Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στρατηγική ειρήνης

Οι δυνάμεις της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, οι δυνάμεις του πολέμου και της "νέας τάξης", έχουν εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου και πολύπλευρη επίθεση σε βάρος των λαών. Επιχειρούν να πάρουν τη ρεβάνς, να αφαιρέσουν ό,τι κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα πολλών γενεών, τόσο σε επίπεδο διεθνών σχέσεων, όσο και λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Τα όσα διαδραματίστηκαν στη Γιουγκοσλαβία είναι μόνο η αρχή, τα πρώτα βήματα. Είναι ένα πιλοτικό μοντέλο εφαρμογής της δικτατορίας της "νέας τάξης". Οι δυνάμεις αυτές, ωστόσο, δεν είναι ούτε μεταφυσικές ούτε αόρατες. Βρίσκονται επί της Γης, έχουν όνομα και διεύθυνση και υπό αυτήν την έννοια μπορούν να αντιμετωπιστούν, αρκεί να υπάρχει η αντίστοιχη οργάνωση. Είναι ο αμερικανοΝΑΤΟικός ιμπεριαλισμός και όσοι άλλοι έχουν ταυτίσει τα συμφέροντά τους με την εφαρμογή της στρατηγικής του.

Σίγουρα, σ' αυτές τις δυνάμεις της βαρβαρότητας δεν ανήκουν οι λαοί, οι οποίοι, όχι μόνο δεν έχουν να κερδίσουν τίποτε, σε εξέλιξη και πρόοδο, αλλά είναι αυτοί που πληρώνουν και θα πληρώνουν, είναι αυτοί που βρίσκονται στο στόχαστρο της νέας τάξης πραγμάτων των ιμπεριαλιστών. Ετσι, απέναντι σ' αυτόν τον άξονα, υπάρχει μια φυσική δύναμη αντίστασης και ανατροπής. Είναι η δύναμη των λαών, που δεν υποτάσσονται, δε βλέπουν σαν αναπότρεπτη μοίρα τους, σαν "ριζικό" τους, τη μετατροπή τους σε σύγχρονες στρατιές άβουλων σκλάβων εργατών - καταναλωτών των πολυεθνικών και των μονοπωλίων. Πολύ περισσότερο, η δύναμη αυτή των λαών μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στον ιμπεριαλισμό, αλλά και μοχλό για την επιβολή άλλου είδους εξελίξεων, αν συνειδητά και οργανωμένα παίξει ενεργό ρόλο.

Μέσα σ' αυτό το διεθνές περιβάλλον, έρχεται το 13ο Συνέδριο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, που αρχίζει αύριο, να εκτιμήσει την πορεία του ελληνικού φιλειρηνικού κινήματος και να χαράξει τους δρόμους για την παραπέρα ανάπτυξη της δράσης του. Το συνέδριο πραγματοποιείται την ίδια ώρα, που η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο, από όπου ΝΑΤΟικά στρατεύματα περνοδιαβαίνουν ανεξέλεγκτα και προωθούνται, ως δυνάμεις κατοχής, στο Κοσσυφοπέδιο, εδραιώνοντας την παρουσία τους στη βαλκανική χερσόνησο. Η χώρα μας, επίσης, παρείχε όλες τις διευκολύνσεις που χρειάζονταν οι ΝΑΤΟικοί για την υποστήριξη των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Η ΕΕΔΥΕ πηγαίνει στο 13ο Συνέδριό της με παρακαταθήκη την πολύτιμη εμπειρία που αποκόμισε το προηγούμενο διάστημα από τους αγώνες και τις συσπειρώσεις που αναπτύχθηκαν στη χώρα μας κατά του πολέμου και του ιμπεριαλισμού. Η συμβολή στη δημιουργία ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου, το οποίο θα συσπειρώνει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις και φορείς, που δρουν προς την κατεύθυνση της αντίστασης και ανατροπής της "νέας τάξης", που αγωνίζονται για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, αποτελεί πρωταρχικό στόχο της συνεδρίου. Είναι η στρατηγική της ΕΕΔΥΕ, που στέλνει ένα μήνυμα - κάλεσμα συσπείρωσης στο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης, όλων εκείνων που αντιτάσσονται στη βαρβαρότητα της νέας ΝΑΤΟικής τάξης, όσων απορρίπτουν την υποτέλεια και την υποταγή στον ευρωατλαντικό φασισμό, όσων αρνούνται την υποδούλωση της ανθρωπότητας. Και είναι πολλοί όλοι αυτοί, είναι πάρα πολλοί. Κι αυτό είναι το αντίπαλο δέος για τον ιμπεριαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ