ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κλίμα αυταρχισμού καλλιεργεί το υπουργείο Παιδείας
  • "Εντολές" προς τους διευθυντές των σχολείων, αλλά και "ενημέρωση για τη στάση τους"
  • "Προειδοποιήσεις" για δικαστικές διώξεις μαθητών και γονιών

Οι μαθητικές φωνές που δυναμώνουν, ζητώντας να μην εφαρμοστεί η αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, θορυβούν την κυβέρνηση, η οποία, μέσω των προϊσταμένων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μπαίνει για τα καλά στο παιχνίδι της καταστολής και τρομοκράτησης. Τα έγγραφα που έχουν σταλεί σε διάφορα σχολεία "ενόψει καταλήψεων" ποικίλουν στο περιεχόμενο, διαπνέονται, όμως, από το ίδιο αυταρχικό πνεύμα και είναι σαφή στο στόχο τους, την τρομοκράτηση δηλαδή των μαθητών. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας, μέσω της Διεύθυνσης Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έχει στείλει έγγραφο προς τις τοπικές Διευθύνσεις που επιγράφεται "ενημέρωση για τις καταλήψεις των σχολείων", με το οποίο ζητά ...πλήρη αναφορά για τη στάση των διευθυντών των σχολείων που βρίσκονται υπό κατάληψη, σε μια προσπάθεια να βάλει και αυτούς στο "παιχνίδι" της καταστολής.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε αυτό το έγγραφο: "Παρακαλούμε να ενημερωθεί η Υπηρεσία μας ταχύτατα σε ποιες ενέργειες προέβησαν οι Δ/ντές των Σχολείων που τελούν υπό κατάληψη ή παρεμποδίζεται η λειτουργία τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1566/85, άρθρο 11, περίπτωση Δ, παρ. 1. Οι απαντήσεις θα σταλούν από τις Δ/νσεις Δ/θμιας Εκπ/σης συγκεντρωτικά (αφού συγκεντρωθούν από τα Γραφεία Δ/θμιας Εκπ/σης για τα σχολεία της αρμοδιότητάς τους) και θα αφορούν κάθε σχολείο ξεχωριστά".

Οδηγίες για το πώς θα "πειστούν" οι μαθητές "σε περίπτωση που προσπαθήσουν να προβούν σε κατάληψη της σχολικής μονάδας" δίνει σε έγγραφό του (αριθμός ΑΠ ΔΕ 18794) ο προϊστάμενος του 2ου Γραφείου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά Κ. Ιωαννίδης.Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι "οδηγίες" ξεκινούν από συζήτηση με τους μαθητές και φτάνουν μέχρι ...εκφοβισμό των γονιών με δέσμευση της περιουσίας τους!

Ο προϊστάμενος, αφού καλεί τους διευθυντές να συζητήσουν με τα μέλη των 15μελών "όλα τα προβλήματα που τους απασχολούν", αλλά και να τους ενημερώσουν για τα όσα προβλέπονται περί παράτασης της χρονιάς και περικοπής των εκδρομών, περνάει στο ...ψητό, διατάσσοντας τα εξής: "Να ενημερώσετε τα μέλη του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου που θα προχωρήσουν σε κατάληψη για την πρόθεσή μας να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη για παρακώλυση λειτουργίας σχολικής μονάδας και να ζητήσουμε τη δέσμευση της περιουσίας των γονέων τους για να αποκατασταθούν οι ζημιές που θα γίνουν κατά την περίοδο της κατάληψης. Να επικοινωνήσετε με τους γονείς και κηδεμόνες των μελών του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου και να ζητήσετε από εκείνους που δεν εγκρίνουν τη συμμετοχή του παιδιού τους στην κατάληψη γραπτή δήλωση, για να αποφύγουν τις συνέπειες της ενδεχόμενης δικαστικής ταλαιπωρίας".

Καταγγέλλουν γονείς - καθηγητές

Την ενέργεια αυτή καταγγέλλουν γονείς και καθηγητές.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Πειραιά σε ανακοίνωσή της τονίζει: "Διαφωνούμε κάθετα με τη "σύγχρονη παιδαγωγική αντίληψη", που διαπαιδαγωγεί τα παιδιά μας με τρομοκρατία, εκφοβισμό, κινδυνολογία και με τέτοιες αναχρονιστικές μεθόδους που θυμίζουν "άλλες εποχές". Η εποχή των δηλώσεων μετανοίας έχει περάσει, αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν "νοσταλγοί" που επιθυμούν να την επαναφέρουν. Η τακτική που ακολουθεί το υπουργείο και οι εκφραστές του φέρνει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Πυροδοτεί".

Η ΕΛΜΕ Πειραιά απαιτεί την παραίτηση του συγκεκριμένου προϊσταμένου, "γιατί η όλη στάση του είναι αυταρχική, έχει στόχο την τρομοκράτηση των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας και δεν έχει καμία σχέση με τη στάση που θα έπρεπε να κρατήσει ένας παιδαγωγός". Χτες το μεσημέρι, εκπρόσωποι των καθηγητών μαζί με μαθητές από σχολεία της Νίκαιας συγκεντρώθηκαν στο γραφείο του προϊσταμένου και του επέδωσαν το κείμενο, με το οποίο ζητούν την παραίτησή του. Η απάντηση που έλαβαν ήταν "σιγά μην με παραιτήσετε" (!). Στο αίτημα δε των μαθητών να συναντηθούν, απάντησε ότι για κάτι τέτοιο θα ήθελε ...αστυνομική προστασία.

"Αγανακτισμένοι γονείς" στα Τρίκαλα

Κι ενώ οι καταλήψεις σε σχολεία των Τρικάλων συνεχίζονται και οι μαθητές δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν τον αγώνα τους, χρησιμοποιούνται τώρα κάποιοι "αγανακτισμένοι πολίτες", για να "σπάσουν" τις καταλήψεις και να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών.

Κάποιοι γονείς, που δηλώνουν αγανακτισμένοι, ζήτησαν από τον νομάρχη Τρικάλων Στ. Πατραμάνη,αλλά και από τον εισαγγελέα να παρέμβουν, με τον ισχυρισμό ότι γίνονται καταστροφές στα σχολεία και δήθεν παρεμποδίζονται μαθητές να πάνε για μάθημα. Ο εισαγγελέας δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση, αλλά ο νομάρχης, δείχνοντας "υπερβάλλοντα ζήλο", κάλεσε τους διευθυντές για να συζητήσουν τη λήψη μέτρων. Ταυτόχρονα, κι ενώ δηλώνει πως δήθεν αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση της έντασης και στην περιφρούρηση του δικαιώματος όσων μαθητών επιθυμούν να κάνουν μάθημα, "διέταξε" τους καθηγητές να μπαίνουν στις αίθουσες και να βάζουν απουσίες στους μαθητές που αγωνίζονται για τη μόρφωσή τους, ρίχνοντας έτσι "λάδι στη φωτιά". Κάποιος θα πρέπει να υπενθυμίσει στους "αγανακτισμένους γονείς" και στον νομάρχη Τρικάλων, ότι ανάλογες αντιδράσεις κι αποφάσεις που είχαν παρθεί παλιότερα, δημιούργησαν μια οξυμένη κατάσταση στα σχολεία της Πάτρας, την οποία εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι για να εισβάλλουν με παλούκια και λοστούς και να δολοφονήσουν τον καθηγητή Νίκο Τεμπονέρα...

Εργασιακός μεσαίωνας στα φροντιστήρια!

Αυτές τις μέρες είναι γνωστό σε όλους πως ο χώρος της παιδείας "βράζει". Κι όταν μιλάμε για προβλήματα παιδείας, το μυαλό μας πάει συνήθως στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς των δημοσίων σχολείων. Σπάνια όμως σκέφτεται κάποιος πως υπάρχουν κι άλλοι εκπαιδευτικοί. Αναφερόμαστε ειδικά στους καθηγητές των φροντιστηρίων. Πρόκειται για τους εκπαιδευτικούς που δουλεύουν κάτω απ' τις πιο "μαύρες" συνθήκες εργασίας. Ας δούμε λοιπόν πώς έχει η κατάσταση...

Δεν αποτελεί και ιδιαίτερη πρωτοτυπία να πούμε πως επιχειρείται σ' όλους τους εργασιακούς χώρους μια αναδιάρθρωση στις εργασιακές σχέσεις. Κι όμως υπάρχει ένας εργασιακός χώρος, τα φροντιστήρια, που εδώ και χρόνια έχουν καταστρατηγηθεί τα πάντα: Ωρομίσθιο συχνά - πυκνά κάτω απ' αυτό της συλλογικής σύμβασης. Ελλιπής ασφάλιση (αρκετές φορές και ανυπαρξία). Σπάνια παροχή δώρων και επιδομάτων. Ατομικές διαπραγματεύσεις παρά την ύπαρξη συλλογικής σύμβασης. Μη πληρωμή υπερωριών (επιτηρήσεις, διορθώσεις κλπ.). Πλήρης ελαστικοποίηση ωραρίου με σκόρπιες ώρες. Αυθαίρετες απολύσεις. Υπέρμετρο άγχος και αβεβαιότητα για την "επόμενη" χρονιά.

Αυτά και πολλά άλλα, που δε μας επιτρέπει ο χώρος, συνιστούν μια πραγματικότητα αφόρητη για τους εκπαιδευτικούς των φροντιστηρίων. Η εικόνα που ίσως έχουν μερικοί για εκπαιδευτικούς που βγάζουν λεφτά "με το τσουβάλι" δεν αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στα φροντιστήρια. Τα φροντιστήρια αποτελούν χωρίς υπερβολή εργασιακό νεοφιλελεύθερο μοντέλο.

Η εκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση, ανάμεσα στ' άλλα, δημιούργησε επιπλέον προβλήματα στους εργαζόμενους των φροντιστηρίων. Πρώτ' απ' όλα ο φορμαλισμός κι η τυποποίηση της γνώσης που υπήρχε έτσι κι αλλιώς, εντάθηκε παραπέρα.

Ακόμα, οι εκπαιδευτικοί των φροντιστηρίων είναι αναγκασμένοι να "βγάζουν" την ίδια ποσότητα ύλης, σε λιγότερες πλέον ώρες. (Αυτό γιατί οι μαθητές παρακολουθούν στα φροντιστήρια από φέτος περισσότερα μαθήματα).

Ετσι, έρχεται σαν αποτέλεσμα η αύξηση της εντατικοποίησης και τους άγχους, ενώ παράλληλα οι αποδοχές μένουν "παγωμένες". Το "μοντέλο" γίνεται ακόμα καλύτερο...

Η κατάσταση σαφώς δεν είναι εύκολη. Αυτό δε σημαίνει πως είναι αδύνατο να υπάρξουν κατακτήσεις ή πως τα πράγματα θα γίνονται όλο και χειρότερα. Οι καθηγητές των φροντιστηρίων πρέπει κι αυτοί να συντονιστούν με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς της παιδείας. Πρέπει κι αυτοί να συμβάλουν στη δημιουργία ενός μετώπου παιδείας που θα διεκδικεί μιαν άλλη παιδεία. Πρέπει να δυναμώσουν όμως και το σύλλογό τους. Κι αυτό φυσικά είναι ένα ζήτημα - κλειδί. Ο σύλλογος όμως δεν αρκεί να μαζικοποιείται. Πρέπει να εξασφαλίζεται και η μαχητικότητά του και ο σωστός προσανατολισμός του.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ισχυροποίηση της "Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης" στις επερχόμενες εκλογές του συλλόγου.

Το δυνάμωμα του συλλόγου και της "Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης" είναι αλληλένδετα. Ακριβώς αυτό το δυνάμωμα είναι που θα δώσει ακόμα πιο έντονη υπόσταση στα αιτήματα της επαναφοράς της επετηρίδας και των μαζικών διορισμών από αυτήν. Στην ουσιαστική ασφάλιση απ' το ΙΚΑ. Στην ύπαρξη συλλογικών συμβάσεων προς όφελος των εργαζομένων. Στη σύνδεση της αμοιβής των εκπαιδευτικών των φροντιστηρίων μ' αυτής των δημόσιων εκπαιδευτικών. Αλλά και στην κατάργηση του 2525.

Θανάσης ΜΥΛΩΝΑΣ

Εκπαιδευτικός Φροντιστηρίου

ΙΕΚ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
"Βιομηχανία" παραγωγής πτυχίων χωρίς αντίκρισμα

Πριν λίγες μέρες, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Ανθόπουλος,απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είχε ισχυριστεί ότι ένας από τους σκοπούς και στόχους της "εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης" είναι η ικανοποίηση της αγωνίας των γονέων να δουν τα παιδιά τους να βγαίνουν με κάποιο... πτυχίο.

Γι' αυτό το λόγο καθιερώθηκε και η μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΙΕΚ, ΚΕΚ) για να ικανοποιηθεί το αίτημα του κόσμου και να έχουν όλοι πτυχίο, είπε σε"χοντρές γραμμές" με πολύ θράσος. Δηλαδή, με λίγα λόγια, ο υφυπουργός Παιδείας με τις παραπάνω δηλώσεις του επιβεβαίωσε τη "βιομηχανία παραγωγής πτυχίων" που στήνει η κυβέρνηση με την "αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση - Λευκή Βίβλο", για την παιδεία της ΕΕ, για να αισθάνονται όλοι - και όχι να είναι - πτυχιούχοι.

Τώρα, εάν αυτά τα πτυχία ή βεβαιώσεις δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στη ζωή, όταν οι κάτοχοί τους βγαίνουν στην αγορά εργασίας για αναζήτηση του επιούσιου, για τους κυβερνώντες δεν έχει τόση σημασία. Αρκεί που εφαρμόζουν τις εντολές της ΕΕ και να μειώνουν στα χαρτιά... την ανεργία της νεολαίας. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση στο ΙΕΚ Λιβαδειάς όπου λειτουργούν 11 τμήματα διαφόρων ειδικοτήτων (δεξιοτήτων, όπως ονομάζονται), των αποφοίτων του τμήματος Νοσηλευτικής Χειρουργείου.

Η Μαρία Μπέτσα,η Βαρβάρα Πουλαδάκη,η Φρόσω Τούτση,η Γεωργία Παναγιώτου και η Σοφία Βασιλείου,με τις οποίες συζητήσαμε είναι 5 από τις 60 συνολικά κοπέλες που αποφοίτησαν μετά από δυόμισι χρόνια - μαζί με την πρακτική εξάσκηση - αλλά όπως μας λέει η Φρόσω,εκεί που νομίζαμε ότι θα βρίσκαμε δουλιά στο Νοσοκομείο, δε μας δέχονται, γιατί δε μας δίνουν άδεια άσκησης επαγγέλματος. Κάτι που προβλέπεται από το νόμο, αλλά ακόμα δεν έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα. Πράγματι, τρία χρόνια μετά, τα επαγγελματικά δικαιώματα των κατόχων τίτλων επαγγελματικής κατάρτισης, δεν έχουν καθοριστεί, με αποτέλεσμα οι 60 απόφοιτες του ΙΕΚ Λιβαδειάς, του τμήματος Νοσηλευτικής Χειρουργείου, που υποτίθεται ότι είναι αναγκαίες για τη στελέχωση του νοσοκομείου (αφού τα τμήματα στα κατά νομούς ΙΕΚ έχουν συγκροτηθεί με βάση τις ανάγκες) να μην προσλαμβάνονται και το νοσοκομείο να "πάσχει" από προσωπικό.

"Μια άλλη αδικία, επισημαίνει η Μαρία,είναι ότι ενώ εμείς που είμαστε τελειόφοιτες ΓΕΛ με 2,5 χρόνια φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ, δεν κατοχυρώνουμε δικαίωμαάσκησης επαγγέλματος, οι τελειόφοιτοι των πρώην ΤΕΛ κατοχυρώνουν". "Εκτός του ότι, μας λέει η Σοφία, πληρώνουμε 65.000 δραχμές δίδακτρα ανά εξάμηνο, τα βιβλία και 30.000 δραχμές για τις εξετάσεις στο υπουργείο". "Πέρα από αυτά, σημειώνει η Γεωργία,δε μας έχουν καταβληθεί ακόμη τα χρήματα των υποτροφιών".

Βέβαια, από τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ) που έχει οργανώσει και λειτουργεί τα δημόσια ΙΕΚ, περίσσεψαν τα ιλουστρασιόν φυλλάδια και η "λεπτομερής" καταγραφή των "γνώσεων" που προσφέρουν, πληροφορώντας τους ενδιαφερόμενους ότι το δίπλωμα που αποκτούν είναι αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες - μέλη της ΕΕ και οι εργαζόμενοι εξασφαλίζουν πρόσθετα επαγγελματικά εφόδια, αλλά παρέλειψε να εξασφαλίσει το κυριότερο. Την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Τους εξασφάλισε, με λίγα λόγια, την ανεργία. Μήπως επιβεβαιώνονται τα λόγια του υφυπουργού για "βιομηχανία παροχής πτυχίων χωρίς αντίκρισμα", ή θα εκδοθεί "εδώ και τώρα" το Προεδρικό Διάταγμα;

Ψηφίζουν αύριο οι καθηγητές φροντιστηρίων

Αύριο, Σάββατο και την Κυριακή διεξάγονται οι εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων Φροντιστηρίων Καθηγητών (ΣΕΦΚ). Η ψηφοφορία θα γίνει στο ξενοδοχείο "Αλφα" (Χαλκοκονδύλη 17, Αθήνα) το Σάββατο 10 π.μ.-5. μ. μ και την Κυριακή 10 π.μ.-7 μ.μ. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι η αστυνομική ταυτότητα και η κάρτα ενσήμων (ή βιβλιάριο ασθενείας ή δελτίο παροχής υπηρεσιών ή προσωπική βεβαίωση εργασίας).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ