Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Κατά τα "λοιπά", ίδιο

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή, παρουσιάστηκαν και οι "λοιπές" διατάξεις

Ακάθεκτη προχωρά η κυβέρνηση στο σάρωμα ασφαλιστικών δικαιωμάτων με το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο κατέθεσε "ως έχει" χτες το απόγευμα στη Βουλή. Χτες το μεσημέρι, ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου σε συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε συμπληρωματικές διατάξεις του νομοσχεδίου, ανέφερε χαρακτηριστικά πως "θα προχωρήσουν οι ενοποιήσεις όπως έχουν στο νομοσχέδιο, δε συζητείται"! Εντονη επίθεση εξαπέλυσε και κατά των τελωνειακών υπαλλήλων που αντιδρούν με απεργιακές κινητοποιήσεις στη μείωση των επικουρικών τους.

Με αφορμή τον κοινωνικό πόρο που υπάρχει για το Ταμείο των τελωνειακών. προανάγγειλε ότι "κάποια στιγμή καταργούνται οι κοινωνικοί πόροι. Θα έρθει και το μεγάλο ασφαλιστικό νομοσχέδιο". Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να υπάρξουν ξεχωριστές νομοθετικές ρυθμίσεις για το ΤΑΠ - ΟΤΕ, για το Ταμείο των εργαζομένων της ΔΕΗ, αλλά και τη δημιουργία ενιαίου Ταμείου τραπεζοϋπαλλήλων.

Οι συμπληρωματικές διατάξεις που ανακοινώθηκαν χτες, είναι: Η υπαγωγή των δημοσιογράφων - συντακτών που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε ραδιοφωνικούς ή τηλεοπτικούς σταθμούς στο Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών - Θεσσαλονίκης (ΤΣΠΕΑΘ). Οι προϋποθέσεις γι' αυτό είναι οι σταθμοί να παρουσιάζουν καθημερινά 3 δελτία ειδήσεων διάρκειας 1,5 ώρας και οι δημοσιογράφοι να αμείβονται με τις αποδοχές της συλλογικής σύμβασης εργασίας των συντακτών της ΕΡΤ.

Στο ΤΣΠΕΑΘ υπάγονται, επίσης, οι υπάλληλοι διοίκησης - διαχείρισης των σταθμών που λειτουργούν στους Νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ με σύμβαση έργου με τη συμπλήρωση τριετούς απασχόλησης και όσοι παρέχουν εξαρτημένη εργασία στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς της "Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης ΑΕ".

Στην ασφάλιση των κλάδων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας του Ταμείου Ασφάλισης Ιδιοκτητών Συντακτών Τύπου υπάγονται τα μέλη των Ενώσεων Φωτοειδησεογράφων και Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, εφόσον ασφαλίζονται στον κλάδο κύριας σύνταξης του Ταμείου.

Η αύξηση κατά 50% για το έτος '99 των ποσών του επιδόματος ΕΚΑΣ. Η μείωση του ορίου ηλικίας από 21 ετών στα 18 για την έναρξη της ασφάλισης των αγροτών στον ΟΓΑ, που αποσκοπεί στην άντληση περισσότερων εσόδων από το χαράτσωμα των αγροτών.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών από τους αλλοδαπούς για την απόκτηση της πράσινης κάρτας, μέχρι 30 Απρίλη '99,όμως τα απαιτούμενα ένσημα θα πρέπει να τα έχει αποκτήσει μέχρι 31 Δεκέμβρη '98. Για τους αλλοδαπούς οικιακούς βοηθούς η προθεσμία παρατείνεται μέχρι τέλος Φλεβάρη '99.

Ενταση δημιούργησε χτες στους δημοσιογράφους και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ - που συζήτησε την προοπτική αγωνιστικής κινητοποίησης του κλάδου - η δήλωση του υπουργού Εργασίας ότι, από την κυβέρνηση, εξετάζεται η σύσταση ενιαίου ταμείου κύριας ασφάλισης στο χώρο του Τύπου. Μάλιστα, ανέφερε, ότι ο ίδιος έχει συζητήσει το θέμα με τον πρόεδρο της Ενωσης Α. Μανωλάκο, κάτι που διαψεύδει ο τελευταίος. Πάντως ο Μ. Παπαϊωάννου, αντί άλλων, στην απάντησή του επαναλαμβάνει την κυβερνητική θέση για ενοποίηση των ταμείων στο χώρο του Τύπου και προβάλλει πως "πρέπει ν' ανοίξουμε και εκεί τη συζήτηση για να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες επίλυσης του ζητήματος... όταν το θέμα κριθεί ώριμο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ