ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Λίστες με παράνομες συντάξεις και ερωτηματικά!

Αμφιλεγόμενα στοιχεία έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών

Αμφιλεγόμενα στοιχεία για χορήγηση 4.100 μη νόμιμων συντάξεων παρουσίασε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης. Ανέφερε επίσης, ότι στα πλαίσια της κατάρτισης του Εθνικού Μητρώου Ασφαλισμένων του Δημοσίου, εντοπίστηκαν και ακυρώθηκαν 5.000 παράνομα ασφαλιστικά βιβλιάρια, ενώ μετά από φορολογικούς ελέγχους του ΣΔΟΕ διαπιστώθηκε ότι γιατροί συμβεβλημένοι με το δημόσιο είχαν διαπράξει φορολογικές παραβάσεις. Με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός για τις παράνομες ή παράτυπες συντάξεις, αυτοαναιρείται, καθώς ο ίδιος μέχρι πρόσφατα διέρρεε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι παράνομα ή παράτυπα συνταξιοδοτούμενοι από το δημόσιο ανέρχονται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες.

Στο θέμα των μη νόμιμων συντάξεων, το υπουργείο Οικονομικών παραθέτει πίνακα, σύμφωνα με τον οποίο:

  • διαπιστώθηκαν 2.800 περιπτώσεις "μη δικαιούχων συνταξιούχων", χωρίς όμως να δώσει και τον κατάλογο με τα ονόματα εκείνων που εισέπρατταν παράνομα τη σύνταξη. Ερωτηματικά προκύπτουν και από τη θέση, ότι η διαγραφή των περιπτώσεων αυτών θα γίνει εντός πενταμήνου...
  • διαπιστώθηκαν επίσης 1.500 περιπτώσεις που συνέχιζαν να εισπράττουν παράνομα τη σύνταξη, οι οποίες και διαγράφηκαν στις 30/11/98.
  • υπήρξαν 1.100 περιπτώσεις χορήγησης παράνομων οικογενειακών επιδομάτων.
  • ανακαλύφθηκαν και 300 πλαστές επιταγές.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το κόστος για το δημόσιο από το σύνολο όλων αυτών των περιπτώσεων, ανέρχεται σε ετήσια βάση, σε περίπου 13,5 δισ. δραχμές.

Το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε στοιχεία για το νέο τρόπο καταβολής των συντάξεων και των μισθών μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Σύμφωνα με αυτά, 360.000 συνταξιούχοι και 192.000 δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται σήμερα με τραπεζικές επιταγές, ενώ μέχρι τον Απρίλη του 1999 ο αριθμός των δημοσιών υπαλλήλων που θα πληρώνονται με το νέο σύστημα θα ανέλθει στους 320.000. Ο νέος τρόπος πληρωμής είχε σαν αποτέλεσμα να απελευθερωθούν 8.000 θέσεις εργασίας δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι εργάζονταν ως ταμίες και εκκαθαριστές, ενώ μέχρι τον Απρίλη του 1999 θα απελευθερωθούν άλλες 4.000 θέσεις, συνολικά δηλαδή 12.000.

Στοιχεία επίσης παρέθεσε και για το Εθνικό Μητρώο Ασφαλισμένων του Δημοσίου. Το Δεκέμβρη του 1998, είπε, τελειώνει το Μητρώο για τους εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου με ισχύ από 1/1/99 και πρόσθεσε ότι το Μάρτη του 1999 θα τελειώσει το Μητρώο για τους συνταξιούχους του δημοσίου, ενώ το νέο σύστημα θα συμπεριλάβει και Μητρώο Ανασφάλιστων. Ανέφερε επίσης ότι μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν και ακυρώθηκαν 5.000 παράνομα βιβλιάρια ασφαλισμένων.

Στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε ότι μετά από ελέγχους του ΣΔΟΕ, διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις σε γιατρούς συμβεβλημένους με το δημόσιο (απέκρυπταν από τις φορολογικές τους δηλώσεις μεγάλα ποσά εσόδων από αμοιβές του δημοσίου). Στις περιπτώσεις αυτές το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αναστολή συμβάσεων, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται. Τέλος, ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι η καταβολή των συντάξεων του Γενάρη στους δικαιούχους θα γίνει στις 22 Δεκέμβρη, ενώ το δώρο Χριστουγέννων θα πληρωθεί στις 16 Δεκέμβρη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ενημέρωση για ... λαϊκή κατανάλωση

Με διαφημιστικά φυλλάδια "θωρακίζουν" οι κυβερνώντες τους καταναλωτές από την κερδοσκοπία και την εκμετάλλευση της "ελεύθερης αγοράς"

Στις "καμπάνιες ενημέρωσης" φαίνεται ότι εναποθέτει οριστικά και αμετάκλητα η κυβέρνηση την υπόθεση της προστασίας των καταναλωτών στην "ελεύθερη αγορά", στα πλαίσια της οποίας στην πραγματικότητα οι τελευταίοι είναι εντελώς ανοχύρωτοι. Παράλληλα, η κυβέρνηση, εξαντλώντας το ρόλο της στην "ενημέρωση", δημιουργεί άλλοθι για την παντελή ανυπαρξία της σε ζητήματα παρέμβασης για την ουσιαστική προστασία των καταναλωτών. Τα παραπάνω προκύπτουν από τις χτεσινές ανακοινώσεις σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, που κινούνται στα πλαίσια της λογικής της "αυτοπροστασίας" των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου ανακοίνωσε χτες την έκδοση ενός εντύπου με τίτλο "Απλές συμβουλές ποιότητας", στο οποίο αναφέρονται διάφορες πληροφορίες - στην πραγματικότητα αυτονόητες ή επουσιώδεις - για διάφορες κατηγορίες προϊόντων ή υπηρεσιών. Αρχικά θα εκδοθούν 1,5 εκατ. έντυπα που θα διανεμηθούν στα διόδια εξόδου από την Αθήνα και σε σούπερ μάρκετ. Στα παραπάνω πλαίσια εντάσσονται και μια σειρά ραδιοφωνικά σποτ, που θα ακούγονται μέσα στα σούπερ μάρκετ.

Επίσης, ανακοίνωσε την εγκατάσταση και λειτουργία τετραψήφιας τηλεφωνικής γραμμής με τον αριθμό 1720 που θα λειτουργήσει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (θα υπάρχουν πέντε γραμμές στην Αθήνα και 2 στη Θεσσαλονίκη), όπου θα μπορούν να απευθύνονται οι καταναλωτές. Στην πράξη, όπως προκύπτει από τις διευκρινίσεις που έδωσε η υπουργός, στο νούμερο αυτό θα δίνονται πληροφορίες και απαντήσεις σε εξειδικευμένα ερωτήματα των καταναλωτών και θα καταγράφονται καταγγελίες. Δηλαδή, τίποτα περισσότερο απ' ό,τι μπορούσε μέχρι σήμερα να κάνει κανείς με μια απλή επίσκεψη στο υπουργείο ή με ένα τηλεφώνημα στο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Ανάπτυξης, ζητώντας την αρμόδια υπηρεσία. Και αυτό βαφτίζεται "καινοτομία". Τέλος, για τους χρήστες του Internet η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ανοίγει σελίδα που θα περιλαμβάνει τη σχετική αγορανομική νομοθεσία και το παραπάνω έντυπο.

Γίνεται, επομένως, αντιληπτό ότι πρόκειται για τέσσερις διαφορετικούς τρόπους - και, μάλιστα, μόνο τα ραδιοφωνικά σποτ πληρώθηκαν 100 εκατ. σε δύο ιδιωτικές εταιρίες - που θα κάνουν το ίδιο πράγμα: Θα παρέχουν πληροφορίες. Το πώς θα λύνουν οι καταναλωτές τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις συναλλαγές τους φυσικά δεν αντιμετωπίζεται μ' αυτές τις "καινοτομίες" ούτε ενδιαφέρει την κυβέρνηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ερώτηση σχετικά με τις αλυσιδωτές διαψεύσεις περί των "συμφωνιών κυρίων" για πάγωμα των τιμών από διάφορους κλάδους της αγοράς, με δεδομένο ότι τα οικονομικά βάρη των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων είναι τέτοια που δεν επιτρέπουν να γίνεται λόγος για κάτι τέτοιο, η υπουργός Ανάπτυξης επιχείρησε να μειώσει τη σημασία τους, λέγοντας ότι οι αντιδράσεις οφείλονται σε "πολιτικούς λόγους".

ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Επιταχύνεται η παράδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο

Επιταχύνονται οι διαδικασίες παράδοσης της Γενικής Τράπεζας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, στα πλαίσια της ενσωμάτωσης και προσαρμογής του τραπεζικού συστήματος στο "ανταγωνιστικό" ευρωπαϊκό περιβάλλον του κοινού νομίσματος. Χτες ο πρόεδρος της Γενικής, Γ. Δασκαλάκης, ανακοίνωσε ότι για το 1999, έχει αποφασιστεί "γενναία" αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, ενώ για τα επόμενα τρία χρόνια έχει τεθεί ως στόχος η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων στα 150 δισ. δραχμές, μέσω αλλεπάλληλων αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου.

Μέσω της διαδικασίας αυτής θα ενισχυθεί η συμμετοχή των ιδιωτών στη μετοχική σύνθεση της Τράπεζας. Ηδη ο όμιλος της ασφαλιστικής Ιντεραμέρικαν (του Δ. Κοντομηνά), ο οποίος έχει επιλεγεί ως "στρατηγικός σύμμαχος" της Γενικής, κατέχει το 15-16% του μετοχικού της κεφαλαίου με προοπτική να το αυξήσει σε περισσότερο από 20% το 1999.

Από την πλευρά του το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ), που είναι σήμερα και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας, με κατοχή του 35,5% των μετοχών, είτε θα πρέπει να ακολουθήσει την κούρσα των αλλεπάλληλων αυξήσεων, είτε θα πρέπει να αποδεχτεί μείωση της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο.

ΓΣΕΒΕΕ
Δε γίνεται πάγωμα τιμών μ' αυτήν την πολιτική

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να ζητάει να μην αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών των επαγγελματικών, βιοτεχνικών και εμπορικών επιχειρήσεων τη στιγμή που αυξάνεται η φορολογία τους και σαρώνονται από τη λαίλαπα των δημοτικών τελών. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) αποκαλύπτοντας ότι τα περί "συμφωνιών κυρίων" του υπουργείου Ανάπτυξης με διάφορους κλάδους των ΜΜΕ είναι κενό γράμμα.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλλει η ΓΣΕΒΕΕ, από το 1990 μέχρι το 1997 τα δημοτικά τέλη έχουν αυξηθεί κατά 437%. Η απόφαση του Δήμου Αθηναίων, συμπληρώνει, να αυξήσει εκ νέου ιδίως τα τέλη των τετραγωνικών μέτρων των επιχειρήσεων και των κοινόχρηστων χώρων από 9 μέχρι 1.600% έρχεται να συμπληρώσει το σκηνικό των βαρών που η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιβάλλει στους ΕΒΕ.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι στο Δήμο Αθηναίων τα τελευταία εφτά χρόνια τα γενικά τέλη αυξήθηκαν κατά 338%, στο Χαλάνδρι κατά 326%, στους Αγίους Αναργύρους κατά 425%, στον Πειραιά κατά 225%, στην Πάτρα 243%, στη Λάρισα 286%, στη Θεσσαλονίκη 174% και 18% επιπλέον για το 1999. Από κοντά έρχεται και το τέλος του 2% που επιβάλλεται επιλεκτικά σε μια σειρά επιχειρήσεις των επισιτιστικών και τουριστικών επαγγελμάτων, το οποίο πολλές φορές ξεπερνά το ύψος του φόρου εισοδήματος που καταβάλλουν.

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τονίζει η ΓΣΕΒΕΕ, τα τελευταία χρόνια γίνονται μάρτυρες μιας πολιτικής εξώθησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην υπεράντληση πόρων από τους δημότες και τις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση, καταγγέλλει, από τη μια μοιράζει αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και από την άλλη κατακρατεί πόρους εξωθώντας τους δήμους στη μετατροπή τους σε ένα δεύτερο κέντρο φορολόγησης.

ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Κλειστές στο πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη

Θα κλείσουν σε όλη τη χώρα οι λαϊκές αγορές στο πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη, διεκδικώντας την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της χορήγησης παράνομων αδειών που εκδίδουν οι δήμοι και καταγγέλλοντας τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα του υφυπουργού Ανάπτυξης περί τροποποίησης του σχετικού νόμου.

Αυτό αποφασίστηκε στην πρόσφατη κοινή σύσκεψη των δύο Πανελλήνιων Ομοσπονδιών, των Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών και των Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών,κατά την οποία συζητήθηκαν τα καίρια προβλήματα του κλάδου. Επίσης, διεκδικούν ενιαίο νομικό πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών σε όλη τη χώρα, καθώς και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΔΣ του Ταμείου Λαϊκών Αγορών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ