Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο κόσμος χρειάζεται μια ισχυρή Ρωσία

Αρκετά απασχόλησαν τη Συνέντευξη Τύπου ερωτήματα σχετικά με τις σχέσεις Ρωσίας - Κύπρου, τους "S-300", την τούρκικη πολιτική στην ευρύτερη περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου. Απαντώντας σε ανάλογα ερωτήματα ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ σημείωσε:

"Με την Κύπρο εμείς έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Μάλιστα πέρσι μου δόθηκε η δυνατότητα να επισκεφτώ την Κύπρο και να περάσω, να τη διασχίσω όλη σχεδόν, ακόμη και να φτάσω σε περιοχές που είναι ακατοίκητες, εξαιτίας της Κατοχής.

Για τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης χρησιμοποιήθηκε μια συγκεκριμένη τεχνολογία. Η τεχνολογία της ανάπτυξης των διεθνικών και των θρησκευτικών διαφορών. Αυτά χρησιμοποιήθηκαν και στην Υπερδνειστερία και στην περιοχή του Καυκάσου.

Εμείς, θέλουμε να διευρυνθούν παραπέρα οι σχέσεις με την Κύπρο. Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο συμβόλαιο δεν απειλεί καμία άλλη χώρα και πρέπει να υλοποιηθεί, γιατί εξασφαλίζει, κινείται στην κατεύθυνση της εξασφάλισης των δικαιωμάτων και της ασφάλειας των κρατών που συμμετέχουν σ' αυτή τη συμφωνία.

Ελπίζω, εύχομαι οι χώρες μας να αντέξουν την πίεση την οποία ασκούν άλλες δυνάμεις, κυρίως οι Αμερικανοί και πάνω στον Γιέλτσιν και στην ομάδα του και να υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία.

Θέλω να πω ότι οι Αμερικανοί είναι ενάντια γενικά στο ρωσικό εμπόριο, άσχετα τι αυτό μπορεί να αφορά. Είχαμε τεράστιες αγορές στην Ανατολική Ευρώπη, που σήμερα τις έχουμε χάσει πλήρως. Είχαμε αγορές στη Μέση Ανατολή, στην Ασία, στην Αφρική που ο Γιέλτσιν τις έχει χάσει. Για παράδειγμα, η Ινδία ενώ είναι εξοπλισμένη κατά 80% με δικά μας όπλα, δεν της δίνονται ανταλλακτικά. Είναι μια κανονική κατάσταση αυτή;

Προσωπικά, τάσσομαι υπέρ της ειρήνης. Είμαι από τους πολιτικούς όμως, ίσως από τους λίγους πολιτικούς, που χρειάστηκε στη ζωή μου να χρησιμοποιήσω και να δω τα σύγχρονα όπλα, πυρηνικά, ακόμα και τους πυραύλους "S-300". Είναι αλήθεια ότι ενώ η Ρωσία έχασε αυτές τις αγορές που είχε, αυτές οι χώρες στις οποίες παλαιότερα η Ρωσία πουλούσε, δεν παραιτήθηκαν από τις αγορές των εξοπλισμών. Απλώς, αγοράζουν από αλλού αυτά τα όπλα.

Ελπίζω ότι θα αντέξουμε σε αυτή την πίεση που υπάρχει, και σε ό,τι αφορά το εμπόριο οπωσδήποτε αυτό πρέπει να αναπτυχθεί. Αν υπάρχει μόνο ένας πωλητής στον κόσμο, αυτός τελικά θα βάλει τέτοιες τιμές που κανείς δε θα μπορεί να αντεπεξέλθει.

Οσον αφορά την Τουρκία αυτή προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της στον Β. Καύκασο και στη Μέση Ανατολή. Αυτό γίνεται χωρίς να παίρνει υπόψη της τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Θεωρώ ότι μια τέτοια πολιτική δεν είναι δυνατό να αναπτύξει την αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες.

Εμείς, ως χώρα, έχουμε τη δική μας ζώνη γεωπολιτικής ευθύνης. Η χώρα μου ανεξάρτητα από το πώς λεγόταν στο παρελθόν, αν λεγόταν Ρωσική αυτοκρατορία ή Σοβιετική Ενωση, έπαιζε έναν ρόλο σημαντικό στην περιοχή της Ευρωασίας. Είναι σε μια περιοχή που έρχεται σε επαφή με τον δυτικό πολιτισμό, με τον αραβικό πολιτισμό, με τον ασιατικό πολιτισμό, την Ιαπωνία και οπωσδήποτε αυτή η θέση της στον κόσμο είναι πολύ σημαντική.

Γι' αυτό και πάρα πολλές φορές έχω δηλώσει ότι ο κόσμος χρειάζεται μια ισχυρή και σταθερή Ρωσία. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν περάσουν για παράδειγμα τα σχέδια του Μπρεζίνσκι που θέλει μια διαμελισμένη Ρωσία με πολλά κρατίδια, αυτό θα οδηγήσει σε μια γενικότερη καταστροφή και αστάθεια στον κόσμο. Αυτό, θα πρέπει να το καταλάβει και η ηγεσία της Τουρκίας".

Αναφερόμενος επίσης σε ερωτήματα σχετικά με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, το πετρελαιοαγωγό και τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ελλάδα, τα οποία αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα σήμερα, ο Γ. Ζιουγκάνοφ, σημείωσε:

"Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες γύρω απ' αυτά τα δύο έργα, όμως εμείς έχουμε την εντύπωση ότι θα πρέπει αυτά τα έργα να προχωρήσουν και θα τα υποστηρίξουμε".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ