίου" και "Δώστε λεφτά για την παιδεία, πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία", οι δύο αστυνομικοί μάρτυρες κατηγορίας μπέρδευαν τα λόγια τους και έπεφταν σε συνεχείς αντιφάσεις στα ερωτήματα της προέδρου του δικαστηρίου και των συνηγόρων υπεράσπισης. Αδύνατη στάθηκε και η προσπάθεια του εισαγγελέα Δεγαϊτη να στοιχειοθετήσει τις κατηγορίες, αν και γνώριζε ότι χωρίς τη δική του εντολή την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων του Ιούνη - όπου παρευρισκόταν ως εισαγγελέας υπηρεσίας - επιτέθηκαν τα ΜΑΤ!

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, τελικά, απέρριψε τις τρεις κατηγορίες και επέβαλε 4μηνη φυλάκιση για το αδίκημα της απείθειας στην εισαγγελική εντολή για διάλυση της συγκέντρωσης, με δικαίωμα έφεσης στον Δ. Δαμασκηνό. Σε ένδειξη συμπαράστασης είχε αποφασίσει 24ωρη απεργία ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, σε αντίθεση με την τοπική Ενωση των καθηγητών, της οποίας η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) δε θεώρησε μείζονος σημασίας το γεγονός και "δεν ασχολήθηκε".

Μετά το τέλος της δίκης, με απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου των μαθητών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκε μαχητική πορεία μέχρι το Εργατικό Κέντρο. Να σημειωθεί πως αργά το βράδυ χτες συνεδρίασε το Συντονιστικό για να λάβει αποφάσεις αντίδρασης στην αντιεκπαιδευτική λαίλαπα, ενώ συζητήθηκε και η διοργάνωση του γιορτασμού της 25ης επετείου του Πολυτεχνείου στη Χαλκίδα.

Στα Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα, πάνω από 1.000 μαθητές, από τα 9 Λύκεια που βρίσκονται σε κατάληψη, συγκεντρώθηκαν στο 3ο Λύκειο και πορεύτηκαν στη Νομαρχία. Μετά τους χαιρετισμούς στη συγκέντρωση από τους Γ. Χριστόπουλο και Μπάμπη Αργυρίου,αντιπρόεδρο και γενικό γραμματέα της ΕΛΜΕ Τρικάλων, αντίστοιχα, ξεκίνησε η συγκλονιστική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Οι μαθητές, κρατώντας "πανό" και φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα, όπως "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία", "15% για την Παιδεία", "Να καταργηθεί ο νόμος Αρσένη" κ.ά., διαδήλωσαν, κλείνοντας συμβολικά για λίγη ώρα δρόμους.

Οταν έφτασαν στη Νομαρχία, βρέθηκαν μπροστά σε ισχυρή αστυνομική δύναμη με ένστολους και μη αστυνομικούς. Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον νομάρχη Στ. Πατραμάνη,στον οποίο επέδωσαν ψήφισμα με τα γενικότερα, αλλά και ειδικά τοπικά αιτήματά τους, που αφορούν στη λύση προβλημάτων, τα οποία σχετίζονται με ελλείψεις καθηγητών και υλικοτεχνικής υποδομής στα σχολεία κ.ά. Ο νομάρχης δήλωσε, για μια ακόμα φορά, μάλλον αναρμόδιος και, μάλιστα, επισήμανε στους μαθητές ότι οι αγώνες τους μπορεί τελικά να αποβούν σε βάρος τους!

Προκλητική ήταν η συμπεριφορά του Ηλ. Πατσιαρίκα, προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, ο οποίος έφτασε στο σημείο να αποκαλέσει τους αγωνιζόμενους μαθητές ...αλήτες! Ο ίδιος, άλλωστε, είναι γνωστός και για τις προκλητικές ενέργειές του και προς τους καθηγητές - ιδιαίτερα προς το ΔΣ της ΕΛΜΕΤ - με τους οποίους συνεχώς αντιπαρατίθεται... Πάντως, οι μαθητές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τους αγώνες τους. Ηδη, έχουν προγραμματίσει νέα συγκέντρωση και πορεία, μεθαύριο βράδυ, ενώ στον αγώνα των καταλήψεων "μπήκαν" και οι μαθητές περιφερειακών σχολείων του νομού, όπως το Λύκειο Βαλτινού, το ΤΕΛ και το Γυμνάσιο Φαρκαδώνας κ.ά.

Επίσης, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Τρικάλων - σε μια προσπάθεια ο αγώνας για την παιδεία να γίνει υπόθεση όλων των φορέων της εκπαίδευσης και του τρικαλινού λαού - συγκαλεί, σήμερα, στις 6 μ.μ. στο Δημαρχείο, σύσκεψη εκπροσώπων καθηγητών, μαθητών και γονέων, όπου θα συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στην παιδεία και οι τρόποι αντίδρασης της εκπαιδευτικής κοινότητας και του λαού σ' αυτήν.

Στο Βόλο

Πάνω από 1.000 μαθητές από 10 Λύκεια και δύο Γυμνάσια του Βόλου έκαναν πορεία προς τη Νομαρχία Μαγνησίας χτες, απαιτώντας έμεση επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Στη Λάρισα

Σε κατάληψη προχώρησαν χτες οι μαθητές του 1ου και του 4ου ΤΕΕ της Λάρισας, διαμαρτυρόμενοι για ελλείψεις και άλλα προβλήματα, ενώ και οι μαθητές του 3ου ΤΕΕ αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα σε κατάληψη. Αντιπροσωπεία των μαθητών επισκέφθηκε τη Νομαρχία Λάρισας και έθεσε τα αιτήματα, ζητώντας λύσεις από την πολιτεία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά»! (2010-12-02 00:00:00.0)
Η μουσική «κατέβηκε» στο δρόμο (2005-10-07 00:00:00.0)
Μαθητική «πλημμύρα» (1999-12-09 00:00:00.0)
Στην υπόλοιπη χώρα (1998-11-27 00:00:00.0)
Μαζική και δυναμική πρώτη απάντηση (1998-11-05 00:00:00.0)
Στους δρόμους σήμερα το πρώτο "ραντεβού" (1998-02-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ