ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τραγωδία για τη χώρα μας το 7χρονο "πείραμα" Γιέλτσιν

Η εισηγητική ομιλία του προέδρου του ΚΚΡΟ στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Μάκης Κοψίδης,υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, είπε προς τους δημοσιογράφους:

"Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας. Οπως σας είναι γνωστό, ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο σύντροφος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ,μετά από πρόσκληση του ΚΚΕ, βρίσκεται στην Αθήνα και στα πλαίσια αυτής της επίσκεψης παραχωρεί και τη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Ο σύντροφος Ζιουγκάνοφ θα κάνει μια εισαγωγική ομιλία και μετά είναι στη διάθεση των δημοσιογράφων για ερωτήσεις πάνω στις εξελίξεις. Μπορούμε λοιπόν ν' αρχίσουμε".

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ τόνισε τα παρακάτω:

"Καλημέρα αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι που είσαστε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου. Θέλω να σας μεταφέρω ένα χαιρετισμό από τη μητέρα Ρωσία. Για δεύτερη μέρα δουλεύουμε σήμερα στη φιλόξενη γη της Ελλάδας με συντρόφους και φίλους, που τα χαμόγελά τους μας δείχνουν πως η Ελλάδα και ο λαός της εξακολουθούν και παραμένουν δικοί μας φίλοι.

Σήμερα το πρωί πήγαμε στην Ακρόπολη. Επισκεφθήκαμε κι ένα παλαιοβυζαντινό ναό με μεγάλη ιστορία. Εχω διδάξει στο Πανεπιστήμιο ανώτατα μαθηματικά και θέλω να σας ευχαριστήσω για το γεγονός ότι έχετε διατηρήσει τις καλύτερες παραδόσεις της Αρχαίας Ελλάδας.

Εδώ στη χώρα σας είχα συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, με τα περισσότερα στελέχη της. Ηταν μια πολύ σημαντική συνάντηση αυτή, είχαμε ανταλλαγή απόψεων. Καθώς επίσης είχα συνάντηση και με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

Κι εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι άσχετα από τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις των συνομιλητών μας, είδα ότι έχουν πολύ καλή αντιμετώπιση και θέση απέναντι στη Ρωσία και ευχήθηκαν από την καρδιά τους να μπορέσει η χώρα μου να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα. Το 7χρονο πείραμα που έκανε στη χώρα μας ο κ. Γιέλτσιν και η κομπανία του, τελείωσε με τραγωδία για τη χώρα μας. Η παραγωγή στη χώρα έχει πέσει κάτω από το μισό, η οικονομική κατάσταση είναι τραγική, οι άνεργοι έχουν φτάσει ήδη τα 20 εκατομ., τη στιγμή που πριν μερικά χρόνια δεν υπήρχε κανένας άνεργος.

Σήμερα στη χώρα μας έχει έρθει μια καινούρια κυβέρνηση, την οποία υποστήριξε και η Λαϊκοπατριωτική Ενωση της Ρωσίας, της οποίας ηγούμαι και στην οποία συμμετέχουν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Αγροτικό Κόμμα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα Λαϊκή Εξουσία και πολλά άλλα κόμματα. Αυτές οι δυνάμεις στήριξαν και τη σημερινή κυβέρνηση.

Εμείς εδώ και καιρό είχαμε προειδοποιήσει γι' αυτή την κατάσταση, ότι αυτή η πολιτική που ακολουθείται θα οδηγήσει σε τέτοιες τραγικές συνέπειες. Είχαμε προτείνει μια άλλη πολιτική, ξεκινώντας ακόμα από ζητήματα όπως η φορολογία, ο κρατικός προϋπολογισμός, η υποστήριξη των παραγωγών της χώρας, άσχετα από ποια μορφής ιδιοκτησίας θα βρίσκεται ή θ' αναπτύσσεται αυτή η παραγωγή.

Πριν 10 μέρες έγινε το 2ο Συνέδριο της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης της Ρωσίας, στην οποία συμμετέχουν και οργανώσεις βετεράνων, οργανώσεις νεολαίας, οργανώσεις γυναικών κι άλλες δυνάμεις.

Εκεί εγκρίναμε το Μανιφέστο της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης της Ρωσίας, το οποίο προβλέπει, έχει μια σειρά θέσεις για το πώς εμείς βλέπουμε τη Ρωσία τον 21ο αιώνα.

Ανάμεσα στα άλλα, στο πρόγραμμά μας προβλέπεται να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη και διεύρυνση των σχέσεων της χώρας μας, των κρατικών, των διακοινοβουλευτικών, των διακομματικών σχέσεων με χώρες με τις οποίες η Ρωσία έχει παραδοσιακές καλές σχέσεις, μεταξύ των οποίων βέβαια είναι και η Ελλάδα".

Ανησυχητική η κατάσταση στα Βαλκάνια

"Από τα Βαλκάνια - όπως είναι γνωστό - έχουν ξεκινήσει οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι. Και σήμερα πάλι στα Βαλκάνια η κατάσταση είναι ανησυχητική. Γι' αυτό και στις συνομιλίες που είχαμε εδώ στην Ελλάδα, το ζήτημα της κατάστασης των Βαλκανίων ήταν ένα από τα ζητήματα που συζητήσαμε.

Ορισμένες επιθετικές δυνάμεις, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δε θέλουν μια ενιαία Ευρώπη - γι' αυτό και ανάβουν φωτιές στα Βαλκάνια - δε θέλουν να ενοποιηθεί η δύναμη που έχει η Ευρώπη με τη δύναμη που έχει η Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών διαπίστωσα ότι και οι συνομιλητές μου έχουν παρόμοιες με εμάς θέσεις. Δηλαδή θέλουν μια ειρηνική και δημοκρατική διευθέτηση του προβλήματος στα Βαλκάνια.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημοσιογράφους που παρακολούθησαν την επίσκεψή μου στη χώρα σας και ήδη και στις σημερινές εφημερίδες υπάρχει μια αρκετά καλή παρουσίαση αυτής της επίσκεψής μου, ειλικρινής θα έλεγα.

Είμαι έτοιμος ν' απαντήσω στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων".

Ριζοσπαστικοποιείται η κοινωνική διάθεση του ρωσικού λαού

Σε ερώτηση αναφορικά με την κοινωνική συνείδηση του ρώσικου λαού σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ σημείωσε:

"Σήμερα το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα, με πολύ μεγάλες οργανωτικές δυνατότητες και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της Ρωσίας.

Σήμερα στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι ενταγμένοι πάνω από 500.000 άνθρωποι, έχει 25.000 κομματικές Οργανώσεις Βάσης, σχεδόν σε κάθε χωριό της χώρας. Σήμερα το Κομμουνιστικό Κόμμα, το Αγροτικό Κόμμα και η Κοινοβουλευτική Ομάδα "Λαϊκή Εξουσία" έχουν τους 200 από τους 450 βουλευτές της κρατικής Δούμας, ενώ ελέγχουν περίπου τους μισούς από τους Γερουσιαστές, που είναι το δεύτερο, το ανώτατο Σώμα της Βουλής.

Σήμερα, η κοινωνική διάθεση του κόσμου έχει ριζοσπαστικοποιηθεί, έχει πάει προς τα αριστερά και στη δεξιά πτέρυγα έχουν μείνει μονάχα ο Γιέλτσιν, ο Τσουμπάις, ο Τσερνομίρντιν και ο Ζιρινόφσκι. Σήμερα αυτούς τους πολιτικούς ανθρώπους τούς υποστηρίζουν από 3% έως 5%

Σήμερα όλοι οι υπόλοιποι αρχίζουν πια να κάνουν λόγο για κοινωνική δικαιοσύνη, για την αύξηση του ρόλου του κράτους στην κοινωνία, για τη διατήρηση και ανάπτυξη των παραδόσεων, γι' αυτά δηλαδή που μιλάει το Κομμουνιστικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τους Ρώσους, σήμερα οι Ρώσοι αποτελούν το 85% του πληθυσμού της Ρωσίας.

Στους Ρώσους μεγαλύτερη συμφορά πέρα από τον Γιέλτσιν δεν έχει προξενήσει κανείς σε όλη την ιστορία τους. Αν και στο παρελθόν η Ρωσία στην ιστορία της είχε κατακτηθεί από ξένους, ποτέ δεν είχε συμβεί να διαμελιστεί ο ρώσικος λαός.

Σήμερα 25 εκατομμύρια Ρώσοι ζουν πέρα από τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι Ρώσοι σε όλη τους την ιστορία στηρίζονταν στη διδασκαλία του Ιησού και αν δούμε και πάρουμε μαζί τη θρησκεία και τις αξίες του κομμουνισμού, θα δούμε ότι αυτές συμπίπτουν.

Γι' αυτό και ποτέ οι Ρώσοι δε θα συμφωνήσουν μ' αυτό που προσπάθησαν να εφαρμόσουν και να εγκαθιδρύσουν ο Γιέλτσιν και η κομπανία του στη Ρωσία, γιατί αυτό αντιβαίνει σ' αυτά με τα οποία έχουν μεγαλώσει".

Περιφερόμενος "ελεύθερος σκοπευτής" ο Αλεξάντρ Λέμπεντ

Για τον - κατά πολλούς - πιθανότερο διάδοχο του Γιέλτσιν, τον Αλεξάντρ Λέμπεντ, και την πιθανότητα συνεργασίας με δυνάμεις που τον εκπροσωπούν, ρωτήθηκε στη συνέχεια ο Γ. Ζιουγκάνοφ. Η απάντησή του:

"Οι νεαρές και όμορφες γυναίκες, πάντα κάνουν τις πιο δύσκολες ερωτήσεις. Σήμερα στη Ρωσία αυτοί που θέλουν να γίνουν Πρόεδροι, έχουν ήδη κάνει μια πολύ μεγάλη ουρά. Και εμένα δε μου αρέσει να κάθομαι σε τέτοιες πολύ μεγάλες ουρές.

Αν πάρουμε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα δούμε ότι μόλις τέσσερις - πέντε άνθρωποι έχουν μεγάλα ποσοστά. Ομως από αυτούς κανένας δεν μπορεί να καταφέρει τίποτα, αν δε συνεργαστεί με τις αριστερές δυνάμεις. Σήμερα είναι έτοιμο για τις εκλογές μόνο το δικό μας το μπλοκ, το μπλοκ των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων.

Αν κάνουμε όμως εκλογές, με βάση το σχήμα που έγιναν οι εκλογές του 1996, θα δώσουμε τη δυνατότητα απλώς να χειραγωγηθούν οι ψηφοφόροι, να γίνει νοθεία. Ηδη γνωρίζουμε από στοιχεία της αμερικανικής κατασκοπίας ότι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του '96 στον Γιέλτσιν προστέθηκε ένα 6% των ψήφων. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά το δεύτερο γύρο στην περιοχή του Ντεγκιστάν μας κλέψανε το 30% των ψήφων.

Από αυτή την άποψη, χρειάζονται να γίνουν σήμερα δύο σημαντικές τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο. Η πρώτη τροποποίηση είναι ότι θα υπάρχουν ποινικές ευθύνες για οποιονδήποτε προκαλέσει νοθεία των εκλογών, και η δεύτερη προϋπόθεση, ότι θα δίνεται από τον πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής σε κάθε εκλογικό τμήμα ένα επικυρωμένο αντίγραφο των αποτελεσμάτων πράγμα που σήμερα δε γίνεται.

Επίσης, χρειάζεται να σταματήσει να υπάρχει το μονοπώλιο των φιλελεύθερων δεξιών δυνάμεων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Επίσης, χρειάζεται να γίνει μια συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία θα δίνει μεγαλύτερες εξουσίες στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και στο Κοινοβούλιο.

Σήμερα, τις μεγαλύτερες δυνατότητες να κερδίσει τις εκλογές έχει η Λαϊκοπατριωτική Ενωση, το δικό μας μπλοκ. Και αν καταφέρουμε και έρθουμε σε συνεννόηση με τις κεντρώες δυνάμεις, τότε θα καταφέρουμε να νικήσουμε από τον πρώτο κιόλας γύρο.

Σε ό,τι αφορά τον Λέμπεντ, είναι ένας ελεύθερος σκοπευτής, ο οποίος γυρνάει και περνάει απ' όλα τα στρατόπεδα. Κατ' αρχήν, να πούμε ότι σήμερα είναι κυβερνήτης σε μια μεγάλη περιοχή. Εκεί υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, μια θάλασσα προβλημάτων. Ας δούμε τι μπορεί να κάνει κατ' αρχήν εκεί πέρα και στη συνέχεια μπορούμε να δούμε.

Βλέπουμε, όμως, ότι εκεί που έχει εκλεγεί κυβερνήτης, πάει τόσο σπάνια που ήδη οι εφημερίδες το έχουν ως είδηση, ότι ο κυβερνήτης ήρθε στην περιοχή που κυβερνάει".

Για την κυβέρνηση Πριμακόφ

Σε ερώτηση για το πώς κρίνει τις μέχρι τώρα προσπάθειες του κ. Πριμακόφ να σταθεροποιήσει την οικονομία και αν είναι διατεθειμένο το ΚΚΡΟ να παρέχει χωρίς όρους υποστήριξη στην κυβέρνηση του κ. Πριμακόφ στη Βουλή, ο Ρώσος κομμουνιστής ηγέτης απάντησε:

"Ο κ. Πριμακόφ είναι ένας πολύ έξυπνος και ταλαντούχος άνθρωπος, έχει δουλέψει και ως δημοσιογράφος, αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών και στην αντικατασκοπία κι αυτό είναι ένα στοιχείο που μιλάει από μόνο του.

Ομως η κυβέρνησή του έχει ορισμένες σημαντικές αδυναμίες. Η πρώτη αδυναμία είναι ότι οποιαδήποτε στιγμή ο Γιέλτσιν μπορεί ν' απομακρύνει αυτή την κυβέρνηση με ένα διάταγμά του κι αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και σήμερα. Γι' αυτό κι εμείς έχουμε προτείνει να γίνει μια νομοθετική τροποποίηση, η οποία θα λέει ότι δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να φύγει, χωρίς να έχει κάνει απολογισμό στις δυο Βουλές στην Κάτω και την Ανω Βουλή της Ρωσίας.

Η δεύτερη αδυναμία της κυβέρνησης Πριμακόφ είναι ότι δεν έχει σημαντική υποστήριξη από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Και σήμερα το να πάρει μια σειρά σύνθετες και όχι δημοφιλείς αποφάσεις χωρίς την υποστήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης, είναι αδύνατο.

Και η τρίτη αδυναμία της κυβέρνησης είναι ότι οι προηγούμενοι που κυβερνούσαν, δεν άφησαν σ' αυτή την κυβέρνηση τίποτα, ούτε στα ταμεία, ούτε στις τράπεζες, ούτε ακόμη καν φάρμακα στις αποθήκες.

Και υπάρχει και μια ακόμα δυσκολία, ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να κάνει λάθος και πρέπει να δράσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Και όμως υπάρχει μια ιδιομορφία.

Πιστεύω ότι αν δεν τα καταφέρει η κυβέρνηση Πριμακόφ τότε η επόμενη κυβέρνηση της Ρωσίας θ' αποτελείται κυρίως από στρατιωτικούς, η οποία θα έχει δυο στόχους μόνο: να διατηρήσει την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας και στη ζωή τον πληθυσμό.

Γι' αυτό η θέση μας απέναντι στη νέα κυβέρνηση Πριμακόφ είναι ξεκάθαρη. Θα υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις ό,τι είναι υπέρ της χώρας και του λαού και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να μην επιτρέψουμε τη διολίσθηση στην παλιά πολιτική που ακολουθούνταν ως τα τώρα".

Φάρσα η τελευταία εμφάνιση του Γιέλτσιν

Αναφερόμενος - μετά από σχετική ερώτηση - στην τελευταία εμφάνιση, την περασμένη Δευτέρα, του Προέδρου Γιέλτσιν στο Κρεμλίνο, ο ομιλητής τόνισε:

"Πρόκειται για μια ακόμη φάρσα. Μέσα στα έξι χρόνια της προεδρίας του έχει 7 φορές αλλάξει τον επικεφαλής του γραφείου του. Αν θες να διαλύσεις κάποιο σύστημα, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να αλλάζεις κάθε χρόνο τον επικεφαλής: Θα καταρρεύσει από μόνο του αυτό το σύστημα.

Και όσοι δουλέψανε με τον Γιέλτσιν σε όλη την περίοδο από τότε που ήρθε, όλοι έχουν απολυθεί. Ο μόνος που μένει να απολυθεί είναι και η κόρη του και στη συνέχεια δεν υπάρχει κανένας ακόμα.

Επίσης, και σ' αυτή την τελευταία του εμφάνιση αποφάσισε να πάρει υπό τον άμεσο έλεγχό του δύο ακόμη δομές εξουσίας. Μπορεί όμως να διοικήσει κανείς απευθείας 15 δομές εξουσίας απ' το κρεβάτι του νοσοκομείου του;

Γι' αυτό και όλοι στη χώρα που το είδαν αυτό, το είδαν αδιάφορα, σηκώσανε τους ώμους τους και καταλαβαίνουν ότι είναι η αγωνία του καθεστώτος πριν το τέλος του. Η εποχή του Γιέλτσιν στη Ρωσία έχει ολοκληρωθεί. Το καθήκον είναι το να βγούμε απ' αυτό το βάλτο, που πέταξε τη χώρα, με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο".

Απαιτείται σύγχρονος, δημοκρατικός τρόπος λειτουργίας της κοινωνίας

Στον πρόεδρο του ΚΚΡΟ υποβλήθηκε το παρακάτω ερώτημα:

- Ο κ. Ζιουγκάνοφ, και το κόμμα του το ίδιο, θα δεχόταν μια κυβέρνηση στρατιωτικών;

Πολλοί χαρακτηρίζουν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσίας σήμερα ως ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα επί της ουσίας.

Εν πάση περιπτώσει αν το Κομμουνιστικό Κόμμα πάρει την κυβέρνηση θα φροντίσει ούτως ώστε να εμβαθύνει, ν' αναπτύξει μια πλουραλιστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, ή όπως κάποιοι φοβούνται θα έχουμε μια επιστροφή στο καθεστώς της Σοβιετικής Ενωσης;

Και επειδή αρκετοί Δυτικοί επιχειρηματίες φοβούνται την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, μήπως θα μπορούσε ο ίδιος να πει ποια πολιτική θ' ακολουθήσει το κόμμα του προς αυτή την κατεύθυνση;

Και η απάντηση:

"Εχω μονάχα μια παράκληση προς την εφημερίδα σας. Κάνατε 4 ερωτήσεις, θα παρακαλέσω να παρουσιάσετε τις απαντήσεις μου όπως θα τις πω.

Οποιαδήποτε δικτατορία μεταξύ των άλλων και η στρατιωτική δικτατορία δεν έχει προοπτική. Δεν μπορείς σήμερα να διοικήσεις σύγχρονες τεχνολογίες, σύγχρονα όπλα, πυρηνικά όπλα με τη βοήθεια των αυτόματων όπλων.

Γι' αυτό σήμερα απαιτείται ένας σύγχρονος δημοκρατικός τρόπος λειτουργίας της κοινωνίας, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να εκλέγουν αυτούς που θα κυβερνούν. Και αυτοί που θα κυβερνούν, θα πρέπει να απολογούνται απέναντι σ' αυτούς που τους εξέλεξαν.

Γι' αυτό κι εμείς δεν υποστηρίζουμε στρατιωτικά πραξικοπήματα. Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για μια δημοκρατική λύση στη χώρα. Εμείς θεωρούμε ότι από τις σημαντικές αδυναμίες που υπήρχαν στο παρελθόν, ήταν ότι πέρα από το ΚΚΣΕ δεν υπήρχε κάποια άλλη δύναμη, κάποια άλλη άποψη η οποία θα μπορούσε να είχε συζητηθεί στα ανώτατα κρατικά όργανα της χώρας.

Γι' αυτό κι εμείς τοποθετούμαστε υπέρ του να υπάρχουν πολλά κόμματα και κάθε κόμμα να εκφράζει τις θέσεις του και στις εκλογές ο κόσμος ν' αποφασίζει ποιο κόμμα θα υποστηρίξει.

Στον κόσμο υπάρχουν διαφορές, υπάρχει ζέστη, υπάρχει το κρύο, υπάρχουν δηλαδή διάφορες απόψεις και στην πολιτική θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να εκφράζονται οι διαφορετικές απόψεις και να υπάρξει η επιλογή.

Σε ό,τι αφορά το πού ανήκω κομματικά, είμαι Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ταυτόχρονα είμαι ηγέτης της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης και πριν 2 περίπου βδομάδες 1.100 αντιπρόσωποι που συμμετείχαν στο Συνέδριο της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης, οι οποίοι εκπροσωπούν πάνω από 50 πολιτικές και κοινωνικές Οργανώσεις - πολύ μαζικές και οργανωμένες στη χώρα μας - με εξέλεξαν ομόφωνα πρόεδρο.

Σε ό,τι αφορά τις αξίες τις οποίες πρεσβεύουμε, εμείς έχουμε πάρει ό,τι καλύτερο είχε το ΚΚΣΕ. Εχουμε μελετήσει κι έχουμε πάρει ό,τι καλύτερο είχε η πολιτική ζωή στην Ευρώπη, αλλά και η πείρα που υπάρχει από το θαύμα της Ιαπωνίας και από το θαύμα της Κίνας.

Γι' αυτό και το κόμμα μας είναι ένα έξυπνο και σύγχρονο κόμμα, το οποίο με σιγουριά ατενίζει το μέλλον.

Σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματίες αυτοί δε μας φοβούνται, ούτε και μπορούν να μας φοβηθούν, γιατί είναι γνωστό ότι η Σοβιετική Ενωση συνεργαζόταν με τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της γης και είχε δημιουργήσει συνθήκες για να μπορούν κι αυτοί να δουλεύουν.

Στη σημερινή κομμουνιστική Κίνα οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου έχουν τον τελευταίο καιρό επενδύσει πάνω από 200 δισ. δολάρια. Στη σημερινή γιελτσινική Ρωσία αυτό το ποσοστό των επενδύσεων είναι πολύ λιγότερο.

Πρόσφατα στη Γερμανία συναντήθηκα με μια σειρά επιχειρηματικούς κύκλους που παλιότερα δούλευαν με τη Σοβιετική Ενωση και οι οποίοι μου είπαν ξεκάθαρα ότι αν δημιουργηθεί ένα σύστημα κατανοητό και σταθερό, αν καθοριστούν οι κανόνες του παιχνιδιού είναι έτοιμοι να ξαναεπιστρέψουν.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στη Ρωσία, αυτή η ιδιωτικοποίηση που έκαναν ο Γιέλτσιν και ο Τζουμπάις δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση, πρόκειται για μια φανερή ληστεία. Για παράδειγμα, υπάρχουν επιχειρήσεις που ήρθαν ειδικοί από την Αμερική και επιχειρήσεις αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων πουλήθηκαν μονάχα στο 3% της αξίας τους.

Αυτό δεν έχει να κάνει τίποτα με την πραγματική ιδιωτικοποίηση. Πρόκειται για κοινή παραβίαση του νόμου. Ομως καταλαβαίνουμε ότι αν γίνει προσπάθεια σήμερα να παρθούν αυτά πίσω, θα αρχίσουν πυροβολισμοί από τη μια άκρη της Ρωσίας ως την άλλη.

Γι' αυτό και εμείς θα εφαρμόσουμε μέτρα ανάλογα: εκεί που δουλεύουν αυτές οι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα τις βοηθήσουμε, εκεί που αυτές οι επιχειρήσεις έχουν σταματήσει θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και εκεί που αυτές οι επιχειρήσεις έχουν ουσιαστικά κλαπεί και είναι στα χέρια εγκληματικών στοιχείων, θα πρέπει πια να πάρει τις υποθέσεις αυτές στα χέρια της η δικαιοσύνη".

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΖΙΟΥΓΚΑΝΟΦ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αναχώρησε χτες το βράδυ, αφού ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη χώρα μας, με πρόσκληση του ΚΚΕ, ο πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και πρόεδρος της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης της Ρωσίας Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, ο οποίος, προχτές, είχε, στον Περισσό, πολύωρη συνάντηση αλληλοενημέρωσης με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και τον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ Χαρίλαο Φλωράκη και συναντήθηκε με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (Κ. Σκανδαλίδη). Χτες, το μεσημέρι, έδωσε συνέντευξη Τύπου, ενώ προηγούμενα, το πρωί, είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

Στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στο ξενοδοχείο "ΤΙΤΑΝΙΑ", όπου, εκτός των δημοσιογράφων, παραβρέθηκαν πλήθος αντιστασιακών και άλλων αγωνιστών, τον ηγέτη του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ πλαισίωναν ο Μ. Κοψίδης,υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Μπάμπης Αγγουράκης,υπεύθυνος του Διεθνούς Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ και της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης της Ρωσίας, στη συνέντευξή του, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αναφέρθηκε στην άσχημη εσωτερική κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει η ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος και η δράση του Γιέλτσιν και της παρέας του, αλλά και στον αγώνα των εργαζομένων και του ΚΚΡΟ και της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης για την έξοδο από τη σημερινή κρίση υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων και της χώρας. Αφού σημείωσε τις φιλικές σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα και την Κύπρο και τις προσπάθειες για την ανάπτυξή τους παραπέρα, κατάγγειλε τον επεκτατικό ρόλο του ΝΑΤΟ. Αναφέρθηκε, ακόμη, στις μοναδικές αξίες του κομμουνισμού, που σήμερα γίνονται ακόμα πιο επίκαιρες και για τις οποίες αγωνίζονται τα κομμουνιστικά κόμματα. Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και για το ότι με προσοχή τον παρακολούθησαν. Στη Ρωσία, τόνισε, οι άνθρωποι, άσχετα από την εθνικότητά τους, άσχετα από το θρήσκευμά τους, άσχετα από τις διαφορετικές ιδέες που μπορεί να έχουν, πάντα με μεγάλο σεβασμό μιλούν για την Ελλάδα. Γι' αυτό και εγώ σας εύχομαι υγεία και ευτυχία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ