Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μικρότερο και με χειρότερους όρους το "πακέτο Σαντέρ"
  • Πώς μοιράζονται τα κονδύλια του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης
  • Λιγότερα απ' όσα υποσχόταν η κυβέρνηση
  • Καμιά σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και του λαού

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Η Κομισιόν αποφάσισε χτες την πραγματική κατανομή των κονδυλίων των τριών Διαρθρωτικών Ταμείων (ΔΤ) του "πακέτου Σαντέρ" της Ατζέντας 2000 για την επταετή περίοδο 2000 - 2006, μειώνοντας, λογιστικά, ακόμη περισσότερο τα συνολικά κονδύλια που είχαν αποφασιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Βερολίνου (24/25 Μάρτη). Το συνολικό επίσημο ποσό των τριών ΔΤ (Περιφερειακό Κοινωνικό, Γεωργικό) για την επταετία 2000 - 2006 ανέρχεται σε 183.564 εκατ. "Ευρώ", σε τιμές 1999, και μοιράζεται στα 15 κράτη - μέλη στη βάση "τριών στόχων" που συνοδεύονται από "μεταβατικές στηρίξεις". Το αντίστοιχο ποσό που είχε αποφασιστεί στο Βερολίνο ήταν 194.950 εκατ. "Ευρώ". Στην Ελλάδα αναλογούν 20.961 εκατ. "Ευρώ", δηλαδή περίπου 6.917 τρισ. δραχμές. Σ' αυτά τα λεφτά θα προστεθούν αργότερα και τα κονδύλια του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ) που θα ανέρχονται σε 3.006 εκατ. "Ευρώ", δηλαδή περίπου 990 δισ. δραχμές. Το συνολικό ποσό του "πακέτου Σαντέρ" για την Ελλάδα υπολογίζεται, λοιπόν, στα 7.890 τρισ. δραχμές για την επταετία 2000 - 2006. Τα κονδύλια που αναλογούν στην Ελλάδα από τα τρία ΔΤ είναι το 12,3% του συνολικού ποσού, πολύ χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό του "δεύτερου πακέτου Ντελόρ" 1994 - 1999 που ήταν το 18% του συνολικού ποσού. Τρία κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος και πολύ περισσότερα απ' ό,τι η Ελλάδα. Τα περισσότερα λεφτά θα πάνε στην Ισπανία, συγκεκριμένα 43.087 εκατ. "Ευρώ" (28,95%). Ακολουθούν η Ιταλία με 28.487 εκατ. "Ευρώ" (16%) και η Γερμανία με 28.156 εκατ. "Ευρώ" (16%). Λίγο λιγότερα από την Ελλάδα θα λάβει η Πορτογαλία (19.029 εκατ. "Ευρώ"), ενώ σημαντικά ποσά αναλογούν στη Βρετανία (15.635 εκατ. "Ευρώ") και στη Γαλλία (14.620 εκατ. "Ευρώ"). Γίνεται φανερό ότι η περιβόητη "περιφερειακή πολιτική" της ΕΕ κάθε άλλο παρά (... ) "περιφερειακή" είναι αφού η μερίδα του λέοντος κατανέμεται μεταξύ των πλουσίων και ισχυρών κρατών - μελών. Καταρρίπτεται έτσι η βασική "αρχή" ότι τα "περιφερειακά πακέτα" δίνονται για να "μειωθεί το χάσμα συνοχής" μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών - μελών της ΕΕ. Το τρίτο "πακέτο Σαντέρ" καταρρίπτει και μια άλλη βασική αρχή "περιφερειακής πολιτικής" σύμφωνα με την οποία κάθε πολυετές "πακέτο" θα έπρεπε να "διπλασιάζει" τους πόρους ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες "ανάπτυξης". Οπως αποδεικνύεται από τον επίσημο πίνακα της Κομισιόν οι ετήσιες απολαβές της Ελλάδας αυξάνονται ελάχιστα σε σχέση με την προηγούμενη εξαετία, γεγονός που ομολογεί και η ίδια η Κομισιόν. Η Ελλάδα θα λαμβάνει το 2006 περίπου την ίδια χρηματοδότηση που

της αναλογούσε το 1994 (!!!). Υπενθυμίζεται ότι για να εκταμιευτούν τα κοινοτικά κονδύλια από τις Βρυξέλλες, ο Ελληνας φορολογούμενος θα πρέπει ναπροσθέσει άλλα τόσα και το συνολικό ποσό ονομάζεται "Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης" (Γ ΚΠΣ). Η σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια γίνεται δυσμενέστερη αν ληφθεί υπόψη ότι το "δεύτερο πακέτο Ντελόρ" ήταν εξαετές ενώ το "πακέτο Σαντέρ" θα είναι επταετές.Δηλαδή τα ίδια "παγωμένα" κονδύλια για περισσότερα χρόνια. Επιπλέον, σύμφωνα με τους "κανονισμούς" των ΔΤ που υιοθετήθηκαν την 21η Ιούνη 1999, η εκταμίευση των κονδυλίων θα γίνεται με πιο αυστηρούς όρους και θα εξαρτώνται στενά από την "απορροφητικότητα". Αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν θα έλθουν λεφτά στην Ελλάδα αλλά ότι θα είναι πολύ λιγότερα από όσα προπαγανδίζει η κυβέρνηση, θα εκταμιεύονται πολύ πιο δύσκολα, θα προωθούνται σε "υποδομές" που συμφέρουν στενά το ντόπιο και ξένο "μεγάλο κεφάλαιο" (όπως π. χ. τα Σπάτα) και, σε τελευταία ανάλυση, συγκριτικά είναι πολύ λιγότερα απ' αυτά που θα πάρουν οι πλούσιες χώρες της ΕΕ, που υποτίθεται δε θα έπρεπε να πριμοδοτούνται για να μπορέσουν οι φτωχές χώρες, όπως η Ελλάδα, να "μειώσουν το χάσμα συνοχής".Στο νέο "πακέτο" η Ελλάδα, ως η πιο φτωχή χώρα της ΕΕ, είναι η μόνη που καλύπτεται στο σύνολο της επικράτειας (100%), αφού όλες οι ελληνικές περιφέρειες έχουν ΑΕΠ κατώτερο του ποσοστού του 75% του μέσου κοινοτικού όρου. Πρόκειται για πρωτιά φτώχειας που λέει πολλά για την εικοσάχρονη ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Ολες οι άλλες χώρες σημειώνουν πρόοδο. Ιδιαίτερα η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που στο "δεύτερο πακέτο Ντελόρ" κάλυπταν το σύνολο της επικρατείας τους, τώρα θα χρηματοδοτούν μόνο κάποιες περιφέρειες, συγκεκριμένα το 71% για την Πορτογαλία και μόλις το 37% για την Ιρλανδία που παρουσιάζει σημαντική ανάπτυξη. Αυτός είναι και ο λόγος που οι δύο χώρες "συνοχής" λαμβάνουν επιπλέον σημαντικά ποσά για τη λεγόμενη "μεταβατική στήριξη στις περιοχές που παύουν να είναι επιλέξιμες". Συγκεκριμένα η Πορτογαλία θα λάβει 2.905 εκατ. "Ευρώ" και η Ιρλανδία 1.773 εκατ. "Ευρώ". Η Ισπανία,η τέταρτη "χώρα συνοχής" μαζί με Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος από το "πακέτο Σαντέρ", ενδεικτικό της ισχυρής διπλωματίας της Μαδρίτης, και θα χρηματοδοτήσει το 82% της επικρατείας της. Κονδύλια ύψους 10.352 εκατ. "Ευρώ" θα χρηματοδοτήσουν "μελλοντικά" τις τέσσερις "κοινοτικές πρωτοβουλίες" INTERREG URBAN, LEADER και EQUAL, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, ένα σημαντικό κονδύλι επτά δισ. "Ευρώ", θα αφαιρεθεί τα επόμενα χρόνια από το συνολικό ποσό των ΔΤ, για τη χρηματοδότηση των υπό ένταξη χωρών της ΚΑ Ευρώπης, μέσα από το κοινοτικό πρόγραμμα ISPA.

Οσον αφορά τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να έχουν υποβάλλει μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη τα "εθνικά προγράμματα", δηλαδή τα κοινοτικά κονδύλια συν την "εθνική" συνεισφορά (Γ ΚΠΣ) και, μετά, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τα επιμέρους προγράμματα "υποδομών" που θα πρέπει να υποβληθούν. Το Γ ΚΠΣ θα πρέπει να εγκριθεί μέχρι τις αρχές του 2000, και οι χρηματοδοτήσεις θα γίνουν σύμφωνα με τους "κανονισμούς" των ΔΤ που έχουν εγκριθεί, με αυστηρούς και περιοριστικούς όρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ