Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ
Εγκρίθηκαν τα νέα χαράτσια

Πρόσθετες αυξήσεις στα ανταποδοτικά και τα άλλα δημοτικά τέλη, που εναρμονίζονται πλήρως με την πολιτική της κυβέρνησης για υπερφορολόγηση των δημοτών και συμβάλλουν - με βάση τις κατευθύνσεις που εφαρμόζονται - στην ταξική εκκαθάριση του φιλέτου της πόλης, με θύματα τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, αποφάσισε, τελικά, χτες η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας.

Με τη χτεσινή απόφαση, που η πλειοψηφία του Δ. Αβραμόπουλου προσπάθησε να παρουσιάσει ως "κοινωνικά ευαίσθητη", επικαλούμενη το φαινομενικά μονοψήφιο ποσοστό της αύξησης, στην πραγματικότητα - όπως κατήγγειλε ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα", δημοτικός σύμβουλος, Λεων. Αυδής - κλιμακώνονται οι αυξήσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε να εντείνεται η φορολόγηση των λαϊκών τάξεων έναντι των υψηλών οικονομικά στρωμάτων. Ετσι, παρά τις επικλήσεις του Δ. Αβραμόπουλου ότι τα τελευταία χρόνια οι αυξήσεις περιορίζονται στο ύψος του πληθωρισμού, αποτελεί πραγματικότητα ότι η αύξηση στα δημοτικά τέλη για το 1999 είναι τριπλάσια του αναμενόμενου πληθωρισμού, την ίδια ώρα που την προηγούμενη πενταετία είχε σημειωθεί αύξηση της τάξης του 56,7%.

"Είναι χαρακτηριστικό - τόνισε ο Λεων. Αυδής - ότι οι κάτοικοι των Δήμων Χαλανδρίου, Χολαργού, Κηφισιάς και Παλαιού Φαλήρου θα συνεχίσουν να πληρώνουν λιγότερα απ' όσα οι κάτοικοι των λαϊκών συνοικιών της Αθήνας, όσο κι αν ο Δ. Αβραμόπουλος επαίρεται στο δημοτικό συμβούλιο ότι ανταποκρίθηκε σ' εκείνο που οι πολίτες ζητούσαν"!

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν επανειλημμένες κορόνες για την απόφαση του Δήμου να συνδράμει με τις ...χαμηλές του αυξήσεις στην εθνική προσπάθεια για την ένταξη στην ΟΝΕ, αλλά και η αμφισβήτηση αυτής της πρότασης από δημοτικούς συμβούλους της μείζονος αντιπολίτευσης, λέγοντας για τον Δ. Αβραμόπουλο: "Ισα ίσα, δεν παρακολουθεί την προσπάθεια που συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού".

Η φαγωμάρα, πάντως, για το ποιος παρακολουθεί καλύτερα την κυβερνητική βούληση δεν αναιρεί το γεγονός της εισπρακτικής λογικής και αυτών των αυξήσεων που καταγγέλθηκαν και καταψηφίστηκαν, τόσο από τον επικεφαλής της "Συμπαράταξης για την Αθήνα", όσο και από τους άλλους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης. Αλλωστε, όπως σημείωσε ο Λεων. Αυδής, ουδέποτε από αυτούς τέθηκε σε αμφιβολία η βασική κυβερνητική πολιτική για υπερφορολόγηση των πολιτών, ούτε καν τη στιγμή της "κόντρας" της ΚΕΔΚΕ με την κεντρική διοίκηση για την απόδοση ενός μέρους των οφειλομένων στην ΤΑ για το 1998, αφού και τότε η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της Ενωσης δεν κλιμάκωσε τις αντιδράσεις της, αλλά απείλησε ότι θα επιβάλει ακόμα βαρύτερους φόρους.

Σε αυτά τα πλαίσια, εκτός απ' τις αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού σε ποσοστό 8,9 και 9,1% για κατοικίες και καταστήματα, αντίστοιχα, αποφασίστηκαν υψηλότατες αυξήσεις για τα τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων - ο μέσος όρος αύξησης στις πλατείες της πόλης ξεπερνά το 500% - και άλλα, ακόμα και στα τέλη και τα δικαιώματα των κοιμητηρίων, όπου χαρακτηριστικά η αύξηση είναι 20% στο δεύτερο νεκροταφείο, αλλά μόνο 5% στο πολυτελές πρώτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ