ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζικό, δυναμικό συλλαλητήριο μαθητών
  • Η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων μαθητική κινητοποίηση έγινε χτες. Χιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική και απαίτησαν άμεσα μέτρα για την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας
  • Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με τριήμερη προειδοποιητική κατάληψη όλων των σχολείων 18 - 20 Νοέμβρη

Χιλιάδες μαθητές ξεχύθηκαν, χτες το μεσημέρι, από κάθε γωνιά του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, αγνοώντας την καταρρακτώδη βροχή που έπεφτε εκείνη την ώρα, και κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης, δίνοντας το μαχητικό "παρών" με τη γεμάτη παλμό παρουσία τους ενάντια σε όσους τους στερούν το δικαίωμα στη μόρφωση.Μαθητές και μαθήτριες των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης και των περιφερειακών δήμων διατράνωσαν με την ανεπανάληπτη, για τα τελευταία χρόνια, παρουσία τους την αντίθεσή τους στον αντιεκπαιδευτικό νόμο 2525/97, ζητώντας την άμεση κατάργησή του, καθώς και την κάλυψη όλων των κενών από εκπαιδευτικό προσωπικό που υπάρχουν στα σχολεία και βιβλία για όλους.

Οι μαθητές που άρχισαν να συγκεντρώνονται πολύ πριν τις 11 το πρωί στο χώρο μπροστά στο Αγαλμα του Βενιζέλου, έχοντας συμπαραστάτες φοιτητές, σπουδαστές και εκπαιδευτικούς, άρχισαν πορεία γύρω στις 12 προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου και επέδωσαν το ψήφισμά τους στον υπουργό. Οι διαδηλωτές παρέμειναν συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο για μία ώρα φωνάζοντας συνθήματα όπως: "Πάρτε μέρος όλοι στην πορεία, του λαού υπόθεση είναι η παιδεία","Στα σχολειά δεν πιάνουν οι απειλές, κάτω τα χέρια από τους μαθητές","Τίποτα, τίποτα δε μας σταματά, ο νόμος του Αρσένη θα μείνει στα χαρτιά","Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, με αγώνες και θυσίες κατακτιέται".

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Αμέσως μετά, το Συντονιστικό των ημερήσιων σχολείων Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και αποφάσισε να γιορτάσει αγωνιστικά την επέτειο του Πολυτεχνείου στα σχολεία, όπως και να συμμετάσχει στην πορεία που θα γίνει την Τρίτη με προσυγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Επίσης, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις αποφάσισε τριήμερες συμβολικές καταλήψεις στα σχολεία, στις 18, 19 και 20 Νοέμβρη, που θα κορυφωθούν, την τελευταία μέρα, με παλλαϊκό συλλαλητήριο, καθιστική διαμαρτυρία στο Βαρδάρη και συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου Μακεδονίας -Θράκης.

Οι καθηγητές

Τη συμπαράστασή της στους αγώνες των μαθητών, που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Α ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και καλεί τους καθηγητές να συντονίσουν τη δράση τους στις σχολικές μονάδες με τις μαθητικές κοινότητες για τη λύση των ιδιαίτερων προβλημάτων κάθε σχολείου και την κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου.

Επίσης, αναφερόμενη στο όψιμο, όπως το χαρακτηρίζει, ενδιαφέρον του νομάρχη Θεσσαλονίκης για τα προβλήματα της παιδείας και των καθηγητών, σημειώνει ότι οι πρωτοβουλίες αυτές σκοπό είχαν να εκτονώσουν το κύμα αγανάκτησης και διαμαρτυρίας για την κατάσταση των σχολείων, που διογκώνεται κάθε μέρα, να θέσει εμπόδια στους αγώνες των μαθητών, των γονιών, των καθηγητών που ξεσπούν. Αυτές οι πρωτοβουλίες έπεσαν στο κενό, συνεχίζει, γιατί εξαντλήθηκαν στο ενδιαφέρον για τη χορήγηση των εβδομήντα πιστώσεων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ παραμένουν όλα τα άλλα προβλήματα άλυτα.

Σχετικά με επιστολή του νομάρχη που απευθύνεται στους καθηγητές, η Α ΕΛΜΕ τονίζει ότι από την πλευρά του δεν υπήρξε καμιά προσπάθεια για να ενεργοποιήσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους για τα προβλήματα των σχολείων, ούτε έκανε τίποτα για να προλάβει την τραγική κατάσταση των τεχνικών λυκείων. Ακόμη επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου ενέκρινε όλες τις συγχωνεύσεις σχολείων, ενώ τα σχολεία ακόμα περιμένουν από το υπουργείο Παιδείας τα εγκεκριμένα 500 εκατομμύρια δραχμές για τη συντήρηση και την επισκευή των διδακτηρίων και ενώ το οικονομικό έτος πλησιάζει προς το τέλος του.

Συμπαράσταση
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης χαιρετίζει τους αγώνες των μαθητών - σπουδαστών - φοιτητών για την κατάργηση του νόμου Αρσένη. "Οι οικοδόμοι θεωρούν το πρόβλημα της παιδείας και δικό τους πρόβλημα, αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους και καλούν τις ταξικές και συνδικαλιστές δυνάμεις να αγωνιστούν για να μην περάσει αυτή η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αλλά για ένα σύστημα εκπαίδευσης σύγχρονο, δημόσιο, με ίσες αξίες και δυνατότητες για όλους, έτσι όπως έχει προτείνει το συνδικαλιστικό κίνημα", τονίζεται στην ανακοίνωση του Συνδικάτου.
  • Το ΔΣ του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης σε ψήφισμά του αναφέρει ότι "με συγκίνηση παρακολουθεί τον αγώνα των μαθητών για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, για περισσότερη μόρφωση. Είμαστε μαζί σας και εκφράζουμε τα αισθήματα εκτίμησης στους συνειδητούς εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αγωνίζονται μαζί σας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική αλλοπρόσαλλη πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που περιορίζουν τις καλύτερες επενδυτικές δαπάνες στην παιδεία", αναφέρεται στο ψήφισμα.
Οι καθηγητές θα δώσουν αγωνιστική διέξοδο

Μια ακόμα άκαρπη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ. Η ΔΕΕ καλεί τις ΕΛΜΕ και τους εκπαιδευτικούς, να αναλάβουν πρωτοβουλίες με 24ωρες απεργίες και συντονισμό

"Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΟΛΜΕ οδηγεί την Ομοσπονδία σε πλήρη παράλυση". Το παραπάνω τονίζει ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ Σ. Σάββας, αναφερόμενος στη χτεσινή, άκαρπη συνεδρίαση του ΔΣ κατά την οποία απορρίφθηκε από την πλειοψηφία η πρόταση της ΔΕΕ για πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων των ΕΛΜΕ από 16 έως 20 Νοέμβρη και γενική συνέλευση προέδρων στις 21 Νοέμβρη. Η πρόταση της ΔΕΕ είναι αναγκαστική, μετά την αναβολή από ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - Συνεργασία της προγραμματισμένης για τις 14 Νοέμβρη γενικής συνέλευσης προέδρων. Η ΔΕΕ τονίζει ότι οι εκπαιδευτικοί θα ξεπεράσουν τη συναίνεση και τον παροπλισμό της πλειοψηφίας και θα δώσουν αγωνιστική διέξοδο μέσα από τις γενικές συνελεύσεις.

"Αυτή την κρίσιμη για την εκπαίδευση περίοδο, που υλοποιείται ο αντιεκπαιδευτικός νόμος 2525 και οι μαθητές με τους γονείς κινητοποιούνται, οι ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ αρνούνται το δικαίωμα του κλάδου να πραγματοποιήσει, συντονισμένα, γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ. Θέλουν το κίνημα των εκπαιδευτικών παροπλισμένο, παθητικό θεατή, μακριά από τους αγώνες που γίνονται αυτή την περίοδο", τονίζει ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ.

Η ΔΕΕ θεωρεί ότι είναι άμεση ανάγκη να παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες από τα κάτω. Η ΔΕΕ προτείνει άμεσα να πραγματοποιηθούν με πρωτοβουλίες των ΔΣ των ΕΛΜΕ ή των καθηγητών (π. χ. υπογραφές) γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, αξιοποιώντας τις εκλογοαπολογιστικές που θα αποφασίζουν πρόγραμμα δράσης ανά ΕΛΜΕ με 24ωρη απεργία στις 26 Νοέμβρη, και νέα 24ωρη απεργία το πρώτο 10ήμερο του Δεκέμβρη σε συντονισμό με άλλες ΕΛΜΕ. Το πρόγραμμα αυτό που διαφέρει από την πρόταση της ΔΕΕ στα πλαίσια της "Οργανωτικής Ι", δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης του εκπαιδευτικού κινήματος και συντονισμού με τους αγώνες που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΠΑΝΤΕΙΟΥ
Καταλύθηκε η πανεπιστημιακή νομιμότητα

Την κατάλυση των όρων αυτοτέλειας των συλλογικών οργάνων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και της αυτοδιοίκησής τους, από κάποια μέλη ΔΕΠ, καταγγέλλει ο Σύλλογος Διδασκόντων του Ιδρύματος, σημειώνοντας ότι όλα όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες έχουν να κάνουν με τις προσπάθειες του πρύτανη και μερίδας μελών του ΔΕΠ, για να επιβάλουν τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής στο Πάντειο και να "νομιμοποιήσουν" τη δήθεν απόφαση της Συγκλήτου για την ίδρυση νέων Τμημάτων, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ). Μετά τα τελευταία γεγονότα και τις δήθεν ανησυχίες από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών, ο πρύτανης έκλεισε από χτες το πρωί τις διοικητικές υπηρεσίες του Ιδρύματος.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι του Συλλόγου καταδίκασαν την ενέργεια των δύο πρώην πρυτάνεων Δ. Κώνστα και Α. Μεταξόπουλο,οι οποίοι, με πρόσχημα τον "κίνδυνο να καταστραφούν, υπεξαιρεθούν ή παραποιηθούν έγγραφα, που αφορούν το διεξαγόμενο έλεγχο ορκωτών λογιστών για τα οικονομικά του Παντείου", ζήτησαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας στην κινητοποίηση των φοιτητών του Ιδρύματος, οι οποίοι είχαν αποκλείσει τις διοικητικές υπηρεσίες, διαμαρτυρόμενοι για την προσπάθεια επιβολής των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής. "Οι πρώην πρυτάνεις, όφειλαν αν μη τι άλλο να θέσουν τις ανησυχίες τους υπ' όψιν των συλλογικών οργάνων της διοίκησης και όχι να προβούν σε τέτοιου είδους ενέργειες", τόνισαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, υπογραμμίζοντας ότι "κανένας πρύτανης δεν μπορεί να καταλύει αυθαίρετα την πανεπιστημιακή νομιμότητα".

Οσον αφορά τον τρόπο, με τον οποίο οι φοιτητές χειρίστηκαν τον αποκλεισμό της γραμματείας της Πρυτανείας, γιατί κατάληψη δεν υπήρξε σε όλο το Πανεπιστήμιο, ο Σύλλογος Διδασκόντων τόνισε ότι "ήταν υποδειγματικός, τα μαθήματα έγιναν κανονικά, περιφρουρήθηκαν οι χώροι, ενώ η υπευθυνότητα του Συντονιστικού των φοιτητών στο Πάντειο, διέλυσε τις φήμες εκείνες του ήθελαν να βρεθεί το Ιδρυμα στο κέντρο των αναταραχών ενόψει της 17ης Νοέμβρη".

Ο Σύλλογος διδασκόντων ζητά την επαναφορά της νομιμότητας στο Πάντειο και καλεί τις πρυτανικές αρχές να συγκαλέσουν άμεσα τη Σύγκλητο.

Μεγάλος και δίκαιος αγώνας

Ανακοίνωση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Τους 4.000 και πλέον μαθητές της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης την αντίθεσή τους στους νόμους της κυβέρνησης, που τους πετάει έξω απ' το σχολείο και τους στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση, χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το ΝΣ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

"Είναι φανερό πλέον - υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του - ότι η αντιδραστική μεταρρύθμιση που επιχειρεί η κυβέρνηση στην παιδεία συναντά ολοένα και μεγαλύτερες αντιδράσεις. Και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά μια και μέσα απ' αυτό τον καταιγισμό νόμων, επιμέρους μέτρων και ρυθμίσεων, ο κύριος στόχος της κυβέρνησης είναι: Να εκδιώξει ένα μεγάλο μέρος των μαθητών απ' το σχολείο και να διαμορφώσει από τώρα το αυριανό, αμόρφωτο - μισοειδικευμένο δυναμικό χωρίς δικαίωμα στη δουλιά και τη ζωή. Η μόρφωση γίνεται εμπόρευμα που θα το αγοράζει όποιος έχει να πληρώσει! Δίκαια λοιπόν οι μαθητές διακηρύσσουν πως "Δεν πάει άλλο!". Με τη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) κινητοποίησή τους απέδειξαν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν, πιο μαζικά, πιο δυναμικά, τον αγώνα τους. Να συντονιστούν με όλα τα σχολεία της Θεσσαλονίκης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας".

"Η ΚΝΕ χαιρετίζει αυτό το μεγάλο και δίκαιο αγώνα", τονίζει το ΝΣ Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι ο αγώνας αυτός "θα συναντηθεί με τους καθηγητές, τους γονείς, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, γιατί η παιδεία αφορά όλο το λαό και μόνο με ένα μαχητικό Μέτωπο Παιδείας μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την κατάκτηση των δικαιωμάτων της νεολαίας στη μόρφωση, στη δουλιά και τη ζωή".

Η ανακοίνωση του ΝΣ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ καταλήγει ως εξής: "Πριν από 25 χρόνια στο Πολυτεχνείο ο μεγαλειώδης αγώνας της νεολαίας και του λαού της Αθήνας ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα είχε στην προμετωπίδα του το σύνθημα "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία". Αυτό το σύνθημα σήμερα παραμένει ανεκπλήρωτο και επίκαιρο όσο ποτέ. Γι' αυτό λοιπόν η ΚΝΕ καλεί όλους τους μαθητές να εντείνουν τις προσπάθειες και τον αγώνα τους, να συμμετάσχουν μαζικά στον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου στην πόλη μας, την ερχόμενη Τρίτη 17 του μήνα".

Συντονισμένες πανελλαδικές κινητοποιήσεις

Μετά την προχτεσινή μεγαλειώδη κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της χώρας και το χτεσινό μαζικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, οι μαθητές ανανεώνουν το ραντεβού τους στους δρόμους του αγώνα στις 26 του Νοέμβρη. Την Κυριακή 22 Νοέμβρη, το Συντονιστικό Σχολείων Αθήνας καλεί σε πανελλαδική συνάντηση τα συντονιστικά των άλλων πόλεων. Στο μεταξύ, μέσα από τις συνελεύσεις των τμημάτων τους και τις γενικές συνελεύσεις των σχολείων τους, όλο και περισσότεροι μαθητές καταδικάζουν τα μέτρα που τους επιβάλλονται στο όνομα της "μεταρρύθμισης" και δηλώνουν ότι η αντεπίθεση μόλις έχει ξεκινήσει. Μαζική θα είναι η συμμετοχή των μαθητών στο γιορτασμό της 25ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενώ οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται πολύμορφα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Τα σχολεία που συγκροτούν το Συντονιστικό Σχολείων Αθήνας προχωρούν σε συνελεύσεις και συντονισμό μαθητικών κοινοτήτων και συμβουλίων σχολείων και να στηθούν τοπικά συντονιστικά σε κάθε Δήμο. Διεκδικούν να γίνουν τώρα οι μαθητικές εκλογές για τα 5μελή και 15μελή, συμμετέχουν μαζικά στον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου με εκδηλώσεις, συζητήσεις και κατάθεση στεφανιών τη Δευτέρα 16 Νοέμβρη στο Πολυτεχνείο. Επίσης προχωρούν σε πολύμορφες μαθητικές κινητοποιήσεις σε κάθε δήμο και γειτονιά με γονείς - καθηγητές - σωματεία.

Επιτροπές - φαντάσματα στήνουν τα ΕΑΑΚ

Για τη χρησιμοποίηση "συντονιστικών - φαντασμάτων" που λειτουργούν ερήμην των φοιτητών ενώ εμφανίζονται σαν εκφραστές του φοιτητικού κινήματος, καταγγέλλουν οι "Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας",την παράταξη των ΕΑΑΚ.

Χτες, μέλη των ΕΑΑΚ έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο Πάντειο, ως "εκπρόσωποι" δήθεν "συντονιστικών επιτροπών" από τους Συλλόγους Φυσικού, Φιλοσοφικής, Νομικής, Παντείου, Οικονομικού Νομικής και Μηχανολόγων και αναφέρθηκαν στις τελευταίες κινητοποιήσεις, επιχειρώντας να εμφανιστούν ως οι εκφραστές του φοιτητικού κινήματος. Δε δίστασαν δε, να καταγγείλουν τις ΠΚΣ για προσπάθεια στησίματος συντονιστικού χωρίς... την εκπροσώπηση φοιτητών.

Η Αγγελική Νικολακάκη,μέλος των ΠΚΣ, καταγγέλλοντας τα όσα ειπώθηκαν στη χτεσινή συνέντευξη, τόνισε: "Μετά την προχθεσινή μεγαλειώδη πορεία μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και εκπαιδευτικών, που είναι η αρχή μεγάλων αγώνων, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, ζήσαμε την προσπάθεια της παράταξης των ΕΑΑΚ να μετατρέψουν τη συνέντευξη Τύπου της παράταξή τους, σε συνέντευξη Τύπου συντονιστικών επιτροπών - "φαντασμάτων", οι οποίες στην ουσία είναι ανύπαρκτες και δεν εκπροσωπούν κανέναν. Οι φοιτητικοί σύλλογοι, μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις στις σχολές τους και σε συντονισμένη δράση με το λαϊκό κίνημα, θα δώσουν την απάντηση που αρμόζει τόσο στην κυβερνητική πολιτική όσο και στους επίδοξους "φοιτητοπατέρες"".

Ξανά ΣΥΝ-βαστάζος

Μια μέρα μετά τα μεγαλειώδη, μαχητικά και ογκώδη συλλαλητήρια ενάντια στην αντιδραστική μεταρρύθμιση που επιχειρεί η κυβέρνηση Σημίτη σύμφωνα με τις επιταγές της ΟΝΕ των πολυεθνικών και των μονοπωλίων, που οδηγούν στη διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ με ανακοίνωσή του περιορίζεται, απλώς, σε αναφορές "για σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομή, προχειρότητα και σύγχυση στο σχεδιασμό και λανθασμένες επιλογές του υπουργείου Παιδείας, που προκαλούν αδιέξοδα και εντάσεις στο χώρο της παιδείας". Και καλεί την κυβερνητική πλειοψηφία να σκύψει με ενδιαφέρον στα προβλήματα, που υποκινούν τις κινητοποιήσεις.

Μάλιστα! Την ώρα που ο εκπαιδευτικός κόσμος, οι μαθητές και σπουδαστές, μαζί με τους γονείς τους, αγωνίζονται για την ανατροπή αυτής της αντιδραστικής μεταρρύθμισης, η ηγεσία του ΣΥΝ, ζητά, απλώς, κάποια μερεμέτια για το φτιασίδωμά της, για να καλμάρει τις αντιδράσεις.

Αυτό θα πει συνέπεια και "κεντροαριστερός" εκσυγχρονισμός! Και όταν ακόμα αποκαλύπτεται η αντιδραστική πολιτική για την παιδεία, ο ΣΥΝ επιμένει, ουσιαστικά, όπως έκανε άλλωστε και κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, στο ρόλο του "βαστάζου" των κυβερνητικών επιλογών αλά ΟΝΕ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ