Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Ακονίζουν τα μαχαίρια περιμένοντας την "απελευθέρωση"

Την "απελευθέρωση" των τηλεπικοινωνιών το 2001 περιμένουν οι ιδιωτικές εταιρίες του κλάδου, ώστε να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα μερίδιά τους στην αγορά, σε βάρος του ΟΤΕ. Αυτό προκύπτει από μελέτη που εκπονήθηκε από την εταιρία ICAP (με χορηγό την ΠΑΝΑΦΟΝ) με τίτλο "Οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην Ελλάδα".

Στη μελέτη αναφέρεται συγκεκριμένα ότι οι νέοι τηλεπικοινωνιακοί φορείς (πρόκειται για ιδιωτικούς φορείς) "μοιράζονται προς το παρόν μικρό μερίδιο της αγοράς, αλλά στοχεύουν στην πλήρη απελευθέρωση της φωνητικής τηλεφωνίας το 2001, που θα τους δώσει τη δυνατότητα να αποσπάσουν μερίδια από τον κρατικό φορέα".

Εμμεσα πλην σαφώς, τίθεται θέμα αύξησης του τιμολογίου της αστικής μονάδας, το οποίο, σημειωτέον, τα τελευταία τέσσερα χρόνια αυξάνεται με ρυθμούς μεγαλύτερους του 10% κάθε χρόνο, στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ. Η μελέτη αναφέρει συγκεκριμένα ότι η Ελλάδα διαθέτει σήμερα τα χαμηλότερα τιμολόγια αστικής τηλεφωνίας στην Ευρώπη, ενώ σε άλλο σημείο τονίζεται ότι η χώρα μας το 1996 καταλάμβανε την προτελευταία θέση μεταξύ των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσον αφορά τα έσοδα από τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες από 1.000 κατοίκους

Σύμφωνα με τη μελέτη, το μέγεθος της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών ανήλθε σε 1,029 τρισ. δραχμές το 1997 (δε συμπεριλαμβάνονται οι λιανικές πωλήσεις), όπου το μερίδιο του ΟΤΕ αντιπροσωπεύει το 78,8%, οι πωλήσεις των δύο εταιριών κινητής τηλεφωνίας το 20,8%, και μόλις το 0,4% μοιράζονται οι λοιπές εταιρίες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Επισημαίνεται επίσης ότι η αγορά της κινητής τηλεφωνίας αποτελεί την πλέον αναπτυσσόμενη αγορά, καθώς ο βαθμός διείσδυσης από 10% στο τέλος του 1997, αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2000, ενώ εκτιμάται ότι η είσοδος στην αγορά της "CosmoOte" θα εντείνει τον ανταγωνισμό και θα επαναπροσδιοριστούν τα μερίδια. Στον τομέα των επενδύσεων ο ΟΤΕ συνεχίζει να κατέχει τα πρωτεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι επενδύσεις σε τεχνικές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό (κυρίως δίκτυα) το 1997 ανήλθαν σε 150 δισ. δραχμές. Από αυτά τα 90 αποτελούν επενδύσεις του ΟΤΕ και τα υπόλοιπα 60 δισ. δραχμές επενδύθηκαν από τις υπόλοιπες εταιρίες, κυρίως τις δύο που μοιράζονται σήμερα την κινητή τηλεφωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ