Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Στο δρόμο του αγώνα

Του Παναγιώτη ΠΑΛΜΟΥ*

Στις 27-28-29/11/98 γίνεται το 23ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση, υλοποιώντας πιστά την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης 92/96, νομοθετεί και προετοιμάζει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με την είσοδο των βιομηχάνων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με τη δημιουργία θυγατρικών από ιδιώτες, με τη μετοχοποίηση της επιχείρησης. Οι συνέπειες για την εθνική οικονομία, τον ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, την ανεξαρτησία της χώρας θα είναι αβάσταχτες.

Περιορίζεται το εγχώριο καύσιμο (λιγνίτης) από 72% στο 61% και αυξάνεται το εισαγόμενο φυσικό αέριο από 3% σε 19% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καταργείται το αγροτικό τιμολόγιο, αυξάνεται η τιμή της KWH για τα εκατομμύρια μικρομεσαία νοικοκυριά, μειώνεται την ίδια στιγμή για μια χούφτα βιομηχάνους, χειροτερεύει η παροχή υπηρεσιών.

Συγχρόνως θα έχουμε ανατροπή των εργασιακών σχέσεων (ωράριο, μισθολόγιο, κανονισμοί κλπ) μείωση θέσεων εργασίας, διάλυση του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, που αποτελείται από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ, διαφωνώντας σε επιμέρους ζητήματα με την κυβερνητική πολιτική, αφού αποδέχεται σαν μονόδρομο την ΟΝΕ και την οδηγία 92/96, πηγαίνει στο Συνέδριο χωρίς συμμετοχή των εργαζομένων από Γενικές Συνελεύσεις, αλλά και των τοπικών οργάνων και των πρωτοβάθμιων σωματείων, με σκοπό να ανατρέψει τις όποιες θετικές αποφάσεις υπήρχαν μέχρι σήμερα από το συνδικαλιστικό κίνημα, ενάντια σε οποιαδήποτε μορφής ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Η ΕΣΚ-ΔΕΗ είναι η μόνη παράταξη που έγκαιρα έβγαλε και δημοσιοποίησε τις θέσεις της για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την αναδιοργάνωσή της και το ασφαλιστικό. Περιόδευσε σε όλους τους χώρους δουλιάς, πίεσε και έγιναν Γενικές Συνελεύσεις σε πρωτοβάθμια σωματεία και τοπικές επιτροπές. Ετσι, πάρθηκαν αποφάσεις ενάντια στις εισηγήσεις της πλειοψηφίας και μαζεύονται χιλιάδες υπογραφές εργαζομένων, οι οποίοι συμφωνούν: Η ΔΕΗ να παραμείνει 100% στο δημόσιο, με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά, διανομή ηλεκτρικής ενέργειας. Να παραμείνει η ασφάλιση δημόσια και κοινωνική, με ταυτόχρονη κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Να μην περάσει η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, για τη διεύρυνση των κατακτήσεών μας. Στο Συνέδριο αλλά και στο επόμενο διάστημα να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις αντίστασης ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

Η ΕΣΚ-ΔΕΗ μετά το Συνέδριο θα περιοδεύσει και πάλι σ' όλους τους χώρους δουλιάς, ώστε να ενημερώσει ξανά τους εργαζόμενους για τις αποφάσεις του Συνεδρίου και να επισημάνει ότι με τέτοιες συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν πάει άλλο. Θα μιλήσει με τους εργαζόμενους για να τους πείσει ότι μονόδρομος δεν είναι η ΟΝΕ και η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης.

Υπάρχει ο άλλος, δύσκολος αλλά ρεαλιστικός, δρόμος της συσπείρωσης και της ενότητας των εργαζομένων, της ενίσχυσης του ταξικού συνδικαλιστικού ρεύματος, του συντονισμού των αγώνων που αναπτύσσονται από τους φορείς της παιδείας, της υγείας, των αγροτών, των οικοδόμων, των μικρομεσαίων.

Τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι ΤΔΕ, οι ΤΟΕ και οι απεργιακές επιτροπές σε κάθε χώρο δουλιάς, πρέπει να γίνουν κύτταρα ενός αγωνιστικού μετώπου ενάντια στις επιλογές του ΣΕΒ, της κυβέρνησης και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

* Ο Παναγιώτης ΠΑΛΜΟΣ είναι Α' αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και στέλεχος της ΕΣΚ-ΔΕΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βαριές οι ευθύνες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ (1999-12-03 00:00:00.0)
Συντονιστική Επιτροπή για τη σωτηρία της Επιχείρησης (1999-11-23 00:00:00.0)
"Φυγή" προς τη διάλυση... (1999-03-23 00:00:00.0)
Να λειτουργήσουν τα όργανα της ΓΕΝΟΠ (1997-11-22 00:00:00.0)
Προσκλητήριο κλιμάκωσης του αγώνα (1997-11-08 00:00:00.0)
Με τους εργαζόμενους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση (1997-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ