ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απούλητη η παραγωγή σκληρού σιταριού

Σχεδόν 580.000 τόνοι παραμένουν στις αποθήκες, ενώ οι τιμές έπεσαν μέχρι και τις 38 δραχμές το κιλό, όταν πέρσι η μικρότερη ήταν 53 δραχμές. Την ίδια ώρα εισάγονται μεγάλες ποσότητες

Σε δεινή θέση βρίσκονται φέτος οι παραγωγοί σκληρού σταριού, αφού οι εμπορικές τιμές έχουν διαμορφωθεί σε εξευτελιστικά επίπεδα και το μισό περίπου της φετινής παραγωγής βρίσκεται απούλητο στα χέρια των αγροτών και των συνεταιρισμών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Γεωργίας, η φετινή παραγωγή φτάνει τους 1.100.000 τόνους και από αυτούς περίπου 580.000 τόνοι παραμένουν απούλητοι στις αποθήκες παραγωγών, συνεταιρισμών και μεσαζόντων. Από την άλλη οι τιμές κυμαίνονται σε 41-43 δραχμές το κιλό και όσοι παραγωγοί πληρώνονται, παίρνουν στο χέρι 38-39 δραχμές, ενώ πέρσι οι τιμές ήταν από 50-60 δραχμές. Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε αδιέξοδο χιλιάδες σιτοπαραγωγούς. Οπως για παράδειγμα στο Νομό Λάρισας (με αποκορύφωμα την επαρχία Φαρσάλων), το Νομό Κιλκίς και αλλού. Εκτός από το ότι οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και οι παραγωγοί δεν μπορούν να πουλήσουν και να πάρουν χρήματα στο χέρι, πρόβλημα υπάρχει και εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης στην καταβολή των στρεμματικών ενισχύσεων, γεγονός για το οποίο ευθύνεται επίσης η κυβέρνηση.

Στην άσχημη κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί φέτος, συμβάλλει και το γεγονός ότι έχουν περιοριστεί δραστικά οι εξαγωγές σκληρού σίτου. Μέχρι τώρα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, εκτιμάται ότι έχουν εξαχθεί μόλις 150.000 τόνοι, ενώ πέρσι τέτοια εποχή είχαν εξαχθεί διπλάσιες ποσότητες. Το πιο προκλητικό όμως είναι ότι ενώ η εγχώρια παραγωγή παραμένει απούλητη, γίνονται αθρόες εισαγωγές από τη Λατινική Αμερική (στα πλαίσια της ΓΚΑΤΤ), καθώς και από την ΕΕ, κυρίως από τη Γαλλία. Οπως αναφέρουν συνεταιριστές, τους τελευταίους μήνες έχουν εισαχθεί μόνο από την Αργεντινή 60.000 τόνοι! Το κακό όμως δε φαίνεται να σταματά εδώ, αφού για την ερχόμενη χρονιά η κατάσταση για τους σιτοπαραγωγούς προβλέπεται να είναι ακόμα χειρότερη. Οπως εκτιμούν παράγοντες του υπουργείου Γεωργίας, το 1999 η παραγωγή θα είναι μεγαλύτερη και οι τιμές ακόμα μικρότερες. Μάλιστα εκτιμάται ότι από τη φετινή παραγωγή θα μείνουν απούλητες μεγάλες ποσότητες, οι οποίες θα προστεθούν στη νέα παραγωγή και ότι η παρέμβαση δε θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα. Εκτός αυτού ο νέος καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για το σκληρό σιτάρι, σε συνδυασμό με τη ζωνοποίηση ανά νομό που επέβαλε η κυβέρνηση, θα έχει οδυνηρές επιπτώσεις για τους παραγωγούς. Ετσι για την ερχόμενη χρονιά, εκτός από το ότι θα είναι μειωμένη η εμπορική τιμή, εκτιμάται ότι θα μειωθεί και η στρεμματική ενίσχυση, λόγω επιβολής προστίμου συνυπευθυνότητας. Τα επιτελεία των Βρυξελλών έκοψαν 3.000.000 στρέμματα, μειώνοντας το πλαφόν της Ελλάδας στα 6.130.000 στρέμματα, αλλά όπως υπολογίζεται ήδη έχουν σπαρθεί φέτος πολύ περισσότερα. Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της "Ατζέντας 2000" προτείνεται η μείωση κατά 20% των ήδη εξευτελιστικών τιμών στα σιτηρά, πράγμα που έχει ολέθριες επιπτώσεις για τους παραγωγούς, μέσα στα επόμενα χρόνια.

Μένουν χωρίς εισόδημα

Αποζημιώσεις ζητούν οι αγρότες χωριών των Τρικάλων, επειδή, λόγω αντίξοων συνθηκών, η παραγωγή έπεσε στο μισό και κάτω

Σοβαρά προβλήματα επιβίωσης αντιμετωπίζουν οι αγρότες των χωριών Νεοχώρι,Κρήνη και Παναγίτσα Τρικάλων,καθώς φέτος, λόγω των καιρικών συνθηκών κι άλλων ζημιών στις καλλιέργειές τους, η παραγωγή ήταν πάρα πολύ μικρή. Η στρεμματική παραγωγή του βαμβακιού κυμάνθηκε στα 150 κιλά - ενώ η μέση στρεμματική απόδοση, άλλα χρόνια, ήταν στα 300 κιλά - και μερικών η παραγωγή έπεσε στα 50 - 60 κιλά το στρέμμα. Το ρόδινο σκουλήκι που "έφαγε" το φυτό και οι καιρικές συνθήκες είχαναποτέλεσμα τη δραστική μείωση της παραγωγής. Να σημειωθεί ότι ακόμα δε μαζεύτηκαν όλα τα βαμβάκια, αφού τα "καρύδια" άργησαν πολύ ν' ανοίξουν, ενώ ζημιές προκάλεσαν και οι πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή.

Ιδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί καλαμποκιού. Η μέση στρεμματική απόδοση είναι φέτος 700 - 800 κιλά, σχεδόν η μισή, σε σχέση με άλλες χρονιές. Στο καλαμπόκι τη ζημιά προκάλεσε ο καλοκαιρινός καύσωνας.

Οι αγρότες των τριών χωριών βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα, ενώ έκαναν πάρα πολλά έξοδα για την καλλιέργεια και τα χρέη στην τράπεζα "τρέχουν". Ζητούν τη συμπαράσταση της πολιτείας για ν' αντεπεξέλθουν κάπως στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε, υποστηρίζοντας πως πρέπει ν' αποζημιωθούν για την παραγωγή που χάθηκε. Συγκεκριμένα ν' αποζημιωθούν οι βαμβακοπαραγωγοί με βάση το προβλέψιμο όριο παραγωγής από τον Οργανισμό Βάμβακος, που στα χωριά τους υπολογίστηκε στα 245 κιλά το στρέμμα. Με ανάλογο τρόπο ζητούν ν' αποζημιωθούν και οι καλαμποκοπαραγωγοί.

ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αγωνιστικές διαθέσεις στην αγροτιά

Αναβλήθηκε χτες δίκη 35 αγροτών. Μεγάλη σύσκεψη την ερχόμενη Τετάρτη στο Ζαγκλιβέρι

Αναβλήθηκε για το Δεκέμβρη 1999 η δίκη των 35 αγροτών από χωριά της Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης, που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις του Νοέμβρη 1995. Μέσα και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, οι αγρότες, που παραβρέθηκαν σε συμπαράσταση στους διωκόμενους συναδέλφους τους, αλλά και οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι δήλωσαν κατηγορηματικά πως οι δικαστικές διώξεις δεν είναι ικανές να κάμψουν τις αγωνιστικές διαθέσεις της αγροτιάς, εφόσον τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται. Ακόμη και σήμερα, άλλωστε, παραμένουν απλήρωτοι για το βαμβάκι και το ρύζι.

"Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την ίδια αντιλαϊκή και αντιαγροτική πολιτική, έσυρε τους συναδέλφους στα δικαστήρια, πιστεύοντας πως με τον τρόπο αυτό θα κάμψει την αγωνιστικότητα και τη μαχητικότητα της αγροτιάς του νομού μας. Εμείς όμως δηλώνουμε καθαρά πως ο αγώνας μας θα συνεχιστεί, θα είναι πολύμορφος και πολυμέτωπος. Θα κλιμακώσουμε την πάλη μας για τη λύση των προβλημάτων, σε συνεργασία με την εργατιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα του νομού", δήλωσε ο Σ. Γραβαλάς,μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης.

Ηδη μετά τις κινήσεις προετοιμασίας του νέου αγωνιστικού κύκλου στη Δυτική Υπαιθρο Θεσσαλονίκης, την επόμενη Τετάρτη 9 Δεκέμβρη, αποφασίστηκε να γίνει σύσκεψη των αγροτών της επαρχίας Λαγκαδά, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Ζαγκλιβερίου.

Η ΝΑΣ Θεσσαλονίκης

Μεθοδευμένη προσπάθεια που εξελίσσεται με στόχο να σταματήσει τους αγώνες των αγροτών και μάλιστα την ώρα που η αγροτιά του νομού οργανώνει τις νέες κινητοποιήσεις της απέναντι στην πολιτική αφανισμού της, χαρακτηρίζει τη συνέχιση των δικαστικών διώξεων η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Θεσσαλονίκης.Σε ανακοίνωσή της αναφέρει: "Η κυβέρνηση, με τον αυταρχισμό και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, νομίζει ότι μπορεί να επιβάλει την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει καταστροφικές συνέπειες για χιλιάδες αγρότες, αλλά και για την οικονομία της χώρας μας".

Η ΝΑΣΘ καλεί τις παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και το νομάρχη να πάρουν θέση για τη δικαστική δίωξη των αγροτών του νομού. Ιδιαίτερα απευθυνόμενη στο νομάρχη σημειώνει πως πρέπει "να μιλήσει ως εκπρόσωπος του λαού της περιοχής και να μην εμφανίζεται ως εκπρόσωπος και υποστηρικτής της αντιλαϊκής και αυταρχικής πολιτικής της κυβέρνησης".

ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
"Δέσμευση", αλλά και αοριστίες για τις πληρωμές

Ρητή δέσμευση σχετικά με το ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα πληρωθούν για τη φετινή σοδειά τους πριν τα Χριστούγεννα, έδωσε χτες ο υφυπουργός Γεωργίας Κων. Βρεττός,απαντώντας στην Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Αχ. Κανταρτζή,δίνοντας όμως αόριστες υποσχέσεις για την παροχή τόκων υπερημερίας, που έχουν προκύψει εξαιτίας των καθυστερήσεων. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, πρέπει οι αποζημιώσεις στους βαμβακοπαραγωγούς να καταβάλλονται εντός 30 ημερών.

Οσον αφορά τις καθυστερήσεις, ο υφυπουργός Γεωργίας υποστήριξε ότι προκλήθηκαν λόγω προβλημάτων στη μηχανοργάνωση, ενώ αναφορικά με τις ημερομηνίες πληρωμών είπε πως "όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί θα πληρωθούν πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων". Ομως αναφορικά με τους τόκους υπερημερίας ήταν ασαφής, λέγοντας ότι δεν είναι εύκολο από αυτό το βήμα να δώσει μια απάντηση ναι ή όχι.

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αχ. Κανταρτζής, υποστήριξε για τις καθυστερήσεις πως "οι αγρότες έχουν κάθε λόγο να υποπτεύονται ότι είναι πολιτικοί οι λόγοι οι οποίοι οδηγούν σε αυτή την κατάσταση", προσθέτοντας ότι όπως και να έχει η υπόθεση "οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι σημαντικές για την κατάσταση που υπάρχει στις δημόσιες υπηρεσίες". Παράλληλα επισήμανε ότι για τους αγρότες τα χρήματα αυτά είναι το εισόδημα ενός χρόνου, καθώς και για τους τόκους υπερημερίας ότι εάν οι αγρότες χρωστούσαν στην τράπεζα, θα επιβαρύνονταν με τέτοιους τόκους.

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ "ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗΣ"
Μακριά από τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών

Μακριά από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί και οι συνεταιριστικές οργανώσεις τους και τις αιτίες που τα προκαλούν, κινήθηκε χτες η συζήτηση στη γενική συνέλευση της "Ελαιουργικής". Ο υπουργός Γεωργίας στην ομιλία εντόπισε το πρόβλημα μόνο στις πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα, εννοώντας τους προκατόχους του και αφού είπε ότι το λάδι της χώρας είναι άριστης ποιότητας, εξήγγειλε τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ελαιολάδου, που θα λειτουργεί, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων (βιομηχάνων, εμπόρων) και θα έχει συμβουλευτικό ρόλο, δηλαδή δε θα έχει να προσφέρει τίποτα στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων και της επίλυσης των προβλημάτων των ελαιοπαραγωγών.

Στο ίδιο αποπροσανατολιστικό πλαίσιο ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ εστίασε την κριτική του στην πρακτική της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας. Με τη σειρά του ο υποδιοικητής της ΑΤΕ Θ. Παπαγεωργίου είπε ότι ευελπιστεί μέσα στο Δεκέμβρη να λυθεί το πρόβλημα της ρύθμισης των συνεταιριστικών χρεών, από το "μπλόκο" της ΕΕ. Δεν είπε όμως ότι η ρύθμιση του νόμου 2538/97 δε λύνει το πρόβλημα και ούτε απαλείφει της αιτίες δημιουργίας τους, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην "Ελαιουργική", όπου τα χρέη της ξεπερνούν τα 28 δισ. δραχμές.

Ο πρόεδρος της "Ελαιουργικής" Γ. Γιανναδάκης είπε ότι πρέπει να χαραχτεί εθνική πολιτική στο λάδι, όμως δε διευκρίνισε και αυτός πώς μπορεί να γίνει αυτό τη στιγμή που οι αποφάσεις παίρνονται στις Βρυξέλλες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ