ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Νοέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΧΩΡΑ
Τι θα συμβεί αν έρθει ο χειμώνας;

Μια ώρα νερό στην Αθήνα και μια αναμενόμενη - περαστική από τη χώρα - καταιγίδα ήταν αρκετά για να παραλύσουν και πάλι τα πάντα

Ούτε μια ώρα δεν κράτησε η καταιγίδα που πέρασε χτες το πρωί πάνω από την Αττική, αφού ήδη είχε δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στην Αργολίδα. Η σύντομη διάρκειά της, όμως, ήταν αρκετή για να επιβεβαιώσει και τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις. Το γεγονός ότι οι καταστροφές που έγιναν δεν ήταν ανάλογης έκτασης με αυτές της προηγούμενης Παρασκευής, οφείλεται κύρια στη μικρή διάρκεια της μπόρας και πρόσθετα στο ότι από την Παρασκευή μέχρι χτες είχαν γίνει ορισμένα έργα απόφραξης δικτύων και διάνοιξης ρεμάτων. Ούτε κι αυτά όμως στάθηκαν ικανά για να αποτρέψουν πρόσθετες καταστροφές στον κάμπο του Μαραθώνα και τη μετατροπή της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος σε ποτάμι. Σε πανελλαδικό επίπεδο για μια ακόμα φορά η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να σηκώσει το μεγάλο βάρος της αντιμετώπισης της κατάστασης.

Στην Αττική από τις 9.30 το πρωί το "199" είχε δεχτεί 110 κλήσεις για πλημμύρες σε σπίτια και καταστήματα. Πάνω από 100 πυροσβέστες με 35 συνεργεία επενέβησαν. Στο Ναύπλιο η τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε χτες 250 κλήσεις και ανταποκρίθηκε με 15 συνεργεία και 60 πυροσβέστες.

Στη Θεσσαλονίκη το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής δέχτηκε 400 κλήσεις. Οι δέκα από αυτές αφορούσαν πλημμύρες, ενώ οι υπόλοιπες την αποκαθήλωση αιωρούμενων αντικειμένων, όπως διαφημιστικών πινακίδων, κεραιών, κάγκελων σπιτιών που είχε "σηκώσει" ο δυνατός αέρας.

Στο Αργος 12 συνεργεία με 40 πυροσβέστες επενέβησαν σε 120 περιπτώσεις πλημμυρών σε κατοικίες και μαγαζιά, ενώ δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν σε άλλες 30 κλήσεις. Στην πόλη της Λαμίας η Πυροσβεστική δέχτηκε 175 κλήσεις, ενώ 12 συνεργεία με 50 πυροσβέστες ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις των πολιτών.

Στα Τρίκαλα η τοπική υπηρεσία της Πυροσβεστικής μέχρι το βράδυ είχε ανταποκριθεί με έξι συνεργεία και 25 πυροσβέστες σε 50 από τις 140 κλήσεις που είχε δεχτεί.

Στα νότια

Η χτεσινή καταιγίδα ήταν αναμενόμενη για τον κρατικό μηχανισμό, αλλά ο ίδιος για μια ακόμη φορά βρέθηκε απροετοίμαστος. Τα νερά της βροχής πλημμύρισαν τους δρόμους της Γλυφάδας, την περιοχή γύρω από το δημαρχείο, την κεντρική λεωφόρο και την Ποσειδώνος. Τα μπαζωμένα ρέματα και οι καμένες και αποψιλωμένες εκτάσεις του Υμηττού δεν μπορούσαν πλέον να συγκρατήσουν τα νερά της βροχής. Ιδια εικόνα παρουσίασε και η Ηλιούπολη. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε λίμνες και οι κάτοικοι βρέθηκαν για μια ακόμη φορά απροστάτευτοι μπροστά σε μια προαναγγελθείσα ισχυρή βροχή. "Το πάθημα της Παρασκευής δεν έγινε μάθημα στη δημοτική αρχή και στους υπόλοιπους αρμόδιους", δήλωσε μιλώντας στο "Ρ" ο επικεφαλής της "Συμπαράταξης Δημοκρατική Ενότητα και Δημοτική Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης", Κυριάκος Κανελλόπουλος."Ο κίνδυνος ήταν γνωστός και είχε επισημανθεί. Δεν πάρθηκαν όμως ούτε τα στοιχειώδη μέτρα, με αποτέλεσμα να επαναληφθούν τα φαινόμενα της Παρασκευής και στην πράξη να αποδειχτεί η έλλειψη ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού και της δημοτικής αρχής", κατέληξε.

Καμιά επανάπαυση

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο Μαραθώνα

Κοντά στους κατοίκους του Μαραθώνα, που πληγήκανε από τις πλημμύρες της Παρασκευής, βρέθηκαν την Κυριακή το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης και ο νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής της ΝΑΣ Νίκος Στεφανίδης που, μαζί με κλιμάκιο του Κόμματος, επισκέφτηκαν την περιοχή, για να διαπιστώσουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και να δηλώσουν την έμπρακτη συμπαράστασή τους στους πληγέντες. "Πρόκειται για προβλήματα που χρονίζουν και δεν μπορείτε πια να επαναπαυόσαστε σε υποσχέσεις", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και προέτρεψε τους κατοίκους να συσπειρωθούν, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις να πιέσουν για άμεσες λύσεις.

Η εικόνα της καταστροφής που αντίκρισαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, δύο μέρες μετά τη θεομηνία της Παρασκευής, μιλούσε μόνη της για το τι είχε προηγηθεί. Ολη η περιοχή του Μαραθώνα ήταν "πνιγμένη" σε τόνους λάσπης. Κατεστραμμένες καλλιέργειες, πεσμένες μάντρες, διαλυμένα θερμοκήπια, αγροτικά μηχανήματα θαμμένα στο χώμα, λίμνες γεμάτες κλαδιά και πέτρες που ελάχιστα θύμιζαν δρόμους, ήταν ό,τι είχε απομείνει.

Ο φόβος των κατοίκων ότι την επόμενη μέρα μπορεί να βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση - η ΕΜΥ είχε ήδη προβλέψει το νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας - δεν τους επέτρεπε να ησυχάσουν. Η αγανάκτησή τους για τη διαιώνιση του προβλήματος και η οργή τους για την αδιαφορία της κυβέρνησης, κυριάρχησαν στις συζητήσεις τους με τον βουλευτή και το κλιμάκιο του ΚΚΕ. "Μας άφησαν στο έλεος του Θεού. Δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής έχουν θαφτεί στη λάσπη. Για να καταφέρουμε να ξανακαλλιεργήσουμε αυτά τα χωράφια θα περάσουν μήνες", έλεγαν αγανακτισμένοι οι κάτοικοι, που προσπαθούσαν, κατασκευάζοντας πρόχειρα αναχώματα, να προστατέψουν τις περιουσίες τους.

"Εχουν καταστραφεί σωλήνες, τρακτέρ, εγκαταστάσεις, αγροτικοί εξοπλισμοί εκατομμυρίων και είναι αμφίβολο, αν θα αποζημιωθούμε ποτέ γι' αυτά, αφού και για τις καταστροφές του '95 δεν πήραμε ούτε δραχμή". Και αυτό γιατί, όπως τόνισε αγανακτισμένος ο Χρήστος Ζέρβας, κάτοικος της περιοχής, "ο ΕΛΓΑ ήθελε να έρθει να δει τα νερά μέσα στα σπίτια. Ποιος νοικοκύρης θα άφηνε την περιουσία του σ' αυτήν την κατάσταση, μέχρι να... αποφασίσουν να έρθουν για εκτίμηση;".

"Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι ένας σύλλογος παθόντων, που θα διεκδικήσει πρώτα απ' όλα να δοθούν οι αποζημιώσεις", υπογράμμισε ο Μπ. Αγγουράκης, ενώ τόνισε παράλληλα ότι πρέπει οι κινητοποιήσεις να είναι δυναμικές. "Τα χρήματα για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων έχουν εγκριθεί εδώ και πολλά χρόνια, αλλά οι αρμόδιοι κωλυσιεργούν. Πρέπει εσείς οι κάτοικοι ενωμένοι να πιέσετε το ΥΠΕΧΩΔΕ, το δήμο και τη νομαρχία, για να δοθεί άμεσα λύση. Πρέπει να αναγκάσετε τους αρμόδιους να ασχοληθούν με το πρόβλημά σας", επισήμανε.

"Απειλούνται μέχρι και τα αρχαία μας", καταγγέλλουν λίγο αργότερα αγανακτισμένοι οι κάτοικοι και καλούν τον βουλευτή και το κλιμάκιο του ΚΚΕ να δουν από κοντά την καταστροφή. Η εικόνα ξεπερνάει σε μέγεθος τις περιγραφές. Σε ένα πρόχειρα κατασκευασμένο κτίριο με σπασμένα παράθυρα βρίσκεται το νεκροταφείο Πρωτοελλαδικής Εποχής (2500 π.Χ.), το οποίο είναι καλυμμένο κάτω από λίμνες νερού. Οπως καταγγέλλει ο φύλακας του νεκροταφείου Γ. Μπουκουβάλας, τα νερά μπήκαν στο χώρο του αρχαίου νεκροταφείου, γιατί ο δήμος πρόσφατα μετακίνησε το δρόμο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι - κλείνοντας παράλληλα τον αγωγό υδάτων - μετά από συνεννόηση με έναν κάτοικο, ο οποίος ήθελε να μεταφερθεί ο δρόμος επειδή έκοβε στη μέση το οικόπεδό του!

Ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στην περιοχή του Μαραθώνα ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης δήλωσε στον "Ρ": "Επισκεφτήκαμε την περιοχή για να εκφράσουμε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ και να διαπιστώσουμε για άλλη μια φορά το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής από τις πλημμύρες. Νομίζουμε πως μόνο με κινητοποιήσεις οι κάτοικοι θα μπορέσουν να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να καταβάλει αποζημιώσεις και να φροντίσει να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρονίζουν".

ΚΚΕ
Αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την οξύτητα του προβλήματος;

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή

Αμεση ήταν η παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της περασμένης Παρασκευής. Με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ,ρωτά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη: "Αν η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την οξύτητα του προβλήματος και αν σκέφτεται να αναθεωρήσει το ύψος και τους ρυθμούς της χρηματοδότησης και της κατασκευής των απαραίτητων έργων".

Στην Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει: "Για μια ακόμη φορά με την πρόσφατη φθινοπωρινή νεροποντή πλημμύρισε το Λεκανοπέδιο, προκαλώντας απίστευτη ταλαιπωρία στις μετακινήσεις του πληθυσμού. Και αν δεν υπήρξαν, αυτή τη φορά, εκτεταμένες ζημιές, τα νέα κύματα κακοκαιρίας θα δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα, όπως συνέβη και στο παρελθόν".

Στην Επίκαιρη Ερώτηση παραθέτονται και ορισμένα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ο βαθμός επικινδυνότητας από τις επερχόμενες πλημμύρες. Συγκεκριμένα, ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρει:

"

  • Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας - επισημαίνεται στην Επίκαιρη Ερώτηση - στο διαχειριστικό σχέδιο που εκπόνησε η εταιρία συμβούλων "Knight Piesold", σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ, υπάρχει - μεταξύ άλλων - η διαπίστωση ότι για όλες σχεδόν τις περιοχές της Αττικής δεν υπάρχει κανένα αντιπλημμυρικό έργο, ενώ τα υφιστάμενα συστήματα αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στην Αθήνα, στο σύνολό τους, ικανοποιούν το 25% μόνο των συνολικών αναγκών.
  • Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών χρειάζονται 350 δισ. δρχ. για να υπάρξει αντιπλημμυρική θωράκιση του Λεκανοπεδίου. Ομως, τα 10-15 δισ. που δίνονται κάθε χρόνο από την κυβέρνηση, καθώς και η εξασφάλιση μιας μικρής χρηματοδότησης από το Ταμείο Συνοχής, δε λύνουν το πρόβλημα και μ' αυτούς τους ρυθμούς θα χρειαστούν 35 χρόνια για να υπάρξει πλήρη και αποτελεσματική θωράκιση",καταλήγει η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ
Τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες

Σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες ρυζιού και βάμβακος στον κάμπο της Φθιώτιδας προκάλεσε η χτεσινή κακοκαιρία. Ιδιαίτερα πλήγηκαν τα χωριά Ηράκλεια, Ανθήλη, Κόμα και Δαμάστα. Στην πόλη της Λαμίας πλημμύρισαν υπόγεια και ισόγεια σπιτιών και καταστημάτων. Η Πυροσβεστική δέχτηκε 175 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων κύρια από τη συνοικία Γαλανέικα. Η κυκλοφορία στην πόλη γινόταν με μεγάλη δυσχέρεια λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων, ενώ για αρκετές ώρες είχε αποκλειστεί το δεύτερο νοσοκομειακό συγκρότημα στο ύψος του υποσταθμού της ΔΕΗ.

Για αρκετές ώρες είχε κλείσει η Εθνική οδός στο ύψος της Στυλίδας, από χώματα και μπάζα, στο ύψος των Καμμένων Βούρλων και έξω από την είσοδο της πόλης, αλλά και στη στροφή Ασπρονερίου καθώς και στην Αταλάντη στην περιοχή όπου εκτελούνταν τα έργα της εταιρείας ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ (σ.σ. η τελευταία τα έχει εγκαταλείψει). Επίσης είχε κλείσει ο δρόμος Λαμίας - Καρπενησίου στο ύψος της Μ. Κάψης αλλά και στον Αγ. Νικόλαο.

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ επισημαίνει ότι η εικόνα της αντιμετώπισης της κακοκαιρίας από τον κρατικό μηχανισμό, δείχνει έλλειψη υποδομής, κακή οργάνωση και συντονισμό και περιορισμένη αποτελεσματικότητα των υπεύθυνων. "Οι βαρύγδουπες καθησυχαστικές δηλώσεις τους δεν επαρκούν για τη συγκάλυψη των πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης", αναφέρει η ανακοίνωση. "Χρειάζονται γενναίες δαπάνες για την κατάλληλη υποδομή, τον αναγκαίο εξοπλισμό, το επαρκές και εκπαιδευμένο προσωπικό. Αυτά όμως που αποτελούν στοιχειώδη υποχρέωση της πολιτείας δε γίνονται επειδή η κυβέρνηση προτιμά να διογκώνει τα κέρδη του κεφαλαίου και να μη δίνει τα απαραίτητα χρήματα για την ικανοποίηση βασικών λαϊκών αναγκών".

Η δίωρη νεροποντή προκάλεσε 55 πλημμύρες σε σπίτια και μαγαζιά της Χαλκίδας, ενώ έκλεισε ο δρόμος Χαλκίδας - Αλιβερίου στο ύψος του Μαλακώντα. Στο σημείο εγκλωβίστηκε ΙΧ, αλλά ο οδηγός με τα δυο του παιδιά απεγκλωβίστηκε από συνεργείο της Πυροσβεστικής.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Η μια καταστροφή πίσω απ' την άλλη

Σημαντικές καταστροφές απ' την κακοκαιρία σημειώθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στη Ζάκυνθο. Ιδιαίτερα στην ανατολική πλευρά του νησιού, οι κάτοικοι χαρακτηρίζουν πρωτοφανές το κύμα κακοκαιρίας που τους έπληξε, ενώ οι ζημιές - που συνεχίζουν να καταγράφονται - είναι ανυπολόγιστες.

Συγκεκριμένα το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής το χαλάζι έπληξε τα χωριά Βουγιάτο, Φιολίτη, Αγιοι Πάντες, Γαλάρο, Αγγελικός, Γαϊτάνι και Πλάνος. Πολλές σκεπές από σπίτια κατέρρευσαν, εκατοντάδες δέντρα ξεριζώθηκαν απ' τους δυνατούς ανέμους, ενώ κτίσματα που χρησιμοποιούνταν για κτηνοτροφικές και αγροτικές εργασίες γκρεμίστηκαν. Πανωλεθρία έχουν πάθει οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού, αφού οι καταστροφές στα ελαιόδεντρα είναι ανυπολόγιστες. Η κακοκαιρία συνεχίστηκε και μέσα στο Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η όλη κατάσταση. Ηδη στη Ζάκυνθο έχει δημιουργηθεί Επιτροπή - στην οποία συμμετέχουν μαζικοί φορείς και αγροτικοί σύλλογοι - για την καταγραφή των ζημιών.

Στην Κεφαλονιά το κύμα κακοκαιρίας χτύπησε την περιοχή της Παλλικής. Και εδώ η εικόνα είναι παρόμοια με αυτή που παρουσιάζουν δεκάδες πληγείσες περιοχές της Ελλάδας. Σπίτια χωρίς σκεπές, ξεριζωμένα δέντρα, δρόμοι που μεταμορφώθηκαν σε ποτάμια, "πνιγμένες" αγροτικές καλλιέργειες. Μόνο που την Κεφαλονιά τη "θυμήθηκε" αργά το βράδυ της Κυριακής και ο εγκέλαδος. Ο σεισμός 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, δημιούργησε αναστάτωση στην περιοχή της Παλλικής και ιδιαίτερα στο χωριό Ρίφι, όπου έγινε ιδιαίτερα αισθητός.

Σοβαρές ζημιές, κυρίως στις αγροτικές καλλιέργειες, σημειώθηκαν και στο Νομό Ηλείας. Οι δυνατές βροχές - σε ορισμένες περιοχές έπεσε και χαλάζι - μαζί με τους σφοδρούς ανέμους, έπληξαν το νότιο τμήμα του νομού και κατέστρεψαν πολλά θερμοκήπια, ελιές και εσπεριδοειδή αλλά και πολλές καλλιέργειες κηπευτικών. Να σημειωθεί πως λόγω των δυνατών ανέμων, που έφτασαν στην περιοχή μέχρι και τα 10 μποφόρ (!), από την Κυριακή έχει κλείσει το λιμάνι του Κατακώλου.

Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά χτες στην Κόρινθο. Μικρά προβλήματα δημιουργήθηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από κατολισθήσεις αλλά και στη Νεμέα από πλημμύρες. Αυτή τη φορά οι χείμαρροι δε δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα γιατί είχαν καθαριστεί.

Τέλος, στο νομό Μεσσηνίας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπολογίζεται πως έχουν ξεριζωθεί πάνω από 2.000 δέντρα ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχουν γίνει στα ελαιόδεντρα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χάος και χωρίς να βρέξει

Χάος δημιούργησαν στη Θεσσαλονίκη οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν στην πόλη σε όλη τη διάρκεια της ημέρας χτες, με σοβαρές επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση, τις συγκοινωνίες και τηλεπικοινωνίες.

Εκατοντάδες δέντρα ξεριζώθηκαν σε διάφορες περιοχές της πόλης, σε πολλές περιπτώσεις και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες διακόπτοντας την κυκλοφορία και προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές, σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και οικήματα.

Η οδός Ανθέων παρέμεινε κλειστή για μια ώρα περίπου, όταν μεγάλη λεύκα στη συμβολή με την οδό Σοφούλη κατέπεσε κόβοντας το δρόμο στα δυο. Το δέντρο που ξερίζωσε ο σφοδρός άνεμος ήταν μπροστά σε σχολικό οικοδόμημα και πολύ κοντά σε νηπιαγωγείο, σημείο δηλαδή απ' όπου διέρχονται πολλοί μαθητές.

Η Βασιλίσσης Ολγας παρέμεινε το πρωί χωρίς φωτεινούς σηματοδότες και πολλές περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης χωρίς ηλεκτροδότηση, όταν μεγάλο δέντρο έπεσε πάνω σε γραμμή υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Εξαιτίας βλάβης στην περιοχή Δόξας Κάτω Τούμπας προκλήθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στο 30% της Θεσσαλονίκης.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε δεκάδες κλήσεις για τον απεγκλωβισμό ατόμων που αποκλείστηκαν σε ασανσέρ λόγω των διακοπών του ρεύματος.

Στην οδό Βασιλίσσης Ολγας στήριγμα παλιάς οικοδομής φτιαγμένο από ξύλινες σανίδες αποκολλήθηκε από τη θέση του και ήταν ευτύχημα που δε θρηνήσαμε θύματα. Από τους ισχυρούς ανέμους προκλήθηκαν καταστροφές σε βιτρίνες καταστημάτων, αντιπροσωπειών αυτοκινήτων και επίσης σοβαρές ζημιές σε εκατοντάδες κεραίες τηλεόρασης, σε τέντες σπιτιών και καταστημάτων.

Εκατοντάδες σκηνίτες Τσιγγάνοι, που έχουν το καταυλισμό τους στην κοίτη του Γαλλικού ποταμού, έμεναν μέχρι αργά χτες το μεσημέρι στο έλεος των καιρικών συνθηκών, αφού ο δυνατός αέρας γκρέμισε τις σκηνές και τις ξύλινες παράγκες τους. Μόλις το απόγευμα δόθηκε εντολή από το υπουργείο Μακεδονίας προς τους αρμόδιους φορείς να ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία και προσωρινή στέγαση των Τσιγγάνων που είχαν τις σκηνές τους στον ποταμό.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα πλημμύρας στους ποταμούς Αξιό, Στρυμόνα, Λουδία και Γαλλικό, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από τα προξενεία στις γειτονικές χώρες, δεν υπάρχει πρόβλημα "εισαγόμενης" πλημμύρας.

Στο μεταξύ, λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας, και ιδιαίτερα των ισχυρών ανέμων που επικρατούν στο Νομό Θεσσαλονίκης, θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία του νομού στον πρωινό κύκλο, ενώ ο απογευματινός κύκλος θα λειτουργήσει κανονικά εφόσον θα υπάρξει ύφεση. Οι εκπαιδευτικοί θα μεταβούν κανονικά στα σχολεία τους για να καταγράψουν τις ζημιές και τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την κακοκαιρία.

Σοβαρές καταστροφές στην Αργολίδα

Σοβαρές καταστροφές έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών και κηπευτικών, στην πεδιάδα της Αργολίδας. Χιλιάδες στρέμματα έχουν πλημμυρίσει, ενώ στο Ναύπλιο και το Αργος πλημμύρισαν πάνω από 400 σπίτια και καταστήματα. Επίσης πλημμύρισαν τα υπόγεια του νοσοκομείου και του γηροκομείου στο Ναύπλιο. Στην περιοχή του Αργους συνεργεία της Πυροσβεστικής πραγματοποίησαν 22 απεγκλωβισμούς ατόμων από πλημμυρισμένα υπόγεια αλλά και αυτοκίνητα. Τα περισσότερα ήταν άτομα με ειδικές ανάγκες και γέροντες. Στην περιοχή του Ναυπλίου έγιναν 30 απεγκλωβισμοί ατόμων από αυτοκίνητα, ενώ θα συνεχιστούν και σήμερα οι αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια.

Παράλυση

Λόγω της κακοκαιρίας διακόπηκαν χτες οι πορθμειακές γραμμές Θάσου - Κεραμωτής Καβάλας, Θάσου - Πρίνου Καβάλας, Ζακύνθου - Κυλλήνης και Πόρου - Κυλλήνης. Λόγω των χιονοπτώσεων δε γινόταν χτες η συγκοινωνία Καλαβρύτων - Μ. Σπηλαίου και Καστρίου Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας. Με αντιολισθητικές αλυσίδες γινόταν η συγκοινωνία σε όλο το οδικό δίκτυο της Δυτ. Μακεδονίας, αλλά και στις οδούς Τρικάλων - Αρτας, Τρικάλων - Ιωαννίνων, Νάουσας - Σελίου και Νάουσας - Τριών Πέντε Πηγαδιών.

Αποκλεισμένα ήταν 53 χωριά στο Νομό Τρικάλων, έντεκα στο Νομό Κοζάνης, δύο στο Νομό Ιωαννίνων, ένα στο Νομό Φλώρινας και τρία στο Νομό Γρεβενών.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
... και τα νερά δεν κατέβηκαν ακόμα

Κίνδυνος μεγάλων πλημμυρών απειλεί άμεσα χωριά του θεσσαλικού κάμπου, καθώς τα "φουσκωτά" ποτάμια είναι έτοιμα να ξεχειλίσουν. Στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα και στα Φάρσαλα, ιδιαίτερα οι κάτοικοι των χωριών που βρίσκονται δίπλα στον Πηνειό και στους παραπόταμούς του, αγωνιούν και ξενυχτούν βλέποντας τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει γρήγορα και το νερό να απειλεί. Η σημερινή μέρα είναι η πλέον επικίνδυνη, καθώς τα νερά που ξεκινούν από τα βουνά φτάνουν μέσω των ποταμιών στον κάμπο. Οι σφοδρές βροχοπτώσεις ήδη έχουν πλημμυρίσει χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών - ιδιαίτερα πλήττονται τα σιτηρά που σπάρθηκαν τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη - ενώ και η σφοδρή ανεμοθύελλα προκάλεσε καταστροφές σε δέντρα.

Αλλά ούτε και οι πόλεις γλιτώνουν. Τα νερά της βροχής πλημμύρισαν τον Παλαμά της Καρδίτσας και την πόλη των Τρικάλων, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και καταστήματα. Ζημιές σε πανάκριβα μηχανήματα προκλήθηκαν επίσης στο Νοσοκομείο των Τρικάλων από την είσοδο των νερών. Παραλιακές περιοχές της Λάρισας και του Βόλου δεινοπαθούν από το "πέταγμα" των κυμάτων προς την ξηρά. Η κακοκαιρία - βροχή και αέρας - δημιούργησε πολλά προβλήματα και στην παροχή ρεύματος από τη ΔΕΗ. Στα ορεινά χωριά των νομών είναι το ύψος του χιονιού που δημιουργεί τα προβλήματα. Πάνω από 50 χωριά στις ορεινές περιοχές της Καλαμπάκας και Πύλης Τρικάλων παραμένουν αποκλεισμένα, ενώ σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο η συγκοινωνία γίνεται με πάρα πολλές δυσκολίες.

Η λεωφόρος Μαραθώνος!

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Μπάμπη Αγγουράκη, συζητά με κατοίκους του Μαραθώνα

Στο έλεος της πολιτείας. Απεγνωσμένες προσπάθειες των κατοίκων να στήσουν ένα πρόχειρο φράγμα για να γλιτώσουν ό,τι απέμεινε από τις καλλιέργειές τους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ