ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Νοέμβρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Θεσσαλία η Αλέκα Παπαρήγα

Αύριο Παρασκευή, αρχίζει τριήμερη περιοδεία στη Θεσσαλία η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Το πρόγραμμα της περιοδείας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έχει ως εξής:

- Παρασκευή 27.11 επισκέπτεται το Ν. Μαγνησίας και στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση - συζήτηση στο Δημαρχείο Βόλου με θέμα: "Η αλήθεια για την ΟΝΕ. Το πραγματικό μήνυμα των εκλογών και η ανάγκη αγωνιστικής συσπείρωσης και δράσης των λαϊκών δυνάμεων".

- Σάββατο 28.11.Στο Βόλο, ώρα 10 π.μ. συναντάται με το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων της ΑΓΕΤ.

11 π.μ. θα έχει συνάντηση με συλλόγους εκπαιδευτικών.

12.30 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη στα ΜΜΕ στην αίθουσα της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκέπτεται τα Τρίκαλα όπου:

Στις 6.00 μ.μ. επισκέπτεται το Κεραμμίδι Τρικάλων,όπου θα έχει συνάντηση με τους κατοίκους και τους φορείς τους.

Στις 7.00 μ.μ. θα γίνει συγκέντρωση - συζήτηση στο "Φρούριο" των Τρικάλων.

- Κυριακή 29.11.Το πρωί στις 11 π.μ. γίνεται συγκέντρωση - συζήτηση στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο της Καρδίτσας.

Το απόγευμα ώρα 7 μ.μ. πραγματοποιείται συγκέντρωση - συζήτηση στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας.

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ
"Κοσμογονία" έργων βλέπει ο Κ. Λαλιώτης

Ορ. Κολοζώφ: Οταν ψιχαλίζει στην Αττική, πνίγεται η Αθήνα

Λίγες μόνο μέρες μετά τις καταστροφές που για μία ακόμα φορά προκάλεσε η βροχή στην Αττική και ανέδειξε με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ εμφανίστηκε χτες στη Βουλή και ούτε λίγο - ούτε πολύ είπε ότι γίνεται μία κοσμογονία αντιπλημμυρικών έργων.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και επικαλούμενος σχετική έρευνα της ΕΥΔΑΠ είπε ότι υπάρχει έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στην Αττική και ότι με τους σημερινούς ρυθμούς θα χρειαστούν 35 ολόκληρα χρόνια για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Ο Κ. Λαλιώτης στην απάντησή του ισχυρίστηκε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια γίνεται ό,τι "δεν έγινε τα τελευταία 50 χρόνια". Είπε ότι, σύμφωνα με τις μελέτες, για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής χρειάζονται 350 δισ. δρχ. και από το 1994 έχουν διασφαλιστεί 208 δισ. δρχ που αντιστοιχούν σε 216 αντιπλημμυρικά έργα, δηλαδή το 70% των απαιτούμενων έργων. Επίσης είπε ότι δίνονται κάθε χρόνο 50 δισ. δρχ., ενώ παραδέχτηκε πως ειδικά στην Ανατολική Αττική υπάρχει καθυστέρηση στην εκτέλεση των έργων.

"Οταν ψιχαλίζει στην Αττική, πνίγεται η Αθήνα", είπε στην τοποθέτησή του ο Ορ. Κολοζώφ, υπογραμμίζοντας ότι άσχετα με τα όσα ισχυρίζεται ο υπουργός, τα αποτελέσματα κάθε νεροποντής είναι αυτά που είδαμε τις προηγούμενες μέρες στην Αττική. Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι ειδικά στην Ανατολική Αττική δεν έγιναν αντιπλημμυρικά έργα και είπε ότι το υπουργείο δεν πήρε κανένα έκτακτο μέτρο για την αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε. Οσον αφορά τα όσα λέγονται ότι τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα ελλείψεων δεκαετιών, υπενθύμισε στον Κ. Λαλιώτη πως τις μισές από αυτές κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να απαντήσει ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας περάτωσης των έργων, κάτι όμως που δεν έκανε ο υπουργός.

"Ροζ τηλέφωνα" και κυβερνητικές ευθύνες

Κατατέθηκε σχετική Ερώτηση από το ΚΚΕ

Μέτρα για την αντιμετώπιση του κατάπτυστου φαινομένου της προβολής "ροζ τηλεφώνων" από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτίνα του Κόμματος Μαρία Μπόσκου για τους υπουργούς Τύπου - ΜΜΕ και Δικαιοσύνης. Στη σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ αναφέρεται συγκεκριμένα:

"Ενα από τα συμπτώματα της κοινωνικής και ηθικής κρίσης της κοινωνίας μας, είναι και η προβολή της ανοιχτής και συγκαλυμμένης πορνείας από πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ορισμένες εφημερίδες, έντυπα, καθώς και τηλεοπτικά κανάλια καταχωρώντας "ροζ αγγελίες" και προβάλλοντας "ροζ τηλέφωνα", εθίζουν την κοινή γνώμη και "σπρώχνουν" ιδίως τη νεολαία σε διεφθαρμένα πρότυπα και απαράδεκτες αντιλήψεις, αποφέροντας δεκάδες δισ. κέρδη στους ιδιοκτήτες τους.

Αυτή η κατάσταση θα 'πρεπε να έχει ήδη αντιμετωπιστεί αποφασιστικά από την κυβέρνηση εδώ και καιρό. Φαίνεται, όμως, ότι οι κυβερνώντες δε θέλουν να "τα χαλάσουν" με τους επώνυμους μεγαλοεκδότες και καναλάρχες, στερώντας τους τα κέρδη από την "ενάρετη" αυτή δραστηριότητά τους.

Πρόσφατα, μάλιστα, ενώ η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών παρήγγειλε, επιτέλους, ποινική δίωξη κατά των υπευθύνων εντύπων που δημοσιεύουν "ροζ αγγελίες", ο Αρειος Πάγος, με ένα περίεργο σκεπτικό έκρινε ότι δεν υπάρχει αδίκημα, για καταχώριση τέτοιων αγγελιών στα "ΝΕΑ" και αθώωσε το διευθυντή της εφημερίδας του Χρ. Λαμπράκη.

Μ' αυτήν την απόφαση νομιμοποιούνται οι "ροζ αγγελίες", η προβολή "ροζ τηλεφώνων" και κάθε παρόμοια δραστηριότητα. Γι' αυτήν την εξέλιξη είναι βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης που αρνείται, μέχρι σήμερα, να πάρει οποιοδήποτε μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ερωτώνται οι υπουργοί αν σκοπεύει επιτέλους η κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα (ακόμα και νομοθετικά) για να σταματήσουν αυτές οι κατάπτυστες δραστηριότητες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης".

Αναντικατάστατα εφόδια

Η πρόσφατη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, που με επιτυχία έδωσαν το Κόμμα και η ΚΝΕ, έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο από την άποψη του αποτελέσματος σε ψήφους και ποσοστά, αλλά και από το ποιοτικό και ποσοτικό άνοιγμα που επιτεύχθηκε και, κυρίως, από τη συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων, που πραγματοποιήθηκε με τους αγωνιστικούς συνδυασμούς και τη συνέχεια αυτής της δράσης. Αναμφισβήτητα, η δουλιά αυτή αποτελεί παρακαταθήκη, τόσο για τα καθημερινά μέτωπα πάλης, όσο και για την επερχόμενη μεγάλη πολιτική μάχη των ευρωεκλογών του Ιούνη του '99. Τα θετικά αποτελέσματα της αναμέτρησης αυτής και τα συμπεράσματα που βγαίνουν απασχόλησαν το προηγούμενο διάστημα όλα τα μέλη του Κόμματος, σε όλη τη χώρα.

Μετά τις συζητήσεις και εκτιμήσεις των οργανώσεων, η ΚΕ του Κόμματος κατέληξε στην τελική αποτίμηση αυτής της μάχης. Την ερχόμενη Κυριακή, δίνει στη δημοσιότητα την απόφασή της με τις τελικές εκτιμήσεις. Το ντοκουμέντο αυτό, που είναι προϊόν της συλλογικής δουλιάς και του προβληματισμού όλου του Κόμματος, είναι "όπλο" στα χέρια του κάθε κομμουνιστή, για να απευθυνθεί στους ανθρώπους της βιοπάλης και του αγώνα, σ' αυτούς που στάθηκαν δίπλα στο Κόμμα, αλλά και σε εργαζόμενους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πολιτική των κομμάτων διαχείρισης του συστήματος. Σ' όλον αυτόν τον κόσμο, πρέπει να φτάσει η φωνή του Κόμματος, να ανοιχτούμε πλατιά, με τον τρόπο που οι κομμουνιστές ξέρουν να κάνουν, χωρίς όρια, μέσα στο λαό, στοχεύοντας στη συμμετοχή του στην κοινή δράση, στην παλλαϊκή συστράτευση εργατοϋπαλλήλων, αγροτών, μικρομεσαίων επαγγελματιών και νεολαίας, ενάντια στο αντιδραστικό μπλοκ εξουσίας, που στηρίζεται και στηρίζει τα συμφέροντα των πολυεθνικών του κεφαλαίου και των ευρωατλαντικών "προστατών", του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Με το άνοιγμα στο λαό επιδιώκουμε, ώστε η ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση για το Ευρωκοινοβούλιο να μετατραπεί σε πολιτική αναμέτρηση με την κυρίαρχη πολιτική και τους εκφραστές της, να χτυπηθεί η λογική του μονόδρομου της ΟΝΕ και να δυναμώνει η προοπτική του λαϊκού μετώπου πάλης. Να ισχυροποιηθεί η πολιτική δράση των κομμουνιστών σε όλα τα επίπεδα. Είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση που γίνεται, αφότου η ΟΝΕ, ως στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου στη χώρα μας, ως "εθνικός στόχος" και "μονόδρομος" υπηρετείται από την πολιτική των αναδιαρθρώσεων σε βάρος του λαού. Αυτή η μάχη και η έκβασή της, αντίθετα με τα κυβερνητικά λεγόμενα για δήθεν "χαλαρή ψήφο", θα επιδράσει αποφασιστικά στις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις. Με δεδομένο και το γεγονός ότι σε όλη την Ευρώπη γίνεται όλο και πιο καθαρή η αντίδραση των λαών στις συγκεκριμένες οικονομικοκοινωνικές πολιτικές, που γκρεμίζουν κατακτήσεις και δικαιώματα, διευρύνουν το χάσμα του πλούτου και της φτώχειας, δίνεται η δυνατότητα στους κομμουνιστές να προβάλουν και να κατακτήσουν νέες θέσεις για την οικοδόμηση του Μετώπου ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Αναντικατάστατα εφόδια στη δουλιά των οργανώσεων του Κόμματος και της ΚΝΕ, των μελών και στελεχών, αλλά και των οπαδών και φίλων, είναι τα ντοκουμέντα, που θα δώσει στη δημοσιότητα η ΚΕ, για την ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ, την ΑΤΖΕΝΤΑ 2000 και άλλα εκλαϊκευτικά φυλλάδια με τις θέσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην ΕΕ. Η μελέτη και αξιοποίησή τους σ' αυτές τις ειδικές συνθήκες, με αίσθημα ευθύνης, αποτελούν για τους κομμουνιστές την καλύτερη προετοιμασία γι' αυτήν τη μάχη.

Την Κυριακή η εκδήλωση στο Γοργοπόταμο

Από τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ ανακοινώνεται ότι η εκδήλωση για την επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου,που διοργανώνεται από την ΠΕΑΕΑ και τις ΕΑΜογενείς Ενώσεις που συνεργάζονται μαζί της, θα γίνει την Κυριακή 29.11.98.Αναχώρηση πούλμαν από πλατεία Κάνιγγος στις 7 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 82.34.296 και 82.22.952.

Πούλμαν επίσης δρομολογούν πολλά Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και καλούν τα μέλη τους και τους φίλους της Αντίστασης να πάρουν μέρος στο γιορτασμό (σχετικές ανακοινώσεις σε άλλη σελίδα).

Τιμή στον ΕΠΟΝίτη ποιητή Κ. Γιαννόπουλο

O ΕΠΟΝίτης ποιητής Κώστας Γιαννόπουλος,που πρόλαβε και "τίναξε φτερά" στην ποίηση, έφυγε τόσο νέος, πριν 50 χρόνια, από τα βόλια των μακελάρηδων του εμφυλιοπολεμικού αμερικανόδουλου καθεστώτος. Πρόλαβε μόνο να γράψει, πριν την εκτέλεσή του, από το κελί της απομόνωσης, στους δικούς του: "Πεθαίνω για την πατρίδα και για τη λευτεριά. Μη λυπηθείτε, ψηλά τη σημαία του Αγώνα. Ψηλά όσο μπορείτε. Θα νικήσουμε. Θα νικήσουμε. Θα νικήσουμε...". Μ' αυτή την πίστη στο δίκαιο αγώνα του λαού και της ΕΠΟΝίτικης νεολαίας, ο νέος αγωνιστής ποιητής έδωσε τη ζωή του στον αγώνα για τη λευτεριά, που με την ποίησή του ύμνησε.

Αυτόν τον αγωνιστή ΕΠΟΝίτη ποιητή Κώστα Γιαννόπουλο, 50 χρόνια από την εκτέλεσή του, τιμούν η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ, οργανώνοντας εκδήλωση τιμής, την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη '98 ώρα 6.00 μ.μ., στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Ακαδημίας και Γενναδίου 8, Αθήνα). Θα είμαστε όλοι εκεί για ν' ακούσουμε και να μάθουμε, για να τιμήσουμε την πολύτιμη προσφορά του αγωνιστή ποιητή Κώστα Γιαννόπουλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ