ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΔΕΔΥ
Πλήρης διάλυση
  • Σχεδόν άδεια η αίθουσα του συνεδρίου
  • Την εκφυλιστική τακτική ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - ΑΠ κατάγγειλε η ΕΣΑΚ Δημοσίου και αποχώρησε

Εικόνα πλήρους διάλυσης παρουσίαζε χτες, τρίτη μέρα των εργασιών, το 30ό Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, με τα πάρα πολλά άδεια καθίσματα, ακόμα και αυτών της απερχόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής! Μια εικόνα που ήρθε να σφραγίσει την εκφυλιστική πορεία που ακολούθησε η Οργάνωση, με ευθύνη των ηγεσιών των ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - "Αυτόνομης Παρέμβασης" (ΑΠ), όλο το προηγούμενο διάστημα. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αποχώρησαν απ' τις εργασίες του συνεδρίου, οι σύνεδροι της ΕΣΑΚ Δημοσίου.

Σε αντίθεση με την προχτεσινή πανηγυρική έναρξη του συνεδρίου και τη φιέστα που στήθηκε για την υποδοχή των κυβερνητικών στελεχών, χτες το πρωί οι εργασίες του - ομιλίες συνέδρων - ξεκίνησαν με αρκετή καθυστέρηση και με άδεια αίθουσα. Η κατάσταση αυτή συνεχιζόταν και εντεινόταν όσο περνούσε η ώρα, καθώς οι περισσότεροι σύνεδροι προτίμησαν είτε να απουσιάζουν παντελώς, είτε να στήνουν "πηγαδάκια" στους γύρω χώρους του ξενοδοχείου.

Ο Δ. Αγκαβανάκης,στέλεχος της ΕΣΑΚ, ανέβηκε στο βήμα και δήλωσε: "Με ευθύνη των ηγεσιών των άλλων παρατάξεων εκφυλίστηκε όχι μόνο πολιτικά, αλλά και οργανωτικά το συνέδριο, καθώς είναι παντελής η απουσία των αντιπροσώπων των παρατάξεων αυτών απ' την αίθουσα. Μη θέλοντας να συμπράξουμε σε αυτό τον εκφυλισμό αποχωρούμε. Εμείς σαν παράταξη θα συνεχίσουμε να δρούμε μέσα στους εργασιακούς χώρους και με τους εργαζόμενους μαζί θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την αναγέννηση, ανασύνταξη και ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος". Αμέσως οι ΕΣΑΚίτες σύνεδροι αποχώρησαν.

Οι εργασίες συνεχίστηκαν μέχρι το μεσημέρι, με ελάχιστους συνέδρους που έπαιρναν το λόγο και μιλούσαν σε άδεια αίθουσα. Οι ομιλίες των περισσότερων κινήθηκαν στη λογική της συναίνεσης.

Κατά την επανάληψη των εργασιών το απόγευμα, οι σύνεδροι της ΕΣΑΚ Δημοσίου επανήλθαν, πρότειναν στο συνέδριο τη διακοπή των εργασιών για μια ώρα σήμερα και τη συμμετοχή όλων των συνέδρων στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 11.30 πμ στα Προπύλαια. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε απ' την ΠΑΣΚ, ενώ οι σύνεδροι της ΔΑΚΕ ψήφισαν λευκό. Μετά απ' αυτή την εξέλιξη οι ΕΣΑΚίτες σύνεδροι δήλωσαν πως η θέση τους βρίσκεται στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο...

ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Κατά τα "λοιπά", ίδιο

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή, παρουσιάστηκαν και οι "λοιπές" διατάξεις

Ακάθεκτη προχωρά η κυβέρνηση στο σάρωμα ασφαλιστικών δικαιωμάτων με το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο κατέθεσε "ως έχει" χτες το απόγευμα στη Βουλή. Χτες το μεσημέρι, ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου σε συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε συμπληρωματικές διατάξεις του νομοσχεδίου, ανέφερε χαρακτηριστικά πως "θα προχωρήσουν οι ενοποιήσεις όπως έχουν στο νομοσχέδιο, δε συζητείται"! Εντονη επίθεση εξαπέλυσε και κατά των τελωνειακών υπαλλήλων που αντιδρούν με απεργιακές κινητοποιήσεις στη μείωση των επικουρικών τους.

Με αφορμή τον κοινωνικό πόρο που υπάρχει για το Ταμείο των τελωνειακών. προανάγγειλε ότι "κάποια στιγμή καταργούνται οι κοινωνικοί πόροι. Θα έρθει και το μεγάλο ασφαλιστικό νομοσχέδιο". Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να υπάρξουν ξεχωριστές νομοθετικές ρυθμίσεις για το ΤΑΠ - ΟΤΕ, για το Ταμείο των εργαζομένων της ΔΕΗ, αλλά και τη δημιουργία ενιαίου Ταμείου τραπεζοϋπαλλήλων.

Οι συμπληρωματικές διατάξεις που ανακοινώθηκαν χτες, είναι: Η υπαγωγή των δημοσιογράφων - συντακτών που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε ραδιοφωνικούς ή τηλεοπτικούς σταθμούς στο Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών - Θεσσαλονίκης (ΤΣΠΕΑΘ). Οι προϋποθέσεις γι' αυτό είναι οι σταθμοί να παρουσιάζουν καθημερινά 3 δελτία ειδήσεων διάρκειας 1,5 ώρας και οι δημοσιογράφοι να αμείβονται με τις αποδοχές της συλλογικής σύμβασης εργασίας των συντακτών της ΕΡΤ.

Στο ΤΣΠΕΑΘ υπάγονται, επίσης, οι υπάλληλοι διοίκησης - διαχείρισης των σταθμών που λειτουργούν στους Νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ με σύμβαση έργου με τη συμπλήρωση τριετούς απασχόλησης και όσοι παρέχουν εξαρτημένη εργασία στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της "Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης ΑΕ".

Στην ασφάλιση των κλάδων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας του Ταμείου Ασφάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών Τύπου υπάγονται τα μέλη των Ενώσεων Φωτοειδησεογράφων και Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, εφόσον ασφαλίζονται στον κλάδο κύριας σύνταξης του Ταμείου.

Η αύξηση κατά 50% για το έτος '99 των ποσών του επιδόματος ΕΚΑΣ. Η μείωση του ορίου ηλικίας από 21 ετών στα 18 για την έναρξη της ασφάλισης των αγροτών στον ΟΓΑ, που αποσκοπεί στην άντληση περισσότερων εσόδων από το χαράτσωμα των αγροτών.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών από τους αλλοδαπούς για την απόκτηση της πράσινης κάρτας, μέχρι 30 Απρίλη '99,όμως τα απαιτούμενα ένσημα θα πρέπει να τα έχει αποκτήσει μέχρι 31 Δεκέμβρη '98. Για τους αλλοδαπούς οικιακούς βοηθούς η προθεσμία παρατείνεται μέχρι τέλος Φλεβάρη '99.

Ενταση δημιούργησε χτες στους δημοσιογράφους και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ - που συζήτησε την προοπτική αγωνιστικής κινητοποίησης του κλάδου - η δήλωση του υπουργού Εργασίας ότι, από την κυβέρνηση, εξετάζεται η σύσταση ενιαίου ταμείου κύριας ασφάλισης στο χώρο του Τύπου. Μάλιστα, ανέφερε, ότι ο ίδιος έχει συζητήσει το θέμα με τον πρόεδρο της Ενωσης Α. Μανωλάκο, κάτι που διαψεύδει ο τελευταίος. Πάντως ο Μ. Παπαϊωάννου, αντί άλλων, στην απάντησή του επαναλαμβάνει την κυβερνητική θέση για ενοποίηση των ταμείων στο χώρο του Τύπου και προβάλλει πως "πρέπει ν' ανοίξουμε και εκεί τη συζήτηση για να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες επίλυσης του ζητήματος... όταν το θέμα κριθεί ώριμο".

ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Στο δρόμο του αγώνα

Του Παναγιώτη ΠΑΛΜΟΥ*

Στις 27-28-29/11/98 γίνεται το 23ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση, υλοποιώντας πιστά την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης 92/96, νομοθετεί και προετοιμάζει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με την είσοδο των βιομηχάνων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με τη δημιουργία θυγατρικών από ιδιώτες, με τη μετοχοποίηση της επιχείρησης. Οι συνέπειες για την εθνική οικονομία, τον ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, την ανεξαρτησία της χώρας θα είναι αβάσταχτες.

Περιορίζεται το εγχώριο καύσιμο (λιγνίτης) από 72% στο 61% και αυξάνεται το εισαγόμενο φυσικό αέριο από 3% σε 19% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καταργείται το αγροτικό τιμολόγιο, αυξάνεται η τιμή της KWH για τα εκατομμύρια μικρομεσαία νοικοκυριά, μειώνεται την ίδια στιγμή για μια χούφτα βιομηχάνους, χειροτερεύει η παροχή υπηρεσιών.

Συγχρόνως θα έχουμε ανατροπή των εργασιακών σχέσεων (ωράριο, μισθολόγιο, κανονισμοί κλπ) μείωση θέσεων εργασίας, διάλυση του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, που αποτελείται από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ, διαφωνώντας σε επιμέρους ζητήματα με την κυβερνητική πολιτική, αφού αποδέχεται σαν μονόδρομο την ΟΝΕ και την οδηγία 92/96, πηγαίνει στο Συνέδριο χωρίς συμμετοχή των εργαζομένων από Γενικές Συνελεύσεις, αλλά και των τοπικών οργάνων και των πρωτοβάθμιων σωματείων, με σκοπό να ανατρέψει τις όποιες θετικές αποφάσεις υπήρχαν μέχρι σήμερα από το συνδικαλιστικό κίνημα, ενάντια σε οποιαδήποτε μορφής ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Η ΕΣΚ-ΔΕΗ είναι η μόνη παράταξη που έγκαιρα έβγαλε και δημοσιοποίησε τις θέσεις της για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την αναδιοργάνωσή της και το ασφαλιστικό. Περιόδευσε σε όλους τους χώρους δουλιάς, πίεσε και έγιναν Γενικές Συνελεύσεις σε πρωτοβάθμια σωματεία και τοπικές επιτροπές. Ετσι, πάρθηκαν αποφάσεις ενάντια στις εισηγήσεις της πλειοψηφίας και μαζεύονται χιλιάδες υπογραφές εργαζομένων, οι οποίοι συμφωνούν: Η ΔΕΗ να παραμείνει 100% στο δημόσιο, με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή ηλεκτρικής ενέργειας. Να παραμείνει η ασφάλιση δημόσια και κοινωνική, με ταυτόχρονη κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Να μην περάσει η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, για τη διεύρυνση των κατακτήσεών μας. Στο Συνέδριο αλλά και στο επόμενο διάστημα να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις αντίστασης ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

Η ΕΣΚ-ΔΕΗ μετά το Συνέδριο θα περιοδεύσει και πάλι σ' όλους τους χώρους δουλιάς, ώστε να ενημερώσει ξανά τους εργαζόμενους για τις αποφάσεις του Συνεδρίου και να επισημάνει ότι με τέτοιες συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν πάει άλλο. Θα μιλήσει με τους εργαζόμενους για να τους πείσει ότι μονόδρομος δεν είναι η ΟΝΕ και η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης.

Υπάρχει ο άλλος, δύσκολος αλλά ρεαλιστικός, δρόμος της συσπείρωσης και της ενότητας των εργαζομένων, της ενίσχυσης του ταξικού συνδικαλιστικού ρεύματος, του συντονισμού των αγώνων που αναπτύσσονται από τους φορείς της παιδείας, της υγείας, των αγροτών, των οικοδόμων, των μικρομεσαίων.

Τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι ΤΔΕ, οι ΤΟΕ και οι απεργιακές επιτροπές σε κάθε χώρο δουλιάς, πρέπει να γίνουν κύτταρα ενός αγωνιστικού μετώπου ενάντια στις επιλογές του ΣΕΒ, της κυβέρνησης και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

* Ο Παναγιώτης ΠΑΛΜΟΣ είναι Α' αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και στέλεχος της ΕΣΚ-ΔΕΗ

Στην προχτεσινή φιέστα - υποδοχή των κυβερνητικών στελεχών, ήταν όλοι

Στην προχτεσινή φιέστα - υποδοχή των κυβερνητικών στελεχών, ήταν όλοι εκεί. Χτες οι περισσότεροι απουσίαζαν

Στάση εργασίας στο ΜΕΤΡΟ

Τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στα γραφεία της Κοινοπραξίας ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΕΤΡΟ στα Σεπόλια πραγματοποιούν σήμερα στις 10 το πρωί οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ της Αθήνας,αντιδρώντας για τα δύο χρόνια παγώματος του έργου, αλλά και στις ομαδικές απολύσεις στις οποίες προχωράει η Κοινοπραξία.

Με ανακοίνωσή του, το Παράρτημα των Εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ του Συνδικάτου Οικοδόμων καταγγέλλει ως υπεύθυνους για το πάγωμα των εργασιών το ΥΠΕΧΩΔΕ και την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ,τονίζοντας ότι παρά τις εξαγγελίες και τις φιέστες του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι το μισό ΜΕΤΡΟ θα παραδοθεί στο τέλος του 1999, "ψεύδεται, διότι δεν έχουν παρθεί οι ανάλογες αποφάσεις και οι δεσμεύσεις από την Κοινοπραξία αν θα παραδώσει το μισό ΜΕΤΡΟ στο τέλος του 1999".

Επίσης καταγγέλλεται η Κοινοπραξία ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΕΤΡΟ, επειδή χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους "σαν μοχλό πίεσης σε εκβιασμούς για νέα πανωπροίκια".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ