ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Νοέμβρη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ - ΧΙΟΝΙΑ - ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ
Οπως πέρσι, πρόπερσι, όπως και του χρόνου...

Ο χειμώνας ήρθε, αλλά σε λάθος τόπο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν κατήγγειλε τα φυσικά φαινόμενα για υπονόμευση της πορείας προς την ΟΝΕ

Το ρεπορτάζ θα μπορούσε να είναι ακριβώς το ίδιο. Οπως στις πλημμύρες του '97, του '96, του... Χτες για άλλη μια φορά ολόκληρη η χώρα παρέλυσε λίγα λεπτά μετά την πρώτη βροχή, μετά τις πρώτες νιφάδες χιονιού. Ολόκληρες περιοχές στη Μακεδονία και τη Θράκη αποκλείστηκαν, ενώ για άλλη μια φορά η Αττική μετατράπηκε σε μια απέραντη λιμνοθάλασσα.

Στην Αττική η Πυροσβεστική επιστράτευσε 60 συνεργεία με 260 πυροσβέστες. Σύμφωνα με τη Νομαρχία Αθηνών, δε σημειώθηκαν καταστροφές, αλλά διάσπαρτες ζημιές.

Μιλώντας στο "Ρ" ο υπεύθυνος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Αθηνών, κ. Αθανασούλιας,είπε ότι για τα προβλήματα που σημειώθηκαν φταίνε μια σειρά έργων που γίνονται στα όρια του νομού. "Εμείς, σαν Νομαρχία απλά χειριζόμαστε αυτά τα έργα", είπε.

Η εκδίκηση της Πεντέλης...

Ορμητικά νερά ανακατεμένα με καμένους κορμούς. Η εικόνα της Ανατολικής Αττικής χτες. Εικόνα που είναι απλά η συνέχεια της καλοκαιρινής καταστροφής και το αποτέλεσμα της ανυπαρξίας αντιπλημμυρικών έργων από την κυβέρνηση. Οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από την Πεντέλη έλεγαν, τότε, μετά τις φωτιές: "Το κακό είναι πίσω". Και, δυστυχώς, βγήκαν αληθινοί...

Καλυμμένες από τεράστιες λίμνες νερού ήταν οι περισσότερες περιοχές μέχρι αργά χτες το απόγευμα, ενώ η βροχή συνεχιζόταν με αμείωτη ένταση, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση και σπέρνοντας την απελπισία στους κατοίκους. Δεκάδες πλημμυρισμένα σπίτια, κατεστραμμένες αγροτικές καλλιέργειες, δρόμοι κλεισμένοι από κορμούς δέντρων και πέτρες, εκατοντάδες περιουσίες κατεστραμμένες ήταν ό,τι άφησαν πίσω τους τα ορμητικά νερά της βροχής.

Η περιοχή του Μαραθώνα ήταν πλημμυρισμένη από τόνους νερού, που στο πέρασμά τους παρέσυραν καλλιέργειες, κτίσματα, αυτοκίνητα, τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής. Την ίδια στιγμή οι καμένοι κορμοί δέντρων και οι πέτρες που κατέβαιναν από το "γυμνό" βουνό, σχημάτιζαν οδοφράγματα, αποκλείοντας την κυκλοφορία σε ένα μεγάλο τμήμα της λεωφόρου Μαραθώνος. Οι κάτοικοι, αψηφώντας τα ποτάμια νερού που είχαν μετατρέψει τους δρόμους σε χειμάρρους, προσπαθούσαν να πλησιάσουν στα σπίτια και τις δουλιές τους για να περισώσουν ό,τι μπορούσαν από τη θεομηνία.

Την ίδια στιγμή το αντιπλημμυρικό έργο - αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι η απλή διάνοιξη φρεατίων στην άκρη του δρόμου, τη στιγμή που ακόμα και οι... πέτρες στον Μαραθώνα γνωρίζουν πως για να αντιμετωπιστεί το "Σκόρπιο ποτάμι" απαιτείται η δημιουργία φράγματος στην περιοχή του Βρανά - είχε μπλοκάρει από σκουπίδια, κλαδιά και τόνους λάσπης, με αποτέλεσμα το νερό να διοχετεύεται στα γύρω σπίτια και καταστήματα. Από νωρίς το μεσημέρι εργάτες του δήμου, με μπουλντόζες και φτυάρια, προσπαθούσαν να καθαρίσουν τα γεμάτα από μπάζα και σκουπίδια ρέματα και να ανοίξουν τους δρόμους.

Παρόμοια ήταν και η κατάσταση στη Νέα Μάκρη,όπου τόνοι νερού που κατέβαιναν από το καμένο βουνό ξεχείλισαν από τα ρέματα και ειδικότερα από το ρέμα της Παμμακαρίστου,πλημμυρίζοντας τους δρόμους και κάποια σπίτια. Εκατοντάδες καλλιέργειες αμπελιών πλημμύρισαν, δεκάδες κορμοί δέντρων από το "δάσος" της Πεντέλης παρασύρθηκαν - όσοι από αυτούς δε βρέθηκαν στη Λεωφόρο Μαραθώνα - χτες, από τα ορμητικά νερά του Μέγα Ρέματος,στα όρια του Δήμου Ραφήνας. Το σκηνικό του "τριγώνου του θανάτου" - όπως αποκαλείται από τους κατοίκους της περιοχής το σημείο που συγκεντρώνονται τα νερά και από τους γύρω παραπόταμους στο Δήμο Ραφήνας - συνθέτουν, εκτός από την καμένη Πεντέλη, μπαζώματα ύψους πέντε μέτρων και καταπατήσεις από ιδιώτες, αλλά και από τον ίδιο το δήμαρχο Ραφήνας.

Η δεξιά όχθη του ποταμού έχει καταπατηθεί από το Δήμο Ραφήνας, ο οποίος έχει μπαζώσει ένα μεγάλο μέρος του ρέματος, το ύψος του μπαζώματος φτάνει τα 6 μέτρα, και εκεί βρίσκεται ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ραφήνας. Ενώ την αριστερή όχθη του Μέγα Ρέματος έχει καταπατήσει εδώ και δεκαετίες η "Κεραμουργική Ραφήνας, Παν. Τραμούλης", η οποία μπαζώνει σχεδόν κάθε χρόνο και ένα σημαντικό μέρος του ρέματος. Πριν δυο χρόνια μπαζώθηκε άλλο ένα μέρος του ποταμού, στο οποίο τώρα δεσπόζει μια υψικάμινος της "Κεραμουργικής". Το πλάτος του ρέματος να έχει στενέψει ασφυκτικά, να εμποδίζεται η ροή του ποταμού και να "πνίγονται" καλλιέργειες, να πλημμυρίζουν δρόμοι, να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Ο Νίκος Στεφανίδης,νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Αν. Αττικής, υπογράμμισε: "Οι ευθύνες για αυτή την καταστροφή είναι επώνυμες. Διάφοροι δήμαρχοι της Ανατολικής Αττικής θα κάνουν δηλώσεις του αέρα. Είναι συνυπεύθυνοι γιατί ανέχονται καταπατήσεις ή μένουν στην αλληλογραφία. Οι ευθύνες είναι πολιτικές και κοινωνικές. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, η Νομαρχία Αν. Αττικής, η ΕΥΔΑΠ, αλλά και τα αστυνομικά τμήματα έχουν προειδοποιηθεί από τη ΝΑΣ, η οποία έχει καταγγείλει επανειλημμένα τις αυθαιρεσίες και ήρθε αντιμέτωπη με την ανοχή και την αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών".

...και του Υμηττού

Ο καμένος από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού Υμηττός "εκδικήθηκε" χτες την Ηλιούπολη. Το ένα μέρος της οργής του το εισέπραξαν οι δεκάδες απλοί άνθρωποι που είδαν τα σπίτια τους και τα καταστήματά τους να πλημμυρίζουν. Το άλλο όμως ήταν η απάντησή του στις βαρύγδουπες δηλώσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης που πριν λίγο καιρό όταν επισκέφτηκαν την καμένη περιοχή του Υμηττού, συνοδευόμενοι βέβαια από κάμερες, υποστήριζαν πως πήραν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο από πλημμύρες.

Μια βροχή όμως έφτασε σαν απάντηση. Μάλιστα, όπως επισήμανε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης "Συμπαράταξη Δημοκρατικής Ενότητας και Δημοκρατική Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης" Κυριάκος Κανελλόπουλος,"σήμερα (σ. σ.χτες) για πρώτη φορά πλημμύρισε το κέντρο της πόλης και η κεντρική λεωφόρος Ειρήνης. Τα χρήματα που σπαταλήθηκαν προεκλογικά για έργα βιτρίνας όχι μόνο δεν έλυσαν προβλήματα, αλλά αντίθετα προκάλεσαν τα σημερινά (σ. σ. χτεσινά) αποτελέσματα στο κέντρο της Ηλιούπολης. Αν η κακοκαιρία συνεχιστεί, δυστυχώς οι κάτοικοι της Ηλιούπολης θα πληρώσουν τα λάθη και τα έργα βιτρίνας και όλα όσα δεν έγιναν για να τους προστατέψουν από έναν κίνδυνο γνωστό εδώ και καιρό".

Πλεούμενη Γλυφάδα

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η χτεσινή βροχή και στη Γλυφάδα.Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε λίμνες, ενώ για πρώτη φορά πλημμύρισε και ο ισόγειος χώρος του δημαρχείου. "Η σημετινή (σ. σ. χτεσινή) καταστροφή, δήλωσε ο επικεφαλής της "Προοπτικής Δημοτικής Κίνησης", Θανάσης Ηλιόπουλος,απέδειξε την αδιαφορία της κρατικής μηχανής, αλλά και την ουσία των θριαμβολογιών των εκπροσώπων της, με πρώτους την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, που υποστήριζαν πως πήραν μέτρα αποτελεσματικά. Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Γλυφάδα είναι τριτοκοσμική σαν αποτέλεσμα των πυρκαγιών, των αποψιλώσεων του Υμηττού και του κλεισίματος των έντεκα ρεμάτων, που αντί να ανοιχτούν για να προστατέψουν την πόλη, κλείστηκαν και δόθηκαν για οικοδόμηση".

Αλλού βρέχει για κυβέρνηση - ΕΥΔΑΠ

Μια συνηθισμένη νεροποντή, όπως η χτεσινή, στάθηκε αρκετή για να βρεθεί στα όρια της υπερχείλισης για δύο ώρες το μεσημέρι ο Κηφισός στην περιοχή του Μοσχάτου, από τη διασταύρωση με την Πειραιώς ως τις εκβολές του, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα τόσο στην κυκλοφορία των οχημάτων, όσο και στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τα δρομολόγια του οποίου σταμάτησαν για 50 λεπτά της ώρας. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το ποτάμι δε θα πλημμυρίσει το επόμενο διάστημα, σε κάποια νέα επιδείνωση του καιρού.

Να σημειώσουμε ότι στο σημείο αυτό τα αντιπλημμυρικά έργα εκβάθυνσης του Κηφισού δεν έχουν ξεκινήσει, επειδή το ΥΠΕΧΩΔΕ περιμένει να τα αναθέσει "πακέτο" με τα έργα για την κάλυψη του ποταμού και τη μετατροπή του σε αυτοκινητόδρομο!

Να προσθέσουμε ότι συνεργεία του ΥΠΕΧΩΔΕ χρειάστηκε να επέμβουν σε 45 φωτεινούς σηματοδότες της πρωτεύουσας, οι οποίοι είχαν σταματήσει εξαιτίας της πρωινής διακοπής του ρεύματος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγαλύτερο κυκλοφοριακό κομφούζιο από το συνηθισμένο που παρατηρείται σε περιπτώσεις βροχόπτωσης στο Λεκανοπέδιο.

"Ολα καλά" τα βρίσκει η ΕΥΔΑΠ

Στις 564 έφτασε ο αριθμός των κλήσεων για επεμβάσεις στα δίκτυα αποχέτευσης, που δέχτηκε η ΕΥΔΑΠ από το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Οπως ανακοινώθηκε από την Επιχείρηση, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων (καθαρισμοί φρεατίων και εσχαρών, άντληση υδάτων από δρόμους, υπόγειακλπ.) κινητοποίησε 120 άτομα με τον αναγκαίο εξοπλισμό.

Τις περισσότερες κλήσεις (129) δέχτηκε ο τομέας των βορειοανατολικών περιοχών της πρωτεύουσας (Αγ. Παρασκευή, Βριλήσσια, Γαλάτσι, Ηράκλειο, Ν. Ιωνία, Κηφισιά, Μαρούσι, Μελίσσια, Μεταμόρφωση, Παπάγου, Χολαργός, Χαλάνδρι, Ψυχικό κ.ά.). Ακολούθησαν ο τομέας των νοτιοανατολικών περιοχών (Αθήνα, Αλιμος, Αγιος Δημήτριος, Αργυρούπολη, Γλυφάδα, Π. Φάληρο, Ηλιούπολη κ.ά.) με 120 κλήσεις, ο τομέας των νοτιοδυτικών περιοχών (Πειραιάς, Νίκαια, Κορυδαλλός, Μοσχάτο, Κερατσίνι, Ρέντης, Ταύρος, Αγία Βαρβάρα) με 118 κλήσεις, ο τομέας του Κέντρου (Αθήνα, Βύρωνας, Ζωγράφου, Καισαριανή) με 99 κλήσεις και ο τομέας των βορειοδυτικών περιοχών (Αθήνα, Αιγάλεω, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Ν. Φιλαδέλφεια, Ιλιον κ.ά.) με 98 κλήσεις.

Παρ' όλα αυτά η ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε ότι τα περιστατικά αυτά ήταν μειωμένα σε σύγκριση με άλλες φορές, ενώ προσθέτει ότι "το υφιστάμενο σύστημα αποχέτευσης ομβρίων στα πλαίσια των δυνατοτήτων του λειτούργησε ικανοποιητικά με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπου λόγω μεταφοράς φερτών υλικών (σακούλες, σκουπίδια, μπάζα) παρουσιάστηκαν εμφράξεις στομίων φρεατίων ή εσχαρών και στις οποίες υπήρξε άμεση επέμβαση των συνεργείων".

Επίσης, η ΕΥΔΑΠ επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των κλήσεων αφορούσε το δίκτυο ακαθάρτων, όπου σημειώθηκαν επιστροφές λυμάτων, επειδή σε πολλά κτίρια υπάρχουν παράνομες συνδέσεις αποχετεύσεων ομβρίων υδάτων (ταράτσες, βεράντες κλπ.) στο δίκτυο ακαθάρτων.

ΚΚΕ
Αναγκαίο ένα κίνημα διεκδίκησης

"Είναι επιτακτικά αναγκαίο, λίγο μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, να αναπτυχθεί ένα δυναμικό και οργανωμένο κίνημα απαίτησης και διεκδίκησης του δικαιώματος προστασίας της ζωής, της περιουσίας, του περιβάλλοντος κάθε περιοχής".

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τις χτεσινές πλημμύρες, το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που επισημαίνει τις προτάσεις του Κόμματος για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες εκτεταμένων καταστροφών από πλημμύρες. Για μια ακόμη φορά είμαστε αναγκασμένοι να θυμίσουμε τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, τόσο μακροπρόθεσμα όσο και άμεσα.

Καθοριστικά μέτρα θεωρούμε:

  • Την ολοκλήρωση και δημοσιοποίηση ενός επικαιροποιημένου σχεδιασμού για τη συνολική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος με μακρόχρονο ορίζοντα προβλέψεων, που σημαίνει:

1. Οχι αποδοχή, αλλά αντίθεση στην επέκταση των μεγάλων πόλεων και περιοχών, που επιτείνει την τσιμεντοποίηση των μέχρι τώρα ελεύθερων χώρων, αυξάνει τους δρόμους και την άσφαλτο και περιορίζει τις δυνατότητες φυσικής απορρόφησης των υδάτων.

2. Μέτρα για τον περιορισμό των πυρκαγιών.

3. Συγκεκριμένα μέτρα για τις δασοκαλύψεις, τις αναδασώσεις, τη διάνοιξη των φυσικών ρεμάτων και ιδιαίτερα εκείνων που επηρεάζουν μεγάλες περιοχές. Δηλαδή, παρεμβάσεις συνολικές και όχι αποσπασματικές, που δημιουργούν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τεράστιες καταστροφές. Τέτοιες που θα προκαλέσει και η κάλυψη του Κηφισού, που πραγματοποιείται για να εξυπηρετήσει τα ΙΧ.

Επισημαίναμε την ανάγκη καθορισμού εύλογου και δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος κατασκευής έργων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιεράρχησή τους.

Δέσμευση των απαιτούμενων κονδυλίων στον προϋπολογισμό και ειδικά για τον έλεγχο εφαρμογής του προγράμματος. Ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο, όπου κανείς δε γνωρίζει τι έχει γίνει για την αντιπλημμυρική προστασία του, που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από το τέλος του 1997.

Ζητούσαμε, συνεχίζει η ανακοίνωση, την εφαρμογή ενός επίκαιρου και αξιόπιστου σχεδίου με την ουσιαστική συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών και παραγωγικών φορέων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πλημμύρες. Με συγκεκριμένη ιεράρχηση και ευθύνες για την εφαρμογή του.

Απαιτούσαμε τον εκσυγχρονισμό σε μέσα και προσωπικό του δημόσιου τομέα, ώστε να καταστεί ικανός να ανταποκριθεί στις ανάγκες, αποδεχόμενοι και τις προτάσεις των εργαζομένων.

Υπογραμμίζαμε ότι, όσο δεν εφαρμόζονται τα παραπάνω, οι καταστροφές θα επαναλαμβάνονται. Δυστυχώς, η ίδια πολιτική συνεχίζεται, μια πολιτική που λειτουργεί προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος του συλλογικού συμφέροντος των εργαζομένων και του λαού.

Πολιτική που προωθεί και διευρύνει την εμπορευματοποίηση της γης, την επέκταση των πόλεων προς όφελος των κερδοσκόπων γης και χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής. Επιτρέπει και νομιμοποιεί την καταπάτηση, την κάλυψη των ρεμάτων, το κτίσιμο μέσα σ' αυτά. Νομιμοποιεί την αυθαίρετη δόμηση. Εχει βάλει στο χρονοντούλαπο την προστασία και ανάπτυξη του δασικού πλούτου και εξαιρεί από την αναδάσωση τεράστιες καμένες εκτάσεις.

Δεν προστατεύει τους ελεύθερους χώρους, αντίθετα προχωρά στην τσιμεντοποίησή τους.

Οι κάθε είδους δεσμεύσεις τους έχουν χάσει την έννοιά τους αφού:

  • Τα όποια έργα προστασίας από πλημμύρες:

- είναι μηδαμινά σε σχέση με τα απαιτούμενα

- είναι αποσπασματικά, δεν εντάσσονται σε ένα ενιαίο δεσμευτικό πρόγραμμα με μακρόχρονο ορίζοντα

- κατασκευάζονται με προδιαγραφές που δεν πληρούν τις ανάγκες, αλλά ικανοποιούν τα συμφέροντα και τα κέρδη των εργολάβων.

  • Οι δημόσιες επενδύσεις κατευθύνονται σε έργα που επιβάλλονται και εξυπηρετούν τις πολυεθνικές και όχι τις πραγματικές ανάγκες της χώρας.

Η αναφορά στο κόστος των έργων αναδεικνύει την αδιαφορία για τη ζωή, την περιουσία των εργαζόμενων, όταν:

- οι καταστροφές αθροιστικά είναι πολλαπλάσιες από τις δαπάνες για αντιπλημμυρική προστασία,

- όταν χαρίζονται τεράστια ποσά στο μεγάλο κεφάλαιο, σπαταλιούνται σε έργα βιτρίνας και όχι σε προτεραιότητες που επιβάλλουν οι ανάγκες".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Παρά τις σημαντικές προσπάθειες των εργαζομένων στους διάφορους οργανισμούς και υπηρεσίες έγινε φανερή ξανά:

- η έλλειψη των οργανισμών και φορέων,

- η έλλειψη τεχνικού εξοπλισμού και ανθρώπινου ειδικευμένου δυναμικού

- η απουσία οργάνου που μπορεί να λάβει άμεσες αποφάσεις να δώσει εντολές.

Είναι επιτακτικά αναγκαίο, λίγο μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, να αναπτυχθεί ένα δυναμικό και οργανωμένο κίνημα απαίτησης και διεκδίκησης του δικαιώματος προστασίας της ζωής, της περιουσίας, του περιβάλλοντος κάθε περιοχής. Είναι τα μοναδικά ρυάκια που μπορεί να δημιουργήσουν μια μεγάλη πλημμύρα αλλαγής, όχι μόνο σε ορισμένες περιοχές, αλλά για το σύνολο της χώρας. Αλλαγής της εφαρμοζόμενης πολιτικής στα βασικά δικαιώματα της ζωής των ανθρώπων".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ντύθηκε στ' άσπρα

Δεκάδες χωριά κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας αποκλείστηκαν από τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή, ενώ πολλά ήταν τα σχολεία που δε λειτούργησαν.

Στο Νομό Κοζάνης έχουν αποκλειστεί συνολικά τριάντα χωριά της επαρχίας Βοϊου που βρίσκεται στα ορεινά, ενώ στο κέντρο της πόλης το ύψος του χιονιού έφτασε τα 20 εκατοστά. Η κίνηση σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο διεξάγεται με δυσχέρεια ακόμη και με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Τριάντα ένα είναι τα αποκλεισμένα χωριά του Νομού Γρεβενών με το χιόνι να φτάνει στα 15 εκατοστά μέσα στην πόλη, ενώ η κίνηση διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Αλυσίδες χρειάζονται και οι οδηγοί που κινούνται στο οδικό δίκτυο του Νομού Φλώρινας, χωρίς όμως, τουλάχιστον μέχρι χτες το βράδυ, να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Δεκαπέντε χωριά στα ορεινά του Νομού Καστοριάς έχουν αποκλειστεί από χτες το πρωί με το ύψος του χιονιού να φτάνει το μισό μέτρο. Οι οδηγοί πρέπει να συμπεριλάβουν απαραίτητα στον εξοπλισμό του αυτοκινήτου τους αλυσίδες και στο Νομό Πιερίας. Ιδιαίτερα όσοι επιθυμούν να κινηθούν στα ορεινά του Νομού, αλλά και από το 22ο έως το 40ό χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Κατερίνης - Ελασσόνας.

Προσεκτικοί πρέπει να είναι και οι οδηγοί που σκοπεύουν να κινηθούν στους επαρχιακούς δρόμους των Νομών Δράμας και Σερρών.

Στην Πτολεμαϊδα

Τεράστιο πρόβλημα με την τηλεθέρμανση αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Πτολεμαϊδας, που από το πρωί της Πέμπτης δεν έχουν θέρμανση, λόγω βλάβης της μονάδας 3 του ΑΗΣ Πτολεμαϊδας. Σύμφωνα με τους τεχνικούς της μονάδας, η βλάβη του δικτύου, που είναι και το μοναδικό που τροφοδοτεί την πόλη με θέρμανση, εντοπίστηκε το βράδυ της Πέμπτης, ενώ υπολόγισαν ότι θα την επιδιόρθωναν αργά χτες το απόγευμα. Αν όλα πήγαιναν καλά, σύμφωνα πάντα με τους τεχνικούς, η επανατροφοδότηση των δικτύων θα ξεκινούσε σήμερα το πρωί. Ο χρόνος, δε, που χρειάζεται για να φτάσει η θέρμανση σε όλα τα σπίτια του δήμου είναι 2 μέρες.

Στο χείμαρρο Βαλανάρη υποχώρησε τοίχωμα που στήριζε τη γέφυρα

Σε καταρράκτη μετατράπηκε δρόμος δίπλα στη Λ. Μαραθώνα

Σπάτα: Μέγα Ρέμα, παλιότερα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από τα ορμητικά νερά, στο σημείο που περνά το αυτοκίνητο

Γλυφάδα, πλημμυρισμένη η Λ. Ποσειδώνος στο ύψος του δημαρχείου

Πρόσκαιρη ύφεση

Θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες το κύμα κακοκαιρίας σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Για σήμερα, Σάββατο, η ΕΜΥ προβλέπει πρόσκαιρη ύφεση, ωστόσο στη Θράκη, στα νησιά του Αιγαίου, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με βροχές και χιόνια. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικά, βόρειοι, πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις και στα πελάγη πολύ θυελλώδεις.

Στην Αθήνα, το πρωί θα υπάρχουν πρόσκαιρες νεφώσεις, οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 - 16 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, σήμερα θα επικρατήσουν πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 μέχρι 8 βαθμούς Κελσίου.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, το πρωί, θα παρουσιαστούν νεφώσεις, που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα βρέξει σποραδικά κυρίως από τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ισχυροί έως πολύ ισχυροί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ