Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
Ξεψύχησε αβοήθητος!
  • Τραγικός θάνατος 36χρονου εργάτη, ο οποίος βρέθηκε δυο ώρες μετά την - κατ' εκτίμηση - ώρα του δυστυχήματος
  • Καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και την εντατικοποίηση

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως "το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου", το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε χτες, κατ' εκτίμηση στις 9 το πρωί, στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα,με θύμα τον 36χρονο Γιώργο Κόντο,πατέρα δύο ανήλικων παιδιών από το Ακραίφνιο (χωριό κοντά στη Λάρυμνα).

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες συναδέλφων του (αυτόπτης μάρτυρας δεν υπήρξε) που τον βρήκαν - ήδη νεκρό - μετά από δύο ώρες, ο εργαζόμενος δούλευε στο τμήμα "ανάμειξης" του Νο 1 περιστροφικού Ηλεκτροκάμινου και, όπως εκτιμάται, κατά την προσπάθειά του να ξεκινήσει τους κυλίνδρους της περιστροφικής ταινίας που μεταφέρει το μετάλλευμα, αυτή του έπιασε το δεξί χέρι και του το έκοψε. Εκείνη τη στιγμή, δε βρισκόταν άλλος εργαζόμενος κοντά - κάτι που καταγγέλθηκε από τους εργαζόμενους - και ενδεχόμενη φωνή από τον ίδιο δεν έγινε προφανώς αντιληπτή, λόγω του μεγάλου θορύβου, με αποτέλεσμα να πεθάνει, πιθανόν, από ακατάσχετη αιμορραγία. Σ' αυτή τη θέση βρέθηκε από συνάδελφό του, όμως ήταν αργά. Μεταφέρθηκε κατ' αρχάς στο ιατρείο του εργοστασίου και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Θηβών. Θα ακολουθήσει νεκροτομή για την ακριβή αιτία θανάτου.

Το Σωματείο Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας κατάγγειλε την πολιτική συρρίκνωσης προσωπικού από τη διοίκηση της εταιρίας, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας, για να πιαστούν οι στόχοι παραγωγής, καθώς και την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας και διαφύλαξης της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής των εργαζομένων. Το σωματείο καλεί την κυβέρνηση και τη διοίκηση σε αλλαγή πολιτικής και ζητάει την απομάκρυνση της διοίκησης και της διεύθυνσης του εργοστασίου. Σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, κηρύχτηκαν4ωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια για σήμερα,ενώ την Παρασκευή θα γίνει έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στο εργοστάσιο και να ληφθεί απόφαση για κινητοποιήσεις από τις 4 Δεκέμβρη.

Η διοίκηση της εταιρίας εκφράζει, με ανακοίνωσή της προς την οικογένεια του θύματος, τη "βαθιά της θλίψη", χωρίς να αναφερθεί καθόλου στις αιτίες και τις ευθύνες για το δυστύχημα.

Το χτεσινό τραγικό δυστύχημα έχει άμεση σχέση με την πολιτική που ακολούθησαν και εφάρμοσαν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, απέναντι στον κολοσσό των επιχειρήσεων της χώρας, τη ΛΑΡΚΟ. Πολιτικές συνεχούς μείωσης των εργαζομένων, εγκατάλειψης και απαξίωσης της επιχείρησης, με αποκορύφωμα τις καταστροφικές αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που παίρνονται στα πλαίσια της πορείας ιδιωτικοποίησης ή και κλεισίματος της επιχείρησης. Σ' αυτά τα πλαίσια, με κυβερνητική απόφαση, έχει σταματήσει ολοσχερώς η χρηματοδότηση της εταιρίας εδώ και κάποια χρόνια, επενδύσεις ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού έχουν να γίνουν για πάνω από μια 10ετία, ενώ πρόσφατα η κυβέρνηση βρήκε χρήματα (2,1 δισεκατομμύρια δραχμές)... για να απολύσει 200 εργαζόμενους, προετοιμάζοντας παράλληλα και την εξεύρεση"στρατηγικού επενδυτή" ή μάνατζερ.

Και ενώ όλα αυτά οδηγούν τον μεγαλύτερο παραγωγό Νικελίου να γίνεται έρμαιο των ανταγωνιστριών πολυεθνικών, το σωματείο, με την πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ, άγεται και φέρεται μεταξύ υπουργικών γραφείων και συναντήσεων (άνευ αντικρίσματος) με υπουργούς και αναστέλλει αποφάσεις αγωνιστικών κινητοποιήσεων, που έχουν παρθεί από γενικές συνελεύσεις, αρνούμενο να καταγγείλει την κυβερνητική πολιτική ως φυσικό αυτουργό της πορείας προς το"θάνατο" επιχείρησης και εργαζομένων.

Μόνο μέσα στο 1998 συνέβησαν 10 εργατικά ατυχήματα στη ΛΑΡΚΟ,λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά, που κινδύνευσε η ζωή και η σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων. Σημαντικότερα από αυτά ήταν η έκρηξη και καταστροφή του μετασχηματιστή του Νο 1 ηλεκτροκάμινου, στα τέλη του 1997, όπου από θαύμα δε θρηνήθηκαν θύματα. Είχε προηγηθεί η έκρηξη στο Νο 5 ηλεκτροκάμινο, όπου εργαζόμενοι τη "γλίτωσαν" με μερικά εγκαύματα, ενώ υπήρξε και τρίτη περίπτωση έκρηξης σε ηλεκτροκάμινο. Αυτά χωρίς να υπολογίσουμε τα πολλά "μικρά" εργατικά ατυχήματα που έχουν συμβεί.

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ