Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το αντίτιμο των "πακέτων"

Oσοι υπηρετούν τη θεωρία περί "σύγκλισης" στην ΕΕ, γνωρίζουν παρά πολύ καλά ότι ψεύδονται και μάλιστα ασύστολα. Γνωρίζουν ότι στον καπιταλισμό η ανισόμετρη ανάπτυξη έχει χαρακτήρα νομοτέλειας που υπαγορεύεται από την ίδια την εκμεταλλευτική φύση του συστήματος. Στο ιμπεριαλιστικό, δε, στάδιο ο καπιταλισμός δεν μπορεί παρά να διευρύνει τα χαρακτηριστικά αυτής της ανισομέρειας. Από αυτόν τον κανόνα ούτε θέλει μα ούτε και μπορεί να ξεφύγει ένα ιμπεριαλιστικό κέντρο, όπως η ΕΕ.

Οι περί του αντιθέτου προπαγανδίζοντες, έχουν τους δικούς τους ιδιοτελείς λόγους για να σερβίρουν "πράσινα λιβάδια κατάσπαρτα με εύρω" και "πακέτα Σαντέρ" στο λαό. Ο βασικός λόγος είναι ότι όλα τα "πακέτα" είτε του Σαντέρ, είτε του Ντελόρ - είτε κάποτε του Κολ, που σήμερα τον ανακήρυξαν "επίτιμο Ευρωπαίο" - δεν αφορούν παρά τις τσέπες των κεφαλαιοκρατών. Οι εργάτες και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, από τα "πακέτα" το μόνο που έχουν λαμβάνειν είναι τα κούφια λόγια και τα... πράσινα άλογα περί "σύγκλισης". Το πραγματικό περιεχόμενο των "πακέτων" πάει, με διάφορους τρόπους, στα ταμεία βιομηχάνων, τραπεζιτών, εφοπλιστών, μεγαλοεργολάβων, μεγαλοπρομηθευτών του δημοσίου κ. ο. κ. Οι τελευταίοι είναι που έχουν και την επιθυμία να"συγκλίνουν" με τους ομολόγους τους ευρω - καρχαρίες.

Με άλλα λόγια η θεωρία της "σύγκλισης" την οποία καλείται να πληρώσει ο λαός, χρησιμοποιείται για να δέχεται αγόγγυστα θυσίες επί των οποίων, όπως λέει η κυρίαρχη προπαγάνδα, του καταβάλλεται το αντίτιμο των "πακέτων". Μόνο που αφ' ενός για κάθε ένα ECU που φτάνει στην Ελλάδα, ο λαός έχει πληρώσει τρία ECU, αφ' ετέρου και κείνα που φτάνουν, πάνε στα ταμεία του Λάτση, του Κοπελούζου, του Βαρδινογιάννη, του Κόκκαλη, του Μπόμπολα, του Τεγόπουλου.

***

Aυτές τις ώρες στη Βιέννη, η κυβέρνηση επιχειρεί να το ρίξει... στον "πατριωτισμό". Τώρα που η θεωρία της "σύγκλισης" θρυμματίζεται κάτω από την μπότα των πολυεθνικών, τώρα που οι Γερμανοί και οι υπόλοιποι "εταίροι" απευθύνονται στους συνεταίρους τους της περιφέρειας και τους λένε "ό,τι πήρατε - πήρατε" από τα κοινοτικά ταμεία, η κυβέρνηση δίνει, λέει, τη μάχη υπέρ του λαού και της χώρας (!) για να διατηρηθούν τα κεκτημένα... Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν απολογείται, που εκπροσωπώντας τα συμφέροντα εκείνης της Ελλάδας, της μιας κάστας των προυχόντων, ρίχνει στο περιθώριο την Ελλάδα της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων αυτής της χώρας, αλλά αντίθετα παριστάνει και την ανίδεη.

***

Eίναι αλήθεια όμως, ότι η κυβέρνηση και "μάχη" δίνει και "αγωνιά". Για ποια πράγματα όμως; Πρώτον, η κυβέρνηση δίνει "μάχη" ώστε οι εγχώριοι καπιταλιστές να μη χάσουν το κομμάτι της πίτας που δε θέλουν να τους παρέχουν πλέον, οι ομογάλακτοί τους της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής οικογένειας, οι οποίοι ζητούν "πάγωμα" των κοινοτικών πόρων για το διάστημα 2000 - 2006.

Δεύτερον, η κυβέρνηση "αγωνιά" διότι, κατ' αρχήν, με την επιχείρηση περικοπής των κοινοτικών πόρων σε επίπεδο ΕΕ, περικόπτεται η δυνατότητά της, να παραμυθιάζει το λαό ότι οι πολυεθνικές και οι κυβερνήσεις τους στην ΕΕ, ενδιαφέρονται να... ενισχύσουν τη "σύγκλιση" του ελληνικού λαού με τον δήθεν, "παράδεισο" των Βρυξελλών.

Παράλληλα η κυβέρνηση "αγωνιά" γιατί γνωρίζει ότι οι επερχόμενες περικοπές δεν της επιτρέπουν να πετά ούτε και αυτά τα συνήθη "ξεροκόμματα" για να εξαπατά όσους αμφισβητούν το "μονόδρομο" της ΟΝΕ.

Και είναι πολλοί όλοι αυτοί: εργάτες, αγρότες, μαθητές, άνεργοι... είναι με δύο λόγια, όλοι αυτοί που έχουν κάθε λόγο να... συγκλίνουν μεταξύ τους σε ένα ενιαίο μέτωπο για να ανατραπεί αυτή η πολιτική της "σύγκλισης" με την Ευρω - ανέχεια.

Ν. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μικρότερο και με χειρότερους όρους το "πακέτο Σαντέρ" (1999-07-02 00:00:00.0)
Μια προεκλογική απάτη ύψους... 15 τρισ.! (1999-05-23 00:00:00.0)
Νέο "μεγάλο φαγοπότι" με προεκτάσεις δημαγωγίας (1998-07-18 00:00:00.0)
Ενα νέο φάντασμα και οι πρόγονοί του... (1997-09-14 00:00:00.0)
Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία... (1997-05-20 00:00:00.0)
Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία... (1997-05-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ