ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιμπεριαλιστικό ... δίκαιο

ΟΧΙ του ΚΚΕ στην επικύρωση απόφασης του ΟΗΕ, για δικαστήρια πολέμου σε Γιουγκοσλαβία - Ρουάντα

Την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ, προκάλεσε χτες στη Βουλή, η πρόταση της κυβέρνησης για την επικύρωση αποφάσεων του ΟΗΕ σχετικά με τη θέσπιση δικαστηρίων αδικημάτων πολέμου για τη Ρουάντα και τη Γιουγκοσλαβία.

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας,ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει τα εν λόγω νομοσχέδια, σημειώνοντας ότι είναι εμφανές πως έρχονται να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες σκοπιμότητες, προσθέτοντας πως "δεν μπορεί ο ΟΗΕ να έχει ως αποστολή την παραπέρα υποδαύλιση και τη διατήρηση μιας έντασης. Εχετε την εντύπωση ότι με αυτό το δικαστήριο θα έχουμε ειρήνευση; Δε θα ανοίξουν νέες πληγές; Δε θα υπάρξει νέα αγανάκτηση των Σέρβων και δικαιολογημένη, από την πλευρά του στόχου που βάζει το δικαστήριο αυτό στη Γιουγκοσλαβία;".

Μάλιστα σχολιάζοντας τον σαφώς επιλεκτικό χαρακτήρα της... "απονομής διεθνούς δικαίου", ο Στρατής Κόρακας αναρωτήθηκε "γιατί τώρα σκεφτήκατε να κάνετε ένα τέτοιο δικαστήριο και δεν κάνατε ένα παρόμοιο δικαστήριο για το Βιετνάμ, για άλλα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για τη Γρενάδα, γιατί δεν κάνατε ένα δικαστήριο για τα εγκλήματα του Ισραήλ κατά του Παλαιστινιακού λαού, γιατί δεν κάνατε ένα δικαστήριο κατά των εγκλημάτων των Γάλλων εναντίον του λαού της Αλγερίας - υπήρχε ο ΟΗΕ, υπήρχε η Ιδρυτική Πράξη - όπου ενάμισι εκατομμύριο Αλγερινούς σφαγίασαν οι Γάλλοι ιμπεριαλιστές στη διάρκεια της Αλγερινής Επανάστασης, εκατοντάδες χιλιάδες σφαγίασαν στη Μαδαγασκάρη και έρχονται τώρα οι κύριοι αυτοί, με περίσσια υποκρισία, ως υπερασπιστές του ανθρώπου και προβάλλοντας τέτοιες ευαισθησίες να στήσουν δικαστήριο κατά των Σέρβων ουσιαστικά; Δεν είναι θέμα, αν συμφωνεί κανείς με όλες τις αποφάσεις και τις ενέργειες των Σέρβων, αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε ότι θεωρούνται οι Σέρβοι το μαύρο πρόβατο στην περιοχή μας εδώ, γιατί σηκώνουν κεφάλι στους ιμπεριαλιστές, γιατί αντιστέκονται. Αν έσκυβαν και αυτοί το κεφάλι και τους έλεγαν "περάστε" τότε δε θα υπήρχε πρόβλημα, θα ήταν και αυτοί όπως και οι άλλοι, μουσουλμάνοι, Κροάτες και οι άλλοι που έχουν υποταχθεί. Θα ήταν πολύ συμπαθείς σε αυτούς τους κύκλους". Οσον αφορά τη Ρουάντα ο Στρατής Κόρακας σημείωσε ότι η χώρα αυτή έγινε πεδίο μάχης με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς στο βωμό των συμφερόντων και των συγκρούσεων των διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Καταλήγοντας, τόνισε πως "αν για κάποιους πρέπει να στηθούν τέτοια δικαστήρια είναι ακριβώς γι' αυτούς που υποκινούν, για τα συμφέροντά τους, για τα όποια εγκλήματα γίνονται σε βάρος της ανθρωπότητας. Και κατά περίεργη σύμπτωση είναι οι ίδιοι και στη Ρουάντα και στη Γιουγκοσλαβία και σε άλλα μέρη. Είναι οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Αμερικάνοι και γενικότερα οι ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές που συγκρούονται".

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Παπανδρέου,επιχείρησε να συνδέσει το όλο θέμα με το Κυπριακό, λέγοντας ότι "τις αποφάσεις του ΟΗΕ είμαστε κατ' αρχήν υποχρεωμένοι να τις σεβόμαστε, γιατί η χώρα μας είναι μια χώρα που πασχίζει για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ στην Κύπρο, το σεβασμό του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο, την επίλυση των προβλημάτων μέσω των διεθνών συνθηκών και ιδιαίτερα μέσω του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης".

Το νομοσχέδιο ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία, αφού ο εισηγητής της Απόστολος Σταύρου, υποστήριξε ότι η σύσταση των δύο δικαστηρίων "κινείται στην κατεύθυνση της διεθνούς νομιμότητας και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων". Καταψήφισαν ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Διπλασιάστηκαν οι αποδοχές τους λέει η κυβέρνηση!
  • Ο υφυπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δίνει φέτος 42 δισ. παραπάνω από πέρσι για μισθούς γιατρών
  • Απ. Τασούλας: Δημιουργείτε σοβαρότατα προβλήματα στα νοσοκομεία

Την ίδια στιγμή που οι νοσοκομειακοί γιατροί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς τους, ο υφυπουργός Υγείας Ν. Φαρμάκης ισχυρίστηκε χθες στη Βουλή ότι οι αποδοχές τους με το νέο μισθολόγιο ούτε λίγο ούτε πολύ έχουν διπλασιαστεί.

Το θέμα έφερε στο Κοινοβούλιο με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας και ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών έχουν δοθεί αυξήσεις που ξεκινούν από 100.000 δρχ. και αγγίζουν το πλαφόν των αποδοχών του προέδρου του Αρείου Πάγου. Συνολικά δε, κατά τον υφυπουργό, δόθηκαν φέτος 42 δισ. περισσότερα από πέρσι για μισθούς και εφημερίες. Κατά τον υφυπουργό, πρόβλημα υπάρχει απλώς σε κάποιες εργαστηριακές ειδικότητες και στους οδοντίατρους οι οποίοι περιορίστηκαν στις "εφημερίες ετοιμότητας" και γι' αυτό δεν κινητοποιούνται "ούτε όλες οι ειδικότητες ούτε όλα τα νοσοκομεία". Εξαιτίας αυτού "για την κυβέρνηση δεν υπάρχει κοινός και φερέγγυος συνομιλητής για να κουβεντιάσει".

Η πραγματικότητα είναι ότι μια μερίδα γιατρών θα έχει μικρότερες αποδοχές από ό,τι είχε το Δεκέμβρη του 1997, είπε στην τοποθέτησή του ο Απ. Τασούλας και υπογράμμισε ότι εάν η κυβέρνηση δίνει 42 δισ. πώς τότε δεν μπορεί να λύσει και το πρόβλημα αυτών των γιατρών; Ο βουλευτής είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει να πληρώσει ούτε καν τα δεδουλευμένα ενώ αναφερόμενος στα όσα είπε ο υπουργός ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις στους γιατρούς τόνισε:

"Είναι φυσικό κάτι τέτοιο γιατί από τη μία είναι διαφορετική η κατάσταση σε κάθε νοσοκομείο και από την άλλη γιατί βάζετε το χέρι σας στο συνδικαλιστικό κίνημα και έχετε τον πρώτο λόγο έτσι όπως τα καταντάτε τα πράγματα".

Ετσι όπως πάτε, συνέχισε, αντί να λύσετε τα προβλήματα, θα δημιουργήσετε σοβαρότερα αφού τα νοσοκομεία έχουν προγράμματα εφημεριών εγκεκριμένα και τα κονδύλια που εσείς δίνετε δεν επαρκούν.

Στη δευτερολογία του ο υφυπουργός είπε, ότι για τα προγράμματα και τα δεδουλευμένα θα δοθούν μόνο τα χρήματα που είναι εγκεκριμένα στον φετινό προϋπολογισμό και η εκκαθάριση θα γίνει με βάση τα προγράμματα του Οκτωβρίου και για το 1999 το υπουργείο περιμένει τις προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής που έχει συσταθεί γι' αυτόν το λόγο.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΩΝΑΣ

Πέφτει κατακόρυφα το επίπεδο προστασίας των εργαζομένων

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στη συζήτηση έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική πολιτική

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.- Και νέα μέτρα σε βάρος των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων προαναγγέλλει το νέο πρόγραμμα κοινωνικής δράσης της Επιτροπής, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικής έκθεσης.

Ο Γ. Θεωνάς τόνισε ότι "με το νέο πρόγραμμα κοινωνικής δράσης της η Επιτροπή επιχειρεί από τη μια να προβεί σε έναν απολογισμό των πρόσφατων εξελίξεων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και από την άλλη να δώσει το γενικό πλαίσιο, τη φιλοσοφία των μελλοντικών της παρεμβάσεων, παραθέτοντας, ταυτόχρονα, και έναν περιορισμένο κατάλογο συγκεκριμένων προτάσεων. Σε σχέση με τον απολογισμό, βρίσκεται υποχρεωμένη να αναγνωρίσει το γεγονός ότι η ανεργία παραμένει "επιμόνως" σε υψηλά επίπεδα και ότι τα ποσοστά απασχόλησης είναι πολύ χαμηλά σε πολλά κράτη - μέλη, επιμένει όμως στις συνταγές που τα τελευταία χρόνια ακολουθεί, δηλαδή στην ανάγκη προώθησης "μιας νέας ισορροπίας μεταξύ της ανάγκης των επιχειρήσεων για ευελιξία και της ανάγκης των εργαζομένων για ασφάλεια", όπως κομψά διατυπώνεται η επιχείρηση - σκούπα σε βάρος των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων".

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι "για την Επιτροπή, τρεις σημαντικοί παράγοντες θα επιδράσουν καταλυτικά στην κοινωνική νομοθεσία και λειτουργούν ως άλλοθι για τη συντελούμενη αντεργατική επίθεση: Η ΟΝΕ και το ενιαίο νόμισμα, η γήρανση του πληθυσμού και η διεύρυνση της ΕΕ, που χρησιμοποιούνται για να στηριχτεί η φιλοσοφία της "ευελιξίας" και της "προσαρμοστικότητας". Η Επιτροπή αναφέρει ότι η πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ και τα κράτη - μέλη στο θέμα της απασχόλησης έχει φέρει "αξιόλογα αποτελέσματα". Φυσικά, ως "αξιόλογο" αποτέλεσμα θεωρεί την επέκταση της "απασχολησιμότητας", δηλαδή τη μεταφορά της ευθύνης για την απασχόληση στους εργαζόμενους και τα πολύμορφα προσόντα τους και όχι στο κράτος και την πολιτική απασχόλησης που εφαρμόζει. Θετική θεωρεί ακόμα την επιβολή της μερικής απασχόλησης, τη συνεχή επέκταση των φαινομένων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, την πτώση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων που δοκιμάζουν στις πλάτες τους τις συνταγές της "νέας πολιτικής απασχόλησης"". Σε σχέση με τα περίφημα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι "τα ΤΣΑ μετατρέπονται σε δούρειο ίππο για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Στην Ελλάδα η συμμετοχή σε αυτά συνοδεύεται από μεσαιωνικούς εργασιακούς όρους και συγκεκριμένα από τη μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων (επιδίωξη που η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε να νομιμοποιήσει με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για τις εργασιακές σχέσεις), από την εφαρμογή χαμηλότατων αμοιβών, από την καταστρατήγηση των διατάξεων της ασφαλιστικής νομοθεσίας και την εφαρμογή ελαστικών ωραρίων και άτυπων μορφών εργασίας".

Ο Γ. Θεωνάς δεν έκρυψε την ανησυχία του σε σχέση με ορισμένες προτάσεις του Προγράμματος Δράσης. "Οταν η Επιτροπή αναγγέλλει ότι θα υποβάλει νέα ανακοίνωση για την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας", ότι θα ενθαρρύνει τις"ευπροσάρμοστες συμβατικές ρυθμίσεις" ή ότι στοχεύει στην "καλύτερη εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής", η εμπειρία δείχνει ότι έπονται νέα μέτρα, παραπέρα περικοπές, ένταση της επίθεσης στο σκληρό πυρήνα του Εργατικού Δικαίου. Από την άποψη αυτή ανησυχούμε επίσης, όταν η έκθεση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων ζητά την επέκταση της δεσμευτικής κοινωνικής νομοθεσίας στους τομείς της οργάνωσης της εργασίας, των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αλήθεια, σε ποια κατεύθυνση θα κινείται αυτή η δεσμευτική κοινοτική νομοθεσία;".

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι "δεν παραβλέπουμε το γεγονός ότι κάποιες επιμέρους προτάσεις είναι θετικές, όπως αυτές που αφορούν στην ενίσχυση της ασφαλιστικής προστασίας των διακινούμενων εργαζομένων. Για τα άλλα όμως κεντρικής σημασίας ζητήματα που άπτονται των εργασιακών σχέσεων, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και γενικότερα της κοινωνικής νομοθεσίας, οι επιλογές της Επιτροπής οδηγούν σε κάθετη πτώση του επιπέδου προστασίας. Η έκθεση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, αν και περιλαμβάνει ορισμένες θετικές επισημάνσεις και προτάσεις για επιμέρους ζητήματα, αποδέχεται το πλαίσιο πολιτικής που συνίσταται στο τρίπτυχο: απασχολησιμότητα, προσαρμοστικότητα και "αυτοαπασχόληση" των εργαζομένων που χάνουν τη δουλιά τους. Γι' αυτό την αντιμετωπίζουμε με σοβαρές επιφυλάξεις".

Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Οι ΚΟ Κυψέλης του ΚΚΕ διοργανώνουν σήμερα Παρασκευή 20 Νοέμβρη στις 7.00 μ.μ. στα γραφεία τους (Κερκύρας 91), σύσκεψη με θέμα: "Δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και μετεκλογικές εξελίξεις".

  • Η ΚΟΒ Αλυσίδας (Πατήσια) του ΚΚΕ ξεκινάει, από την Τετάρτη 25.11 και ώρα 20.00 στα γραφεία της (Νεϊγύ 2 α' όροφος), κύκλο παρουσιάσεων πολιτικών- οικονομικών θεμάτων "για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών και φίλων σχετικά με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και γιατί αυτή είναι επιζήμια για τον ελληνικό λαό". (Είσοδος ελεύθερη).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ