Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τραγωδία για τη χώρα μας το 7χρονο "πείραμα" Γιέλτσιν

Η εισηγητική ομιλία του προέδρου του ΚΚΡΟ στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου

Ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Μάκης Κοψίδης,υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, είπε προς τους δημοσιογράφους:

"Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας. Οπως σας είναι γνωστό, ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο σύντροφος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ,μετά από πρόσκληση του ΚΚΕ, βρίσκεται στην Αθήνα και στα πλαίσια αυτής της επίσκεψης παραχωρεί και τη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Ο σύντροφος Ζιουγκάνοφ θα κάνει μια εισαγωγική ομιλία και μετά είναι στη διάθεση των δημοσιογράφων για ερωτήσεις πάνω στις εξελίξεις. Μπορούμε λοιπόν ν' αρχίσουμε".

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ τόνισε τα παρακάτω:

"Καλημέρα αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι που είσαστε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου. Θέλω να σας μεταφέρω ένα χαιρετισμό από τη μητέρα Ρωσία. Για δεύτερη μέρα δουλεύουμε σήμερα στη φιλόξενη γη της Ελλάδας με συντρόφους και φίλους, που τα χαμόγελά τους μας δείχνουν πως η Ελλάδα και ο λαός της εξακολουθούν και παραμένουν δικοί μας φίλοι.

Σήμερα το πρωί πήγαμε στην Ακρόπολη. Επισκεφθήκαμε κι ένα παλαιοβυζαντινό ναό με μεγάλη ιστορία. Εχω διδάξει στο Πανεπιστήμιο ανώτατα μαθηματικά και θέλω να σας ευχαριστήσω για το γεγονός ότι έχετε διατηρήσει τις καλύτερες παραδόσεις της Αρχαίας Ελλάδας.

Εδώ στη χώρα σας είχα συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, με την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, με τα περισσότερα στελέχη της. Ηταν μια πολύ σημαντική συνάντηση αυτή, είχαμε ανταλλαγή απόψεων. Καθώς επίσης είχα συνάντηση και με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ.

Κι εκείνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι άσχετα από τις διαφορετικές πολιτικές απόψεις των συνομιλητών μας, είδα ότι έχουν πολύ καλή αντιμετώπιση και θέση απέναντι στη Ρωσία και ευχήθηκαν από την καρδιά τους να μπορέσει η χώρα μου να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα. Το 7χρονο πείραμα που έκανε στη χώρα μας ο κ. Γιέλτσιν και η κομπανία του, τελείωσε με τραγωδία για τη χώρα μας. Η παραγωγή στη χώρα έχει πέσει κάτω από το μισό, η οικονομική κατάσταση είναι τραγική, οι άνεργοι έχουν φτάσει ήδη τα 20 εκατομ., τη στιγμή που πριν μερικά χρόνια δεν υπήρχε κανένας άνεργος.

Σήμερα στη χώρα μας έχει έρθει μια καινούρια κυβέρνηση, την οποία υποστήριξε και η Λαϊκοπατριωτική Ενωση της Ρωσίας, της οποίας ηγούμαι και στην οποία συμμετέχουν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Αγροτικό Κόμμα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα Λαϊκή Εξουσία και πολλά άλλα κόμματα. Αυτές οι δυνάμεις στήριξαν και τη σημερινή κυβέρνηση.

Εμείς εδώ και καιρό είχαμε προειδοποιήσει γι' αυτή την κατάσταση, ότι αυτή η πολιτική που ακολουθείται θα οδηγήσει σε τέτοιες τραγικές συνέπειες. Είχαμε προτείνει μια άλλη πολιτική, ξεκινώντας ακόμα από ζητήματα όπως η φορολογία, ο κρατικός προϋπολογισμός, η υποστήριξη των παραγωγών της χώρας, άσχετα από ποια μορφής ιδιοκτησίας θα βρίσκεται ή θ' αναπτύσσεται αυτή η παραγωγή.

Πριν 10 μέρες έγινε το 2ο Συνέδριο της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης της Ρωσίας, στην οποία συμμετέχουν και οργανώσεις βετεράνων, οργανώσεις νεολαίας, οργανώσεις γυναικών κι άλλες δυνάμεις.

Εκεί εγκρίναμε το Μανιφέστο της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης της Ρωσίας, το οποίο προβλέπει, έχει μια σειρά θέσεις για το πώς εμείς βλέπουμε τη Ρωσία τον 21ο αιώνα.

Ανάμεσα στα άλλα, στο πρόγραμμά μας προβλέπεται να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη και διεύρυνση των σχέσεων της χώρας μας, των κρατικών, των διακοινοβουλευτικών, των διακομματικών σχέσεων με χώρες με τις οποίες η Ρωσία έχει παραδοσιακές καλές σχέσεις, μεταξύ των οποίων βέβαια είναι και η Ελλάδα".

Ανησυχητική η κατάσταση στα Βαλκάνια

"Από τα Βαλκάνια - όπως είναι γνωστό - έχουν ξεκινήσει οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι. Και σήμερα πάλι στα Βαλκάνια η κατάσταση είναι ανησυχητική. Γι' αυτό και στις συνομιλίες που είχαμε εδώ στην Ελλάδα, το ζήτημα της κατάστασης των Βαλκανίων ήταν ένα από τα ζητήματα που συζητήσαμε.

Ορισμένες επιθετικές δυνάμεις, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δε θέλουν μια ενιαία Ευρώπη - γι' αυτό και ανάβουν φωτιές στα Βαλκάνια - δε θέλουν να ενοποιηθεί η δύναμη που έχει η Ευρώπη με τη δύναμη που έχει η Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών διαπίστωσα ότι και οι συνομιλητές μου έχουν παρόμοιες με εμάς θέσεις. Δηλαδή θέλουν μια ειρηνική και δημοκρατική διευθέτηση του προβλήματος στα Βαλκάνια.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημοσιογράφους που παρακολούθησαν την επίσκεψή μου στη χώρα σας και ήδη και στις σημερινές εφημερίδες υπάρχει μια αρκετά καλή παρουσίαση αυτής της επίσκεψής μου, ειλικρινής θα έλεγα.

Είμαι έτοιμος ν' απαντήσω στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ