ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Με "μπλόκα" αγώνα απάντησαν οι μαθητές

Με μπαράζ τοπικών κινητοποιήσεων συνέχισαν χτες τη δράση τους. Αποκλεισμοί δρόμων σε 35 σημεία της πρωτεύουσας. Πολλές ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν αποφασιστεί και για σήμερα

Κάθε μέρα που περνά δυναμώνει όλο και περισσότερο στη συνείδηση των μαθητών ότι μόνο με τη συντονισμένη δράση τους, η οποία επεκτείνεται πανελλαδικά σε κάθε δήμο, νομό και πρωτεύουσα της χώρας, θα μπορέσουν να ανατρέψουν την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, που τους στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση. Μέρα με τη μέρα δεκάδες σχολεία προσθέτονται στο μακρύ κατάλογο του αγώνα για την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Χτες, μαθητές από σχολεία της Αττικής, στο πλαίσιο της απόφασης του Συντονιστικού Σχολείων Αθήνας έστησαν 35 "μπλόκα αγώνα" σε κεντρικούς δρόμους, διαδηλώνοντας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και στον αυταρχισμό, με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον αγώνα τους. Ηταν η καλύτερη απάντηση, τόσο στο υπουργείο Παιδείας, όσο και στις διάφορες εξωμαθητικές ομάδες που επιχειρούν με διασπαστικές κινήσεις να δώσουν "από τα μέσα" χέρι βοήθειας στην κυβερνητική πολιτική. Στις χτεσινές κινητοποιήσεις που "αγκάλιασαν" κυριολεκτικά όλη την πρωτεύουσα, συμμετείχαν χιλιάδες μαθητές, ενώ την ίδια ώρα στη συγκέντρωση που αποφασίστηκε από την "παραμάζωξη", που έγινε στο Πολυτεχνείο το περασμένο Σάββατο, συμμετείχαν μαθητές μόνο από δύο σχολεία και περίπου 50 που ήρθαν από την Πάτρα, ενώ πλειοψηφία ήταν φοιτητές και σπουδαστές από διάφορες σχολές της Αθήνας. Συγκεκριμένα, τα "μπλόκα" που στήθηκαν χτες ήταν:

  • Τα σχολεία των Αγ. Αναργύρων έκλεισαν το δρόμο έξω από το Δημαρχείο.
  • Τα σχολεία στο Ιλιον πραγματοποίησαν πορεία στο Δημαρχείο της πόλης και αργότερα έκλεισαν τη Θηβών στο ύψος Λακιώτη. Εκεί συναντήθηκαν με τους συμμαθητές τους από τα σχολεία της Πετρούπολης, οι οποίοι προηγουμένως είχαν κλείσει την οδό Πετρουπόλεως.
  • Τα σχολεία από το Περιστέρι έκλεισαν την Παναγή Τσαλδάρη.
  • Τα σχολεία του Αιγάλεω έκλεισαν τη Θηβών στη διασταύρωση με την Ιερά Οδό.
  • Τα σχολεία από το Χαϊδάρι έκλεισαν την Καβάλας.
  • Το ΕΠΛ Φιλαδέλφειας έκλεισε την Εθνική Οδό στο ύψος της "Ρενό".
  • Τα σχολεία από το Μπραχάμι έκλεισαν την Αγ. Δημητρίου.
  • Τα σχολεία της Δάφνης και του Υμηττού, αφού έκλεισαν τους δρόμους έξω από τα Δημαρχεία των δυο πόλεων, κατευθύνθηκαν με πορεία και έκλεισαν τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο ύψος της πλατείας της Βουλιαγμένης.
  • Τα σχολεία της Αργυρούπολης, της Ηλιούπολης και του Αλίμου ξεκίνησαν με πορεία από τα σχολεία τους για να καταλήξουν και να κλείσουν την Ηλιουπόλεως.
  • Τα σχολεία της Γλυφάδας έκλεισαν το δρόμο μπροστά από το Δημαρχείο.
  • Τα σχολεία της Βούλας έκλεισαν το δρόμο μπροστά από το Δημαρχείο.
  • Τα σχολεία του Χαλανδρίου έκλεισαν τη λεωφόρο Πεντέλης.
  • Τα σχολεία του Χολαργού και της Αγ. Παρασκευής, με πορεία που ξεκίνησε από το κάθε σχολείο χωριστά, κατέληξαν στην πλατεία Αγ. Παρασκευής για κλείσουν μαζί τη Μεσογείων.
  • Τα σχολεία της Κυψέλης έκλεισαν την Ευελπίδων.
  • Τα σχολεία της Καλλιθέας έκλεισαν τη Θησέως.
  • Τα σχολεία της Ν. Σμύρνης έκλεισαν την Ελ. Βενιζέλου.
  • Τα σχολεία του Βύρωνα έκλεισαν τη Χρ. Σμύρνης.
  • Τα σχολεία, της Καισαριανής έκλεισαν την Εθνικής Αντιστάσεως.
  • Τα σχολεία της Αχαρνών έκλεισαν τη διασταύρωση των οδών Αχαρνών και Αγ. Μελετίου.
  • Τα σχολεία Ν. Κόσμου ξεκίνησαν με πορεία από τα σχολεία τους για να καταλήξουν στην πλατεία Καλογήρων στη Δάφνη.
Σήμερα

Για σήμερα οι μαθητές πραγματοποιούν τις εξής κινητοποιήσεις:

  • Τα σχολεία Αμπελοκήπων θα κλείσουν τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο ύψος της Ασφάλειας.
  • Τα σχολεία από την πλατεία Βάθης θα κλείσουν τη Λιοσίων.
  • Το Συντονιστικό από τα Μεσόγεια και το Μουσικό Λύκειο Παλλήνης κλείνουν τη λεωφόρο Λαυρίου.
  • Τα σχολεία του Κολονού θα κλείσουν τη Λένορμαν.
  • Τα σχολεία της Γκράβας και του Γαλατσίου θα κλείσουν την Πατησίων.
  • Τα σχολεία από τα Σεπόλια θα κλείσουν τον Κηφισό.
  • Τα σχολεία από τη Ν. Φιλαδέλφεια θα κλείσουν τη Δεκελείας.
  • Τα σχολεία της Πεύκης τη λεωφόρο Δημοκρατίας.
  • Σε κατάληψη είναι όλα τα Λύκεια της Μυτιλήνης, το Γυμνάσιο Παμφίλων και το Γυμνάσιο και Λύκειο Μανταμάδου, τα οποία συμμετέχουν στην πανελλαδική μαθητική κινητοποίηση στις 9 Δεκέμβρη.
Επόμενο βήμα στις 9 Δεκέμβρη

Οι μαθητές ετοιμάζουν πυρετωδώς τα συλλαλητήρια στις 9 Δεκέμβρη, τα οποία θα γίνουν σε 35 πόλεις της χώρας. Ετσι, εκτός από την Αθήνα συλλαλητήρια θα γίμουν σε Πειραιά,Θεσσαλονίκη,Αλεξανδρούπολη,Σέρρες,Δράμα,Καβάλα,Ξάνθη,Κομοτηνή,Κατερίνη,Βέροια,Κιλκίς,Γιαννιτσά,Εδεσσα,Λαμία,Χαλκίδα,Αγρίνιο,Πάτρα,Λάρισα,Βόλο,Ζάκυνθο,Κεφαλονιά,Μυτιλήνη,Ρόδο,Κέρκυρα,Αγρίνιο,Ναύπακτο,Αρτα,Λέσβο,Χίο,Κάλυμνο,Λιδορίκι,Αμφισσα,Γαλαξίδι,Μεσσήνη και Ρέθυμνο.

Μέτωπο παιδείας στη Θεσσαλονίκη

Σε κοινή δράση, ενάντια στον αντιεκπαιδευτικό νόμο του Αρσένη αποφάσισαν να προχωρήσουν εργαζόμενοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης μέσα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της απεργιακής επιτροπής, των 5 ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και των συντονιστικών ημερήσιων και νυχτερινών σχολείων.

Η πρώτη συνάντηση στο δρόμο του αγώνα θα γίνει την Τρίτη 8 Νοέμβρη, όπου από κοινού εργαζόμενοι και νυχτερινοί μαθητές θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας. Την επόμενη μέρα οι μαθητές θα κατέβουν και πάλι στους δρόμους, στα πλαίσια της πανελλαδικής κινητοποίησής τους, ενώ θα ακολουθήσει η συμμετοχή των μαθητών στην κινητοποίηση, που θα γίνει στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας, την οποία προκήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 15 Δεκέμβρη.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών. Ως νέο κρούσμα καταγράφεται η στάση ορισμένων μελών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Ευόσμου. Στη συνέλευση που πραγματοποίησαν το βράδυ της Πέμπτης, με συμμετοχή και εκπροσώπων του 15μελούς, απείλησαν τους μαθητές ότι, αν προχωρήσουν σε κατάληψη "θα τους σπάσουν τα πόδια με κοντόξυλα".

Καβάλα

Συγκέντρωση στην πλατεία του Καπνεργάτη και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν χτες εκατοντάδες μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Καβάλας. Οι μαθητές φωνάζοντας συνθήματα κατά του αντιεκπαιδευτικού νόμου έκλεισαν για λίγη ώρα κεντρικό δρόμο και στη συνέχεια προσχώρησαν προς τη νομαρχία. Στο τέλος της κινητοποίησης το Συντονιστικό των Σχολείων κάλεσε τους μαθητές να επαγρυπνούν κάθε στιγμή για περιφρούρηση του αγώνα τους και να συμμετέχουν μαζικά στην πορεία της 9ης Δεκέμβρη.

Αλεξανδρούπολη - Σέρρες

Σήμερα καλεί σε συγκέντρωση και πορεία στην πόλη της Αλεξανδρούπολης το Συντονιστικό των Ημερήσιων Σχολείων.

Την Εθνική Οδό Σερρών - Θεσσαλονίκης θα αποκλείσουν σήμερα το πρωί οι μαθητές του συγκροτήματος των τριών ΤΕΕ Σερρών στο ύψος των σχολείων τους.

Πικρές αλήθειες

Το χτεσινό ΕΘΝΟΣ συμβουλεύει: "παιδιά, όχι λάθος κινήσεις". Αναζητώντας, λοιπόν, και μεις τι λάθος έκαναν τα παιδιά, διαβάσαμε κάτι για "άστοχες ενέργειες αντιγραφής πρακτικών" άλλων χώρων. Και για όσους δεν κατάλαβαν, ο συντάκτης του σχολίου επεξηγεί: "Είναι και περιττοί για τους μαθητές οι αποκλεισμοί των δρόμων, από τη στιγμή που διαθέτουν και έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο το όπλο των καταλήψεων των σχολικών κτιρίων, που είναι και ο αδιαμφισβήτητος χώρος τους".

Να λοιπόν, γιατί τόσο "αγαπούν" τα δελτία ειδήσεων τις καταλήψεις και τις παρουσιάζουν σαν να είναι το Α και το Ω των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Δεν είναι γιατί βλέπουν σ' αυτή τη μορφή του αγώνα κάποια δυναμική. Δεν είναι γιατί θέλουν να αναπτύξουν αυτή τη δυναμική. Είναι για να μην αναδειχτεί η κοινωνική διάσταση του προβλήματος της παιδείας. Να κλειστεί η αντιπαράθεση με την αντιεκπαιδευτική πολιτική μέσα στους 4 τοίχους του κάθε κτιρίου, εκεί όπου δε θα συναντήσει ούτε τους μαθητές των γειτονικών σχολείων. Να αποκόψουν το μαθητικό κίνημα από την πηγή της δύναμής του, τη δική του ενότητα, το συντονισμό του με γονείς, καθηγητές, ευρύτερα το λαϊκό - εργατικό κίνημα.

***

Οι μαθητές, κύριοι, δεν είναι κάποια αντικοινωνικά θηρία, που οφείλουν να περιοριστούν στα σχολικά κτίρια, για το καλό της κοινωνίας. "Δεν τα σπάνε στα σχολεία". Ο ζωτικός τους χώρος είναι η κοινωνία, της οποίας τα σπασμένα και πληρώνουν. Κι όταν συντονίζονται και πολιτικοποιούνται κ. Ρέππα, δεν είναι υποκινούμενοι, μας υπενθυμίζουν απλά ότι είναι νέοι άνθρωποι, που σκέπτονται και αποφασίζουν να βγουν στο δρόμο πριν τους πετάξουν εκεί. Απέναντι στην πολιτική σας, συνειδητοποιούν ότι έχουν ένα όπλο: τον ενωμένο συντονισμένο αγώνα τους. Και δε θα σας είναι καθόλου εύκολο να τους διασπάσετε σε κομματάκια, για να ισχυρίζεστε μετά ότι η αντίθεση του ανερχόμενου κινήματος παιδείας στην πολιτική σας είναι άθροισμα αδιέξοδων και κοντοπρόθεσμων ιδιωτικών συμφερόντων.

***

Κι επιτέλους, κύριοι της κυβέρνησης. Ξέρετε πού είναι το μυστηριώδες κέντρο των χτεσινών κινητοποιήσεων - πρωινούς καφέδες πίνετε. Προχωρά ο συντονισμός των σχολείων κι επεκτείνεται σε κάθε δήμο και νομό - οι χτεσινές τοπικές κινητοποιήσεις είναι η ζωντανή απόδειξη. Αυτό ακριβώς φαίνεται να σας ενοχλεί. Μήπως γιατί έτσι δεν μπορείτε να υπαγορεύσετε μέσα από τα ΜΜΕ τις κινήσεις τους; Μήπως, κύριε υφυπουργέ, γιατί οι μαθητές δεν έχουν σε καμιά υπόληψη το δικό σας κέντρο, τον ΟΟΣΑ, για τα συχαρίκια του οποίου μας επαναλάβατε ακόμη μια φορά χτες ότι είστε περήφανοι;

Ρ. Ν.

Αγωνιστικό και ενωμένο όσο ποτέ το μαθητικό κίνημα

Ανακοίνωση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας

"Η αγωνιστικότητα και η ενότητα του μαθητικού κινήματος είναι δυνατή όσο ποτέ άλλοτε", υπογραμμίζει με χτεσινή ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας,με την οποία χαιρετίζει τους χιλιάδες μαθητές, τα Μαθητικά Συμβούλια και τα τοπικά Συντονιστικά Αγώνα για τις χτεσινές κινητοποιήσεις.

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας επισημαίνει:

  • Οι χιλιάδες μαθητές με τα 35 μπλόκα που έστησαν σε κεντρικούς κυκλοφοριακούς κόμβους στην Αθήνα και τον Πειραιά, έδωσαν την καλύτερη απάντηση στο υπουργείο Παιδείας. Εδωσαν και την πρέπουσα απάντηση σε εξωμαθητικές ομάδες που προσπάθησαν, με τη συστηματική διοχέτευση ψευδών στοιχείων σε μερίδα του Τύπου, να δυσφημίσουν το μαθητικό κίνημα, τα Τοπικά Συντονιστικά Αγώνα, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, δίνοντας επιχειρήματα στο υπουργείο Παιδείας.
  • Επειδή, έχουν εμφανιστεί ορισμένα δημοσιεύματα σε μερίδα του Τύπου που εμφανίζουν το μαθητικό κίνημα δήθεν διασπασμένο, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, δηλώνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η αγωνιστικότητα και η ενότητα του μαθητικού κινήματος είναι δυνατή όσο ποτέ άλλοτε.
  • Η συμμετοχή μόλις δύο σχολείων με λιγότερους από 150 μαθητές της Αθήνας και 50 μαθητές από την Πάτρα στη διαδήλωση των φοιτητικών συλλόγων, παρά την προβολή της πορείας σαν μαθητικής, σε καμία περίπτωση δεν πιστοποιεί καμία διάσπαση. Απεναντίας, η συμμετοχή 15.000 μαθητών σε 35 μαθητικά μπλόκα αποδεικνύει ότι οι μαθητές είναι ενωμένοι και αποφασισμένοι. Εχουν τα δικά τους όργανα πάλης, τις μαθητικές κοινότητες, τα Μαθητικά Συμβούλια, τις Γενικές Συνελεύσεις των σχολείων, τα Τοπικά Συντονιστικά και συντονίζονται σε όλη την Αθήνα από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας.

Τέλος, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας καλεί σε συνέλευση τα Τοπικά Συντονιστικά αύριο, Σάββατο στο 40ό Λύκειο στην Γκράβα, για το καλύτερο συντονισμό της προετοιμασίας των συλλαλητηρίων στις 9 και 15 Δεκέμβρη.

Αύριο, επίσης, στον ίδιο χώρο, στις 2 μ.μ. καλεί σε συνέντευξη Τύπου όλα τα ΜΜΕ.

Στο πλευρό των μαθητών

Αποφασισμένοι να βρίσκονται καθημερινά, όπου εκδηλώνονται στην πόλη με αγώνες οι διεκδικήσεις του μαζικού λαϊκού κινήματος, είναι οι φίλοι, τα μέλη και τα στελέχη της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα",καθώς όπως επισήμαναν στην προχτεσινή ολομέλεια του συνδυασμού ένας τρόπος υπάρχει να ανατραπούν οι συντηρητικές, αντιλαϊκές επιλογές που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στην πόλη: η μαζική κινητοποίηση του κόσμου, ο οποίος θα υποστεί τις πολιτικές επιλογές της σημερινής και αυριανής πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, αν δεν αντιδράσει δυναμικά. Σε μια πρώτη κίνηση, που προδιαγράφει και το χαρακτήρα της δράσης της "Συμπαράταξης", η ολομέλεια που συνεδρίασε προχτές το απόγευμα, λίγο πριν την ολοκλήρωση των εργασιών της, εξέφρασε την αλληλεγγύη της και ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα συμπαράστασης "στον κοινό αγώνα με τους μαθητές, τους φοιτητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας για την υπεράσπιση και διεύρυνση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας ενάντια στην κυβερνητική επιχείρηση υποβάθμισής της και προώθησης νέων ταξικών φραγμών στη μόρφωση των παιδιών μας".

"Αντιστεκόμαστε - τονίζει η Συμπαράταξη - στην επιχειρούμενη ποινικοποίηση των αγώνων των μαθητών και καλούμε τη δημοτική αρχή και τις άλλες παρατάξεις να στηρίξουν έμπρακτα τις κινητοποιήσεις και όχι να στηρίζουν έμμεσα ή άμεσα την κυβερνητική πολιτική διάλυσης και εμπορευματοποίησης της παιδείας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας να στηρίξουν μαζί μας τις μορφές κινητοποιήσεων που αποφασίζουν οι μαθητές και η εκπαιδευτική κοινότητα".

  • Οι εργαζόμενοι του Δήμου Μεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης, με ανακοίνωσή τους συμπαραστέκονται στον δίκαιο αγώνα των μαθητών.
  • Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Δήμου Καλλιθέας με ανακοίνωση του εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους μαθητές - φοιτητές - σπουδαστές.
  • Οι γονείς και κηδεμόνες του 2ου Λυκείου Λευκάδας, που συγκεντρώθηκαν παρουσία των συμβουλίων των Συλλόγων Γονέων του 1ου και 2ου Γυμνασίου, του 1ου Λυκείου, του προέδρου της τοπικής ΕΛΜΕ, πολλών καθηγητών, αλλά και των μαθητών που πραγματοποιούν κατάληψη στο σχολείο, αποφάσισαν ομόφωνα να συμπαρασταθούν στον αγώνα και τα αιτήματα των παιδιών τους, σημειώνοντας ότι είναι και αιτήματα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Καλούν, επίσης, όλους τους γονείς να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο της 9ης Δεκέμβρη, διεκδικώντας 12χρονη υποχρεωτική δημόσια δωρεάν και σύγχρονη παιδεία για όλο το λαό.
"Κομματικές σκοπιμότητες" βλέπει η κυβέρνηση

Για "συγκεκριμένο κέντρο που συντονίζει" τις κινητοποιήσεις των μαθητών μίλησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Ρέππας, αναφερόμενος στις μαθητικές κινητοποιήσεις, κάνοντας λόγο για "σκοπιμότητες κομματικών δυνάμεων".

"Δείχνουμε κατανόηση - είπε - γι' αυτές τις κινητοποιήσεις και ιδιαίτερα των μαθητών. Αντιλαμβάνεστε, όμως, πως εύκολα μπορεί κάποιος, όπως κι εμείς, να βγάλει το συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα κέντρο που συντονίζει αυτή την κινητοποίηση. Εχουν δοθεί σε εφημερίδες κείμενα, τα οποία υπογράφονται από κάποιον αυτοαποκαλούμενο "Συντονιστικό Αγώνα". Πιστεύουμε ότι τα αιτήματα που θέτει η εκπαιδευτική κοινότητα δε θα πρέπει να υπακούουν σε σκοπιμότητες κομματικών δυνάμεων".

Ογκώδης διαδήλωση στη Λαμία

Αποστομωτική απάντηση στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση που επιχειρείται με το νόμο 2525/97, έδωσαν χτες νεολαία, φορείς και εργαζόμενοι της Φθιώτιδας στο μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έχει γίνει στη Λαμία τα τελευταία 24 χρόνια.

Πάνω από 3.000 μαθητές των σχολείων από Λαμία,Ελάτεια,Στυλίδα,Μώλο,Καμμένα Βούρλα,Λιανοκλάδι και Δομοκό ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής, που συγκροτήθηκε πρόσφατα και με τη συμπαράσταση καθηγητών (ΕΛΜΕ Φθιώτιδας), Συλλόγου Αδιορίστων, της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων και των εργατικών σωματείων "Σούλις", Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων και Συνδικάτου Οικοδόμων, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Πλατεία Διάκου στις 12 το μεσημέρι και στη συνέχεια πορεία μέχρι τη Νομαρχία Φθιώτιδας. Ο απερχόμενος φιλοκυβερνητικός νομάρχης Θ. Παπαβασιλείου είχε... εγκαταλείψει το πόστο του και η επιτροπή των μαθητών συναντήθηκε με τον αντινομάρχη, όπου επέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητάνε την κατάργηση του νόμου Αρσένη - Σημίτη, αναβαθμισμένη παιδεία, ενιαίο 12χρονο σχολείο, 15% για την παιδεία κ.ά.

Για αρκετή ώρα το κέντρο της Λαμίας δονούνταν από τα συνθήματα "δώστε λεφτά για την παιδεία, πουλήστε κάνα πύραυλο να πάρουμε βιβλία", "Ολοι οι μαθητές είμαστε στο δρόμο, δεν πάει άλλο μ' αυτό το νόμο", ή "μέτωπο παιδείας με όλο το λαό, μόρφωση ζητάμε, δωρεάν σχολειό".

Ανυποχώρητοι οι μαθητές έδωσαν το επόμενο παμμαθητικό ραντεβού για τις 9 Δεκέμβρη, ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο μαχητικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ