ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Το Φλεβάρη η επικύρωσή της από τη Βουλή
  • Δήλωση του Γ. Παπανδρέου στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής
  • Υποβαθμίζει τις αντιδράσεις των "μεγάλων" της ΕΕ στην πορεία ένταξης της Κύπρου

Πριν το τέλος του Φλεβάρη, θα έρθει για κύρωση στη Βουλή η Συνθήκη του Αμστερνταμ, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο και θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή στη σχετική επιτροπή.

Αυτό ανακοίνωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ενημερώνοντας την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να προηγηθεί δημοψήφισμα για την κύρωση της συνθήκης, με το επιχείρημα ότι η Βουλή εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό και δεν μπορεί να "μην θεωρείται αντιπροσωπευτικό σώμα".

Ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στις διαδικασίες διεύρυνσης και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, προσπάθησε να υποβαθμίσει την κοινή δήλωση Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας και Ιταλίας, η οποία εξαρτά την ενταξιακή πορεία από την επίλυση του Κυπριακού. Είπε ότι πρόκειται για μια απλή δήλωση, χωρίς συνέπειες μέχρι τώρα, καθώς αυτό που ισχύει είναι ότι επίσημα άρχισε πλέον η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου. "Οι μάχες έχουν αρχίσει και θα διεξάγονται καθόλη τη διάρκεια", είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα θα μπλοκάρει τη διεύρυνση, εάν τορπιλιστεί η ένταξη της Κύπρου. Οταν ρωτήθηκε εάν η χώρα μας εξετάζει και το ενδεχόμενο να μπλοκάρει την επικύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ ως μέσο πίεσης, είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει σταματήσει τη διαπραγμάτευση για την είσοδο της Κύπρου.

Ο Γ. Παπανδρέου προέβλεψε ότι η πορεία της διεύρυνσης της ΕΕ θα είναι δύσκολη και είπε ότι υπάρχει μία τάση "επανεθνικοποίησης" διάφορων πολιτικών, όπως η Αγροτική Πολιτική, καθώς και ότι έχει εγερθεί θέμα με τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τη συνεισφορά των μεγάλων κρατών σ' αυτόν.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για την κύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ, καθώς, όπως είπε, κανένα κόμμα δεν έχει εντολή από τον ελληνικό λαό να παραχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως γίνεται με τη συγκεκριμένη Συνθήκη. Σχολιάζοντας τα περί "επανεθνικοποίησης" της αγροτικής πολιτικής, είπε ότι κάτι τέτοιο καμία σχέση δεν έχει με το δικαίωμα της χώρας μας να καθορίζει η ίδια το τι παράγει, πόσο θα παράγει και τι τιμές θα στηρίζει. Οσον αφορά δε τα τεκταινόμενα περί την Κύπρο, τόνισε ότι οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ ότι η διαδικασία ένταξή της στην ΕΕ θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός για την "ντε γιούρε" διχοτόμηση του νησιού.

Υπέρ του δημοψηφίσματος για έγκριση της Συνθήκης του Αμστερνταμ, τάχθηκε και η βουλευτής του ΣΥΝ Μ. Δαμανάκη, σπεύδοντας, όμως, να πει ότι αυτό πρέπει να συνοδευτεί από μία εκστρατεία ενημέρωσης του ελληνικού λαού για τις ευρωπαϊκές ιδέες, οι οποίες, όπως είπε, δεν περνούν και τις "καλύτερες μέρες" στην πατρίδα μας.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην Αθήνα ο Πρόεδρος Κληρίδης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Ο Πρόεδρος Κληρίδης διέψευσε χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Φιλελεύθερος" ότι είχε συνάντηση με "παράγοντες" από την Αθήνα, με τους οποίους συζήτησε το θέμα των "S-300" και το θέμα των δύο Ισραηλινών κατασκόπων και ότι του διαβιβάστηκε μήνυμα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, καθώς και του υπουργού Εθνικής Αμύνης Ακη Τσοχατζόπουλου. Ο Πρόεδρος Κληρίδης επιβεβαίωσε ότι θα επισκεφτεί την Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, σε γραπτή δήλωσή του, αναφέρει ότι "έχει προ πολλού προσκληθεί να μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Πατρών και να τελέσει αποκαλυπτήρια μνημείων Ελλαδιτών που έπεσαν στην Κύπρο. Με την ευκαιρία της εκεί παρουσίας του θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, σκοπός της οποίας θα είναι, όπως πάντοτε, η ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό και τη συνεργασία των δύο κυβερνήσεων", αναφέρει η προεδρική δήλωση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει με ιδιαίτερη έμφαση ότι "η συνεχής δημοσίευση πληροφοριών για τους ρωσικούς πυραύλους "S-300", η οποία πολλές φορές είναι και ανακριβής, δεν εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο εθνικό συμφέρον".

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τοποθετεί την επίσκεψη Κληρίδη στην Αθήνα μεταξύ 25 - 27 του Νοέμβρη.

Δηλώσεις Γ. Παπανδρέου στο PIK

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου,σε αποκλειστικές δηλώσεις στο ΡΙΚ επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση αρνηθεί την ένταξη της Κύπρου, επειδή το Κυπριακό παραμένει άλυτο, τότε το ελληνικό κοινοβούλιο δε θα επικυρώσει τις εντάξεις άλλων χωρών.

Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος αναφερόταν στη δήλωση των τριών χωρών Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, η οποία υποστηρίχτηκε και από την Ιταλία, είπε ότι αυτή η διαπραγματευτική τακτική δε βοηθά στην επίλυση του Κυπριακού.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η πράξη δείχνει πως η Κύπρος προχωρεί, και πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή δυναμική της οποίας η ενταξιακή πορεία έχει προσδώσει στην Κύπρο δίνει μια προοπτική για το Κυπριακό.

Αυτή η δυναμική τόνισε, δε θα πρέπει να σταματήσει, για να μην ακυρωθεί και η όλη προσπάθεια αξιοποίησης αυτής της δυναμικής για την επίλυση του Κυπριακού.

Παρατήρησε ότι και στο μέλλον θα υπάρξουν προσπάθειες για παρεμβολή εμποδίων στην πορεία της Κύπρου και συνέστησε υπομονή και σταθερότητα στις θέσεις μας.

Ερωτηθείς, εάν η δήλωση των τριών χωρών αποτελεί προσπάθεια πίεσης προς την Ελλάδα, για να αποδεχτεί τη χρηματοδότηση της Τουρκίας, απάντησε ότι είναι πολύ πιθανόν, αν και δεν έχει τεθεί με αυτή την έννοια.

Αν, πρόσθεσε, υπάρξει ως πρόταση, η ελληνική κυβέρνηση θα το σκεφθεί σοβαρά, σε συνεννόηση με την Κυπριακή κυβέρνηση.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΙΑΣ
Πιέσεις για απελευθέρωση των δύο Ισραηλινών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Του ανταποκριτή μας).-

Αυξάνονται οι πιέσεις στη Λευκωσία για να αφήσει ελεύθερους τους δύο Ισραηλινούς πράκτορες, ενώ επαναλαμβάνονται οι ψευδείς ισχυρισμοί από πλευράς του Ισραήλ ότι οι δύο πολίτες του κράτους της δεν έχουν καμία σχέση με κατασκοπευτικές δραστηριότητες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εχει, ωστόσο, εξακριβωθεί ότι οι δύο Ισραηλινοί είναι ανώτατοι αξιωματούχοι της Μοσάντ και είχαν επικοινωνήσει τέσσερις φορές με το αρχηγείο της Μοσάντ, τη στιγμή που γίνονταν οι υποκλοπές μηνυμάτων αστυνομικών περιπόλων και της Εθνικής Φρουράς.

Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα, οι κυπριακές αρχές έχουν στα χέρια τους τρία "σκάνερ" και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που ήταν συνδεμένα με φορητά τηλέφωνα και δορυφορική μετάδοση μηνυμάτων. Τα δύο "σκάνερ" ήταν συνδεμένα και κατέγραφαν σε κασέτα τις συνομιλίες αστυνομικών περιπόλων και τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μελών της Εθνοφρουράς. Επιβεβαιώθηκε, επίσης, ότι οι δύο Ισραηλινοί είχαν τηλεφωνική σύνδεση με το Ισραήλ, αλλά αναζητείται ακόμη η κεραία μετάδοσης των μηνυμάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης,όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ ότι οι δύο Ισραηλινοί δε διενεργούσαν κατασκοπία σε βάρος της Κύπρου και υπέρ της Τουρκίας, επανέλαβε ότι, από τη στιγμή που η όλη υπόθεση βρίσκεται στα πλαίσια της νομικής διαδικασίας, θα πρέπει να συμπληρωθεί αυτή η διαδικασία, να πάει στον γενικό εισαγγελέα και να ακολουθήσει τις συνταγματικές διατάξεις που ισχύουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόκειται, πρόσθεσε, για μια δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ. Η κυπριακή κυβέρνηση εμμένει στη νομική, τη νόμιμη διαδικασία, για όλα τα θέματα που εμπίπτουν στα πλαίσια του Συντάγματος και των νόμων του κυπριακού κράτους.

Επίσημη διάψευση από το Ισραήλ

Το Ισραήλ διέψευσε χτες επίσημα ότι οι δύο Ισραηλινοί που συνελήφθησαν το Σάββατο στην Κύπρο διενεργούσαν κατασκοπία υπέρ της Τουρκίας.

"Ολες οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, σύμφωνα με τις οποίες οι δύο Ισραηλινοί που συνελήφθησαν στην Κύπρο επιδίδονταν σε πράξεις κατασκοπίας υπέρ της Τουρκίας, είναι ανυπόστατες", αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

"Μετά από σοβαρές έρευνες στις οποίες προχωρήσαμε μετά τη σύλληψή τους, είμαστε σε θέση να διαβεβαιώσουμε ότι οι δύο Ισραηλινοί δεν ενεργούσαν κατά της Κύπρου, ούτε υπέρ της Τουρκίας, καθ' οιονδήποτε τρόπον", προσθέτει η ανακοίνωση και καταλήγει:

"Οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που εκφράστηκαν πρόσφατα με την επίσκεψη του προέδρου Εζέρ Βάιζμαν στην Κύπρο, θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν. Θα χειριστούμε αυτό το θέμα με τον κατάλληλο τρόπο".

Μνημόσυνο του Πολυχρόνη Βάη

Την Κυριακή 15 Νοέμβρη, το πρωί, πραγματοποιείται στο χωριό Ζίτσα Γιαννίνων το 40ήμερο μνημόσυνο του αξέχαστου αγωνιστή - κομμουνιστή, ηγετικού στελέχους του ΕΛΑΣ Ηπείρου, διοικητή της 159ης Επιλεκτικής Ταξιαρχίας του ΔΣΕ και επί πολλά χρόνια μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, Πολυχρόνη Βάη (Αχιλλέα Πετρίτη), που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για το σοσιαλισμό.

Διαδικαστικά "τερτίπια";

Αδιευκρίνιστες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο θα αποφασίσει να προχωρήσει στην επικύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ από τη Βουλή. Χτες, σε σχετικά ερωτήματα του "Ρ", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει, αν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε επικύρωση της Συνθήκης στην ολομέλεια της Βουλής ή θα επιλέξει να την "περάσει" με ανώδυνο τρόπο σε κάποιο από τα κοινοβουλευτικά τμήματα και επιτροπές που λειτουργούν στο Κοινοβούλιο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.. "Εξ όσων γνωρίζω, το θέμα αυτό συζητείται στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής και ...το θέμα αυτό θα το αντιμετωπίσει η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων", ήταν η απάντηση του υπουργού, προσθέτοντας ότι "τις διαδικαστικές, λειτουργικές λεπτομέρειες θα τις συζητήσουμε". Οταν επισημάνθηκε στον κ. Ρέππα ότι κάθε άλλο παρά"λεπτομέρεια" είναι η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης, επέμεινε, λέγοντας ότι "το θέμα αυτό έχει πάρει το δρόμο του. Θα μου επιτρέψετε - συνέχισε - να μην μπω σε άλλες λεπτομέρειες, παρά το ότι μπορώ να σας πω κατηγορηματικά ότι "ναι, θα πάμε στην ολομέλεια", αλλά θα πρέπει επίσης να επιλέξουμε τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε σ' αυτήν τη διαδικασία. Αντιλαμβάνεστε - κατέληξε, αφήνοντας υπονοούμενα για διασύνδεση των χειρισμών για την επικύρωση της Συνθήκης με τα όσα διεξάγονται σε ευρωενωσιακό επίπεδο και αφορούν την Ελλάδα (Κυπριακό, "βέτο", σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας) - πως οι χειρισμοί αυτοί γίνονται παράλληλα με χειρισμούς σε άλλα θέματα, που είναι σε εξέλιξη στην ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ