ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγωνιστικός πυρετός στα σχολεία
  • Καθημερινές οι κινητοποιήσεις των μαθητών στην Αθήνα (με συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων) και σε άλλες πόλεις
  • Στον καλύτερο συντονισμό των αγώνων συμβάλλει η συγκρότηση των Τοπικών Συντονιστικών Σχολείων, που προχωρά με γοργά βήματα σε όλη τη χώρα
  • Την ερχόμενη Τετάρτη η πανελλαδική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση και η 24ωρη απεργία των καθηγητών

Διογκώνεται καθημερινά το κίνημα στο χώρο της εκπαίδευσης, καθώς ολοένα και περισσότερα σχολεία μπαίνουν στο χορό των συντονισμένων κινητοποιήσεων, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, με αιχμή την κατάργηση του νόμου 2525 και αυτού για την τεχνολογική εκπαίδευση.

Καθημερινά στα σχολεία γίνονται γενικές συνελεύσεις και αποφασίζονται αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε κάθε σχολείο και περιοχή χωριστά, αλλά και συμμετοχή στην επόμενη πανελλαδική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση, την ερχόμενη Τετάρτη 9 Δεκέμβρη, ημέρα που έχουν αποφασίσει να απεργήσουν και οι καθηγητές. Ταυτόχρονα, με τις αποφάσεις τους αυτές καταδικάζουν τις προσπάθειες που γίνονται από διάφορες εξωσχολικές ομάδες για υπονόμευση του συντονισμού της δράσης, με τη δημιουργία αντί - Συντονιστικών, αλλά και τη διοχέτευση σε μερίδα του Τύπου πληροφοριών για κινητοποιήσεις που αποφασίζονται έξω από τα σχολεία, σε "παραμαζώξεις", όπως αυτή που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Πολυτεχνείο. Οι αποφάσεις για συντονισμένες κινητοποιήσεις είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς, που στόχο έχουν την "από τα μέσα" υπονόμευση των διογκούμενων αντιδράσεων.

Συντονισμένος αγώνας

Μέχρι χτες, με αποφάσεις των μαθητών είχαν συγκροτηθεί τουλάχιστον 23 τοπικά Συντονιστικά Αγώνα στην Αθήνα και τον Πειραιά και άλλα τουλάχιστον 25 σε πρωτεύουσες νομών και μεγάλες πόλεις. Συγκεκριμένα, στην περιοχή της πρωτεύουσας, Συντονιστικά υπάρχουν σε: Αλιμο,Μπραχάμι,Βύρωνα,Καισαριανή,Περιστέρι,Ν. Ιωνία,Κυψέλη,Γαλάτσι,Γκράβα,Χαϊδάρι,Ν. Σμύρνη,Καλλιθέα,Αγ. Βαρβάρα,Πειραιά,Χαλάνδρι,Χολαργό,Μαρούσι - Πεύκη - Μελίσσια,Πετρούπολη,Αγ. Ανάργυροι,Ιλιον,Ζωγράφου,Ηλιούπολη και Ταύρο.

Στην επαρχία έχουν συγκροτηθεί στις εξής πόλεις: Θεσσαλονίκη,Αλεξανδρούπολη,Σέρρες,Δράμα,Καβάλα,Ξάνθη,Κομοτηνή,Κατερίνη,Βέροια,Κιλκίς,Γιαννιτσά,Εδεσσα,Λαμία,Χαλκίδα,Αγρίνιο,Πάτρα,Λάρισα,Βόλο,Ζάκυνθο,Κεφαλονιά,Μυτιλήνη,Λιδορίκι,Αμφισσα,Γαλαξίδι και Μεσσήνη.

Οι μαθητές ζητούν να καταργηθούν οι νόμοι Αρσένη - Σημίτη, οι πανελλήνιες εξετάσεις Αρσένη στη Β - Γ Λυκείου, αποσύνδεση του Λυκείου από το σύστημα πολλαπλών εξετάσεων, που μετατρέπει το Λύκειο σε προθάλαμο εισαγωγής στα ΑΕΙ- ΤΕΙ.ΟΧΙ στην κατάργηση των μετεξεταστέων. ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων. Διεκδικούν επίσης: Ενιαίο 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλους. Κατάργηση των ΙΕΚ. Σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα στη δημόσια δωρεάν παιδεία. 15% για την Παιδεία. Βιβλία σύγχρονα, κατανοητά, δωρεάν.

Κλείνουν δρόμους

Για σήμερα το πρωί έχουν προγραμματιστεί οι εξής κινητοποιήσεις:

  • Συγκέντρωση και αποκλεισμός της διασταύρωσης Ιεράς Οδού και Θηβών, στις 11.30 π.μ. Εκεί θα είναι και οι μαθητές σχολείων του Ιλίου.
  • Οι μαθητές της Πετρούπολης κλείνουν την κεντρική λεωφόρο της πόλης και αμέσως μετά θα ενωθούν με τους συμμαθητές τους στη Θηβών.
  • Στους Αγ. Ανάργυρους συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο.
  • Στη Ν. Φιλαδέλφεια αποκλεισμός της Δεκελείας.
  • Στο Χαϊδάρι οι μαθητές αποκλείουν τη λεωφόρο Καβάλας στις 11.30 π.μ.
  • Στην Καισαριανή διοργανώνουν κλείνουν τη λεωφόρο Εθνικής Αντίστασης, στις 11.30 π.μ.
  • Στη Δάφνη συγκέντρωση στην πλατεία Καλογήρων, στις 10.30 π.μ.
  • Στον Υμηττό συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο, στις 10.30 π.μ.
  • Στην Ηλιούπολη οι μαθητές αποκλείουν τη 2η είσοδο της πόλης. Εκεί θα είναι και οι μαθητές της Αργυρούπολης.
  • Στο Περιστέρι κλείνουν την Παναγή Τσαλδάρη, στο ύψος του Αγ. Αντωνίου, στις 11.30 π.μ.
  • Στην Καλλιθέα κλείνουν τη Θησέως, έξω από το δημαρχείο, στις 11.30 π.μ.
  • Στον Ταύρο κλείνουν την Πειραιώς έξω από το δημαρχείο, στις 12 το μεσημέρι.
  • Στη Νέα Σμύρνη συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο, στις 11 π.μ.
  • Στο Μπραχάμι κλείνουν την Αγίου Δημητρίου, στις 12 το μεσημέρι, με συμμετοχή μαθητών και από τον Αλιμο.
  • Στο Βύρωνα,στις 11 π.μ. κλείνουν τη Χρυσοστόμου Σμύρνης.
  • Οι μαθητές του 54ου Λυκείου Σεπολίων κλείνουν τον Κηφισό στις 11 π.μ.
  • Στην Αθήνα οι μαθητές σχολείων των Αμπελοκήπων κλείνουν την Αλεξάνδρας, των Πατησίων την ομώνυμη οδό και της Κυψέλης την Ευελπίδων.
  • Οι μαθητές Αγ. Παρασκευής,Χαλανδρίου και Χολαργού διοργανώνουν συγκέντρωση στην πλατεία της Αγ. Παρασκευής, στις 12 το μεσημέρι.
  • Στη Νίκαια κλείνουν την Πέτρου Ράλλη στις 11 π.μ.
  • Οι μαθητές του ΕΠΛ Κορυδαλλού,στις 11 π.μ., κλείνουν τη Γρηγορίου Λαμπράκη, στο ύψος των φυλακών.
  • Ανάλογες κινητοποιήσεις γίνονται και από τους μαθητές Γλυφάδας,Βάρης και Βούλας.

Για αύριο έχουν αποφασιστεί οι εξής κινητοποιήσεις:

  • Οι μαθητές των Μεσογείων θα κλείσουν τη λεωφόρο Λαυρίου, στις 11.30 π.μ.
  • Οι μαθητές σχολείων της Γκράβας και του Γαλατσίου θα κλείσουν την Πατησίων, στις 11.30 π.μ.

Χτες οι μαθητές με αποφάσεις των τοπικών Συντονιστικών Αγώνα από τα σχολεία Ελευσίνας, Μεγάλο Πεύκο, Μέγαρα και Ασπρόπυργου, στις 12 το μεσημέρι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ηρώων και με πορεία κατευθύνθηκαν στη Νομαρχία. Στην Αργυρούπολη οι μαθητές έκλεισαν την Κύπρου και στα Σεπόλια οι μαθητές έκλεισαν την Αχαρνών και την Αγ. Μελετίου.

Στο Πειραιά

Αντίστοιχη κινητοποίηση στις 9 Δεκέμβρη αποφάσισε το Συντονιστικό Αγώνα Πειραιά, με συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Κοραή. Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά, η ΕΛΜΕ, οι Ενώσεις Γονέων και τα Εργατικά Σωματεία της πόλης.

Η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά με ανακοίνωση της επισημαίνει ότι "στη συγκεκριμένη φάση που βρίσκεται η παιδεία, οφείλουμε να αγωνιστούμε και να εμποδίσουμε να εφαρμοστούν αυτά τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που επιφυλάσσουν δύσκολο και αβέβαιο μέλλον για τις τύχες των παιδιών μας" και καλεί τους γονείς, τους φορείς της εκπαίδευσης καθώς και τους εργαζόμενους σε σύσκεψη - συζήτηση την Κυριακή 6 Δεκέμβρη στις 11 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιωνιδείου Σχολής (Δίπλα στο Δημαρχείο, είσοδος από Σωτήρος) με θέμα: "Αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση και συντονισμός της δράσης μας για την ανατροπή της".

Στη Μυτιλήνη

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Μυτιλήνης αποφάσισε κινητοποίηση στις 9 Δεκέμβρη, συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο 1ο Λύκειο και πορεία στη Νομαρχία. Τα σχολεία εκείνη τη μέρα θα παραμείνουν κλειστά. Το Συντονιστικό καλεί τους μαθητές, να δώσουν αγωνιστικό "παρών" στο συλλαλητήριο της Τετάρτης και στις 15 Δεκέμβρη και απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή και συμπαράσταση στον αγώνα των μαθητών για δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους στο συλλαλητήριο της Τετάρτης σε γονείς, εκπαιδευτικούς, και εργαζόμενους.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ατσαλώνει τους μαθητές η επιχείρηση τρομοκρατίας

Σε μια τεράστια επιχείρηση τρομοκρατίας των μαθητών έχουν προχωρήσει διευθυντές σχολείων, προϊστάμενοι Β'βάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και πρόεδροι Συλλόγων και Κηδεμόνων, των σχολείων της Μακεδονίας και της Θράκης που βρίσκονται υπό κατάληψη, στην προσπάθειά τους να διασπάσουν και να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις.

Διευθυντές σχολείων απειλούν προς κάθε κατεύθυνση, ενώ διοικήσεις Συλλόγων Γονέων, που τάσσονται με την αντιεκπαιδευτική πολιτική, επιχειρούν να παίξουν το μεσάζοντα, επιδιώκοντας την αποδοχή και την εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου 2525/97.

Στην Κατερίνη, ενόψει της χτεσινής κινητοποίησης, οι διευθυντές του 1ου Ενιαίου Λυκείου και του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου κάλεσαν την Ασφάλεια που συνέλαβε μαθητή του 1ου ΕΛ, καταγγέλλοντάς τον ως εξωσχολικό, την ώρα που μαζί με άλλους μαθητές ετοίμαζε το υλικό για την κινητοποίηση. Ομως η ενέργειά τους αυτή είχε τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς οδήγησε στη μεγάλη χτεσινή πορεία και τον αποκλεισμό κεντρικού δρόμου της πόλης για μια τουλάχιστον ώρα.

Το Συντονιστικό των Σχολείων Κατερίνης απάντησε ως εξής σε αυτές τις μεθοδεύσεις: "Είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τους αγώνες μας παρά τις όποιες απειλές γίνονται σε βάρος μας". Με απόφασή τους συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 9ης Δεκέμβρη και συναυλία την ίδια μέρα στην πλατεία Ελευθερίας.

Στην Αλεξανδρούπολη οι μαθητές των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη δέχονται καθημερινές απειλές από τους διευθυντές τους για εισαγγελική παρέμβαση. Στο 2ο Γυμνάσιο ο διευθυντής κάλεσε δύο φορές την Ασφάλεια για να εμποδίσει την κατάληψη του σχολείου.

Στις Σέρρες η αυταρχικότητα και η τρομοκρατία ξεπέρασε κάθε όριο. Ο μαθηματικός Α. Κορακάς και ο διευθυντής του 6ου Γυμνασίου Σ. Πολίτσης παρεμπόδισαν τους μαθητές να συμμετάσχουν στην πορεία της Δευτέρας. Προκλητικά ο γυμνασιάρχης "μάντρωσε" τους μαθητές στο αμφιθέατρο του σχολείου. Οπως καταγγέλλει το ΝΣ Σερρών της ΚΝΕ ο Σ. Πολίτσης "προέβη σε ένα κήρυγμα που ξερνούσε το εμφυλιοπολεμικό αντικομμουνιστικό μίσος" και κατέληξε στην εξύμνηση του νόμου 2525/97, αφαιρώντας κάθε δικαίωμα από τους μαθητές να εκφέρουν τη γνώμη τους.

Στα Γιαννιτσά ο προϊστάμενος της Β'βάθμιας Εκπαίδευσης επισκέφθηκε το συγκρότημα των ΤΕΕ της πόλης και απείλησε τους μαθητές ότι αν δε λήξουν την κατάληψη, θα χάσουν τις εκδρομές της χρονιάς. Παρόμοια κίνηση έκανε και ο πρόεδρος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Ενιαίου Λυκείου Θεσσαλονίκης, ο οποίος όμως τελικά υποχώρησε μπροστά στις αντιδράσεις των μαθητών.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Συλλαλητήριο στις 15 Δεκέμβρη

Αγωνιστικά προχωρούν οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας και στις 15 του Δεκέμβρη ετοιμάζονται να δώσουν δυναμικό "παρών" στο συλλαλητήριο που θα γίνει στο Αγρίνιο (10 πμ στην πλατεία Δημοκρατίας).

Η απόφαση για την πραγματοποίηση παναιτωλοακαρνανικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας πάρθηκε την περασμένη Κυριακή σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού με τη συμμετοχή των ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων - μελών της. Κοινή εκτίμηση των παραβρισκομένων ήταν ότι η αγροτιά της χώρας, αλλά και του Νομού Αιτωλοακαρνανίας αντιμετωπίζει ιδιαίτερα μεγάλα προβλήματα. Προβλήματα που οφείλονται στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αντιαγροτική αυτή πολιτική οδηγεί μεγάλα τμήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας και στο ξεκλήρισμα.

Στο πλαίσιο οργάνωσης και συντονισμού της πάλης των αγροτών, η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας αποφάσισε να ξεκινήσει μια σειρά συσκέψεων στα χωριά του νομού, προκειμένου να ενημερώσει τους αγρότες και να συζητήσει μαζί τους τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. "Προβλήματα που, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, οφείλονται στις χαμηλές τιμές των προϊόντων, τις ποσοστώσεις, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, το μεγάλο κόστος παραγωγής και το μεγάλο κόστος ζωής και τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα το εισόδημά τους συνεχώς να συμπιέζεται και η ανεργία στο νομό να καλπάζει".

Επίσης, η ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας αποφάσισε να διοργανώσει κοινή σύσκεψη με τους φορείς του νομού, στις 9 Δεκέμβρη (6 μ.μ.), στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Αγρινίου. Σκοπός της σύσκεψης είναι να συζητηθούν τα κοινά προβλήματα των αγροτών με τα άλλα κοινωνικά στρώματα και να γίνει συντονισμός της δράσης για την αντιμετώπισή τους, αφού όπως τονίζει η Ομοσπονδία στο κάλεσμα που απευθύνει: "Η πολιτική της κυβέρνησης δε θίγει μόνο τους αγρότες, αλλά και άλλα κοινωνικά στρώματα".

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
"Δεν περνάνε τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής"
  • Για τις 3 Μάρτη 1999 μετατέθηκε η συζήτηση στο ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των ΠΣΕ
  • Το Σάββατο νέα πανελλαδική συνάντηση Συλλόγων ΤΕΙ

"Συνταγματικά ή μη, εμείς θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και το νόμο 2525/97, για να μη δημιουργηθούν σε κανένα Πανεπιστήμιο της χώρας και σχολή των ΤΕΙ, Προγράμματα Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) και νέα τμήματα". Τα παραπάνω δήλωσαν φοιτητές και σπουδαστές, που χτες το πρωί πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όπου θα γινόταν συζήτηση για τη συνταγματικότητα ή μη των ΠΣΕ, η οποία όμως αναβλήθηκε για τις 3 του Μάρτη του 1999.

Σήμερα οι σπουδαστές στο ΤΕΙ Αθήνας πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ στη 1 μ.μ. στη διάρκεια συζήτησης και ψήφισης από τη διοίκηση του ΤΕΙ του νέου πενιχρού προϋπολογισμού.

Φοιτητές και σπουδαστές δήλωσαν στο "Ρ" ότι "η μετάθεση της δίκης για την αντισυνταγματικότητα των ΠΣΕ αφήνει ανοιχτά περιθώρια σε όσους καθηγητές των ΑΕΙ - ΤΕΙ επιθυμούν να ανασυντάξουν τις προτάσεις για τη δημιουργία ΠΣΕ, παιχνίδι στο οποίο φαίνεται να συμβάλλουν με τις αποφάσεις τους και οι δικαστικές αρχές". Ενώνοντας τις φωνές τους σπουδαστές και φοιτητές στο σύνθημα "Ακούστε καλά, τι λένε οι φοιτητές, έξω οι εταιρίες από όλες τις σχολές", "ΠΣΕ σημαίνει παιδεία πουλημένη", δήλωσαν ότι μέσα από τις γενικές συνελεύσεις στις σχολές και τα πανεπιστήμια θα προχωρήσουν ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο δυναμικά τον αγώνα τους ενάντια στα ΠΣΕ, τα οποία, όπως είπαν, "έρχονται να προσθέσουν ακόμα μία βόμβα στα θεμέλια της εκπαίδευσης".

Ο Κώστας Παπαδάκης,μέλος του απερχόμενου συμβουλίου της ΕΣΕΕ, τόνισε ότι "από τις δικαστικές αποφάσεις δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε. Με μπροστάρη το Πανελλαδικό Συντονιστικό 11 Σχολών ΤΕΙ της χώρας, οι σπουδαστές κάτω από συντονισμένη δράση δείχνουν το δρόμο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια του απερχόμενου ΔΣ της ΕΣΕΕ να λειτουργήσει πυροσβεστικά στη σημερινή κινητοποίηση, με στόχο να αποπροσανατολίσει τους σπουδαστές από τους αγώνες. Με απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΣΕΥΠ Αθήνας και άλλες αποφάσεις που θα ακολουθήσουν, συμμετέχουμε στην κινητοποίηση στις 9 Δεκέμβρη και στις 11 Δεκέμβρη στην παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ΣτΕ - μέρα συζήτησης της προσφυγής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και καλούμε όλους στους σπουδαστές στην αυριανή παράσταση διαμαρτυρίας στη 1 το μεσημέρι στο ΤΕΙ Αθήνας, έξω από το μεγάλο αμφιθέατρο, ημέρα συζήτησης και ψήφισης του πενιχρού προϋπολογισμού του ΤΕΙ από τη διοίκηση του Ιδρύματος".

Οι σπουδαστές διεκδικούν, ενιαία ανώτατη εκπαίδευση χωρίς διαχωρισμό ΑΕΙ- ΤΕΙ, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%, για να μη περάσει κανένα ΠΣΕ, σίτιση στέγαση για όλους τους επαρχιώτες σπουδαστές, ενιαίο κτίριο κατάλληλα εξοπλισμένο.

Νέα πανελλαδική συνάντηση των Σχολών ΤΕΙ που απαρτίζουν το Συντονιστικό Σχολών ΤΕΙ θα γίνει στις 5 Δεκέμβρη στο ΤΕΙ Αθήνας, όπου οι σπουδαστές θα αποφασίσουν για το συντονισμό της δράσης και την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Στην Κρήτη

Αντίστοιχη κινητοποίηση ενάντια στα ΠΣΕ και τα νέα τμήματα, εκτός από τη ΣΤΕΓ, πραγματοποίησαν και οι σπουδαστές των ΤΕΙ στο Ηράκλειο της Κρήτης, πραγματοποιώντας πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης με κατάληξη τη Νομαρχία. Οι σπουδαστές με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων αποφάσισαν διήμερη κατάληψη για χτες και σήμερα, όλων των σχολών των ΤΕΙ του νομού, για να μην εφαρμοστεί κανένα ΠΣΕ. Σε νέα γενική συνέλευση οι σπουδαστές θα αποφασίσουν για την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Οι παπαγάλοι του ΟΟΣΑ

Πλήρης πατριωτικής έξαρσης και εθνικής υπερηφάνειας ο κ. Ανθόπουλος ανήγγειλε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ σχετικά με τα μέτρα καταστολής από την κυβέρνηση των μαθητικών κινητοποιήσεων: "στις 18 Νοεμβρίου ο τομέας εκπαίδευσης του ΟΟΣΑ καταχειροκρότησε την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τη χαρακτήρισε σεισμική αλλαγή στα εκπαιδευτικά δεδομένα, παρουσία 45 χωρών, ζητώντας μάλιστα αντίγραφα των νόμων να μεταφραστούν στις γλώσσες τους και να μοιραστούν ως πρότυπα εκπαιδευτικών αλλαγών"!

Και ρωτάμε αφελώς. Από τον ΟΟΣΑ περιμένετε συγχαρητήρια ή από τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, το λαό; Γιατί την ώρα που ο ΟΟΣΑ"καταχειροκροτεί" την πολιτική σας όλοι αυτοί στους δρόμους την αποδοκιμάζουν. Και στο κάτω κάτω γιατί καμαρώνετε κ. Ανθόπουλε; Μήπως εσείς και το υπουργείο σας σχεδίασε αυτή τη "μεταρρύθμιση"; Ολοι όσοι ασχολούνται με τα εκπαιδευτικά θέματα γνωρίζουν ότι εσείς απλώς αντιγράψατε από τον ΟΟΣΑ και συγκεκριμένα από την περίφημη Εκθεση Αξιολόγησης της Ελληνικής Εκπαίδευσης, που ο διεθνής αυτός ιμπεριαλιστικός οργανισμός συνέταξε για λογαριασμό των συμφερόντων που εκπροσωπεί. Στην Εκθεση αυτή δίνονται συγκεκριμένες και λεπτομερείς οδηγίες για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου για την αναπαραγωγή του "ευέλικτου" εργατικού δυναμικού, από τις οποίες η κυβέρνησή σας δεν παρέκκλινε ούτε τόσο δα.

Μήπως ο ΟΟΣΑ (μέσα από την Εκθεσή του) δεν υπέδειξε το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών του Λυκείου με εξετάσεις και τεστ επάρκειας σε "εθνική κλίμακα";

Ο ΟΟΣΑ δεν προανήγγειλε την κατάργηση της επετηρίδας και τους "διορισμούς με επιλεκτικά κριτήρια";

Ο ΟΟΣΑ δεν "πρότεινε" τη "συγχώνευση σχολείων" για την αντιμετώπιση του κτιριακού προβλήματος;

Ο ΟΟΣΑ δεν καθοδηγεί τη σταδιακή επιβολή διδάκτρων στα Πανεπιστήμια, προβλέποντας "κάποια οικογενειακή συνεισφορά" καθώς και τις εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που κάτι τέτοιο "συναντήσει σθεναρή αντίσταση";

Ο ΟΟΣΑ δεν προτρέπει, η όποια αύξηση των εισακτέων στα ΑΕΙ - ΤΕΙ να συνοδευτεί με νέους φραγμούς μέσα στα Πανεπιστήμια;

Ο ΟΟΣΑ δε βρίσκεται πίσω από την περίφημη "αυτοτέλεια" της σχολικής μονάδας, σύμφωνα με την οποία οι "σχολικές επιτροπές συγκεντρώνουν χρήματα για την κάλυψη κτιριακών αναγκών συντήρησης κλπ.", ενώ η ΤΑ γίνεται μοχλός ιδιωτικοποίησης όλων των λειτουργιών του δημόσιου σχολείου;

Αυτό που τελικά απόμεινε να κάνετε εσείς είναι η υλοποίηση των οδηγιών. Γιατί, λοιπόν, καμαρώνετε κ. Ανθόπουλε; Δεν καταλαβαίνετε πως ο λόγος που ο ΟΟΣΑ σας συγχαίρει είναι γιατί το υπουργείο και η κυβέρνησή σας, ανάμεσα στους 45 "μαθητές" (χώρες - μέλη), είναι ο πιο "σπασίκλας";

Και κάτι ακόμα. Αφού ο ίδιος ο εκπαιδευτικός τομέας του ΟΟΣΑ που είναι και ο πραγματικός συντάκτης των "νέων" νόμων, χαρακτήρισε "σεισμική" την εκπαιδευτική σας μεταρρύθμιση, κάτι παραπάνω θα ξέρει. Δίχως άλλο προειδοποιεί πως το δημιούργημά του είναι εξίσου καταστροφικό όπως και τα ανεξέλεγκτα φυσικά φαινόμενα και με κάθε τρόπο επιβεβαιώνει τους φόβους των χιλιάδων ξεσηκωμένων μαθητών πως αυτός ο νόμος θα αφήσει πίσω του τέτοιο χάρβαλο, που μόνο με του Εγκέλαδου τα συντρίμμια μπορεί να συγκριθεί.

Λ.

Αγωνιστικός αναβρασμός στα χωριά της Θεσσαλονίκης

Στα δικαστήρια σέρνονται σήμερα 35 αγρότες από χωριά της Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις του Νοέμβρη 1995.

Οι 35 αγρότες από το Πρόχωμα,τα Κουφάλια και τη Νέα Ζωή έχουν τη στήριξη της ΕΓΣΘ "Ομοσπονδία", η οποία καλύπτει τα δικαστικά έξοδα και ο πρόεδρός της θα παραστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης. Στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών, αναμένεται να βρεθούν δεκάδες ακόμη αγρότες της περιοχής, προκειμένου να απαιτήσουν την οριστική λήξη των "αγροτοδικείων". Εξάλλου οι αγρότες της Δυτικής Υπαίθρου, ήδη, βρίσκονται με αναμμένες τις μηχανές των τρακτέρ και προειδοποιούν την κυβέρνηση πως, αν δε δώσει λύσεις στα προβλήματά τους, θα τους βρει και πάλι μπροστά της. Τις προηγούμενες μέρες, έγινε σύσκεψη, με αντικείμενο την προετοιμασία των νέων κινητοποιήσεων, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινώσουν τις μορφές αγώνα που θα ακολουθήσουν.

Με χτεσινή ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ καταγγέλλει την πολιτική διώξεων που ακολουθεί η κυβέρνηση: "Κανένας δεν πρέπει να αγωνίζεται και να διεκδικεί. Εργάτες, μαθητές, μικρομεσαίοι αγρότες, τα κεφάλια μέσα. Ο χορός των "αγροτοδικείων" καλά κρατεί. Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι ένα απέραντο "αγροτοδικείο". Η κυβέρνηση μεθοδευμένα συντηρεί αυτό το κλίμα εκφοβισμού, γιατί αντιλαμβάνεται ότι το ποτάμι της διεκδίκησης αργά, σταθερά, διογκώνεται. Μάταιος κόπος. Οι αγώνες θα ενταθούν, γιατί κανένας δεν έχει διάθεση να υποστεί τις συνέπειες, που επέρχονται από τις καταστροφικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της "Ατζέντας 2000", που ήδη έχουν αποφασιστεί στα κέντρα των Βρυξελλών. Οι Θεσσαλονικείς πολιτικοί, που τόσο μεγάλη ευαισθησία επέδειξαν για την αδικία σε βάρος του ΠΑΟΚ, καλούνται να δείξουν την ίδια ευαισθησία στην αδικία που γίνεται σε βάρος των διωκόμενων αγροτών, σε βάρος της αναπτυξιακής πορείας της περιοχής. Η καταστροφική πολιτική για τη γεωργία, που εκπορεύεται από την ΕΕ και υιοθετείται από τα κόμματα του ευρωπαϊκού μονόδρομου, μπορεί και πρέπει να ανατραπεί".

Αναβλήθηκε δίκη στη Λιβαδειά

Σε δικαστήριο της Λιβαδειάς σύρθηκαν χτες 46 αγρότες, επειδή συμμετείχαν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη του 1996. Η δίκη αναβλήθηκε από το δικαστήριο επ' αόριστον, ωστόσο όμως εξακολουθούν να εκκρεμούν δίκες σε βάρος εκατοντάδων αγωνιστών αγροτών της Βοιωτίας. Ετσι η συνέχεια δίνεται στις 16 του Δεκέμβρη που 94 συνολικά αγρότες οδηγούνται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λιβαδειάς, κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη του 1996.

ΠΑΤΡΑ
Εδρασαν οι υπηρέτες της κυβερνητικής πολιτικής

Την τραμπούκικη επίθεση που δέχτηκαν μαθητές από ομάδα φοιτητών του ΝΑΡ και της "ΑΣΥΝΕΧΕΙΑΣ", στη διάρκεια συνεδρίασης του Συντονιστικού Σχολείων Πάτρας το περασμένο Σάββατο στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους τα 15μελή Μαθητικά Συμβούλια του Λυκείου και Γυμνασίου του Κ. Καστριτσίου Πάτρας.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων της Πάτρας στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, εισέβαλαν ομάδες φοιτητών του ΝΑΡ και της "ΑΣΥΝΕΧΕΙΑΣ" και διέλυσαν τη συνεδρίαση του Συντονιστικού, με στόχο, όπως επισημαίνουν οι μαθητές, να αποτρέψουν το συντονισμό της δράση τους ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, που παίρνει πανελλαδικό χαρακτήρα.

"Οι ενέργειες αυτές, επισημαίνουν οι μαθητές, στόχο έχουν να καπελώσουν τον αγώνα μας. Δύναμή μας είναι η ενότητα, ο πανελλαδικός και τοπικός συντονισμός, ο αγώνας με το λαό. Δε θα αφήσουμε να καπελώσουν και να δυσφημίσουν τον αγώνα μας".

Νέα συνεδρίαση του Συντονιστικού ορίστηκε για το Σάββατο 5 του Δεκέμβρη, και καλούν τους εκπροσώπους των μαθητών να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού και να καταδικάσουν τις τραμπούκικες ενέργειες σε βάρος των μαθητών συμμετέχοντας μαζικά στην πορεία στις 9 του Δεκέμβρη στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ