ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Νοέμβρη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
"Δε μας πτοεί ο λαός που αντιδρά"!

Οι μαθητές, οι απεργοί και όσοι αντιστέκονται στην πολιτική του "ταλαιπωρούν" τους υπόλοιπους πολίτες, ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, για να επαναλάβει ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση... ενδιαφέρονται για όλους και για αυτό δε θα κάνουν πίσω όσον αφορά την ΟΝΕ...

Η συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που παρέθεσε χτες ο πρωθυπουργός υπό την αιγίδα της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, μετατράπηκε σε μια εφ' όλης της ύλης επίθεση του Κ. Σημίτη εναντίον των κοινωνικών στρωμάτων που αντιδρούν και αντιστέκονται στην κυβερνητική πολιτική. Επίθεση εμπλουτισμένη, φυσικά, με τις μόνιμες "μεγαλο-ιδεατικές" αναφορές περί της ΟΝΕ και τις... απειλές ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει στάση!Παράλληλα, ο Κ. Σημίτης έδωσε και επίσημα το σινιάλο για την έναρξη μιαςπροπαγάνδας εξαπάτησης των εργαζομένων, με έμφαση στα περί εφαρμογής του 35ωρου (χωρίς βέβαια παροχή οποιονδήποτε "εξηγήσεων" για επερχόμενη σύνδεση του μέτρου με τους μισθούς ή την "ελαστικοποίηση" των εργασιακών σχέσεων) και με υποσχέσεις περί "δίκαιων" φορολογικών μεταρρυθμίσεων, που θα απασχολήσουν την κυβέρνηση, αλλά... μετά την ΟΝΕ.

"Αναγκαίο" το
"σύμφωνο σταθερότητας"!

Ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αναλώθηκε σε υπενθυμίσεις για την "αναγκαιότητα" της ΟΝΕ, ενώ θεώρησε σκόπιμο να προβεί ακόμα και σε δηλώσεις υπέρ του περίφημου ευρω-ενωσιακού "συμφώνου σταθερότητας", το οποίο χαρακτήρισε "απόλυτα αναγκαίο στις συνθήκες της διεθνοποίησης"! Υποστήριξε, δε, ότι εκείνοι που θεωρούν ότι "θα είμαστε δεμένοι" με το εν λόγω σύμφωνο στα δεσμά της αιώνιας λιτότητας - και μετά την είσοδο στην ΟΝΕ - προβαίνουν σε "ερμηνεία παραπλανητική της πραγματικότητας"...

"Δε μας πτοούν
οι αντιδράσεις"

Εισαγωγικά, επίσης, διαβεβαίωσε την ολιγαρχία ότι η κυβέρνηση δεν... κινδυνεύει να ολιγωρήσει μπροστά στις κοινωνικές αντιδράσεις, αφού, όπως είπε, "δε μας ξενίζουν οι αντιδράσεις και δε μας πτοούν, αντίθετα δε θα σταματήσουμε"!

Λίγο αργότερα ο Κ. Σημίτης επιτέθηκε κατά μέτωπο σε όσους αντιδρούν στην πολιτική του. Αφού αναρωτήθηκε ρητορικά αν του ίδιου του αρέσουν οι κοινωνικές αντιδράσεις, απάντησε: "Δε μου αρέσει η ταλαιπωρία των Αθηναίων και το κυκλοφοριακό λόγω των απεργιών", και συνέχισε λέγοντας ότι αυτοί που απεργούν δε λαμβάνουν υπόψη τους πολίτες και τους ταλαιπωρούν! Αναφερόμενος ειδικότερα στις μαθητικές κινητοποιήσεις, κατηγόρησε τους μαθητές ότι, αφού δε σηκώνουν τη σημαία υπέρ της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, τότε σηκώνουν - με τις κινητοποιήσεις τους - τη σημαία μιας λάθος υπόθεσης! Από εκεί και πέρα και αφού εξήρε την κυβερνητική πολιτική στο χώρο της παιδείας, επιδόθηκε σε επίδειξη πυγμής κάποιου, που, δε μετρά το πολιτικό κόστος και που - αν και λαμβάνει υπόψη το πολιτικό κόστος - δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αλλαγή στάσης...

Στο παραπάνω μήκος κύματος κινήθηκαν και οι αναφορές του σε θέματα προώθησης της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων στις δημόσιες υπηρεσίες. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του σχετικά με την προώθηση στη Βουλή των νομοσχεδίων για τον ΟΣΕ και τα ΕΛΤΑ, μέσω των οποίων η κυβέρνηση επιδιώκει την επιβολή "ξεκάθαρων λογαριασμών", όπως είπε...

"Υποσχέσεις" για
...μετά την ΟΝΕ

Οπως αναφέρθηκε και εισαγωγικά, ο Κ. Σημίτης θέλοντας να "χρυσώσει το χάπι" της ΟΝΕ, υποσχέθηκε ότι μετά το πρώτο στάδιο - στο οποίο βρισκόμαστε και που αφορά στην προσπάθεια εισόδου στην ΟΝΕ - θα έρθει το δεύτερο στάδιο... Σε εκείνο, λοιπόν, η κυβέρνηση θα δείξει... μεγαλοψυχία, αφού θα είναι πρόθυμη να συζητήσει το θέμα του 35ώρου.Η δήλωση του πρωθυπουργού πρέπει να σημειωθεί ότι γίνεται σε μια στιγμή που δημοσιοποιούνται τα πρώτα στατιστικά στοιχεία για τις συνέπειες της εφαρμογής του 35ωρου, στη Γαλλία, σύμφωνα με τα οποία η εφαρμογή του, σε συνδυασμό με την κατάλυση των εργασιακών σχέσεων και τη μείωση των μισθών, επιφέρει πολλαπλασιαστική κερδοφορία στους βιομηχάνους! Οσο για τις αναδιαρθρώσεις... επί το δικαιότερο στο φορολογικό σύστημα και αυτές παραπέμφθηκαν για το... δεύτερο στάδιο, από τον πρωθυπουργό.

Εκλογές και "διαρχία"

Κατηγορηματικός θέλησε να εμφανιστεί ο Κ. Σημίτης σχετικά και με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Είπε ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει διεξαγωγή βουλευτικών το 2000 και όχι ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Είπε χαρακτηριστικά ότι "η κυβέρνηση θα κριθεί καθαρά το 2000",ενώ εμφανής ήταν η πρόθεση να πείσει πως η κυβέρνηση δε θα επιδιώξει εκλογές πριν πάρει στο χέρι της το "χαρτί της ΟΝΕ". Βέβαια, τα λόγια του αφορούσαν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Δεν αποκλείεται αυτοί οι σχεδιασμοί είτε να αλλάξουν, είτε να ανατραπούν...

Στο θέμα της "διαρχίας" στο ΠΑΣΟΚ (άλλος πρωθυπουργός, άλλος πρόεδρος του κόμματος) ο Κ. Σημίτης επέλεξε να είναι - και πάλι - κατηγορηματικός... "Η θέση μου είναι γνωστή" είπε. "Πιστεύω ότι για την ενότητα και αποτελεσματικότητα του κόμματος, ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να είναι και πρωθυπουργός",συνέχισε, καταλήγοντας πως πρόκειται για μοντέλο που εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη, εκτός της Γερμανίας.

Σήμερα για
τους "S-300"

Οσον αφορά το θέμα με τους πυραύλους "S-300" ο πρωθυπουργός απέφυγε να πάρει θέση και να διευκρινίσει την εμπλοκή της Ελλάδας στην υπόθεση. Περιορίστηκε να πει ότι αύριο (σ.σ. σήμερα) θα έχει συνάντηση με τον Γλ. Κληρίδη, όπου θα εξεταστούν όλα τα θέματα.

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απάντησε - με αφορμή την πτώση του Γιλμάζ και το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης υπό τον Ετσεβίτ - ότι μπορεί να συζητήσει με οποιονδήποτε από την Τουρκία. Εκείνο που πάντως είχε σημασία ήταν η - άνευ περαιτέρω διευκρινίσεων - δήλωσή του, πως η συζήτηση για τα ΜΟΕ έχει καταλήξει σε "ορισμένα θετικά συμπεράσματα", που η Ελλάδα θα ήθελε να ανακοινώνονται, αλλά η Τουρκία θέλει την αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων - "πακέτο".

Κουρδικό

Επικριτικός ήταν ο Κ. Σημίτης με όσους, αναφερόμενοι στην υπόθεση Οτσαλάν, ευνοούν την πρόθεση της Τουρκίας να καταστήσει το Κουρδικό "διμερές πρόβλημα" με την Ελλάδα. Το Κουρδικό είναι διεθνές πρόβλημα, είπε, και τάχθηκε υπέρ του τρόπου που χειρίζεται το θέμα Οτσαλάν η Ιταλία. Χαρακτήρισε "βίαιες και υπερβολικές" της αντιδράσεις της Τουρκίας γύρω από το θέμα και κάλεσε την ΕΕ να λάβει υπόψη της αυτή την τακτική των υπερβολών και των εκβιασμών, όσον αφορά τις γενικότερες σχέσεις της με την Αγκυρα. Την Τουρκία, συνέχισε, δε θέλουμε να την αποκλείσουμε από την ΕΕ, αλλά επιδιώκουμε την τήρηση των κανόνων από μέρους της και το σεβασμό αυτών των κανόνων στο πεδίο της ΕΕ...

Τέλος, ο πρωθυπουργός

  • Αναφερόμενος στο κατοχικό δάνειο, προσπέρασε το θέμα λέγοντας ότι όπως σε όλες τις επαφές με Γερμανούς επισήμους, θα τεθεί και πάλι στην επερχόμενη συνάντησή του με τον Σρέντερ.
  • Ανέφερε ότι δεν υπάρχει σκέψη για αλλαγή της νομοθεσίας, όσον αφορά την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες.
  • Σχολίασε, με αφορμή την απόφαση του αγγλικού δικαστηρίου ότι ο Πινοτσέτ δεν καλύπτεται από διπλωματική ασυλία, πως "οι δημοκρατίες δεν πρέπει να ανατρέπονται ατιμωρητί" και πως "η βία δε δημιουργεί δίκαιο".
ΚΚΕ
Καθησύχασε και πάλι την πλουτοκρατία ο πρωθυπουργός

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συνέντευξη Τύπου του Κ. Σημίτη

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει πια να περιμένει και το ελάχιστο καλό από μια τέτοια κυβέρνηση.Τα παραπάνω υπογραμμίζονται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τη χτεσινή συνέντευξη του Κ. Σημίτη, στην οποία εκτός των άλλων, ο πρωθυπουργός έδειξε την περιφρόνηση και το φόβο του στους αγώνες του λαού και των μαθητών. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του ΓΤ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρεται:

"Η σημερινή συνέντευξη του Κ. Σημίτη απέδειξε ότι πρέπει να κοπούν και τα τελευταία νήματα κάθε αυταπάτης. Κανείς εργαζόμενος δεν πρέπει πια να περιμένει και το ελάχιστο καλό από μια τέτοια κυβέρνηση.

Με τη συνέντευξή του ο Κ. Σημίτης καθησύχασε και πάλι την πλουτοκρατία, ότι, στο πρόσωπο της κυβέρνησής του, πρέπει να συνεχίσει να βλέπει έναν καλό υπηρέτη.

Από την άλλη προέβαλλε για μια ακόμη φορά την περιφρόνηση, αλλά και το φόβο του, μπροστά στους μεγαλειώδεις αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, που τους χαρακτήρισε αντίθετους με την πρόοδο και υπεύθυνους για την ταλαιπωρία του κόσμου!

Ο λαός ταλαιπωρείται από την κυβερνητική πολιτική, από την πολιτική της ΕΕ και από τη συναίνεση που υπάρχει γι' αυτή. Αντίθετα, έχει ελπίδα για πρόοδο μόνο όταν ο ίδιος αγωνίζεται και κινητοποιείται.

Το ΚΚΕ χαιρετίζει τους λαϊκούς αγώνες του κινήματος παιδείας. Η πρόοδός τους πρέπει να συνδυαστεί με την απαραίτητη επαγρύπνηση απέναντι στη δράση μηχανισμών προβοκατόρων, που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τις ιδέες της Αριστεράς, όπως έσπευσε να δηλώσει, προκαλώντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε θα κριθεί μόνο το 2000, όπως ισχυρίστηκε ο Κ. Σημίτης. Κρίνεται καθημερινά. Θα κριθεί και στις ευρωεκλογές, όπου ο λαός οφείλει να κρίνει τόσο την ίδια, όσο και όλα τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου"".

ΣΤ. ΜΑΝΟΣ
Εκλογικός νόμος για "μια Ευρώπη των Περιφερειών"

Θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου στις Ευρωεκλογές ανακινεί ο "ανεξάρτητος" βουλευτής με την πρόταση νόμου που κατέθεσε

Τις εκλογικές ανάγκες του υπό ίδρυση κόμματός του, αλλά και τις επιδιώξεις των Βρυξελλών για μια "Ευρώπη των περιφερειών", εξυπηρετεί η πρόταση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις Ευρωεκλογές, που κατέθεσε χτες ο Στ. Μάνος.

Παράλληλα, με την κίνησή του αυτή ο "ανεξάρτητος" βουλευτής ανακινεί γενικότερο θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου και "ρίχνει το μπαλάκι" στην κυβέρνηση για να ανοίξει το δρόμο για την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού και τη δημιουργία νέων κυβερνητικών σχημάτων συνεργασίας, μέσω εκλογικού νόμου. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει καλλιεργήσει ελπίδες τόσο στον Γ. Σουφλιά όσο και στον Στ. Μάνο, ότι μπορεί να αλλάξει ο εκλογικός νόμος αν υπάρχουν και οι κατάλληλες προϋποθέσεις σε αυτή την κατεύθυνση και τους ενθαρρύνει να κινηθούν "αυτόνομα". Ηδη, χθες το βράδυ ο Στ. Μάνος επισκέφθηκε τον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλου για να του ζητήσει να επισπεύσει τη συζήτηση της πρότασής του!

Από την πλευρά του ο Στ. Μάνος δήλωσε χτες ότι στόχος του είναι να συμμετέχει με το δικό του κόμμα στις εθνικές εκλογές, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατέβει και στις Ευρωεκλογές του Ιούνη, "αν διευκολύνεται ο βασικός στόχος".

Σε ό,τι αφορά την ουσία των προτεινόμενων αλλαγών του εκλογικού νόμου για τις Ευρωεκλογές, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την πρόταση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γ. Αναστασόπουλου, που έχει ψηφιστεί κατ' αρχήν από το Ευρωκοινοβούλιο, για εκλογή των ευρωβουλευτών ανά περιφέρεια με σταυρό προτίμησης και η οποία σχεδιάζεται να εφαρμοστεί στις Ευρωεκλογές του 2004. Αλλά ο Στ. Μάνος έχει τους λόγους του να βιάζεται...

Οι αλλαγές

Οι βασικές αλλαγές, όπως τις παρουσίασε ο Στ. Μάνος, είναι οι εξής: Διατηρείται η αναλογική του σημερινού συστήματος και το όριο του 3% για την εκπροσώπηση ενός κόμματος στην Ευρωβουλή. Οπως ισχυρίστηκε "ο αριθμός των εδρών που καταλαμβάνει ένα κόμμα με την πρόταση νόμου είναι ακριβώς ο ίδιος με τον αριθμό των εδρών που καταλαμβάνει και με το ισχύον σύστημα".

Το νέο στοιχείο είναι ότι οι ευρωβουλευτές θα εκλέγονται σε μία από τις 13 περιφέρειες και όχι σε εθνική περιφέρεια όπως σήμερα. Ακόμα θα ισχύει ο σταυρός προτίμησης και ο αριθμός των υποψηφίων στην κάθε περιφέρεια θα είναι προσαυξημένος, όπως στις εθνικές εκλογές.

Οπως εξήγησαν οι εμπνευστές του, ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος θα λειτουργήσει ως εξής: Πριν από τις εκλογές οι 25 έδρες μοιράζονται στις 13 περιφέρειες. Κάθε περιφέρεια παίρνει μία έδρα ανεξαρτήτως πληθυσμού και στη συνέχεια υπολογίζεται το εκλογικό μέτρο και μοιράζονται οι υπόλοιπες 12 ανάλογα με τον πληθυσμό τους, όπως προκύπτει από την τελευταία απογραφή. Μετά τις εκλογές μοιράζονται στα κόμματα με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα στην επικράτεια οι 25 έδρες με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα. Στη συνέχεια μοιράζονται οι έδρες στα κόμματα σε κάθε περιφέρεια. Στις 8 μονοεδρικές περιφέρειες που προτείνει την έδρα την παίρνει το κόμμα που παίρνει τη σχετική πλειοψηφία και στις άλλες 5 πολυεδρικές τα κόμματα παίρνουν τόσες έδρες όσες φορές συμπληρώσουν το εκλογικό μέτρο, στο οποίο ισχύει το "συν 1". Στη συνέχεια γίνεται διόρθωση στις πολυεδρικές ώστε το κάθε κόμμα να παίρνει όσες έδρες του αναλογούν, ενώ τις αδιάθετες έδρες τις μοιράζονται τα κόμματα που δεν έχουν πάρει ακόμα τις έδρες που δικαιούνται.

Η "ταλαιπωρία" και οι ... "ταλαίπωροι" της ΟΝΕ

Ο πρωθυπουργός, χτες, ανέσυρε από το περίφημο "χρονοντούλαπο" μια από τις πιο ακραίες πλευρές προπαγάνδας του οπλοστασίου της συντήρησης. Το γεγονός, δηλαδή, ότι ο κ. Σημίτης επέλεξε να επιτεθεί κατά των απεργών και όσων κινητοποιούνται ενάντια στην πολιτική του, με χαρακτηρισμούς του τύπου "όσοι απεργούν δε λαμβάνουν υπόψη τους πολίτες και τους ταλαιπωρούν", παραπέμπει σε μεθόδους προπαγάνδας κατά των κοινωνικών αγώνων, που βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Η "πρωτοτυπία", φυσικά, έγκειται στο γεγονός ότι η προπαγάνδα αυτού του είδους ανασύρεται στην επιφάνεια από επίσημα πρωθυπουργικά χείλη. Διότι, βέβαια, δεν είναι άγνωστη, ως μέθοδος, αυτή η πρακτική συκοφάντησης των λαϊκών αγώνων και στις μέρες μας. Αλλωστε έχει επιφανείς εκπροσώπους σε διάφορα ΜΜΕ (σ. σ.: η περίπτωση Κακαουνάκη, που προσφάτως εγκαλούσε τους συνταξιούχους, επειδή με την πορεία τους προκαλούσαν κυκλοφοριακό πρόβλημα στην Αθήνα, είναι μια από τις πολλές).

***

Το γεγονός ότι οι παραπάνω παίζουν ρόλο "μέντορος" του πρωθυπουργού, ο δημόσιος λόγος του οποίου ταυτίζεται με το δημόσιο λόγο του κ. Κακαουνάκη, της "Αυριανής" και άλλων περισσότερο ομοειδών ή λιγότερο ομοειδών φωνών, οδηγεί σε ευρύτερα συμπεράσματα, που δεν είναι της ώρας. Η ευκολία πάντως με την οποία ο κ. Σημίτης απέδωσε... σαδομαζοχιστική διάθεση στους μαθητές, που, κατ' αυτόν, έκαναν πορεία χτες στην Αθήνα, υπό βροχή, για να "ταλαιπωρήσουν" τους οδηγούς (!), μας δίνει τη δυνατότητα για την εξής παρατήρηση: Οποιος, όπως ο κ. Σημίτης, τρέφει τέτοιου είδους αισθήματα απέναντι στους διαδηλωτές, είναι σαφές ότι τρέφει αντίστοιχα αισθήματα προς εκείνους που "ταλαιπωρούνται" από τους διαδηλωτές και που, υποτίθεται, ότι τους... νοιάζεται. Αρκεί να δει κανείς πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, αυτούς που σήμερα εναγκαλίζεται σαν "ταλαιπωρούμενους", όταν και αυτοί γίνονται διαδηλωτές... Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αντιμετωπίζει όλους όσους, με την πολιτική της, τους έχει καταστήσει "ταλαίπωρους" σε αυτή τη χώρα.

***

Πέρα από την αντίληψη πως όποιος αγωνίζεται ταλαιπωρεί τους συνανθρώπους του (!), την οποία εκπροσώπησε χτες ο πρωθυπουργός (σ. σ.: πρόκειται για αντίληψη διαδεδομένη μεταξύ των αφεντικών, των υποτακτικών των αφεντικών και των συμβιβασμένων με τα αφεντικά), ο κ. Σημίτης φρόντισε να πάει ένα βήμα παραπέρα. Οι μαθητές, είπε, με τις κινητοποιήσεις τους σηκώνουν τη "σημαία" μιας λάθους υπόθεσης, ενώ θα έπρεπε να σηκώνουν τη σωστή "σημαία": Τη "σημαία" της εκπαιδευτικής (του) μεταρρύθμισης! Το δυστύχημα για τον πρωθυπουργό είναι ότι πολλαπλασιάζονται τα χέρια που κρατούν τις "σημαίες" οι οποίες του προκαλούν αλλεργία. Αγρότες, ναυτεργάτες, καθηγητές, τραπεζοϋπάλληλοι, μαθητές είναι μερικοί από όσους υψώνουν τις σημαίες της αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική. Και εδώ, είναι ο κύριος Σημίτης που πρέπει να λογοδοτήσει για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει όσους δεν "κλίνουν το γόνυ" μπροστά του. Επιστρατεύει "αγροτοδικεία" για τους αγρότες, βατραχανθρώπους για τους ναυτεργάτες, ΜΑΤ για τους εκπαιδευτικούς, δυνάμεις καταστολής για τους τραπεζοϋπαλλήλους, και, εσχάτως, εισαγγελείς και Ασφάλεια για τους μαθητές (!), ώστε να περάσει την πολιτική του.

***

Μήπως τελικά αυτό ήταν το μήνυμα που ήθελε να στείλει χτες ο πρωθυπουργός; Πως όποιος δε σηκώνει το πλαστικό σημαιάκι της ΟΝΕ, θα παραπέμπεται στα "σωφρονιστήρια" της... "κεντροαριστερής πειθούς"; Δεν αποκλείεται. Αλλωστε ο κ. Σημίτης μπορεί να είπε - με αφορμή την υπόθεση Πινοτσέτ - ότι "η βία δε δημιουργεί δίκαιο", αλλά ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι ο "εκσυγχρονισμός" δε δικαιούται να χρησιμοποιεί βία απέναντι σε όσους τον "ταλαιπωρούν". Και αυτός είναι ο στόχος του κ. Σημίτη. Να πάψει ο λαός να τον "ταλαιπωρεί". Δε νομίζουμε, πάντως, ότι ο λαός έχει την ίδια γνώμη. Αν ρωτήσει τον κ. Αρσένη, θα το αντιληφθεί και ο πρωθυπουργός.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

Με ...σκάλα παρομοίωσε την πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι έχουμε φτάσει στο ...πλατύσκαλο.

***

Οποιος νιώθει κάπως μετέωρος, θα φταίει το ότι χάθηκε το έδαφος κάτω από τα πόδια. Της σκάλας...

***

Πάντως, οι θυσίες του λαού έπιασαν τόπο! Το δήλωσε ο Κ. Σημίτης. Μετά καλησπέρισε τον κ. Κόκκαλη, που καθόταν στο πρώτο τραπέζι, μπροστά από το βήμα της ομιλίας του...

***

"Μ' αρέσει εμένα το κυκλοφοριακό πρόβλημα;", αναρωτήθηκε σε μια ρητορική αποστροφή του λόγου του ο πρωθυπουργός.

***

Γιατί, τώρα, εμένα μου φαίνεται πως ό,τι μου ταράζει τα νεύρα, του αρέσει του κυρίου πρωθυπουργού...

***

Αρνήθηκε ο Κ. Σημίτης να σχολιάσει πληροφορίες, που φέρουν τον ΟΤΕ να παραδίδει σε αμερικανικά συμφέροντα το μάνατζμεντ των επιχειρήσεων, με τις οποίες συνεργάζεται ή που εξαγοράζει ο οργανισμός, διεθνώς.

***

Μετά ξανακαλησπέρισε τον κ. Κόκκαλη, που καθόταν στο πρώτο τραπέζι μπροστά από το βήμα της ομιλίας του.

***

Αναβαθμισμένη η θέση της Ελλάδας. Σκεφτείτε ότι οι Βαλκάνιοι μού ζητούν τη γνώμη μου για το πώς θα μπουν στην ΕΕ, είπε ο κ. Σημίτης.

***

Οχ, θα πάρουμε κι άλλους στο λαιμό μας...

***

Για τους γείτονες, πάντως, ταιριάζει γάντι το ..."αρχαιοελληνικό": "Καλά, βρε παιδιά, δεν ξέρατε, αλλά δε μας ρωτάγατε (ποιον ρωτάτε)";

***

Τι λέτε για τις "συμφωνίες κυρίων" με τους επιχειρηματίες, όσον αφορά την πτώση των τιμών, ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. "Η οικονομία είναι και ψυχολογία. Εμείς έχουμε χρέος να φτιάχνουμε το ψυχολογικό κλίμα", απάντησε.

***

Γι' αυτό πρέπει να αποφεύγονται τα σούπερ μάρκετ. Σου χαλάνε την ψυχολογία, ειδικά μόλις φτάσεις στο ταμείο...

Αντιδράσεις κομμάτων στη συνέντευξη Σημίτη

Αναφερόμενος στη συνέντευξη Σημίτη ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος,με δήλωσή του τονίζει πως "ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι δεν έχει λάβει το μήνυμα των εκλογών και ότι η κυβέρνησή του το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να επιβάλλει διαρκώς και περισσότερους φόρους". Συνεχίζοντας ειρωνικά - και αποκαλύπτοντας, ταυτόχρονα, την "αλλεργία" της ΝΔ για τους αγώνες του λαού - προσθέτει πως: "Μέσα στο κυκλοφοριακό χάος που δημιουργούν οι συνεχείς απεργίες, αλλά και μέσα στο χάος που έχει βυθίσει την Παιδεία, αποκάλυψε τον μείζονα προβληματισμό του κόμματός του, αν πρέπει να έχει έναν αρχηγό ή δύο ή συλλογική ηγεσία"!

  • Ο ΣΥΝ με σχόλιο του γραφείου Τύπου, από την άλλη, βρήκε, απλώς, ότι "ο Κ. Σημίτης επιμένει να εξωραϊζει την πραγματικότητα και να αυτοεπαινείται παραμένοντας δογματικά προσηλωμένος στο μονόδρομο μιας δεξιόστροφης και κοινωνικά άδικης πολιτικής" και βρίσκει την αιτία της κακοδαιμονίας της χώρας στο ότι "η κυβέρνηση επαναλαμβάνει συνεχώς τον εαυτό της (που) αναπαράγει τις αιτίες της καθυστέρησης και της αποτυχίας". Κατά τα λοιπά, προβάλλει την ανησυχία του ΣΥΝ ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και υποθηκεύει την προοπτική της πραγματικής σύγκλισης με την ευρωπαϊκή εξέλιξη...
  • Σχολιάζοντας τη συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δ. Τσοβόλας,μεταξύ άλλων, χρεώνει για μια ακόμα φορά στο λεγόμενο "νέο" - όπως λέει - ΠΑΣΟΚ τη συντηρητική αντιλαϊκή πολιτική, ενώ θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός "θα λογοδοτήσει στο ελληνικό λαό, αλλά και τον ελληνισμό"... για τις υποχωρήσεις που ετοιμάζεται να κάνει στο ζήτημα των S - 300.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ