Παρασκευή 2 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΙΚΠΑ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Ο εθελοντισμός δε δίνει λύσεις

Τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΠΙΚΠΑ, ζήτησαν χτες οι εργαζόμενοι από τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, που επισκέφτηκε το ίδρυμα

"Το ΠΙΚΠΑ πρέπει να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα του και να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που παρέχει στα παιδιά".Την έκκληση αυτή απηύθυναν χτες το πρωί οι εργαζόμενοι στο ΠΙΚΠΑ Πεντέλης στα μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ που τους επισκέφτηκαν. Μια έκκληση που εκπροσωπεί στην ουσία και τα ίδια τα παιδιά που φιλοξενούνται στο ίδρυμα, μια και οι εργαζόμενοι σ' αυτό, είναι στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μόνοι άνθρωποι που τα φροντίζουν.

Στη διάρκεια της συνάντησης που είχε η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Μαρία Λαμπρινού,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και το μέλος του τομέα πρόνοιας του κόμματος Χάρη Χουρδάκη,με εκπροσώπους της διοίκησης όσο και με εργαζόμενους, αποδείχτηκε πως ο νέος νόμος για την Κοινωνική Φροντίδα στην πράξη όχι μόνο δεν έλυσε κανένα από τα παλιά προβλήματα αλλά στην ουσία άνοιξε το δρόμο, ώστε αρμοδιότητες του κράτους σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα να αφεθούν στον εθελοντισμό και στη φιλανθρωπία ιδιωτών. Φιλανθρωπία η οποία "μπορεί και κάπου να αποσκοπεί", όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η επιστημονική υπεύθυνη και μοναδική παιδίατρος του ΠΙΚΠΑ Αικ. Φιλιππίδου.Παράλληλα, επισήμανε τις σοβαρές ελλείψεις σε ειδικευμένο προσωπικό που έχει για παράδειγμα ως αποτέλεσμα το απόγευμα η γιατρός που παρακολουθεί τα παιδιά να έχει ειδικότητα δερματολόγου. Ο ψυχολόγος επισκέπτεται τα παιδιά μόνο μια φορά τη βδομάδα, ενώ δεν υπάρχει το απαιτούμενο ειδικευμένο προσωπικό ώστε τα παιδιά να απασχολούνται δημιουργικά. Επισήμανε επίσης πως οι διορισμοί στο ΠΙΚΠΑ δεν είναι αυτοί που θα έπρεπε να είναι, αφού γίνονται με βάση τα μόρια με αποτέλεσμα συχνά να προσλαμβάνεται προσωπικό που δεν έχει τις απαιτούμενες γνώσεις για αυτήν την εργασία.

Και ενώ τα προβλήματα αυτά του ΠΙΚΠΑ είναι από καιρό γνωστά στους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας, παραμένουν άλυτα και από την άλλη δυστυχώς αυξάνονται τα παιδιά που εγκαταλείπονται από τους γονείς τους. Αυτή τη στιγμή, όπως δήλωσαν εργαζόμενοι, στα μαιευτήρια παραμένουν εδώ και 3-5 μήνες εγκαταλελειμμένα βρέφη που ασφαλώς κάπου πρέπει να βρουν καταφύγιο. Γι' αυτό ήδη προετοιμάζουν και στο ΠΙΚΠΑ της Πεντέλης τους χώρους για τη φιλοξενία μέρους αυτών των παιδιών.

Την έλλειψη επιστημονικού προσωπικού επισήμανε και η διοικητική διευθύντρια Μαρία Σοφρωνά, τονίζοντας πως το ίδρυμα πρέπει να ενισχυθεί με νέες ειδικότητες και πως "πρέπει να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής πρόνοιας, αφού άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, στις μέρες που έρχονται θα αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις (εγκατάλειψη ανηλίκων, κακοποίηση κλπ.)".

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους ενωμένοι να αγωνιστούν για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του ΠΙΚΠΑ, την αναβάθμιση των υπηρεσιών κοινωνικής Πρόνοιας, αλλά και των δικών τους εργασιακών κεκτημένων. Επισήμαναν πως η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να στηρίζεται σε ιδιώτες όπως προβλέπει ο νέος νόμος και πως οι ίδιοι θα πρέπει να παλέψουν, ώστε να αποτραπεί κάθε σχέδιο διάλυσης των υπηρεσιών αυτών. Παράλληλα, αναφερόμενοι σε όσα συνέβησαν στη Γιουγκοσλαβία τους κάλεσαν "ο καθένας από το μετερίζι του να παλέψει ώστε να μην περάσουν τα σχέδια των εμπνευστών της νέας τάξης πραγμάτων". Η χθεσινή επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ δεν ήταν βέβαια η πρώτη, αλλά δε θα είναι ούτε η τελευταία, αφού τα μέλη της υποσχέθηκαν στους εργαζόμενους πως θα είναι στο πλευρό τους σε κάθε αγώνα τους για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ιδρύματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνυπεύθυνοι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (2007-04-22 00:00:00.0)
Αδυνατούν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες (2003-09-04 00:00:00.0)
Ούτε βάση για συζήτηση (1998-07-08 00:00:00.0)
Αντιφατικές θέσεις για την Πρόνοια (1998-04-15 00:00:00.0)
Μέτωπο υπεράσπισης της κοινωνικής πρόνοιας (1998-02-03 00:00:00.0)
Στη μέγκενη του εκσυγχρονισμού η πρόνοια (1998-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ