Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
"Ανοιξη ελπίδας" μέσα στη βαρυχειμωνιά

Αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, καθηγητές, γονείς και εργαζόμενοι, χτες το πρωί, διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, μέσα από μια μαχητική συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες και οι χαμηλές θερμοκρασίες, που επικρατούσαν χτες σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, δε στάθηκαν ικανά να συγκρατήσουν τους μαθητές, που πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις και πορείες σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Τις επόμενες μέρες, οι μαθητές θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με αποκλεισμούς δρόμων περιφερειακά, ενώ ήδη έχουν προαναγγείλει τη μαζική συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία στις 15 Δεκέμβρη, με δική τους συγκέντρωση.

Ευρηματικοί και ιδιαίτερα δηκτικοί οι μαθητές στη Θεσσαλονίκη, έβαλαν στην κεφαλή της πορείας ένα ομοίωμα του Γκούφη, πάνω στο οποίο έγραφαν "Αρσένης ο Γ - Κουφάνθρωπος",ενώ, θέλοντας να δείξουν ότι ο ν. 2525 οδηγεί αναγκαστικά στην ενίσχυση της παραπαιδείας και καθιστά τη μόρφωση δικαίωμα για λίγους, τριγύριζαν με κουτιά στα χέρια και "επαιτούσαν" από τους πολίτες "λεφτά για το φροντιστήριο".

Ολοι μαζί, φωνάζοντας συνθήματα, όπως "Τρέξτε φέρτε τον εισαγγελέα, το στόμα δεν το κλείνετε σ' αυτήν τη νεολαία","Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι, εμείς θα τον γκρεμίσουμε το νόμο του Αρσένη","Οι μαθητές δε σκύβουν το κεφάλι, μαζί με το λαό ενότητα και πάλη",προχώρησαν από το Αγαλμα του Βενιζέλου και με πορεία έφτασαν στην πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρη), όπου και πραγματοποίησαν 20λεπτη καθιστική διαμαρτυρία.

Στο μεταξύ, στο κενό έπεσε η υπονομευτική τακτική της Νομαρχίας, που με πρόσχημα την κακοκαιρία και αφού έγινε κανονικά η πρώτη ώρα μαθήματος, αποφάσισε να μην λειτουργήσουν τα σχολεία του πρωινού κύκλου. Σχολιάζοντας οΧρήστος Ρόκκος,μέλος του Συντονιστικού Σχολείων Θεσσαλονίκης, δήλωσε πως παρά το γεγονός ότι τα σχολεία έκλεισαν και τις προσπάθειες διάσπασης του μαθητικού κινήματος, η κινητοποίηση είχε μεγάλη απήχηση στους μαθητές. "Ο νόμος του Αρσένη δε θα περάσει, όχι μόνο γιατί οι μαθητές είναι ενάντιά του, αλλά γιατί δεν τον θέλουν ούτε οι καθηγητές, ούτε οι γονείς και συνολικά ο εργαζόμενος λαός", είπε.

Αποκλεισμοί δρόμων σήμερα

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την κινητοποίηση, οι μαθητές αποφάσισαν. Ετσι, σήμερα οι μαθητές του Πολυκλαδικού στη Νεάπολη θα αποκλείσουν το δρόμο μπροστά από το σχολικό συγκρότημα, ενώ αύριο στις 12 μ. οι μαθητές από τα σχολεία των Αμπελοκήπων,Ευόσμου,Μενεμένης,Κορδελιού και Δενδροποτάμου θα αποκλείσουν την πλατεία Επταλόφου και τους γύρω δρόμους. Επίσης τα σχολεία της Ανω και Κάτω Τούμπας θα αποκλείσουν την οδό Γρ. Λαμπράκη, ενώ τα σχολεία Νεάπολης καιΣυκεών θα αποκλείσουν την οδό Επταπυργίου στη συμβολή με την Α. Παπανδρέου.

Στην Πέλλα

Στα Γιαννιτσά μαθητές και καθηγητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού και της Β ΕΛΜΕ, πραγματοποιώντας μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους. Οι διαδηλωτές απέκλεισαν για λίγη ώρα τα γραφεία της Διεύθυνσης Ββάθμιας Εκπαίδευσης και στη συνέχεια προχώρησαν προς το Δημαρχείο, όπου και επέδωσαν το ψήφισμά τους. Η κινητοποίηση έληξε μετά από ημίωρο αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού στο ύψος των Γιαννιτσών.

Στην Εδεσσα, οι μαθητές προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των 1ου και 2ου ΤΕΕ.

Στην Καβάλα

Στην πόλη της Καβάλας σε μια γροθιά έσμιξε η διαδήλωση των μαθητών με αυτή των εργαζομένων στα πετρέλαια, που εκείνη την ώρα πραγματοποιούσαν παλλαϊκό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας. Με κυρίαρχο το σύνθημα "Μαθητές, εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά", σηματοδότησαν τον κοινό αγώνα για το δικαίωμα στη δουλιά και τη μόρφωση.

Στον Εβρο

Μαθητές διαδήλωσαν και στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης, απαιτώντας βιβλία, καθηγητές και σύγχρονα σχολικά κτίρια. Στο χορό τον κινητοποιήσεων μπήκε από χτες και η Σαμοθράκη. Σε πρώτη φάση, οι μαθητές του Λυκείου έκαναν αποχή από τα μαθήματα.

Στην Ξάνθη

Στην Ξάνθη, το Συντονιστικό των μαθητών, μετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, επισκέφτηκε το νομάρχη όπου και επέδωσε το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Στη Δράμα

Εκατοντάδες μαθητές από όλα τα σχολεία της Δράμας, αντιπροσωπείες σχολείων από Παρανέστη, Καλαμπάκι, Νικηφόρο και το Δοξάτο, αλλά και ο Σύλλογος Σπουδαστών ΤΕΙ, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης και προχώρησαν με πορεία προς τη Νομαρχία.

Στις Σέρρες

Συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία προς τη Νομαρχία πραγματοίησαν από κοινού εκατοντάδες μαθητές και σπουδαστές των ΤΕΙ.

Στην Ημαθία

Με συγκέντρωση στην Πλατεία Ελιάς και στη συνέχεια πορεία προς τη Νομαρχία, απάντησαν οι μαθητές της Βέροιας στην αδιάλλακτη στάση του υπουργείου Παιδείας, ενώ οι μαθητές της Νάουσας συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης.

Στην Πιερία

Σε μαχητική συγκέντρωση και πορεία προχώρησαν και οι μαθητές των λυκείων και γυμνασίων της Κατερίνης. Η πορεία ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία και κατέληξε στη Νομαρχία.

Στην Κοζάνη

Μαθητές μαζί με καθηγητές, παρά την ιδιαίτερα χαμηλή θερμοκρασία (-8 βαθμοί Κελσίου), πραγματοποίησαν πορεία προς τη Νομαρχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ