Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με αισιοδοξία και μεγαλύτερη δύναμη στις επερχόμενες μάχες

Εκτιμήσεις και συμπεράσματα από την εκλογική μάχη στην Αθήνα

Ακόμα μεγαλύτερα είναι τα καθήκοντα που μπαίνουν μπροστά στους κομμουνιστές το επόμενο διάστημα, ήταν η διαπίστωση της ολομέλειας της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ, που συνεδρίασε προχτές για να εκτιμήσει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, καθώς και τη δουλιά της Οργάνωσης κατά τη διάρκεια της εκλογικής μάχης.

Οπως τόνισε στην εισήγησή του ο Μήτσος Ζάχαρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΑ, η ίδια η ζωή θέτει επιτακτικά την ανάγκη οι κομμουνιστές να βρεθούν στην πρώτη γραμμή των αγώνων για να αποκαλυφθούν και να αντιπαλευτούν τα σχέδια της άρχουσας τάξης και της κυβέρνησης, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, από την επομένη κιόλας των ευρωεκλογών. Οπως επισημάνθηκε, οι εξελίξεις που προδιαγράφονται με πρόσχημα τη δήθεν "καταπολέμηση της τρομοκρατίας", η νέα επέμβαση των Αμερικανών στην εσωτερική πολιτική ζωή, καθώς και ο αμερικανόπνευστος ελληνοτουρκικός "διάλογος" που προωθείται, απαιτούν το άνοιγμα των κομμουνιστών στον κόσμο, ώστε να γίνει σαφές τι πραγματικά κρύβεται πίσω από όλα αυτά και κυρίως το γεγονός ότι πραγματικός στόχος των "αντιτρομοκρατικών" συνεργασιών με τις ΗΠΑ είναι το μαζικό λαϊκό κίνημα. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι η ευθεία επίθεση της κυβέρνησης κατά των ΔΕΚΟ, με στόχο το ολοκληρωτικό τους ξεπούλημα, τα τεκταινόμενα στην "Ολυμπιακή", αλλά και τα πρώτα ορατά αποτελέσματα της λεγόμενης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης θέτουν σε απόλυτη προτεραιότητα την απαίτηση για άμεση δραστηριοποίηση των δυνάμεων του Κόμματος, ώστε να οργανωθεί η πάλη του λαϊκού κινήματος.

Οσον αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, σημειώθηκε στην εισήγηση πως "τμήματα της εργατικής τάξης που από το 1985 εκτιμούσαμε ότι απομακρύνονται από την επιρροή του Κόμματος αρχίζουν να επανακάμπτουν", ενώ, "η μεγαλύτερη αύξηση σε ψήφους και ποσοστά (4,5%-5%) παρουσιάστηκε στις εργατικές και λαϊκές γειτονιές της Β και Α Αθήνας".

Συνεχής αγωνιστική δράση

Αναλύοντας τα στοιχεία που επέδρασαν σε αυτό το αποτέλεσμα, σημειώθηκε πως η παρέμβαση του Κόμματος από το '91 ήταν συνεχής και αγωνιστική, αποκαλυπτική για το χαρακτήρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, γεγονός που μπολιάστηκε γόνιμα με τη δράση του Κόμματος κατά τη διάρκεια του πολέμου στα Βαλκάνια. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι "η ΚΟΑ, και το Κόμμα συνολικά, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο, είχε ουσιαστική παρέμβαση στους αγώνες των εργαζομένων (στην ΟΑ, στην Ιονική, στο χώρο της παιδείας κλπ.), πρωτοστάτησε στους αγώνες των μαθητών και των γονιών ενάντια στην εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση". Το ίδιο - διαπιστώθηκε - συνέβη στη ΣΟΦΤΕΞ, στου Σκαραμαγκά και σε άλλους μικρότερους χώρους", ενώ είναι γεγονός ότι το Κόμμα "πρωτοστάτησε στη χρεοκοπία του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου και της κοινωνικής συναίνεσης". Ταυτόχρονα, "σημαντική ήταν η δουλιά που έγινε πρόσφατα για τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ".

Εκτιμώντας της εκλογική δουλιά της ΚΟΑ, διαπιστώθηκε μέσα από την εμπειρία των συντρόφων ότι "η πολιτική του Κόμματος επαληθευόταν και σε ό,τι αφορά την κυβερνητική πολιτική και τις επιπτώσεις της στους εργαζόμενους και στη νεολαία, επαληθευόταν και όσον αφορά στο χαρακτήρα και το ρόλο τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ". Επίσης "ολόκληρη η Οργάνωση, πλατύτερες αγωνιστικές δυνάμεις στο τελευταίο διάστημα πριν τις εκλογές ήταν σε μια διαρκή κινητοποίηση με κεντρικές εκδηλώσεις και τοπικές πρωτοβουλίες για τα ζητήματα της παιδείας, για τις ευθύνες και το ρόλο της κυβέρνησης, της ΕΕ και των Αμερικανών στην υπόθεση Οτσαλάν και στην υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ