ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
"Ανοιξη ελπίδας" μέσα στη βαρυχειμωνιά

Αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, καθηγητές, γονείς και εργαζόμενοι, χτες το πρωί, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, μέσα από μια μαχητική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες και οι χαμηλές θερμοκρασίες, που επικρατούσαν χτες σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, δε στάθηκαν ικανά να συγκρατήσουν τους μαθητές, που πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις και πορείες σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Τις επόμενες μέρες, οι μαθητές θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με αποκλεισμούς δρόμων περιφερειακά, ενώ ήδη έχουν προαναγγείλει τη μαζική συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία στις 15 Δεκέμβρη, με δική τους συγκέντρωση.

Ευρηματικοί και ιδιαίτερα δηκτικοί οι μαθητές στη Θεσσαλονίκη, έβαλαν στην κεφαλή της πορείας ένα ομοίωμα του Γκούφη, πάνω στο οποίο έγραφαν "Αρσένης ο Γ - Κουφάνθρωπος",ενώ, θέλοντας να δείξουν ότι ο ν. 2525 οδηγεί αναγκαστικά στην ενίσχυση της παραπαιδείας και καθιστά τη μόρφωση δικαίωμα για λίγους, τριγύριζαν με κουτιά στα χέρια και "επαιτούσαν" από τους πολίτες "λεφτά για το φροντιστήριο".

Ολοι μαζί, φωνάζοντας συνθήματα, όπως "Τρέξτε φέρτε τον εισαγγελέα, το στόμα δεν το κλείνετε σ' αυτήν τη νεολαία","Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι, εμείς θα τον γκρεμίσουμε το νόμο του Αρσένη","Οι μαθητές δε σκύβουν το κεφάλι, μαζί με το λαό ενότητα και πάλη",προχώρησαν από το Αγαλμα του Βενιζέλου και με πορεία έφτασαν στην πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρη), όπου και πραγματοποίησαν 20λεπτη καθιστική διαμαρτυρία.

Στο μεταξύ, στο κενό έπεσε η υπονομευτική τακτική της Νομαρχίας, που με πρόσχημα την κακοκαιρία και αφού έγινε κανονικά η πρώτη ώρα μαθήματος, αποφάσισε να μην λειτουργήσουν τα σχολεία του πρωινού κύκλου. Σχολιάζοντας οΧρήστος Ρόκκος,μέλος του Συντονιστικού Σχολείων Θεσσαλονίκης, δήλωσε πως παρά το γεγονός ότι τα σχολεία έκλεισαν και τις προσπάθειες διάσπασης του μαθητικού κινήματος, η κινητοποίηση είχε μεγάλη απήχηση στους μαθητές. "Ο νόμος του Αρσένη δε θα περάσει, όχι μόνο γιατί οι μαθητές είναι ενάντιά του, αλλά γιατί δεν τον θέλουν ούτε οι καθηγητές, ούτε οι γονείς και συνολικά ο εργαζόμενος λαός", είπε.

Αποκλεισμοί δρόμων σήμερα

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την κινητοποίηση, οι μαθητές αποφάσισαν. Ετσι, σήμερα οι μαθητές του Πολυκλαδικού στη Νεάπολη θα αποκλείσουν το δρόμο μπροστά από το σχολικό συγκρότημα, ενώ αύριο στις 12 μ. οι μαθητές από τα σχολεία των Αμπελοκήπων,Ευόσμου,Μενεμένης,Κορδελιού και Δενδροποτάμου θα αποκλείσουν την πλατεία Επταλόφου και τους γύρω δρόμους. Επίσης τα σχολεία της Ανω και Κάτω Τούμπας θα αποκλείσουν την οδό Γρ. Λαμπράκη, ενώ τα σχολεία Νεάπολης καιΣυκεών θα αποκλείσουν την οδό Επταπυργίου στη συμβολή με την Α. Παπανδρέου.

Στην Πέλλα

Στα Γιαννιτσά μαθητές και καθηγητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού και της Β ΕΛΜΕ, πραγματοποιώντας μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν για λίγη ώρα τα γραφεία της Διεύθυνσης Ββάθμιας Εκπαίδευσης και στη συνέχεια προχώρησαν προς το Δημαρχείο, όπου και επέδωσαν το ψήφισμά τους. Η κινητοποίηση έληξε μετά από ημίωρο αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού στο ύψος των Γιαννιτσών.

Στην Εδεσσα, οι μαθητές προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των 1ου και 2ου ΤΕΕ.

Στην Καβάλα

Στην πόλη της Καβάλας σε μια γροθιά έσμιξε η διαδήλωση των μαθητών με αυτή των εργαζομένων στα πετρέλαια, που εκείνη την ώρα πραγματοποιούσαν παλλαϊκό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας. Με κυρίαρχο το σύνθημα "Μαθητές, εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά", σηματοδότησαν τον κοινό αγώνα για το δικαίωμα στη δουλιά και τη μόρφωση.

Στον Εβρο

Μαθητές διαδήλωσαν και στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, απαιτώντας βιβλία, καθηγητές και σύγχρονα σχολικά κτίρια. Στο χορό τον κινητοποιήσεων μπήκε από χτες και η Σαμοθράκη. Σε πρώτη φάση, οι μαθητές του Λυκείου έκαναν αποχή από τα μαθήματα.

Στην Ξάνθη

Στην Ξάνθη, το Συντονιστικό των μαθητών, μετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, επισκέφτηκε το νομάρχη όπου και επέδωσε το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Στη Δράμα

Εκατοντάδες μαθητές από όλα τα σχολεία της Δράμας, αντιπροσωπείες σχολείων από Παρανέστη, Καλαμπάκι, Νικηφόρο και το Δοξάτο, αλλά και ο Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης και προχώρησαν με πορεία προς τη Νομαρχία.

Στις Σέρρες

Συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία προς τη Νομαρχία πραγματοίησαν από κοινού εκατοντάδες μαθητές και σπουδαστές των ΤΕΙ.

Στην Ημαθία

Με συγκέντρωση στην Πλατεία Ελιάς και στη συνέχεια πορεία προς τη Νομαρχία, απάντησαν οι μαθητές της Βέροιας στην αδιάλλακτη στάση του υπουργείου Παιδείας, ενώ οι μαθητές της Νάουσας συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης.

Στην Πιερία

Σε μαχητική συγκέντρωση και πορεία προχώρησαν και οι μαθητές των λυκείων και γυμνασίων της Κατερίνης. Η πορεία ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία και κατέληξε στη Νομαρχία.

Στην Κοζάνη

Μαθητές μαζί με καθηγητές, παρά την ιδιαίτερα χαμηλή θερμοκρασία (-8 βαθμοί Κελσίου), πραγματοποίησαν πορεία προς τη Νομαρχία.

"Σείστηκε" η Θεσσαλία

"Σείστηκε" χτες η Θεσσαλία από τα συλλαλητήρια για την παιδεία. Πάνω από 8.500 μαθητές διαδήλωσαν μέσα στο χιόνι, στις πρωτεύουσες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών, εναντίον της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης, υπέρ του δικαιώματος στη μόρφωσή τους. Μαζί με τους μαθητές, στο κοινό μέτωπο πάλης, καθηγητές, δάσκαλοι, αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, γονείς, αλλά και εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες.

Στη Λάρισα, το χτεσινό συλλαλητήριο ξεπέρασε σε όγκο το προηγούμενο που έγινε πριν λίγες μέρες. Πάνω από 3.000 μαθητές και πολλοί καθηγητές, αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και γονείς πραγματοποίησαν μια συγκλονιστική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.Με "πανό", "πικέτες" και φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα κατά της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, σχημάτισαν ένα "ποτάμι" οργής κι αγώνα που κατέληξε στη Νομαρχία, όπου αντιπροσωπεία του Συντονιστικού των μαθητών, των καθηγητών, των αδιορίστων εκπαιδευτικών και των γονέων συναντήθηκαν με τον νομάρχη Γ. Φλώρο, στον οποίο επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Στο Βόλο, το συλλαλητήριο, που ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας, δεν έχει προηγούμενο σε όγκο και παλμό. Πάνω από 3.000 μαθητές, καθηγητές, δάσκαλοι, αδιόριστοι και γονείς δημιούργησαν μια συγκλονιστική αγωνιστική ατμόσφαιρα.Μετά την ομιλία της μαθήτριας Αθηνάς Ρούσσα,η οποία μίλησε εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής, την οποία συναποτελούν εκπρόσωποι του Συντονιστικού των μαθητών, των συλλόγων καθηγητών, δασκάλων και αδιόριστων εκπαιδευτικών, ξεκίνησε η πορεία. Προηγούνταν μαθητές πάνω σε μηχανάκια κι ακολουθούσαν οι διαδηλωτές κρατώντας "πανό" και "πικέτες" και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Η πορεία πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στη Νομαρχία. Μήνυμα συμπαράστασης στο συλλαλητήριο έστειλε ο Ν. Γκατζής,βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, στο οποίο τονίζει ότι με τις κινητοποιήσεις συνειδητοποιείται περισσότερο η ανάγκη ενός ευρύτερου μετώπου για την παιδεία.

Στην Καρδίτσα, πραγματοποιήθηκε ογκώδες και μαχητικό συλλαλητήριο, με τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να συγκεντρώνονται έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Εκεί μίλησαν η Αθανασία Αγραφιώτη από το Συντονιστικό των μαθητών, οι πρόεδροι της ΕΛΜΕ Καρδίτσας, του συλλόγου δασκάλων - νηπιαγωγών και των αναπληρωτών καθηγητών και χαιρέτισε ο Β. Μπούτας,μέλος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών και βουλευτής του ΚΚΕ. Ακολούθησε τεράστια πορεία προς τη Νομαρχία.

Στα Τρίκαλα, η συγκέντρωση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων έγινε στην πλατεία "Ρήγα Φεραίου", όπου χαιρέτισαν η Νίκη Κωστίκα από το Συντονιστικό των μαθητών, ο Θ. Ζιώγκος πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων - νηπιαγωγών, η Λίτσα Σαπουνά, μέλος του ΔΣ του συλλόγου αδιορίστων εκπαιδευτικών, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μπάμπης Αργυρίου, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Τρικάλων. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Συνδικάτου Οικοδόμων, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η Ανοιξη", της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ, του Συλλόγου Γυναικών, της Επιτροπής Ειρήνης κι άλλων μαζικών φορέων, καθώς, επίσης, οι βουλευτές Αχ. Κανταρτζής του ΚΚΕ και Θ. Σκρέκας της ΝΔ. Ακολούθησε μεγάλη πορεία στους δρόμους της πόλης που κατέληξε στη Νομαρχία.

Μαζικά μαχητικά συλλαλητήρια στη Στερεά

Με μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια συμμετείχαν οι μαθητές στη Στερεά Ελλάδα και στην Εύβοια στη χτεσινή πανελλαδική παμμαθητική κινητοποίηση ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης. Με τις κατά τόπους συγκεντρώσεις και πορείες που πραγματοποίησαν, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, έστειλαν για άλλη μια φορά σαφέστατο μήνυμα και βροντοφώναξαν "Σημίτη - Αρσένη ακούστε το καλά, αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά".

Τη θέλησή τους για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων επιβεβαίωσε το συντονιστικό όργανο των μαθητών της Χαλκίδας, που συνεδρίασε αμέσως μετά τις χτεσινές κινητοποιήσεις, εξαγγέλλοντας νέες πορείες διαμαρτυρίας στις 1 και 15 του Δεκέμβρη καλώντας εκπαιδευτικούς, γονείς και εργαζόμενους να συντονίσουν τα βήματά τους.

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία μαθητών έγινε και στην Ιστιαία,παρά το δυνατό κρύο και το μισό... μέτρο χιόνι.

Στη Λαμία,χτες, χτύπησε για δεύτερη φορά η μαθητική αγωνιστική... καρδιά της Στερεάς, όπου παρά το τσουχτερό κρύο και το χιόνι, πάνω από 2.000 μαθητές ξεκίνησαν πορεία από την πλατεία Διάκου προς τη Νομαρχία. Ο μαθητόκοσμος της Ρούμελης, με τη συμπαράσταση φορέων, εργατικών σωματείων και της Συντονιστικής σωματείων και συνδικαλιστών, έστειλαν μήνυμα πάλης και αγώνα για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής - αντιλαϊκής πολιτικής, ενώ και στην Αμφισσα οι μαθητές πραγματοποίησαν μαζική και μαχητική συγκέντρωση και πορεία στη Νομαρχία Φωκίδας... ανανεώνοντας το ραντεβού για τις 15 του Δεκέμβρη.

Συλλαλητήρια παντού

Μαχητικά απάντησαν οι μαθητές από τα Γυμνάσια και Λύκεια της Λευκάδας, με τη μαζική συμμετοχή τους στο χτεσινό συλλαλητήριο. Με αγωνιστικά συνθήματα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, διέσχισαν με πορεία την κεντρική αγορά της πόλης και κατέληξαν στην κεντρική πλατεία. Εκεί μίλησαν εκπρόσωποι από το Συντονιστικό Μαθητών, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ κ. Ρετσίνας, και ο κ. Ραφτόπουλος από το Σύλλογο Γονέων, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο νομάρχης Λευκάδας κ. Λαζαρίδης, ο πρόεδρος του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Γεωργάκης, η γραμματέας του Εργατικού Κέντρου κ. Σιαφάκα, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας ΕΒΕ κ. Βεροιώτης.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών εξέφρασαν με την παρουσία τους ο επικεφαλής της ΝΑΣ και νομαρχιακός σύμβουλος Ν. Σταματέλλος και η επικεφαλής της "Δημοτικής Προοδευτικής Συσπείρωσης" και δήμαρχος Λευκάδας Γ. Λιβιτσάνου.

Στη συνέχεια, οι μαθητές πραγματοποίησαν πορεία και κατέλαβαν συμβολικά την κεντρική διασταύρωση της πόλης στον Αγ. Μηνά.

Στην Κέρκυρα

Την καλύτερη απάντηση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, που προσπαθεί να διαλύσει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, έδωσαν σήμερα οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας στην Κέρκυρα. Η συμμετοχή στη χτεσινή πορεία, που διοργάνωσε το Συντονιστικό Σχολείων συμμετείχαν η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΑΒάθμιας Εκπαίδευσης, ο Σύλλογος Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, η Ενωση Γονέων, ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε συμμετοχή.

Γεμάτη ένταση και παλμό η πορεία ξεκίνησε από το Συγκρότημα των ΓΕΛ, όπου οι μαθητές απέκλεισαν συμβολικά τον κεντρικό δρόμο, για να καταλήξουν με πορεία λίγο αργότερα στη Νομαρχία. Εκεί οι μαθητές παρέδωσαν το ψήφισμα διαμαρτυρίας, για να διαλυθούν λίγο αργότερα, ανανεώνοντας το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις 15 Δεκέμβρη, μέρα πανελλαδικής απεργίας.

Σε Κεφαλονιά - Ζάκυνθο

Αντίστοιχες πορείες μαθητών έγιναν στην Κεφαλονιά, στο Ληξούρι και στη Ζάκυνθο. Και στους δύο νομούς, οι πορείες των μαθητών κατέληξαν στις αντίστοιχες Νομαρχίες.

Στην Κόρινθο

Στην Κόρινθο έγινε παγκορινθιακό συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή χιλιάδων μαθητών, καθώς και στον Πύργο, όπου έγινε πανηλειακό συλλαλητήριο στο οποίο συμμετείχαν μαθητές από τα Γυμνάσια και Λύκεια του νομού.

Στο Αγρίνιο

Δυναμική διαδήλωση πραγματοποίησαν εκατοντάδες μαθητές στο Αγρίνιο, με πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατάληξη τη Νομαρχία.

Προχτές, οι μαθητές ανάγκασαν κυβερνητικό κλιμάκιο του υπουργείου που επισκέφθηκε την πόλη του Αγρινίου για να τους ενημερώσει σχετικά με τη νέα εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση", να αποχωρήσουν ματαιώνοντας την εκδήλωση - φιέστα στο Παπαστράτειο Μέγαρο, γιατί, όπως είπαν, κάτι τέτοιες εκδηλώσεις, αν μη τι άλλο, υποτιμούν τη νοημοσύνη τους και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού, παίρνοντας μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο.

Στη Σάμο

Πανσαμιακό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στην πρωτεύουσα του Νομού, το Βαθύ, με τη συμμετοχή μαθητών από Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού και από την Τεχνική Σχολή. Παρά την κινητοποίηση ολόκληρου του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τη μαζική συμμετοχή των μαθητών στο συλλαλητήριο, ενώ λίγες μέρες πριν το συλλαλητήριο κλιμάκιο του υπουργείου επισκέφτηκε σχολεία του Νομού για ενημέρωση, χωρίς όμως να καταφέρουν να απαντήσουν στις ερωτήσεις των μαθητών ή να τους πείσουν ότι η εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση" είναι για ...το καλό τους.

Μαθητές, καθηγητές και γονείς πορεύτηκαν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, για να καταλήξουν λίγο αργότερα στη Νομαρχία, όπου παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο νομάρχη. Οι μαθητές αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, ενώ θα συμμετέχουν στην πανεργατική απεργία που αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Σάμου, στις 15 Δεκέμβρη.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών εξέφρασαν με την παρουσία τους η ΕΛΜΕ, οι Σύλλογοι Γονέων και οι εργαζόμενοι.

Στη Χίο

Μεγαλειώδες παμμαθητικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε χτες στη Χίο. Μαθητές από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια Βροντάδου, Καρδαμήλων, Μαστιχοχωρίου και Ιωνίας συγκεντρώθηκαν έξω από το Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο για να πορευτούν μαζί με τους καθηγητές σε κεντρικούς δρόμους του νησιού, πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομαρχία. Εκεί οι μαθητές παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο νομάρχη.

Οι μαθητές αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και μέσα στα Χριστούγεννα και θα συμμετέχουν μαζί με δασκάλους και καθηγητές στην πανεργατική απεργία στις 15 Δεκέμβρη. Το Συντονιστικό Συλλόγων Γονέων του νησιού συμπαραστέκεται στους αγώνες των μαθητών.

Στη Ρόδο

Μαθητές από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Νομού συγκεντρώθηκαν έξω από το 1ο Λύκειο, απέκλεισαν συμβολικά τον κεντρικό δρόμο της πόλης και μαζί με τους καθηγητές πραγματοποίησαν πορεία, που κατέληξε λίγο αργότερα στη Νομαρχία, όπου οι μαθητές παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας. Χτες οι μαθητές θα συνεδρίαζαν για να αποφασίσουν για την παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Στο Ηράκλειο

"Οχι στον αντιεκπαιδευτικό νόμο Αρσένη", βροντοφώναξαν χτες χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν σ' ένα από τα πιο μαζικά συλλαλητήρια που έγιναν ποτέ στο Ηράκλειο.

Συγκεκριμένα, στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο συμμετείχαν μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, καθώς και μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια του Νομού Λασηθίου, μαζί με εκπροσώπους από την ΕΛΜΕ.

Η προσυγκέντρωση έγινε στις 11 π.μ. έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, ενώ λίγο αργότερα ξεκίνησε πορεία διαμαρτυρίας, μέσω των Λεωφόρου Δημοκρατίας, Δικαιοσύνης, Καλοκαιρινού, Αγ. Μηνά, Κυρίλλου, Λουκάρεως και Αβέρωφ, που κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας έξω από τη Νομαρχία. Εκεί εκπρόσωποι των διαδηλωτών συναντήθηκαν με τον αρμόδιο αντινομάρχη Σήφη Αγγελιδάκη, στον οποίο παρέδωσαν το ψήφισμα διαμαρτυρίας.Στη διάρκεια της πορείας, οι μαθητές σταματούσαν σε κάθε κομβικό σημείο της διαδρομής, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία, φωνάζοντας συνθήματα κατά της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και του νόμου 2525/97.

Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε στα Χανιά, με συγκέντρωση το πρωί στην πλατεία Αγοράς και πορεία στη Νομαρχία, ενώ στο Ρέθυμνο, οι μαθητές πραγματοποίησαν συμβολικό αποκλεισμό κεντρικού κόμβου της πόλης.

Ηχηρό μήνυμα από την Πάτρα

Η ενότητα, η μαζικότητα και το πάθος ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της μεγάλης χθεσινής παμπατραϊκής παμμαθητικής συγκέντρωσης. Χιλιάδες μαθητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα των Σχολείων και διατράνωσαν την απόφασή τους να ανατρέψουν το νόμο 2525 και την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Από νωρίς το πρωί οι μαθητές από κάθε γωνιά της Πάτρας άρχισαν να συγκεντρώνονται στην πλατεία Γεωργίου, απ' όπου ξεκίνησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, προειδοποιώντας την κυβέρνηση και τον υπουργό Παιδείας πως ο νόμος που τους στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση θα μείνει στα χαρτιά. Η πορεία πέρασε από τη Νομαρχία Αχαϊας, την οποία οι μαθητές χαρακτήρισαν "όχι της Παιδείας" αλλά "της βίας και της τρομοκρατίας", και στη συνέχεια πορεύτηκαν προς την πλατεία Ολγας, όπου ενώθηκαν με γονείς φοιτητές και καθηγητές σε μια συγκέντρωση που εσπευσμένα διοργάνωσε η ΕΛΜΕ Αχαϊας με στόχο να καρπωθεί από τις μαθητικές κινητοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως την απόφαση για διοργάνωση συλλαλητηρίου πήραν από κοινού η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ, το ΝΑΡ και ο ΣΥΝ με κοινό στόχο να εμφανίσουν την αμέτοχη σε εκπαιδευτικούς αγώνες ΕΛΜΕ Αχαϊας σαν πρωτεργάτη των κινητοποιήσεων για την Παιδεία. Ενδεικτικό των στόχων τους αλλά και της "επαναστατικότητάς" τους, είναι το γεγονός πως με απόφασή της η ΕΛΜΕ Αχαϊας απέτρεπε τους καθηγητές που διδάσκουν σε υπό κατάληψη σχολεία να δηλώνουν απεργοί. Κι όμως, αυτοί οι πολύχρωμοι "επαναστάτες" προσπάθησαν να καπελώσουν τη μεγαλειώδη συγκέντρωση των μαθητών.

Τελικά, το μαθητικό ποτάμι ξεχύθηκε στους δρόμους της Πάτρας δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι η πολιτική της είναι καταδικασμένη στις συνειδήσεις των μαθητών και θα ανατραπεί με τον ενωμένο και πανελλαδικά συντονισμένο αγώνα. Υποσχέθηκαν μάλιστα πως οι κινητοποιήσεις δε θα εκτονωθούν, αλλά θα υπάρξει ένταση των αγώνων μέχρι την τελική ματαίωση του νόμου.

Συζήτηση για την παιδεία στο Κερατσίνι

Συζήτηση για το μεγάλο πρόβλημα της Παιδείας διοργανώνει τη Δευτέρα 14 του Δεκέμβρη, η Αχτιδική Επιτροπή Κερατσινίου του ΚΚΕ,με κεντρικό ομιλητή τον Γ. Μωραϊτη, από το Τμήμα Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ και το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών. Η εκδήλωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ