Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ριζοσπαστικοποιείται η κοινωνική διάθεση του ρωσικού λαού

Σε ερώτηση αναφορικά με την κοινωνική συνείδηση του ρώσικου λαού σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ σημείωσε:

"Σήμερα το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα, με πολύ μεγάλες οργανωτικές δυνατότητες και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της Ρωσίας.

Σήμερα στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι ενταγμένοι πάνω από 500.000 άνθρωποι, έχει 25.000 κομματικές Οργανώσεις Βάσης, σχεδόν σε κάθε χωριό της χώρας. Σήμερα το Κομμουνιστικό Κόμμα, το Αγροτικό Κόμμα και η Κοινοβουλευτική Ομάδα "Λαϊκή Εξουσία" έχουν τους 200 από τους 450 βουλευτές της κρατικής Δούμας, ενώ ελέγχουν περίπου τους μισούς από τους Γερουσιαστές, που είναι το δεύτερο, το ανώτατο Σώμα της Βουλής.

Σήμερα, η κοινωνική διάθεση του κόσμου έχει ριζοσπαστικοποιηθεί, έχει πάει προς τα αριστερά και στη δεξιά πτέρυγα έχουν μείνει μονάχα ο Γιέλτσιν, ο Τσουμπάις, ο Τσερνομίρντιν και ο Ζιρινόφσκι. Σήμερα αυτούς τους πολιτικούς ανθρώπους τούς υποστηρίζουν από 3% έως 5%

Σήμερα όλοι οι υπόλοιποι αρχίζουν πια να κάνουν λόγο για κοινωνική δικαιοσύνη, για την αύξηση του ρόλου του κράτους στην κοινωνία, για τη διατήρηση και ανάπτυξη των παραδόσεων, γι' αυτά δηλαδή που μιλάει το Κομμουνιστικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τους Ρώσους, σήμερα οι Ρώσοι αποτελούν το 85% του πληθυσμού της Ρωσίας.

Στους Ρώσους μεγαλύτερη συμφορά πέρα από τον Γιέλτσιν δεν έχει προξενήσει κανείς σε όλη την ιστορία τους. Αν και στο παρελθόν η Ρωσία στην ιστορία της είχε κατακτηθεί από ξένους, ποτέ δεν είχε συμβεί να διαμελιστεί ο ρώσικος λαός.

Σήμερα 25 εκατομμύρια Ρώσοι ζουν πέρα από τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι Ρώσοι σε όλη τους την ιστορία στηρίζονταν στη διδασκαλία του Ιησού και αν δούμε και πάρουμε μαζί τη θρησκεία και τις αξίες του κομμουνισμού, θα δούμε ότι αυτές συμπίπτουν.

Γι' αυτό και ποτέ οι Ρώσοι δε θα συμφωνήσουν μ' αυτό που προσπάθησαν να εφαρμόσουν και να εγκαθιδρύσουν ο Γιέλτσιν και η κομπανία του στη Ρωσία, γιατί αυτό αντιβαίνει σ' αυτά με τα οποία έχουν μεγαλώσει".

Περιφερόμενος "ελεύθερος σκοπευτής" ο Αλεξάντρ Λέμπεντ

Για τον - κατά πολλούς - πιθανότερο διάδοχο του Γιέλτσιν, τον Αλεξάντρ Λέμπεντ, και την πιθανότητα συνεργασίας με δυνάμεις που τον εκπροσωπούν, ρωτήθηκε στη συνέχεια ο Γ. Ζιουγκάνοφ. Η απάντησή του:

"Οι νεαρές και όμορφες γυναίκες, πάντα κάνουν τις πιο δύσκολες ερωτήσεις. Σήμερα στη Ρωσία αυτοί που θέλουν να γίνουν Πρόεδροι, έχουν ήδη κάνει μια πολύ μεγάλη ουρά. Και εμένα δε μου αρέσει να κάθομαι σε τέτοιες πολύ μεγάλες ουρές.

Αν πάρουμε τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα δούμε ότι μόλις τέσσερις - πέντε άνθρωποι έχουν μεγάλα ποσοστά. Ομως από αυτούς κανένας δεν μπορεί να καταφέρει τίποτα, αν δε συνεργαστεί με τις αριστερές δυνάμεις. Σήμερα είναι έτοιμο για τις εκλογές μόνο το δικό μας το μπλοκ, το μπλοκ των λαϊκοπατριωτικών δυνάμεων.

Αν κάνουμε όμως εκλογές, με βάση το σχήμα που έγιναν οι εκλογές του 1996, θα δώσουμε τη δυνατότητα απλώς να χειραγωγηθούν οι ψηφοφόροι, να γίνει νοθεία. Ηδη γνωρίζουμε από στοιχεία της αμερικανικής κατασκοπίας ότι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του '96 στον Γιέλτσιν προστέθηκε ένα 6% των ψήφων. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά το δεύτερο γύρο στην περιοχή του Ντεγκιστάν μας κλέψανε το 30% των ψήφων.

Από αυτή την άποψη, χρειάζονται να γίνουν σήμερα δύο σημαντικές τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο. Η πρώτη τροποποίηση είναι ότι θα υπάρχουν ποινικές ευθύνες για οποιονδήποτε προκαλέσει νοθεία των εκλογών, και η δεύτερη προϋπόθεση, ότι θα δίνεται από τον πρόεδρο της εκλογικής επιτροπής σε κάθε εκλογικό τμήμα ένα επικυρωμένο αντίγραφο των αποτελεσμάτων πράγμα που σήμερα δε γίνεται.

Επίσης, χρειάζεται να σταματήσει να υπάρχει το μονοπώλιο των φιλελεύθερων δεξιών δυνάμεων από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Επίσης, χρειάζεται να γίνει μια συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία θα δίνει μεγαλύτερες εξουσίες στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και στο Κοινοβούλιο.

Σήμερα, τις μεγαλύτερες δυνατότητες να κερδίσει τις εκλογές έχει η Λαϊκοπατριωτική Ενωση, το δικό μας μπλοκ. Και αν καταφέρουμε και έρθουμε σε συνεννόηση με τις κεντρώες δυνάμεις, τότε θα καταφέρουμε να νικήσουμε από τον πρώτο κιόλας γύρο.

Σε ό,τι αφορά τον Λέμπεντ, είναι ένας ελεύθερος σκοπευτής, ο οποίος γυρνάει και περνάει απ' όλα τα στρατόπεδα. Κατ' αρχήν, να πούμε ότι σήμερα είναι κυβερνήτης σε μια μεγάλη περιοχή. Εκεί υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, μια θάλασσα προβλημάτων. Ας δούμε τι μπορεί να κάνει κατ' αρχήν εκεί πέρα και στη συνέχεια μπορούμε να δούμε.

Βλέπουμε, όμως, ότι εκεί που έχει εκλεγεί κυβερνήτης, πάει τόσο σπάνια που ήδη οι εφημερίδες το έχουν ως είδηση, ότι ο κυβερνήτης ήρθε στην περιοχή που κυβερνάει".

Για την κυβέρνηση Πριμακόφ

Σε ερώτηση για το πώς κρίνει τις μέχρι τώρα προσπάθειες του κ. Πριμακόφ να σταθεροποιήσει την οικονομία και αν είναι διατεθειμένο το ΚΚΡΟ να παρέχει χωρίς όρους υποστήριξη στην κυβέρνηση του κ. Πριμακόφ στη Βουλή, ο Ρώσος κομμουνιστής ηγέτης απάντησε:

"Ο κ. Πριμακόφ είναι ένας πολύ έξυπνος και ταλαντούχος άνθρωπος, έχει δουλέψει και ως δημοσιογράφος, αλλά και στο υπουργείο Εξωτερικών και στην αντικατασκοπία κι αυτό είναι ένα στοιχείο που μιλάει από μόνο του.

Ομως η κυβέρνησή του έχει ορισμένες σημαντικές αδυναμίες. Η πρώτη αδυναμία είναι ότι οποιαδήποτε στιγμή ο Γιέλτσιν μπορεί ν' απομακρύνει αυτή την κυβέρνηση με ένα διάταγμά του κι αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και σήμερα. Γι' αυτό κι εμείς έχουμε προτείνει να γίνει μια νομοθετική τροποποίηση, η οποία θα λέει ότι δεν μπορεί αυτή η κυβέρνηση να φύγει, χωρίς να έχει κάνει απολογισμό στις δυο Βουλές στην Κάτω και την Ανω Βουλή της Ρωσίας.

Η δεύτερη αδυναμία της κυβέρνησης Πριμακόφ είναι ότι δεν έχει σημαντική υποστήριξη από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Και σήμερα το να πάρει μια σειρά σύνθετες και όχι δημοφιλείς αποφάσεις χωρίς την υποστήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης, είναι αδύνατο.

Και η τρίτη αδυναμία της κυβέρνησης είναι ότι οι προηγούμενοι που κυβερνούσαν, δεν άφησαν σ' αυτή την κυβέρνηση τίποτα, ούτε στα ταμεία, ούτε στις τράπεζες, ούτε ακόμη καν φάρμακα στις αποθήκες.

Και υπάρχει και μια ακόμα δυσκολία, ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να κάνει λάθος και πρέπει να δράσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Και όμως υπάρχει μια ιδιομορφία.

Πιστεύω ότι αν δεν τα καταφέρει η κυβέρνηση Πριμακόφ τότε η επόμενη κυβέρνηση της Ρωσίας θ' αποτελείται κυρίως από στρατιωτικούς, η οποία θα έχει δυο στόχους μόνο: να διατηρήσει την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας και στη ζωή τον πληθυσμό.

Γι' αυτό η θέση μας απέναντι στη νέα κυβέρνηση Πριμακόφ είναι ξεκάθαρη. Θα υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις ό,τι είναι υπέρ της χώρας και του λαού και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να μην επιτρέψουμε τη διολίσθηση στην παλιά πολιτική που ακολουθούνταν ως τα τώρα".

Φάρσα η τελευταία εμφάνιση του Γιέλτσιν

Αναφερόμενος - μετά από σχετική ερώτηση - στην τελευταία εμφάνιση, την περασμένη Δευτέρα, του Προέδρου Γιέλτσιν στο Κρεμλίνο, ο ομιλητής τόνισε:

"Πρόκειται για μια ακόμη φάρσα. Μέσα στα έξι χρόνια της προεδρίας του έχει 7 φορές αλλάξει τον επικεφαλής του γραφείου του. Αν θες να διαλύσεις κάποιο σύστημα, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να αλλάζεις κάθε χρόνο τον επικεφαλής: Θα καταρρεύσει από μόνο του αυτό το σύστημα.

Και όσοι δουλέψανε με τον Γιέλτσιν σε όλη την περίοδο από τότε που ήρθε, όλοι έχουν απολυθεί. Ο μόνος που μένει να απολυθεί είναι και η κόρη του και στη συνέχεια δεν υπάρχει κανένας ακόμα.

Επίσης, και σ' αυτή την τελευταία του εμφάνιση αποφάσισε να πάρει υπό τον άμεσο έλεγχό του δύο ακόμη δομές εξουσίας. Μπορεί όμως να διοικήσει κανείς απευθείας 15 δομές εξουσίας απ' το κρεβάτι του νοσοκομείου του;

Γι' αυτό και όλοι στη χώρα που το είδαν αυτό, το είδαν αδιάφορα, σηκώσανε τους ώμους τους και καταλαβαίνουν ότι είναι η αγωνία του καθεστώτος πριν το τέλος του. Η εποχή του Γιέλτσιν στη Ρωσία έχει ολοκληρωθεί. Το καθήκον είναι το να βγούμε απ' αυτό το βάλτο, που πέταξε τη χώρα, με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ