Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ
Απίστευτος κυνισμός προς τους Τσιγγάνους

Ο εκπρόσωπος της νομαρχίας είπε: "Οταν ανεβαίνει η στάθμη, οι Τσιγγάνοι θα πρέπει να παίρνουν μέτρα για να προστατευτούν. Να φεύγουν μακρύτερα, να βγαίνουν στο δρόμο"

Ολοένα και μακραίνει ο δρόμος για την προσωρινή μετεγκατάσταση των περίπου 1.800 σκηνιτών, σε οργανωμένο καταυλισμό στο στρατόπεδο Γκόνου της Θεσσαλονίκης. Δύο χρόνια τώρα, οι Τσιγγάνοι εμπαίζονται με το χειρότερο τρόπο από τη Νομαρχία. Οι σκηνίτες, που το Σεπτέμβρη εκδιώχθηκαν άρον άρον από την περιοχή του Ευόσμου όπου κατοικούσαν επί χρόνια, σήμερα ζουν δίπλα στην κοίτη του Γαλλικού ποταμού και κινδυνεύουν κάθε στιγμή από την ενδεχόμενη υπερχείλιση. Πριν λίγες μέρες, η περιοχή μετατράπηκε σε απέραντο βούρκο, εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων. Η λάσπη έφτανε μέχρι το γόνατο. Ευτυχώς, ακολούθησαν καλύτερες μέρες και έγινε δυνατή έστω η χαλικόστρωση των νοητών διαδρόμων μέσα στον καταυλισμό.

Χτες ο εκπρόσωπος της Νομαρχίας ανακοίνωσε πως οι εργασίες αποναρκοθέτησης του Στρατοπέδου Γκόνου (ξεκίνησαν στις 17 Νοέμβρη) προχωράνε με αργούς ρυθμούς, εξαιτίας αντικειμενικών δυσκολιών και αναμένεται να ολοκληρωθούν στα μέσα του Γενάρη, οπότε θα ξεκινήσουν και τα έργα για τη δημιουργία του καταυλισμού. Με δεδομένο ότι το απαραίτητο κονδύλι έχει εξασφαλιστεί από τις αρχές του '98 και το χρονοδιάγραμμα εργολαβίας έχει οριστεί στους 4 μήνες, οι Τσιγγάνοι μπορούν να ελπίζουν σε μετεγκατάσταση μέσα στον Απρίλη.

Μέχρι τότε τι; Θα ζουν κάθε στιγμή με το φόβο και θα παρακαλάνε να μην πλημμυρίσει το ποτάμι. Σε συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε το δίκτυο DROM, και πραγματοποιήθηκε σε μια καλύβα, μέσα στο βούρκο όπου θα ξεχειμωνιάσουν, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου των σκηνιτών έκαναν έκκληση προς τη Νομαρχία και το κράτος να πάψει να τους μεταχειρίζεται ως παιδιά ενός κατώτερου θεού. Να επισπεύσει τις εργασίες και να χαλικοστρώσει τουλάχιστον ένα μέρος του στρατοπέδου Γκόνου (50 από τα 200 στρέμματα), ώστε να μεταφερθούν προσωρινά με τις σκηνές τους, έως ότου ολοκληρωθούν τα έργα. "Οι άνθρωποι πεθαίνουν μία φορά. Εμείς πεθαίνουμε κάθε μέρα", είπε ο Π. Φραγκούλης, ενώ ο Π. Σαμπάνης συμπλήρωσε: "Ο Γολγοθάς των Τσιγγάνων πρέπει να τελειώσει. Η πολιτεία πρέπει, επιτέλους, να μας δει ισότιμα ως Ελληνες πολίτες".

Τα απορριμματοφόρα περνάνε σπάνια, οι υδροφόρες προμηθεύουν με νερό μόνο αν εξαντληθούν και οι τελευταίες σταγόνες και οι "Γιατροί του Κόσμου", που έχουν εγκαταστήσει ένα πρόχειρο ιατρείο μέσα στον καταυλισμό, περιμένουν ακόμη τα εμβόλια για το δεύτερο εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας.

"Κοστίζουν", είπε ο εκπρόσωπος της Νομαρχίας Α. Καλταβερίδης, προσπαθώντας να εξηγήσει την καθυστέρηση. Ενώ εμφανίστηκε άκρως κυνικός, όταν κλήθηκε να πει τι μέτρα προτίθεται να πάρει ο νομάρχης για να προστατέψει τους σκηνίτες από την ενδεχόμενη υπερχείλιση του ποταμού. "Οταν ανεβαίνει η στάθμη, κάτι που δε γίνεται ξαφνικά από τη μια στιγμή στην άλλη, θα πρέπει να παίρνουν μέτρα για να προστατευτούν. Να φεύγουν μακρύτερα, να βγαίνουν στο δρόμο".

Το δίκτυο DROM ανακοίνωσε χτες πως θα κοινοποιήσει προς την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης και τον Αρειο Πάγο ψήφισμα, με το οποίο καταγγέλλει τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης ως υπεύθυνη για τον κοινωνικό αποκλεισμό των σκηνιτών και την έκθεση της ζωής τους σε κίνδυνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ