ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πλούσιες υποσχέσεις στο κεφάλαιο

Το "όραμά" του για ένα κράτος και μια κοινωνία που θα δουλεύουν για το κεφάλαιο, παρουσίασε χθες ο Κ. Καραμανλής σε ημερίδα του κόμματός του, επιχειρώντας ταυτόχρονα να πείσει, κυρίως τα "αφεντικά", ότι μια κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τους.

Απευθυνόμενος στους ίδιους αποδέκτες προσπάθησε να πείσει ότι εκτός από την πολιτική βούληση και το πρόγραμμα διαθέτει και τα στελέχη που θα εφαρμόσουν τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα του. Επειδή, όμως, οι "λίστες" με τα ονόματα των μελών του... υπουργικού συμβουλίου, που διέρρευσαν τελευταία από τη Ρηγίλλης, μάλλον δεν ικανοποιούν ούτε τους "ενδιαφερόμενους", έσπευσε να δηλώσει: "το ποια θα είναι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι κάτι που θα με απασχολήσει όποτε πρέπει και δεν είναι κάτι που θα το αποφασίσει η ευφάνταστη δημοσιογραφία" (!).

Δίνοντας το περίγραμμα του οράματός του ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι "για τη ΝΔ ο ιδιωτικός τομέας είναι η κινητήρια δύναμη της προόδου και της εισόδου στον 21 αιώνα", ενώ ταυτόχρονα το κράτος πρέπει να περιοριστεί στη θέσπιση κανόνων για την αγορά και την εξασφάλιση "κάποιων αγαθών".

Ασκώντας σκληρή κριτική γενικά σε κάθε τι κρατικό, επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του, όπως να πάψει το κράτος να είναι παραγωγός, μέσω σαρωτικών αποκρατικοποιήσεων και "διαρθρωτικών τομών", κυρίως στη δημόσια διοίκηση, ενώ προανήγγειλε τσεκούρι στις κοινωνικές δαπάνες, λέγοντας ότι "θα συγκρατήσει τις δαπάνες στο ύψος του πληθωρισμού". Την ίδια στιγμή, υποσχέθηκε στον ιδιωτικό τομέα γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις - π.χ. "μείωση του ποσοστού των κερδών ΟΕ, ΑΕ και ΕΠΕ, που φορολογείται στο όνομα των εταιριών από 50% σε 33%, με προοπτική τα κέρδη να φορολογούνται σύμφωνα με την κλίμακα των φυσικών προσώπων" (!) - ενώ δε δίστασε να αναθέσει τη διαχείριση του πακέτου Σαντέρ σε βιομηχάνους... "Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε την εμπιστοσύνη που χρειάζεται στις δυνάμεις της ελεύθερης οικονομίας" είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, όμως, για χάρη των προεκλογικών αναγκών μοίρασε υποσχέσεις για αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 2 εκατ. και κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων, όπως και η κυβέρνηση Σημίτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι υπόλοιποι ομιλητές (Σπ. Ταλιαδούρος, Γ. Αλογοσκούφης, Δ. Κωστόπουλος, Α. Ρεγκούζας και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γ. Παπαθανασίου) εξειδικεύοντας την πολιτική της ΝΔ ανά τομείς της οικονομίας.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1999
Μικρότερες δαπάνες σε Υγεία - Παιδεία

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, Απόστολου Τασούλα

Οι κοινωνικές δαπάνες είναι ο φτωχός συγγενής του προϋπολογισμού για μια ακόμα φορά κατήγγειλε χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ Απόστολος Τασούλας,μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του 1999.

Σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Υγεία, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως "οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 1998 είναι μειωμένες κατά 3,4%, το δε ποσοστό τους σε σχέση με το ΑΕΠ ανέρχεται στο 2,8%, 980 δισεκατομμύρια δραχμές το 1998, 951 δισεκατομμύρια δραχμές το 1999", προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε νοσοκομία, προσωπικό, ειδικά τμήματα και μονάδες, σύγχρονο εξοπλισμό.

"Στην πρόνοια η κατάσταση είναι χειρότερη", τόνισε επίσης ο Απόστολος Τασούλας, λέγοντας ότι "δεν υπήρχε καλή και ενιαία υποδομή και λειτουργία προνοιακών ιδρυμάτων στη χώρα. Τελευταία ψηφίστηκε και ο νόμος που αποτελειώνει το ανεπαρκές σύστημα". Παράλληλα, σημείωσε ότι τα κονδύλια του προϋπολογισμού είναι ανεπαρκέστατα και για αυτό το σημαντικότατο τομέα, ενώ την ίδια ώρα οι παιδικοί σταθμοί, για παράδειγμα, παραδίδονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς όμως και την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση. Επίσης κατήγγειλε συνολικά τις ελάχιστες δαπάνες που υπάρχουν για τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οσον αφορά την Παιδεία, ο Απόστολος Τασούλας επισήμανε ότι το ποσοστό των δαπανών του ΑΕΠ, δηλαδή το 2,9%, είναι το μικρότερο που διατίθεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ώρα που η κατάσταση στην εκπαίδευση είναι "απαράδεκτη και εκρηκτική". Αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου "υπάρχουν ελλείψεις σε αίθουσες, σε βιβλία, σε εργαστήρια, σε καθηγητές και σε εποπτικά μέσα". Κατέληξε λέγοντας "να γιατί οι μαθητές είναι στο δρόμο, αισθάνονται ξένη και άβολη αυτή την πολιτική. Εσείς τι κάνετε; Στέλνετε τον εισαγγελέα και τον αστυνόμο στα σχολεία!".

Τέλος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ενίσχυσης της καταπολέμησης των ναρκωτικών, λέγοντας ότι δεν ενισχύονται τα κέντρα απεξάρτησης, με εξαίρεση κάποια κονδύλια προς τον ΟΚΑΝΑ που συνδέονται με τα προγράμματα χορήγησης μεθαδόνης, "της ναρκο - συντήρησης δηλαδή", όπως είπε.

ΠΑΣΟΚική δημοκρατία

Η θεωρία περί δημοκρατικών διαδικασιών που τηρούνται απαρεγκλίτως μέσα στο ΠΑΣΟΚ, δίνει και παίρνει κατά καιρούς. Μάλιστα, επί εποχής Σημίτη, η "εκσυγχρονιστική" πτέρυγα, διατείνεται ότι είναι η πρώτη - μετά τον Περικλή και τον "Χρυσό Αιώνα" της αρχαίας Αθήνας, ενδεχομένως - που ανακάλυψε την έννοια "δημοκρατία" και την εφαρμόζει κατά πρωτόγνωρο τρόπο, όχι μόνο εντός του ΠΑΣΟΚ, αλλά συνολικά στο πολιτικό σύστημα! Πλην, όμως, όπου ακούς πολλά κεράσια να κρατάς μικρά κοφίνια... Διότι οι γνωρίζοντες θυμούνται ότι βάσει του Καταστατικού του κόμματος (άρθρο 42), ο προσυνεδριακός διάλογος πρέπει να αρχίσει 4 μήνες πριν την έναρξη του Συνεδρίου. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όμως, με την προχτεσινή απόφαση του ΕΓ, που ανέβαλε τη σύγκληση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ για τις 8 Γενάρη - αρχικά είχε ανακοινωθεί για αρχές Δεκέμβρη - και, ταυτόχρονα, μετέθεσε την έκδοση του κειμένου του προσυνεδριακού διαλόγου για το Φλεβάρη, τι κάνει; Το πολύ απλό: Περιορίζει τον προσυνεδριακό διάλογο στους 2 μήνες - το πολύ. Τόση είναι η προσήλωση στη δημοκρατία εντός του ΠΑΣΟΚ... Δηλωτική δε, και του "πολιτικο - ιδεολογικού", λέει, χαρακτήρα, που θα έχει το συνέδριό τους...

***

Ομως πέραν της παραπάνω... δημοκρατικότατα αναγνώσεως του Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, στα προσυνεδριακά θέματα, εξίσου... δημοκρατική είναι η ανάγνωση της ηγετικής ομάδας και σε ό,τι αφορά το περίφημο θέμα της "διαρχίας" (άλλος πρόεδρος του κόμματος, άλλος πρωθυπουργός). Μάλιστα, επιφανή στελέχη του "εκσυγχρονισμού" - όπως ο κ. Πασχαλίδης - έχουν εφεύρει ότι το σχήμα της "διαρχίας", εκτός από "αντικαταστατικό" είναι και "αντισυνταγματικό"... Ο κ. Ρέππας δε, απαντούσε προχτές, πως στα θέματα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ θα τηρηθεί ό,τι προβλέπει το Καταστατικό. Ελα, όμως, που στο Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ η "διαρχία" προβλέπεται, όχι σε ένα, αλλά σε δύο άρθρα (άρθρα 55 και 57)! Γεγονός που δεν αποκλείεται κάποια στιγμή η πλευρά Τσοχατζόπουλου να το επικαλεστεί, αν και εφόσον οι "προσυνεννοήσεις" με τον Κ. Σημίτη δεν ευδοκιμήσουν.

***

Βέβαια, θα πει κανείς, αφ' ενός, ότι το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ δικό του είναι και όπως θέλει το διαβάζει. Αφ' ετέρου, ποσώς μας απασχολεί πώς θα ενεργήσουν οι διάφορες εσωκομματικές ομάδες στο μεταξύ τους διαγκωνισμό ενόψει του συνεδρίου τους. Η ενασχόλησή μας περιορίζεται στην υπογράμμιση ενός και μόνο ζητήματος. Του τι εννοούν - όλοι - στο ΠΑΣΟΚ όταν μιλούν για "δημοκρατία". Ακόμα και για τα αυστηρώς εσωτερικά τους θέματα.

Ν. Μπ.

ΚΥΨΕΛΗ
Ετήσιος χορός "Ειρήνης"

Η Επιτροπή Ειρήνης Κυψέλης διοργανώνει τον ετήσιο χορό της, την Παρασκευή 27 Νοέμβρη, στις 8.30 μμ, στο κέντρο Αμπελόφυλλο,Λέλας Καραγιάννη (πρώην Λήμνου) και Σαμοθράκης 3, τηλ. 8678.862.

Η Επιτροπή καλεί τους φίλους της στη φετινή συνάντηση, να γλεντήσουν μαζί έτσι όπως ξέρουν οι αγωνιστές της ειρήνης.

Σύσκεψη της ΚΟ Κυκλάδων του ΚΚΕ

Η Κομματική Οργάνωση Κυκλάδων του ΚΚΕ καλεί το Σάββατο 28 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία της ΚΟΑ (Κοτοπούλη και Βερανζέρου) όλους τους συντρόφους και φίλους του Κόμματος σε σύσκεψη με θέμα: "Εκτιμήσεις για τις εκλογές, ενημέρωση για τρέχοντα πολιτικά θέματα και η παραπέρα δράση μας".

80χρονα του ΚΚΕ στον "902" ΤV

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902", σήμερα Πέμπτη 26 του Νοέμβρη, την εκπομπή: "Από το Σήμερα στο Αύριο" στις 22.00.

Ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος συζητάει με τον Χρήστο Τζιτζιλώνη, υπεύθυνο του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα: "80χρονα ΚΚΕ".

Εκδήλωση τιμής στον Γ. Τρικαλινό

Εκδήλωση για να τιμηθεί η μνήμη του αξέχαστου αγωνιστή συντρόφου Γιώργη Τρικαλινού, επί πολλά χρόνια εκδότη του "Ριζοσπάστη", γίνεται την Τετάρτη 2 του Δεκέμβρη, ώρα 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα τελετών της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος).

Την εκδήλωση οργανώνουν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944, η διεύθυνση του "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ" και η οικογένεια του Γιώργη Τρικαλινού.Στην εκδήλωση τιμής θα γίνει και η παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του Γ. Τρικαλινού "Ανασκαλεύοντας τη χόβολη της μνήμης" και θα μιλήσουν συναγωνιστές και σύντροφοι του Γιώργη Τρικαλινού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ