Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Αγωνιστικό κάλεσμα

Σε μαζική, αγωνιστική συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική και πανυπαλληλική απεργία στις 15/12 και στη συγκέντρωση που διοργανώνει την ίδια μέρα στις 10πμ, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), καλεί τους εργατοϋπαλλήλους, η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή.

Σε ανακοίνωση της Επιτροπής σημειώνεται: "Ολοι όσοι πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική ξέρουν ότι οι θυσίες πάνε χαμένες, γι' αυτό απορρίπτουν τα μέτρα για την ΟΝΕ και την πολιτική αυτή. Δε συμβιβάζονται με την κατάργηση του 8ωρου. Αντιτάσσονται στην τρομοκρατία. Δε συναινούν με την καθίζηση των μισθών, των συντάξεων, των ραγδαίων περικοπών για την υγεία - πρόνοια, με τα μέτρα που διαλύουν την κοινωνική ασφάλιση. Αντιπαλεύουν την πολιτική που καταργεί τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Απορρίπτουν τη γραμμή υποταγής και ενσωμάτωσης των ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ".

Αναφορικά με την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα καταγγέλλεται ότι οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και άλλες δευτεροβάθμιες οργανώσεις "αποτελούν βασικό στήριγμα της κυβερνητικής πολιτικής, καλλιεργούν αυταπάτες, υπονομεύουν την οργάνωση της πάλης, καλλιεργούν τη λογική της "κοινωνικής συναίνεσης"".

Μπροστά σε όλα τα παραπάνω σημειώνεται η ανάγκη να γίνει η επιτυχία της απεργίας υπόθεση όσων πραγματικά θα δουλέψουν γι' αυτή, ώστε να αποτελέσει ευκαιρία παραπέρα συσπείρωσης και αγωνιστικής ενότητας των εργαζομένων και να εκφράσει την αγανάκτηση στην κυβερνητική πολιτική.

Καταλήγοντας η Επιτροπή καλεί όλους τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους να προωθήσουν το αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο στα συνδικάτα, να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις στους χώρους δουλιάς ενημερώνοντας και οργανώνοντας τη συμμετοχή των εργαζομένων, να συγκροτήσουν πλατιές απεργιακές επιτροπές, να συντονίσουν τους αγώνες τους μαζί με μαθητές, σπουδαστές, αγρότες, ΕΒΕ.

Ακόμα, τους καλεί με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, να εκφράσουν την κατηγορηματική τους αντίθεση με τα αντεργατικά μέτρα και την πολιτική της ΟΝΕ, να οργανώσουν τον αγώνα τους για να κατακτήσουν όσα τους ανήκουν, να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κ.ά.

Μεταξύ των αιτημάτων που απαρτίζουν το διεκδικητικό πλαίσιο της Επιτροπής είναι και τα εξής: Επαναδιαπραγμάτευση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο δημόσιο τομέα. Σταθερό ημερήσιο ωράριο, 7ωρο - 35ωρο - 5ήμερο. Σταμάτημα των απολύσεων. Μέτρα για την προστασία των ανέργων. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων και νομοσχεδίων. Αφορολόγητο όριο το όριο της φτώχειας. Αύξηση των κρατικών δαπανών για υγεία, παιδεία, πρόνοια. Ανατροπή του αντιεκπαιδευτικού νόμου. Αποτροπή της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Αμεση υποχώρηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ από τον περιβόητο "κοινωνικό διάλογο.

Να αντιδράσουμε τώρα!

Για την αντεργατική πολιτική, τη στάση των πλειοψηφιών στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, τη συγκρότηση της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής και τους στόχους της, μίλησε χτες στους εργαζόμενους της "ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ",ο Θ. Ευθυμίου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλάδων Ενδυσης και μέλος της Επιτροπής. Ο συνδικαλιστής κάλεσε τους εργαζόμενους να συγκροτήσουν τη δική τους απεργιακή επιτροπή και να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Ο Θ. Ευθυμίου τόνισε ότι στόχος της Κεντρικής Απεργιακής Επιτροπής είναιη ενημέρωση των εργαζομένων και η οργάνωση της πάλης τους, ώστε αυτή να έχει ταξικό προσανατολισμό, συνέπεια και προοπτική.Σημείωσε ότι η ανάγκη συγκρότησής της προέκυψε από το ότι οι πλειοψηφίες στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις συναινούν και βάζουν πλάτη στα αντιλαϊκά μέτρα, αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους με τη συμμετοχή τους στον "κοινωνικό διάλογο".

Σε ό,τι αφορά την ακολουθούμενη από την κυβέρνηση πολιτική κατήγγειλε ότι αυτή είναι "βαθιά ταξική σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, με στόχο την εδραίωση της κυριαρχίας του, αλλά και την παραπέρα αύξηση των ήδη τεράστιων κερδών του". Μια πολιτική που, όπως υπογράμμισε, "παίρνει μόνο ανατροπή" και για να γίνει αυτό απαιτείται "συσπείρωση των λαϊκών στρωμάτων σε ένα κοινό μέτωπο πάλης, που παράλληλα θα έχει ως στόχο και την εφαρμογή μιας άλλης φιλολαϊκής πολιτικής".

Δεν πάει άλλο

Με τη φράση "δεν πάει άλλο", η Ζωή Σώκου,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και ο Τ. Γόντικας οργανωτικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, απηύθυναν χτες κάλεσμα στους εργαζόμενους της "ΜΙΝΕΡΒΑ" στο Περιστέρι, να πάρουν μέρος στην 24ωρη απεργία στις 15 Δεκέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά) που πραγματοποιεί η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή.

Μιλώντας στους εργαζόμενους η Ζωή Σώκου ανέφερε ότι "επειδή δεν μπορεί να ζούμε συνέχεια με την αγωνία αν αύριο θα έχουμε δουλιά, να βλέπουμε τις πόρτες κλειστές, πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας". Επίσης έκανε κριτική στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που με τη στάση της προπαγανδίζει την κυβερνητική πολιτική και το μονόδρομο της ΟΝΕ.

Από την πλευρά του ο Τ. Γόντικας αναφέρθηκε στον πρόσφατο νόμο, που διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και καταργεί το 8ωρο. Αναφέρθηκε επίσης στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις πλειοψηφίες στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη στάση συμβιβασμού και συναίνεσης που κρατούν.

Στα Γιάννενα

Συνδικαλιστικά στελέχη της ΕΣΑΚ από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, περιόδευσαν σε εργασιακούς χώρους της περιοχής, μεταξύ των οποίων και τα "Χυτήρια Ηπείρου",καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ