Πέμπτη 12 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Περίθαλψη "χωρίς σύνορα"

Οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" προσφέρουν ό,τι μπορούν στους πρόσφυγες. Ομως είναι τρομακτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης

Ξεκίνησαν στα μέσα του Οκτώβρη του 1996, σ' ένα τριάρι διαμέρισμα μιας παλιάς πολυκατοικίας - στην οδό Παιωνίου 11Α, στην πλατεία Βικτωρίας - όπου οι βασικοί της ένοικοι ήταν Ρουμάνοι. Εστησαν ένα πρόχειρο ιατρείο, με ένα γιατρό, έναν τεχνικό και μία φαρμακοποιό και προσπάθησαν όχι να καλύψουν το τεράστιο κενό της πολιτείας - πώς θα μπορούσαν άλλωστε; - αλλά να προσφέρουν κάποια ασφάλιση, κοινωνική και υγειονομική προστασία στους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, χωρίς καμιά κάλυψη σε οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.

Δύο χρόνια τώρα οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" με το "Πρόγραμμα της διπλανής πόρτας" - έτσι ονόμασαν αυτή τους την πρωτοβουλία - έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε χιλιάδες μετανάστες. Εχουν φύγει πια απ' την παλιά πολυκατοικία και έχουν στήσει το ιατρείο τους στο Πολυιατρείο της Αθήνας, στην οδό Παιωνίου 5, με περισσότερο φυσικά προσωπικό. Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί συνολικά 4.479 άτομα, ενώ 8.229 πράξεις έχουν πραγματοποιηθεί σε επίπεδο παρακολούθησης. Οι συνολικές επισκέψεις στο Πολυιατρείο αγγίζουν τις 12.708, πράγμα που σημαίνει ότι ο κάθε ασθενής έχει επισκεφτεί το Πολυιατρείο τουλάχιστον δύο φορές, ενώ απ' αυτές τις επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν 5.143 παραπομπές. "Ενα σημαντικό κομμάτι των εξυπηρετούμενων είναι μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται περιστασιακά στην Αθήνα - εποχιακοί εργάτες, Κούρδοι οι οποίοι διαφεύγουν σε άλλες χώρες ή Αλβανοί, οι οποίοι επιστρέφουν στη χώρα τους ή απελαύνονται", τόνισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της οργάνωσης.

Ιδιαίτερα πρέπει να τονιστεί πως αυτά τα χρόνια ήταν αυξημένα τα δερματολογικά περιστατικά - "πρόκειται για περιπτώσεις Κούρδων με εκτεταμένες ψωριάσεις που οφείλονται στην έλλειψη στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής, για τις οποίες το κράτος με τους μη υλοποιημένους νόμους του όφειλε να είχε προβλέψει" - αλλά και αρκετά ψυχιατρικά περιστατικά, για τα οποία τονίστηκε: "Οι καταθλίψεις και ο αλκοολισμός συναντιούνται αρκετά ανάμεσα στους μετανάστες. Διαπιστώνεται πάντως και το διάχυτο άγχος των περιπτώσεων, που οφείλεται στο πολιτισμικό σοκ που υφίστανται, καθώς και στην έντονη προσπάθεια επιβίωσής τους, της προσπάθειας ένταξής τους και τελικά στην κοινωνική τους απομόνωση".

Να τονιστεί ακόμα πως χτες υπογραμμίστηκε η απουσία της κυβέρνησης και η αδιαφορία της για την υγειονομική περίθαλψη των μεταναστών στη χώρα μας, ενώ εκφράστηκε η άποψη πως και η κοινωνία μας χρειάζεται να αποκτήσει στάσεις αποδοχής της οικονομικής και πολιτισμικής παρουσίας και συμβολής των ξένων και προς αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται η αλλαγή πλεύσης της πλειοψηφίας των ΜΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ